icon

Prázdninová téma - babka a stráženie deti

4. júl 2023

Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit

zafir01
4. júl 2023

@kvetinka75 netreba hneď paušalizovať .. čítam tu rôzne názory ,a verím tomu ,že každý mal to detstvo a výchovu inú ..
Keď som mala 14-15 tak moja mama od nás odišla ... Teraz síce sme v kontakte ,no mestská pri mne ani v tých najhorších dňoch ,ani najkrajších . Teraz ju síce moje deti volajú babka .ale je to skôr pro forma . Pre takéto človeka sa obetovať nebudem .a takých rodín je tu xy

kvetinka75
4. júl 2023

@zafir01 iba odpovedam na konkretne dotazy na mna. A to co spravis ty je len a len na tebe. Ty poznas situaciu .

simca06022011
4. júl 2023

no bohuzial mama si bude musiet poradit, takako vacsina z matiek. Vziat si ocr... lebo babka teraz nemoze, mama zabudla ze dieta jej moze byt aj chore. Nic ine sa neda robit.
A teda je pre mna uplne normalne ze babka ma iny program, a hlavne ze chore dieta k zdravym nevezme. Keby bolo zdrave, postrazi aj vnuca.
Ako neviem co by teraz babka mala robit? vratit deti mamam (tie si platia), a nech si zhanaju niekoho na tyzden, lebo vnuca je chore?

alenka58
4. júl 2023

@kvetinka75 ja si myslím že všetko sa dá skĺbiť len je to o chcení a vzťahoch, ale každý to má ináč. Ja ešte k tým bytom zadarmo neviem kto boli tí šťastní ktorí ich dostali ja v okolí takých nemám ani ja nič zadarmo nemám

kvetinka75
4. júl 2023

@alenka58 tak to.neviem ani ja. Ale tu aspon vidno aki prehlad maju niektori. A z coho vychadzaju pri hodnoteni druhych. Z nevedomosti. Nikto z mojich rovesnikov nedostal byt za darmo. Vacsina si brala uvery. Mnohi z nich este teraz splacaju. Vacsina z nas ich ma uz po 30 rokoch splatene. Asi to mnohych irituje ze uz mozu 50tnici ''volne dychat' ''.

zafir01
4. júl 2023

@alenka58 moja mama dostala byť v ZA v centre mesta ,ako krajčírka .môj otec ako robotník v strojárňach tiež 3izb byť ,ktorý neskôr predal a kúpil zaň dom . A svokor tiež 3izb.byt z JRD . 80te roky . Po rokoch bývania ich odkupna cena bola napr 30tis ak za trojizbak v okresnom meste pred 20rokmi . Obratom 5 rokov Maťo sa predávali za 40tis €. Dnes po 25rokoch sa ten istý byť predáva za 140tis€ 🫣

alenka58
4. júl 2023

@kvetinka75 viem že v mojich časoch dostávali mimobratislavskí byty prednostne ale či zadarmo to neviem

lienka.7
4. júl 2023

@kvetinka75 no vidíš, moja mama stíha dovolenky, kaderníka, kozmeticku, nechty, divadlo, kino aj kávy s kamoškami. A vidis aj pomoc s vnučkami. To je co? Ked potrebujem pomôcť, nehľadá výhovorky... tak ako ked potrebovala ona moju pomoc... jaj, ci som tiež mala podľa teba povedať ze ja už mám svoju rodinu a musím chodiť do prace a nech neotravuje? Naposledy, je to len a len o ochote a o vzťahoch v rodine. Samozrejme ze ten, kto ich ma na bode mrazu tu bude stoj čo stoj obhajovat aké je to nenormálne a nikto nie je povinný... ok, keď nikto tak potom ani ja. Ci to uz nie, ze?

kvetinka75
4. júl 2023

@lienka.7 ako som uz napisala. Kazdy ma pravo sa rozhodnut komu alebo comu sa bude venovat. Ci uz jedna strana alebo druha. Nam detom sa moji rodicia venovali. Vnucatam pomenej. Ak nieco potrebuju nemam problem pomoct. Nevidim dovod preco nie. Ked mna niekto poziada o pomoc a chcem pomoct tak pomozem. Nepreratav si v hlave conten clovek pre mna spravill alebo robi a nerozhodujem sa na zaklade toho. Ak.nechcem pomoct lebo nieco mam tak to poviem na rovinu. Opacne plati to iste. Respektujem rozhodnutia ajndruhej strany

alenka58
4. júl 2023

@zafir01 aha tak toto nepoznám no ale v konečnom dôsledku to nebolo ako tak čítam úplne zadarmo, lebo z debaty mi vyplynulo že úplne zadarmo, tak ale rodičia mali šťastie možno aj z titulu profesie neviem ...

marca12
4. júl 2023

Je to smutne,ze dedko odmieta pomoc. U nas v rodine si vsetci pomahame. Ci starky,starka,my krstni rosicia,ujo,tety. Neexistuje,ze by nemali moji surodenci kde nechat chore dieta. Ja by som aj susede pomohla s dietatom,som taka povaha. Ked nema matka inu moznost,musi si zobrat ocr,bohuzial. Alebo zhanat kamosky,kohokolvek na strazenie. Len teraz je to tazsie,lebo kazdy ma svoje deti a nikto nechce,aby jeho deti ochoreli cez prazdniny. Ty sa nemusis citit vinna za nic. Mas uz svoj program a v prvom rade by jej mala pomoct rodina. To jej aj mohlo dojst,ze ak si mama privyraba strazenim deti,tak jasne,ze choru vnucku nemoze prijat do kolektivu.

number19
4. júl 2023

Moja mama ma nemala problem odlifrovat k babke (300km, bez telefonickeho kontaktu) aj na 3 tyzdne v lete kazdy rok. Vianoce aj velka noc sa konali tam (pokial babka vladala) kvoli vareniu a pripravam (co moju mamu nezaujimalo).
A k 2. babke (s ktorou sa tak rozhadala, ze spolu nekomunikovali cez 20 rokov) ma nemala problem posielat kazdy vikend. A babky boli k dispozicii. Jedna este robila na ciastocny a chodila som s nou do roboty, vsetky jej kamosky boli super. 🙂

Moja mama sa ide zrutit ked sa ma o moje dieta postarat jedno poobedie (ked mi si s muzom odskocime do Spa) raz za 2-3 mesiace. Uz je na dochodku a moja dcera ma 10 rokov, takze ziadne velke behacky.
Tak teda generacia sucasnych babiciek veselo pouzila svoje matky v starostlivosti o ich deti, ale o ich vnucata uz ee. Mam pocit, ze je to rozmaznana generacia...pretoze je to asi prva generacia absolutne absentujucih babiciek 🙂

zoja1234
4. júl 2023

@number19 presne tak! To je to, o com tu hovorím celý čas. Dnešné babky sú bohužiaľ, onicom. Ale hlavne ze im bolo výdatne pomáhane s nami...

letfenixa
4. júl 2023

Ja od mojej mamy očakávam pomoc so synom. Ale zas na oplátku pomáham ja mojim rodičom. 2 roky som mala znížený úväzok, aby som ich oboch mohla sprevádzať ku doktorom od A po Z, chodím na nákupy, riešim lieky, vediem domácnosť, ...

zoja1234
4. júl 2023

A ešte na margo toho, ze kto koho opatruje a ze prečo nieje povinnosťou mojej mamy občas mi na par hodín dohliadnut na deti, ale postarať sa o ňu na starobu chorobu už mojou povinnosťou bude.. Moja babka sama doopatrovala svojich rodičov (mojich prarodicov), oboch až do smrti. Ku koncu boli ležiaci, cize komplet 24/7.. Popri veľkom dome, popri záhrade, popri zvieratách, len s dedkom, no ale hlavne, popri štyroch vnucatach ktoré tam boli každé leto, plus ľubovoľne počas roka na víkendy, prázdniny, sviatky.. A mne sa moja mama nestiti oznámiť, ze mi deti strážiť nebuďe, lebo sa musí "ŠETRIŤ", lebo sa bude (možno) starať o babku (svoju mamu, a len o ňu lebo dedko tu už nieje)...
Tak akoze, stále mi tu niekto chce povedať, ze toto je ok prístup? A ze je to takto správne? Napríklad @kvetinka75, @cervenaruza123 povedzte, ze ci to tiež vidíte takto...

katkati
4. júl 2023

@zoja1234 Bolo správne tak často dávať štyri vnúčatá žene, ktorá sa stará o dvoch ležiacich ľudí?

zoja1234
4. júl 2023

@katkati ani len v najmenšom nikto neprotestoval, ked sme boli kus väčší, jasne ze sme aj my pomáhali babke a dedkovi... Oni to dávali s graciou, s kostolnym kľudom, s pokorou, nikdy mojej mame nepovedali nie, nikdy neboli nervózni ci nahnevaní, nikdy nám nič nevycitali.. Nikdy sme nepocítili, ze sme tam na príťaž.. Asi tak.. To ze sa moja mama takto vzdy rozhodla bez hanby, to už je na jej triko. A teraz? Teraz plne očakáva, ze sa o ňu na starobu postaráme so sestrou... A ešte pikoska- moja mama bola so svojimi vnúčatami zatiaľ len vtedy sama (2 a 1 ročne deti), ked som tam bola aj ja. Čiže mne doma všetko stalo, nemohla som deti nechať samé s nou, lebo by to jednoducho nedala... U mamy je fotoalbum z môjho detstva, kde mam sotva 2 roky, a babka s dedkom ma brávali po oslavách, po svadbách v rodine, ako sa hrám na dvore, v dedine, atď. Moji rodicia tam neboli. Takže tak...

lalala94
4. júl 2023

Toto je celkom vtipná téma ako sa to zvrhlo na zlé a lenivé babky. 😀 Asi vám ušlo, že autorkina mama nemala problém vziať jej dieťa k sebe, ak by bolo zdravé, ale je jasné, že ak má choré dieťa a ona sa pritom stará o dve ďalšie deti, tak k nim asi nedonesie choré, aby ich nakazila 🙄 A že babka opatruje za peniaze radšej cudzie deti? Vážne je toto niekto schopný vyčítať dôchodcom pri dnešných 400€ dôchodkoch? Tak si potom na seba spomeňte o 30 rokov, keď budete dostávať pár eur a budete musieť z toho vyžiť. A aj tak nie je povinnosť starých rodičov starať sa o naše deti a môžete sa tu pokojne sťažovať koľko len chcete.

zoja1234
4. júl 2023

@lalala94
1. dnešné babky sú lenivé. To je čistý holy fakt.
2. My sa o ne budeme musieť postarať nakoniec.
3.Oni nám deti na par hodín nemusia strážiť.

To je teda spravodlivá rovnováha v prírode 😂😂

number19
4. júl 2023

@lalala94 Radsej by som zaplatila tych 500EUR mesacne mojej mame ako nejakej 30rocnej Polke, uprimne. Lebo ked mi bolo dieta neustale chore, tak som pomoc skratka potrebovala, lebo ja som pracovala. A babka len vycitala ze neposielam fotky vnucky. 🙂

lalala94
4. júl 2023

@zoja1234
1) Nie každý má lenivú babku.
2) Nemusíš sa o ňu starať, ak by ale aj áno, staráš sa o rodičov preto, lebo sa oni starali o teba, poskytli ti domov, výchovu, zázemie, vzdelanie (v ideálnom prípade). Málo?
3) Nie, nemusia, ešte niečo? 😀

@number19 pomoc ani záujem si nevynútime. Buď je alebo nie je, ale aby som plačkala na MK, že babky sú lenivé, lebo sa mi nechcú starať o MOJE dieťa, lebo môj muž je neschopný vziať si voľno a ja si nechcem brať OČR, no neviem.

lienka.7
4. júl 2023

@lalala94 ale prosím ta, jasne každý má 400€ dôchodok, ze? Ked je teda taka chudera, vsak nech povie dcere, ze nech jej za stráženie teda zaplati, hm? Vsak to, čo dá opatrovateľku, moze mat teda predsa ona, keď je taka chuderka.
A mladým koľko ostane po vyplatení všetkých účtov? Milión snáď? Koľko mladých rodín žije po prepočte na člena rodiny z ovela menej peňazí??? Ci to uz je ok, ano?
A po ďalšie, predpokladám, že decko nema 40tky a neleží v posteli. Pravdepodobne ma obycajny sopel, ten ktorý XY matiek nerieši a v pohode chodi von s takym deckom na ihrisko (viď tu ine temy). Len nejaká babka ma s tým zrazu problém. No ono je problém skôr v tom, ze uz ďalšie decko nezvládne, hoc je to jej vnúča, ze? Všetky sa tu rozohnujete ako by pomaly mala strážiť deti 24/7 365 dní v roku. A možno ide iba o blbé 2 tt, ktoré ma vypomoct, ale samozrejme nemoze, lebo ma plne "ruky" prace. Vieš čo, mne toto povedať moja mama, ešte k tomu za to všetko co som pre ňu ja urobila, poviem jej ze teda nemusi chodiť vobec. Ale chvalabohu to nie je môj prípad, nakoľko moja mama chápe, že nielen to, ze mi pomôže, ale navyše je so svojimi vnuckami, budujú si spolu krásny vzťah. Uz keď ide po ulici aj ta mladsi rici baba baba keď ju vidí z okná!!! Navyše, moje majú 1a pol a 3 roky! Cize musi na ne naozaj davat pozor ešte, nieže ešte pomaly 10 rocne decko ma problém niekto postrazit. Toto už je naozaj nonsens!

number19
4. júl 2023

@lalala94 Nikto neplacka, vdaka mojmu a aj muzovmu zamestnaniu a ziadnym OCRkam (ci ako sa to na SK hovori) sme si dovolili platit babysitterku za 500EUR mesacne. 🙂
Len konstatujem dnesny absolutny nezaujem babiciek o ich vnucata. Moja dcera napr s jej babkou vdaka jej pristupu nema absolutne ziadny vztah. A ja aj napriek snahe nemam potrebu to silit.
Ja som obe moje babky milovala, aj tu (svokru mojej mami) ktoru moja mama nenavidela. Skratka babky milovali svoje vnucata...

lalala94
4. júl 2023

@lienka.7 ja nepíšem, že každý má 400€ dôchodok, ale značná časť dôchodcov ho má, a preto mám plné pochopenie pre jej matku, ak si jednoducho potrebuje privyrobiť. A? Autorke predpokladám ani nenapadlo matke navrhnúť, že jej dá nejaké peniaze, ale tak to si len myslím. A koľko rodín žije z oveľa menej peňazí? Hm, tak si nemali robiť deti. Bodka. Mladý človek má vždy šancu zmeniť situáciu - zvýšiť si kvalifikáciu, zmeniť prácu, dôchodca má sotva túto možnosť.
A čo sa týka tvojho komentáru o tom, že by babka tretie dieťa nezvládla - tak si prečítaj, čo píše autorka. Pokojne by ho vzala, ak by bolo zdravé, ale stará sa o ďalšie dve deti, tak je úplne logické, že k nim nevezme choré dieťa. Mne by sa tiež nepáčilo, ak by som dala niekomu strážiť moje deti a bolo by medzi nimi nejaké iné choré, ktoré by ich nakazilo.

@number19 plačká tu autorka a niektoré ďalšie ženy, ktoré sa tu úplne opúšťajú nad lenivsťou babiek. 😀

lienka.7
4. júl 2023

@number19 zbytocne sa tu snažíš, to tu také, čo im vlastne matky deti nepostrazia vlastne vnúčatá proste nepochopia. Skôr ešte tebe vynadaju, aká si lemra, ze to nedokážeš sama ako ona. Ale to ze oni mali od ich babiek s nami doslova "full servis" na to uz akosi pozabudli. Ale ok. Ked im to nevadí, ich problém.

zoja1234
4. júl 2023

@lalala94 hej, lebo OČR je riešenie na všetko a na vsetky sople a choroby deti, hoc aj 4x do mesiaca, s OČR sú zamestnávatelia uuuple ok a voooobec im to nevadí ze človek vypadne x krát do mesiaca... Možno to nevieš ale aj taka OČR urobí veľa na finančnom prijme mladej rodiny, nehovoriac o riziku prepustenia, keďže na moje miesto caka 10 čerstvých absolventov VŠ, bezdetnych a slobodných... Nám to ohrozí príjem, ohrozí schopnosť splácať hypotéku, teoreticka strata práce by bola pre nás katastrofálna.. Ale babku počas stráženia chorého dieťaťa na 1-3 dní ohroci co? Žije sama pre seba, nemá hypotéku, nikoho nezivi... Čiže ano, pragmaticky treba zvoliť menšie riziko, ak máme zdravý rozum a vieme koľko je 2+2.. Ci nie?

ysseba
4. júl 2023

Fuuu, tak ten jej muž je riadny kretén. Keď je ich spoločné dieťa choré, v PRVOM rade si to majú zabezpečiť rodičia a ak je babka ochotná, tak to je už len príjemný bonus a veľká výhoda. Ale nie, že nech si to ženy vybavia a pánko povie, že chce mať pokoj, to kde sme? A ako by som sa ku tomu postavila ja na tvojom mieste? Ak by to bola slobodná mamička, alebo ak by mala chorého muža, tak by som jej pomohla mile rada. Ale v takomto prípade, že jej muž nie je ochotný sa postarať o vlastnú dcéru, lebo on veľkomožný chce mať kľud, tak to veru nie. V takomto prípade by som jej určite nepomohla a nepodporovala jej muža v pohodlnosti.

lienka.7
4. júl 2023

@lalala94 vieš, to sú také ubohe keci ze si nemali narobiť deti... a keď teda mladí si nemali narobiť deti, čo potom bránilo dôchodcom, aby aj oni si našli lepšie platenú pracu alebo sa viac snažili pred dôchodkom aby ho mali vyšší, hm? Deti im strážili babky, mohli robit a robit a robit, či? Navyše byty podostávali, neboli nútení brat si hypo ako teraz mladé rodiny.
Ale jasne, zabudla som, že klasika tu na MK, všetky sú tu úspešne manažérky, ich muži zarábajú v priemere aspoň 3litre a pod. byty uz majú nakúpené aj snáď ešte pre nenarodené dieta. No jasne. 👌

lienka.7
4. júl 2023

@zoja1234 týmto super matkám tu este "nedobija" ze aj ty robíš preto, aby na tie ich dochodky vobec bolo. A to najmenej je to, ze ti 2-3 dni postrazi nie chore, ale trosku nachladnute dieta. Lebo naozaj chore dieťa chce najmä mamu. Co je uplne normalne. Aby si nemusela brat OCR a prísť tak o peniaze. No comment uz.

zoja1234
4. júl 2023

@lienka.7 hej, staršie panie a "Husakové deti", ktorých obťažuje občas vypomoct s vlastnymi vnúčatami, na to prídu keď zrazu nebude na ich dôchodky... Lebo my budeme s našimi deťmi na OČR...