icon

Pre jednu nevestu som OK svokra, pre druhú nie

11. nov 2025

Mám dvoch synov, obidvaja sú ženatí , majú deti , menšie do 8 rokov. Kým s jednou nevestou mám dobré vzťahy , druhá ma nemôže ani vystáť a ja naozaj nerozumiem prečo. Vnúčatám nakupujem rovnako , rovnako sa snažím s nimi tráviť čas , držím sa pravidiel tej ktorej rodiny . Ak mi nevesta povie že sladkosti nie, donesiem ovocie, jedna s vďakou prijme a dá deťom , druhá to ofrfle že som mala kúpiť bio ale že oni dva s mužom ( mojim synom ) to zjedia . Nedávno som kúpila veci v Slovenke , kvalitné bavlnené pre deti , jedna bola nadšená , druhá to dala do skrine , že možno niekedy. Viem že niekedy nebude nikdy. K jednej chodím každý týždeń na tri hodinky a beriem deti von , druhá mi ich takmer nechce dať ( 8 a 5 rokov), že sú ešte malí . Ak prídem s manželom k druhému synovi , tak vidím na neveste že čaká kedy vypadneme a to doslovne. Pýtala som sa syna že kde je problém , jeho odpoveď bola že nikde ale že sme si proste nesadli , že nás ona nemá v obľube. Nie som si vedomá žiadneho hrubého priestupku voči nej alebo deťom . Neviem ako mám k tomuto pristupovať, nechcem prísť o kontakt s vnúčatami ale zas uznajte , chodiť tam kde ma nevesta doslovne trpí mi nie je vôbec príjemné. A ak sa aj zídeme celá rodina u nás doma, tak my sa všetci bavíme , vrátane našich synov a jednej nevesty, ona len mlčí a zazerá alebo ide k svojim deťom a hrá sa s nimi .Posledné Vianoce som každému so synov dala po 500 eur pre rodinu , jedna nevesta sa nám pekne poďakovala , druhá to bez slova dala do kabelky , poďakoval sa syn . Čo by ste robili na našom mieste ?

Strana
z3
katkazuz
12. nov 2025
@anonym_autor

@vroni áno , začínam si to uvedomovať aj ja . Len ma to nesmierne bolí že s tými vnukmi nebudem mať taký kontakt ako by som chcela. Že ich uvidím pár krát do roka, ani to možno časom nie , a že nebudem súčasťou ich života. Môj muž ako chlap to prežíva jednoduchšie , že budeme mať viac času na seba. A že však máme druhé tak sa venujme im keď tam záujem zo strany rodičov je a aj vôľa aby nás navštevovali a navštevovali sme aj my ich . Toto som napísala preto , že dnes mi ráno volal syn že čo sa deje , že sme sa prestali ozývať , vravím mu že už som unavená z neustáleho doprosovania aby som videla deti , aby sme s nimi mohli tráviť čas, že sa nám nepáči ako sa chová k nám jeho žena a celkovo ako sa k nám oni chovajú ako rodina . Na to mi len povedal že mami neviem čo ti mám na to povedať. Prvýkrát som sa ohradila a určila si hranice voči nám .
@vroni a máš pravdu niektoré vzťahy nie sú logické a nedajú sa ovplyvniť ak druhá strana nechce.

@anonym_autor
Milá autorka súcitim s tebou, v blízkom okolí to je podobné. To nie je o tom, že by ste si nesadli- tu chýba z jej strany rešpekt a vlastne ťa ako keby trestala pasívnou agresiou- ty vlastne ani nevieš, čo sa stalo,
otvorená komunikácia s takouto osobou nehrozí.
Veď vlastne z jej strany je všetko OK, ona žiadny problém nevidí.
A ver mi, syn tu ťahá za kratší koniec, podľa všetkého mali aj s bratom láskyplné detstvo a sú naučení na celkom iné vzorce správania ako má jeho manželka.
Určite to vidí a mrzí ho to, ale nepomôže si.
Posielam ti veľké objatie na diaľku a veľa lásky.
To sporenie je super nápad a ešte by som raz skúsila otvorene sa porozprávať.
Všetko dobré ti želám ❤️

ninka99865
12. nov 2025

Tvrdis že medzi vami nebol žiaden konflikt, vníma to aj ona tak?
Pretože moja svokra to tiež takto vníma a ja to vnímam úplne opačne.. že ona nič, nestará sa nám do ničoho, super je a tak.. všade to rozpráva dookola a realita je taká že jej mám plne zuby, lebo nevie kedy dosť a všetko hučí iba do mňa a do svojho syna nič..
Ja by som sa tej nevesty teda spýtala aký ma problém. Ak naozaj žiaden “iba vás nemusí” tak je to potom pinda naozaj a riešila by som iba styk s vnúčatami cez syna… lebo aj keď si ja môžem myslieť o tej svojej barsco, dôležité je pre mňa aby môj syn a ona vzťah mali dobrý. A aj majú. Pretože to že ja ju nemusím neznamená že to tak musí mať aj moje dieťa…

cacianka
12. nov 2025
@anonym_a69f3d

Stara pani tu opisala situaciu zo svojho pohladu, a vy uz urazate matku 2 deti. Ktovie, ako by situaciu opisali nevesty. Kludne moze byt, ze ta prva nevesta je taka, ze sa boji ozvat. A stara pani dojde ako na klavir a kazdy tyzden si vezme na 3 hodiny vnucata. Druha nevesta si nenecha skakat po hlave a ktovie ako sa stara pani sprava, tak jej vnucata neda. Bez vetra sa ani listok nepohne.

@anonym_a69f3d máš to veľmi divne nastavené v hlave, nikto na nevestu neútočí, ale hlavne že ty útočíš nemiestne na autorku. v tom je paradox tvojho názoru a vyjadrovania.

anonym_2a6bc5
12. nov 2025

Ja by na tvojom mieste tej druhej neveste co ta nemá rada prestala kupovať veci pre vnúčatá prestala davat peniaze. Ale založila by som vnucatkam detské sporenie na ich meno. A raz keď budú dospelé tak ich dostanú.

anonym_eb2c58
12. nov 2025

@anonym_autor ja sa takto Chovam k svojej svokre ktorá nám ako rodine ublížila. Preto úplne neverim že ste taká nevinná. Proste niečo je tam je. Nehovorím že ste zlá ale čo tak si povedať do očí v čom je problém

anonym_079e28
12. nov 2025

@anonym_autor pises,dala som,kupila som,vzala som von.Ale nepises pomedzi to,ako sa spravas.Vies,ty mozes priniest aj 20 tasiek nakupu a dat do obalky aj tisic eur,ale ak si rypacka,ide to bokom.Tu si to kazdy vezme povrchne,jaka dobra svokra,sak dala peniaze,berie deti,robi nakupy a bodka,si hrdinka a nevesta zla.Ale ruku na srdce,co si ty pomedzi to vsetko dokonalo,co robis,to majestatne,spravila ustami a chovanim?dalsia vec,ze jedna ta "berie"druha nie je uplne klasicka matematika zivota,kazdy sme iny,pre mna si super,pre ineho nie,to nemozes porovnavat,ved ony nie su rovnakej povahy predsa!!!a nie len ony-nevesty,v zivote ta kazdy berie inak,niekto ta ma rad,iny nie,niekomu si sympaticka,druhemu proti srsti.A nie,meritkom nie su nakupy a peniaze!....Ja mam tiez svokru,nema problem dat peniaze (nie,ja ich neziadam a vzdy muzovi hovorim,toto nemozme prijat,preboha,ale on zhrabne,ved sak mama dala)svokra,co pride a donesie,podla seba,plne kabele.Vzdy som k nej slusna ale poviem narovinu,chladna a nemam ju rada a preco?pretoze tliacha!Ano,da peniaze,ano,nakupy,prinesie,ale co je to oproti tomu,ako sa sprava?ze vkuse ma opravuje?ze sa mi stara do vychovi?a vsetko co robim,robim zle podla nej?preco batolatu mixujem,ona svojim detom nemixovala,len pucila vydlickov,preco davam taku ciapku?ona davala len strikovane?preco davam dcere,ktora spi v izbe kameru,aby som ju videla?tie vlny jej mozog poskodzuju!preco jej nedam z toho vyvaru (presoleny,okoreneny)ale varim jej na vode,ved nech sa uci na sol atak dalej a tak dalej.Nerespektuje moj chod domacnosti,vsetko je zle,lebo ona to mala inak!a ako bonus,starostlivost o syna,mojho muza.Denne telefonaty,ci je oddychnuty,ci sa dobre vyspal,ci papal teplu stravu.To,ze ja spim 4 hodiny v noci a od rana lietam jak handra,je vedlajsie,tu je jej syn chudacik,lebo sak on robi (8 hod denne podotykam!) Lebo nik na svete nepracuje,len jej syn.Ona nevie,ze ja pocujem tie jej telefonaty,muz ju dava na reprak vzdy.Moze nam domov doniest aj modre z neba,to,ako sa chova,ako znevazuje moj chod domacnosti,ako dava na piedestal manzela,lebo chudak robi a ja na materskej si chlpy preratavam,moze si schovay svoje peniaze aj dary.Ludskost,pochopenie,dobry pokec a nie status,ja som mama tvojho manzela a sluz mu!vtedy,vtedy je to suhra.

anonym_eb2c58
12. nov 2025
@anonym_079e28

@anonym_autor pises,dala som,kupila som,vzala som von.Ale nepises pomedzi to,ako sa spravas.Vies,ty mozes priniest aj 20 tasiek nakupu a dat do obalky aj tisic eur,ale ak si rypacka,ide to bokom.Tu si to kazdy vezme povrchne,jaka dobra svokra,sak dala peniaze,berie deti,robi nakupy a bodka,si hrdinka a nevesta zla.Ale ruku na srdce,co si ty pomedzi to vsetko dokonalo,co robis,to majestatne,spravila ustami a chovanim?dalsia vec,ze jedna ta "berie"druha nie je uplne klasicka matematika zivota,kazdy sme iny,pre mna si super,pre ineho nie,to nemozes porovnavat,ved ony nie su rovnakej povahy predsa!!!a nie len ony-nevesty,v zivote ta kazdy berie inak,niekto ta ma rad,iny nie,niekomu si sympaticka,druhemu proti srsti.A nie,meritkom nie su nakupy a peniaze!....Ja mam tiez svokru,nema problem dat peniaze (nie,ja ich neziadam a vzdy muzovi hovorim,toto nemozme prijat,preboha,ale on zhrabne,ved sak mama dala)svokra,co pride a donesie,podla seba,plne kabele.Vzdy som k nej slusna ale poviem narovinu,chladna a nemam ju rada a preco?pretoze tliacha!Ano,da peniaze,ano,nakupy,prinesie,ale co je to oproti tomu,ako sa sprava?ze vkuse ma opravuje?ze sa mi stara do vychovi?a vsetko co robim,robim zle podla nej?preco batolatu mixujem,ona svojim detom nemixovala,len pucila vydlickov,preco davam taku ciapku?ona davala len strikovane?preco davam dcere,ktora spi v izbe kameru,aby som ju videla?tie vlny jej mozog poskodzuju!preco jej nedam z toho vyvaru (presoleny,okoreneny)ale varim jej na vode,ved nech sa uci na sol atak dalej a tak dalej.Nerespektuje moj chod domacnosti,vsetko je zle,lebo ona to mala inak!a ako bonus,starostlivost o syna,mojho muza.Denne telefonaty,ci je oddychnuty,ci sa dobre vyspal,ci papal teplu stravu.To,ze ja spim 4 hodiny v noci a od rana lietam jak handra,je vedlajsie,tu je jej syn chudacik,lebo sak on robi (8 hod denne podotykam!) Lebo nik na svete nepracuje,len jej syn.Ona nevie,ze ja pocujem tie jej telefonaty,muz ju dava na reprak vzdy.Moze nam domov doniest aj modre z neba,to,ako sa chova,ako znevazuje moj chod domacnosti,ako dava na piedestal manzela,lebo chudak robi a ja na materskej si chlpy preratavam,moze si schovay svoje peniaze aj dary.Ludskost,pochopenie,dobry pokec a nie status,ja som mama tvojho manzela a sluz mu!vtedy,vtedy je to suhra.

@anonym_079e28 krasne napisane

anonym_3c8e00
13. nov 2025

U mňa je to zas tak, že moja ex - svokra pre mňa, ako mama. Naozaj skvele spolu vychádzame, syn k nim chodí veľmi často a mi s mojim terajším manželom tiež 😀 ona často k nám príde na víkend. Býva ďalej od ex-svokrovcov
Môj ex čo má manželku si proste k ex-svokre nenašla cestu. Viem, že sa svokra snažila, ale skôr si myslím, že nová nevesta čakala, že nás odstrihnú.

64jarka64
13. nov 2025

@anonym_autor ako by ste o mojej neveste hovorili

euka210
13. nov 2025

@anonym_autor nakopat do riti taku nevdacnu nevestu. Co by dali mnohe mamicky za taku svokru, co akceptuje ich pravidla a ma rovnaky pristup ku vnucatam. Asi ste si nesadli, resp.ona nejako nesadla k vasej rodine, ked vsetci okrem nej sa normalne bavite.
Pozri, ona na navsteve moze byt zapchata v kuchyni a ty sa mozes rozpravat so synom a detmi. Syn by si mal trochu urobit poriadok v rodine a nastaveniach.

matkahelka
13. nov 2025

ldycgyyýyufhdkhfkj

anonym_b2d603
14. nov 2025

@anonym_autor a aky ma ona vzťah s vlastnou matkou? Mozno aj to napovie viac? Rešpektuje a rozumie si s nou?

hopeja
15. nov 2025

My sme viacerí súrodenci a co sa tyka vztahu k nasej mame ako ku svokre našich partnerov je to rozdielne.....moja mama by posledné spravila pre svoje deti, vnúčence -vlastné aj tie nevlastne,vždy sa správala úctivo, rešpektujúco a predsa sa našla jedna podobná nevesta ako je tvoja, ktorá ja nemusí a nikto nechápe kde je problém....proste stáva sa to a nič s tým neurobíš, tiež brat strka hlavu do piesku a nerieši to,pre pokoj vo svojej rodine

64jarka64
15. nov 2025
@hopeja

My sme viacerí súrodenci a co sa tyka vztahu k nasej mame ako ku svokre našich partnerov je to rozdielne.....moja mama by posledné spravila pre svoje deti, vnúčence -vlastné aj tie nevlastne,vždy sa správala úctivo, rešpektujúco a predsa sa našla jedna podobná nevesta ako je tvoja, ktorá ja nemusí a nikto nechápe kde je problém....proste stáva sa to a nič s tým neurobíš, tiež brat strka hlavu do piesku a nerieši to,pre pokoj vo svojej rodine

@hopeja tiež to tak mám proste som jej nesadla a nikto nevie prečo,keď sa pýtam že čo robím zle všetci hovoria že nič,iba som jej proste nesadla

nadijaeren
15. nov 2025

Tak je v prvom rade nevychovana. Totálne vás neznasa.len sa jej spýtaj na dôvod?možno si omylom niekeedy nieco urobila povedala.
Fíha si štedrá svokra keď 500e dávaš do obálky. My si dávame po 30e do obálky
Úprimne sa spýtaj jej osamote čo si jej urobila

anonym_755eb2
15. nov 2025

Mrzi ma tvoja situacia. My sme mali presne toto iste v rodine. Nevesta pouzivala pasivnu agresivitu a manipulaciu voci druhej polke rodiny a svokrovcom. Nikdy sme sa nedozvedeli co jej tak strasne vadi. Odpoved bola: vela veci. Ja tieto kecy o tom, ze sme si nesadli a nie sme rovnaka krvna skupina proste neberiem. Ja nemam problem v ramci slusnosti vyjst s kazdym. Slusne vychovany clovek vie zachovat respekt a zdvorilost vo vztahu k druhej osobe. Nemusime byt najlepsi kamarati, ale taketo spravanie je uz cez. Aby som dopovedala nas pribeh, nakoniec nevesta svokrovcov tak zdeptala, az ich doslovne priviedla do hrobu. Takze nedajte sa, viem je to tazka situacia. Ja sa velmi modlim, aby si moje deti nasli normalych slusnych partnerov.

Strana
z3