icon

Prečo ľudia nevnímajú rozdiely v nákladoch na život?

16. feb 2024

Byvame 2 roky v Bratislave, predtym sme zili v Poprade. Mali sme taku debatu s nasimi priatelmi,kde sme sa pomaly pohadali kvoli tomu,ze si nechceli dat vysvetlit,ze v BA nas vsetko vychadza niekolkonasobne viac ako v PP.
Zacali zase s tym,ze jedlo, satstvo, pohonne hmoty stoja vsade rovnako. Podla nich tu clovek plati aj rovnake poplatky u lekarov, ked sme to zacali porovnavat, tak neverili,ze to je pravda.
Za dve kavy s 2 kolacmi sme v Poprade zaplatili 8.40. V Ba 13.70.
Sukromna skolka PP mesacne 280e/Ba 450e
Zubar endodonicke osetrenie zuba a korunka290e/BA 650e
Gynekolog - sukromny -elektronicky manazment rocne PP 10e/ BA 70e
O poplatkoch za byt ani nehovorim a mohla by som pomracovat...
Vy to ako vidite? Ja nerozumiem,ze si nechcu pripustit,ze tu je zivot drahsi a beru to ako chvastanie sa? Preco sa na to ludia urazaju?? Nechapem fakt.

Strana
z5
autor
16. feb 2024

2i byt prenajom PP 550s energiami, BA 760 s energiami plus 65e priplatok za parkovacie statie.atd..

viestta
16. feb 2024

A preco sa ty urazas, ked si myslia, ze zijes lacnejsie? Ked to prepocitas cez zarobky na vychode a v BA, tak vyjdes narovnako. V konecnom dosledku za ten zarobok si moze dovolit aj zubara, aj zeleninu, aj byvanie ako ty.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
16. feb 2024

@viestta ja sa neurazam, ja nechapem,ze sa urazaju oni a nie je to celkom pravda. V statnej sprave zarabas vsade rovnako.

queen_mary
16. feb 2024

Podla mna pomerovo s platom to vychadza podobne. Ale naor my sme v malom meste, robime remote za bratislavsky plat 😀 cize my zijeme lacnejsie, ano.

autor
16. feb 2024

@viestta s tou poslednou vetou mas pravdu.

autor
16. feb 2024

@sheila121 tak pri niektorych poziciach zarabas rovnako,ako som pisala, tu nezaraba kazdy 2-3-4 tisic. 🙂

taynee
Odpoveď bola odstránená
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
autor
16. feb 2024

@stastnamanzelka ano,je tu oooovela viac moznosti na zarobok, co je strasna skoda,ze aj na vychode to tak nie je. Je to velmi pekny kraj, len je smutne,ze nan sa akosi pozabudlo a peniaze na rozvoj sa tam velmi netlacia.

dzejny656
16. feb 2024

Ja to vidím tak, že život v BA je samozrejme drahší, ale možnosti dopracovať sa tu k vyššiemu príjmu sú oveľa lepšie. Pre nás osobne pomer náklady:príjmy oveľa priaznivejšie vychádza v BA (napriek vyšším cenám) ako na východe. Napriek tomu mám kamošky, ktoré ako učiteľky v BA takmer živorili a po presťahovaní do PO si žijú oveľa lepšie. Záleží od profesie, tým ktorí zarábajú málo sa asi viac oplatí nebývať v BA.

viestta
16. feb 2024

A muka u nas stoji rovnako ak v BA, aj mlieko.
Ak nevyjdes v BA z platu v statnej sprave, tak to nie je nasa chyba. Vrat sa na vychod, mozes robit v Kezmarku na okresnom urade. Budes na tom financne lepsie ako vacsina zamestnncov sukromnych firiem. A popritom sa mozes kochat krasami vychodu, to je uplne zadarmo.

autor
16. feb 2024

@taynee fiha, tak to ano. Myslela som si,ze KE bufu na urovni BA,co sa tyka cien, ked su 2.najvavsie mesto na SR.

h2
16. feb 2024

A prečo sa o tom s priateľmi hádate? Keby pre vás nebolo finančne výhodnejšie, bývať v BA, tak by ste tu asi nebývali. Čiže áno, platíte viac, než v PP. Ale aj tak ste na tom s bratislavskými platmi lepšie, než oni v PP s popradskými.

la_dolce_vita
16. feb 2024

Ja potom nechapem, preco sa tam tolko ludi hrnie pracovat a zit? Zrejme sa im to oplati... ja v PP zijem a su tu velke rozdiely v sluzbach. Neda sa plosne povedat, ze kava alebo kadernicka stoji tolko a tolko. Ceny nehnutelnosti mame vzhladom na prijmy vysoke / Tatry, viac kurime, cize platba za byt. Platy su dalsia kategoria, mam kolegov, robia to iste ako ja, sme jeden team a prijem rovnaky nemame. Bolo nam priamo povedane, ze zijeme predsa na vychode..

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
16. feb 2024

@viestta ale ja nerobim v statnej sprave, keby som robila,tak snad tu nejdem pracovat. Dobry priklad si dala, zrovna okresny urad v KK 😅. Ti s vysokou skolou si tam dobre zarobia a ti so strednou su chudaci, ktorych tam vyuzivaju. Otras, co sa tam deje.

autor
16. feb 2024

@h2 oni sa hadali,nie my, my sme im to chceli vysbetlit, nech si nemyslia,ze ceny sluzieb stoja rovnako, ale neverili kolko platime len za skolku alebo u zubara aj ked len vrta kaz, ale trochu inym smerom sa ubera debata. Jasne,ze keby sa nam to neplati,tak tu nie sme a nerobime tu.

autor
16. feb 2024

@la_dolce_vita tak to je nefer,ze tvoji kolegpvci zarobia viac,napriwk tomu,ze robia to iste. No,vela ludi ide prec hlavne za zarobkom a druha vec zase je, ze okolie Kk,PP zacina byt cierne more, nechcem nikoho urazit, ale ako sa oni spravaju a co si dovoluju,to je otras.

viestta
16. feb 2024

Takze ty si na tom lepsie ako statny uradnik v BA. Tak potom co riesis? Ci chces im dat precitat diskusiu aby si im "vytrela zrak"?
Spytala si sa ich kolko zarabaju? Porovnala si to so svojim zarobkom. Hodila si to do excelu a porovnala kolko % z prijmu daju na byvanie, kolko hodin musia robit aby mali na zubara? Keby ste si spravili hlbsiu analyzu, dosli by ste na to, ze ste na tom uplne rovnako.

oblecenie99
16. feb 2024

Porovnaj skor BA a KE. Platy, ak nie si v IT sú o dosť nižšie, náklady veľmi porovnateľné s BA.

h2
16. feb 2024

Na hádku treba dvoch. Také, že oni sa hádali a vy ste im len vysvetľovali, to je tvoj pohľad. Keď neveria, nech neveria. Vôbec by som s nimi finančné záležitosti nepreberala. Každému je jasné, že ste sa tam presťahovali, lebo je to pre vás finančne výhodnejšie, nepotrebuješ nikomu nič vysvetľovať.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
zuzika87
16. feb 2024

Ja som z krajného východu, a kľudne sa s tebou vymením, príď a skus si aké je to tu žiť... Tieto porovnavacky a vety ako Bohom zabudnutý východ mi tak žerú nervy ze to je neskutočne... Aké sú tu platy... A aké výdavky.. Na mesiac si vyskúšaj a ja nehovorím o Košiciach, Poprade, toto sú veľké mestá ja žijem v poslednom okresnom meste na východe a tu je to sakra iné, ale milujem to tu Nikdy by som svoje rodisko nevymenila... Tak prosím neporovnavaj niečo čo sa skutočne nedá, a to ti nevravím preto ze cely život tu žijem, ja som žila niekoľko rokov v zahraničí, aj vo veľko meste je jasne ze v BA zarobíš viac ale aj viac platíš a tu zarobíš co zarobíš ale na tie platy aj na dobré platy sú tu ceny úplne mimo...

taynee
Odpoveď bola odstránená
ddaassuullaa
16. feb 2024

Mne pride totalna sedlacina pri pokece s kamaratmi/cudzimi riesit taketo zalezitosti a ako ceresnicka, este sa pohadat🫣.
Nikdy by som sa nedala zatiahnut do takychto prizemnych diskusii. Len tak zo zvedavosti - citis sa teraz lepsie? Ci bol ciel debaty naplneny🤷‍♀️

zuzika87
16. feb 2024

@viestta normálne mi žila nabehla jak som čítala ten príspevok... A reagujem na teba lebo ako jediná to vidíš reálne ako to je... Ja som z východu a nie z veľkomesta ako Košice, Poprad ale z posledného okresného a keďže som žila mimo niekoľko rokov viem to porovnať a toto ma úplne zabilo keď čítam tento jej príspevok...

januska12323
16. feb 2024

Je úplne jedno kde je pravda. O takýchto veciach sa s kamarátmi nebavím. A keď už by k tomu došlo nechám ich nech si myslia čo chcú.

viestta
16. feb 2024

@zuzika87 tak to dopadne, ked ludia ziju v bubline, odtrhnuti od reality a este im aj chyba financna gramotnost.
Nie je dolezita suma na vyplate ani na ucte od zubara. Dolezite je kolko hodin musim na to alebo ono robit. Podla toho sa jednoducho zisti, kto je na tom zle a kto je vo vate.
A to plati pre obidve strany tej popradskej hadky, ktora bola ci nebola...

eeffka
16. feb 2024

@taynee ty si rodena kosicanka? lebo take ceny strielas az mi je cudno, ja tu zijem skoro 50r a vsetko co si uviedla vie byt za 50% tvojich cien ak nejdes do turistickych pasci.

la_dolce_vita
16. feb 2024

Ano, je to problem s istym etnikom a čoraz viac, od kedy tu byvam, je to evidentne. Som rada, ze syn ostal po vš v Ba, povedal mi rovno, ze co tu. V jeho profesii bohuzial nic. S platmi je to ale tak, proste viac nam davat nemusia, kazdy je nahraditelny. Ja som zatial spokojna, neskor by som rada isla smerom na zapad, tu to bude casom dost tazke..

Strana
z5