Prázdninová téma - babka a stráženie deti
Ahojte, len tak na zamyslenie.
Stretla som dceru susedy, poznam ju od malicka, s jej mamou sme rovesnicky, byva o par domov dalej.
A ta dcera sa ma pytala ci jej nepostrazim dieta na dva tri dni lebo je chore. Necitim sa na to, mam sice dovolenku ale mam inu predstavu o jej traveni.
Tak dosla rec na jej mamu, bezne jej strazi cez rok, aj teraz sa na to spoliehala. Ale mama jej povedala ze strazi dve deti za peniaze skoro cele prazdniny. Ona je teraz v soku lebo pocitala s tym ze bude strazit aj jej dieta. Mama ze ok ale len zdrave. Nemoze zobrat chore vnuca ku dvom zdravym detom. Vsetky deti su skolkari. Dcera je nahnevana lebo to mama s nou vobec neprebrala a teraz nevie co robit, ocrku nechce brat, nema ju kto zastupit, v praci si uz dovolenky podelili. Muz jej robi v zahranici.
Este by mohol strazit jej otec ale ten ani pocut. Ze nech si to zeny vybavia. On chce mat klud. Ja som na strane babky, slubila, teraz nemoze len tak povedat ze nie. Ale mozno mohla dceru upozornit ze chore dieta nebude strazit
@kvetinka75 ja musim s tebou súhlasiť vo všetkom. Mňa aj mojich súrodencov strážila babka, ktorá bol na dôchodku v 48rokoch, ale bývali sme u nich a zato moja mama makala okolo domu, zvierat, na poli a okolo domácnosti. Do prace nechodila. (starký boli gazdovia) Toto by sa mnohým dnešným mamičkám nepáčilo 🤷♀️Moj mama je vo veku 52 rokov a ako spočiatku som bola nahnevaná, že mi nechce pomôcť, aby som sa mohla vrátiť do práce, ale keď vidím, ako chodí s práce po nočných, tak chápem, že ten človek je vyčerpaný a potrebuje oddych. Moja mama sa musela starať o dedka a ležiacu babku po mozgovej príhode, kým bola mladá robiť na gazdovke uz len toto je odobralo síl. Ja sa jej nečudujem ani jej to nemám za zle, že odmieta strážiť malého (postráži ho, keď potrebujem k lekárovi) ale dlhodobo by to už nezvládla. Za jedno aj dnešné deti sú iné ako sme bývali my, koľkokrat babka nevedela čo robíme, dnes deťom musíš robiť stále nejaký program. Ja si neviem predstaviť keby dnes prišlo dieťa za mamou s tým, že spadla na motyku a rozbila si hlavu (sestra bola šikovná) veď tá mama by tu babku zniesla pod čiernu zem, že nedávala na deti pozor.
A pre ostatné myslím si, že na stráženie sú rodičia. My sme sa napríklad s manželom dohodli na jednom dieťati aby sme sa v čase jeho choroby vedeli pri nom vystriedať.
@zoja1234 súhlasím s Tebou. Tiež som zažila, že naše babky sa o nás bez problémov starali a naše mamy už až tak ľahko nie, hoci už boli tiež na dôchodku. Ja osobne som síce nezažila, že by mi mamina odmietala postrážiť deti, ale vždy som musela prísť aj s obedárom, pretože ako mama zostala sama, prestala si variť, uvarí si maximálne v nedeľu, jej to proste takto stačí. Koľkokrát sa kolegyne rozprávali ako im babky berú deti už v piatok od školy a prinesú v nedeľu večer. Ja som len oči otvárala, že o čom to rozprávajú. A popravde prišlo mi to trošku prehnané, ja som sa na svoje deti tešila, že budeme konečne cez víkend celý deň spolu. Svokra mala na krku 3 vnúčatá na celé prázdniny od jej dcér. Moje by som jej už nedala. Moja mama mala moje, s obedárom ráno a obuté v tej minúte ako som prišla z práce: No choďte už 😅. Ale som vďačná aspoň za to.
Aj tak sa mi najviac páčia tie komentáre typu: Je to Tvoje dieťa, tak sa staraj a v ďalšej diskusii tie isté píšu: neznášam ženy ktoré sú s deťmi doma, či už na OČR alebo na RD, lebo netvoria HDP alebo čo? Ale, že taká žena zarobí koľkokrát 600€ v čistom a nejakej opatrovateľke by dala 500€, to je podľa niekoho v poriadku. Nerozumiem takému rozmýšľaniu.
A už vôbec nechápem, že jedna babka keď vie, že má vnúčatá, si radšej vezme na stráženie cudzie deti. Je to samozrejme jej vec. Ale poznala som jednu, ktorá chodila za peniaze opatrovať starých ľudí, ale keď bolo treba doopatrovať svojich rodičov - zadarmo, už zrazu nevládala. Tak iba taký názor mám na to celé.
@anetka34 je to tak, ja to vidím asi najviac na mojej mame, poviem úprimne ze vidí len seba.. Ešte keď som mala len prvú dcérku, mala rok, išla som ku mame do rodného mesta na par dni, sama bez muža, ktorý si nemohol dat voľno... Keď som mame na štvrtý deň povedala ze ci by som si nemohla na dve hodinky odskočiť do mesta na kávu s bývalou spolužiačkou, tak namna kukala ako na vraha. Ona malú neprebalila, povedala mi prebal si ju, nakrm si ju, uspi si ju, kocikovat ju sama nechcela ísť, ja všade a nou, proste ako ďalšie malé dieťa... Jasn ze som si tam nešla oddýchnuť, ale mama sa s malou len pohrala na hodinku, potom šla fajčiť, pustila si telku, alebo riešila nepodstatné hovadiny. Vnučku ten rok videla 2 krát...
Mam v živej pamäti ako som mala cca 3-4 roky, ked som v 40tkach teplotách ležala na posteli u mojej babky, ktorá ma balila do mokrých plachiet a robila zábaly, aby mi klesla teplota... Akoby to bolo včera, až mi je do plaču teraz.. Ja sa fakt pýtam ze ci je toto normálne, ci tým našim mama dakedy fakt ze nesibe..
A potom ide do mesta, stretne kolegyne, na ulici, v obchode atď a hrdo ukazuje fotky mojich detí v telefóne, ktoré jej poslušne posielam. Stará mama roka
@zoja1234 No tvojej zrejme ano. Je to proste ten typ - kamosky a kavicky su jej prednejsie, jednoducho ju to nebavi a vidi len seba.
Moja mama bola vzdy ochotna pomoct, ale nijako som to nezneuzivala, skor som sa to snazila minimalizovat. Nebolo pre mna standard, ze strazi x tyzdnov cez prazdniny.
Netreba zabudat na to, ze do dochodku isli ovela neskor ako nasi stari rodicia
@anetka34 Staci dat dieta do skolky, nie je nutne platit 500 eur opatrovatelku. Skor je to o tom, ze sa im za taku nizku mzdu nechce robit a radsej su doma.
@mircalla hovorím o chorobách o opatrovateľke. Ja som nikdy na OČR nebola, lebo našťastie môj muž si vedel meniť smeny a ja som si míňala dovolenky. Tak sme to plátali. A áno zarobila som 600€ a robila som. Ako aj tisictovky iných žien. Nehrajme sa, že sa tu na Slovensku zarábajú tisíce. Ešte pred mesiacom som videla inzeráty na pozíciu v administratívne s VŠ ekonomickou, plat 800€ v hrubom.
@mircalla tiez som nebola pri detoch nastavena ze budu chore, bohuzial jedno dieta to vychytalo a dodnes co su uz roky nie je ok. Keby som nemala povoleny homeoffice tak som v praci skoncila.
Stretla som tu znamu, babku, ju to tiez mrzi ale cele to vzniklo tak ze sa nejako nepohodla so svokrou nevesty, ta jej povedala ze co ona vie o robote, ked vzdy mala prazdniny, robila par rokov ako vychovavatelka, predtym tusim aj ucila a aj v kancelarii, nejaku hospodarku skoly. A jej sa pritrafilo zobrat deti na prazdniny za peniaze tak si povedala ze ved v pohode, tri deti da ked bude treba, aj nieco zarobi, nemala strazit cele prazdniny vnuca, este malo chodit do skolky a potom nejako az v auguste.
Neviem ci tej svokre chcela nieco dokazat, to som nepochopila. No a teraz vnuca chore. Tamtie deti odrieknut nemoze, dedo ze nech si to riesi sama, on nesuhlasil aby brala tie dve, ze chcel klud, a dcera ostala visiet s chorym deckom.
Za mňa: pre pracujúcu matku existuje OČR, babka si môže robiť čo chce. Ak si chce privyrobiť, nech si privyrobi. Naozaj nie je povinná sa starat cele prázdniny o vnúča. Dedo ak chce kľud, nech ho má.
Otec si tiež môže zobrať voľno. O dieťa by sa v prvom rade mali starat rodičia.
@mircalla Možno sa im to ozaj neoplatí, keď nemajú inú pomoc, iba platiť opatrovateľky z toho mála čo by zarobili. To nie je moja vec, preto ju ani nebudem kritizovať. Proste toto nechápem, kritizovať ženy, ktoré chcú robiť, že otravuje babky, kritizovať také ktoré nemajú pomoc, že sú doma. Nech urobí čokoľvek, treba ju kritizovať. Kritizovať učiteľky, že sú cez prázdniny doma, kritizovať iné ženy, ktoré nie sú doma, že potrebujú pomoc od babky. Tomu ja nerozmiem, prečo treba kritizovať to ako si to druhá zariadila.
@anetka34 Este raz. Doma su take, co nie su kvalifikovane a nic nezarobia. V drvivej vacsine pripadov. Potom ostanu doma cely zivot a ano, nicim neprispievaju. Ono vies, je lahsie byt doma a starat sa o deti ako pracovat a starat sa o deti. Mam na to svoj nazor. Ziadat nonstop pomoc od babky mi pride tiez cez ciaru. Jednoducho je x ludi, co sa vkuse na nieco potrebuju vyhovarat.
Ucitelky si ja vazim, tak netaraj.
@mircalla poznam viacero konkretnych zien,ktore si kvoli castym chorobam deti neudrzali pracu,dve dokonca take,ktore zazili otazky na pohovore ohladom deti a ich strazenia v pripade chorob.Ano,maju aj manzelov,ktori ale maju pracu na smeny,niektori su na zivnosti,ini pracuje na kamione a jedna muza nema a nie je to take easy.Toto sa realne deje a nemalo by sa,ale tvrdit,ze kazda zena,ktora chce pracovat moze,je naivne.
@mircalla už som ti chcela napísať že súhlasím, a potom posledná veta... Ja som Ti niekde napísala, že táraš? Tak nechápem Tvoju poznámku. Píšem to k tomu čo napísala autorka, že tá pani robila v školstve a už kritika od jej svatky, že nevie čo je to robota. Proste vždy sa nájde nejaká múdra, ktorá vie všetko najlepšie.
A nehovorim len o pracach, kde sa pouziva hlava, ale aj manualne - sikovnu kadernicku, krajcirku ci pedikerku si len tak zamestnavatel nepusti.
No neviem ja som nikdy nebola na OČR, počas práce som si zvyšovala kvalifikáciu, robila som si vysokú školu a chodila na školenia a potom som zaúčala ďalšie v kancelárii. Šéf mi volal denno denne po práci. Potom som si dovolila ten luxus, že som znova otehotnela, ešte pár mesiacov mi volal, keď som bola doma, keď sa chcel poradiť a potom zistil, že bezdetná bez vysokej školy bude zrejme pýtať menej peňazí, alebo netuším čo sa mu zomlelo v hlave, po RD ma prepustil bez mihnutia oka. Takže takto si ma vážil. A ja som pochopila, že každý je nahraditelný.
Ja som si zažila čo je to hľadať si prácu s malým dieťaťom, bolo to veľmi ťažké a trvalo to istý čas, no našla som. Preto kritiku typu, nechce sa jej robiť a nech sa nečuduje, že ju nikto nechce keď má malé decko a o pár stránok ďalej píše neznášam ženy ktoré nepracujú... Proste asi Modrý koník, no asi sem nebudem chodiť, lebo človeku rozum postojí..
@anetka34 Nenapisala si, co si robila, takze tazko hodnotit. Vseobecne plati cim mas vacsiu hodnotu, tym viac si mozes dovolit. Takze asi si bola nahraditelna. Tiez neuvadzas, kolko si bola doma atd.
Tiez zavisi od sefa. Nikdy som nemala problem si najst pracu aj s malymi detmi. Mam moznost home office, takze to sefov az tak moc nezaujimalo kolko mam deti. V zivote som nebola OCR, robila som z domu, ak bolo treba.
Zase chapem aj zamestnavatelov, ze zamestnanec vkuse na OCR ci PN je pre nich zbytocny naklad.
@mircalla Tak teraz už je tá možnosť home office. Toto bolo pre 15 rokmi, vtedy to nebolo až tak bežné. A tá práca si vyžadovala byť fyzicky tam. Jadrová fyzika to nebola. Takže nahraditeľná som bola.
Tiež som si o sebe myslela viac, kým človek nedostane dobre po prstoch hoci aj vo vysokej funkcii, ako moja známa. 20 rokov pracovala na vysokej pozícii a zrazu ju vykopli a v inej firme už sa do vedúcej pozície nedostala. Skrátka kým človek nepadne na hubu, zatiaľ si myslí, že on je nenahraditeľný.
A taká šikovná kaderníčka a pedikérka bude radšej robiť pre seba ako si nechať diktovať podmienky od šéfa.
A mám veru oveľa menej kvalifikované známe, ktoré si sedia na teplom miestečku celý život, mamu majú doma s ich deťmi. A tie nech mi rozumy nedávajú ako sa to dá. Lebo veru aj od takej som sa dočkala kritiky, keď som si hľadala prácu po materskej. Ona by si možno u súkromníka ani nepinkla s jej kvalifikaciou. A bez svojej mamy by nemohla ani do práce nastúpiť. Ale kritizovať vedela. Preto hovorím, nech sa nikto nestará do toho, prečo to ten druhý robí tak, alebo onak.
@anetka34 s tým obedom to zažila moja mama. My sme bývali v bytovke, ale mamini rodičia v dome s veľkou záhradou. Tak kým bola mama na materskej so mnou, zvykla sa svojej mamy spýtať, či tam môže so mnou prísť. Áno, môže, ale nech donesie navarene. Moja babka bola na dôchodku od 51 rokov. Ale nikdy nebola gazdiná. Vedenie domácnosti a starostlivosť o súrodencov bola na mojej mame od jej desiatich rokov. A hoci sme od babky bývali 5 minút pešo, nechodila nás varovať. Keď sme boli chorí, tak mama bola dohodnutá v robote, že príde, keď príde môj otec z práce o pol 3. A od ôsmich rokov sme počas choroby bývali sami doma.
Ale maminka mladšej sestre babka s deťmi pomáhala. Chodila ku nim autobusom plus kus cesty pešo. To bolo niečo iné. To bol miláčik.
Nech je kamoška rada, že mama jej chce vziať aspoň zdravé dieťa... Stretla som sa s prípadom, kedy mama dcére na rovinu povedala, že ona už deti odchovala, má svoj život, a majú sa zariadiť bez nej...

@mircalla kto tu píše o celých prázdninách paneboze? To aby 2tt z 2 mesiacov postrazili stari rodicia svoje vnúča ich snáď nezabije paneboze 🤦♀️ oddychovať môžu potom zvyšok roka, keď už sú tak "zaneprazdneny". Všetko je len o komunikácii a vzťahoch v rodine. Nic viac.