icon

Prečo ma dovolenky vyčerpávajú?

10. aug 2025

Ako to fungujete u Vás na dovolenkách? Lebo mňa popravde každá jedna tak neskutočne vyčerpáva … cestujeme viackrát do roka na menej dni. Posledné roky cítim strašnú únavu z toho, vôbec si to neužívam. Cestujeme po vlastnom. Na dovolenku všetko chystám pre seba a deti aj spolocne - napríklad kozmetiku, veci na pláž. Môj muž? zabalí seba. Ma poloprázdny vak, my na prasknutie. Prídeme na dovolenku a stále niekto odomna niečo chce, urob mi toto, urob mi cop, kde mám plavky, ktoré si mám zobrať, kde sú krémy, akú si zobrala tašku - áno raz ma dokonca obvinil, ze nemám tašku a nemá si kam dať veci. On sa ráno zobudí, ide do hotelovej posilňovne a keď dôjde my mame byt akože pripravení lebo veď potrebuje sa najesť … Ideme k moru.Vezme si svoje jedny plavky na seba a do ruky jeden uterák .. a kde mame krém? kde ma dieta okuliare? kde si môže sadnúť na aký uterák? ak vyrieši tak zahlási že Ok no on ide… A aj ide, veď tréning plávania ma na 30 minút. Deti sú zevraj samostatné netreba im robiť ani spoločnosť ani nič “nepotrebujú” majú more a dovolenku … Naposledy som sa takto zbitá vracala z plaze na hotel o 8 vecer - dlho sme cestovali. Celu cestu som rozmýšľala, že ako to ešte dnes dám, že nevladzem. Deti špinavé mokré, treba pomôcť pri umývaní vlasov, potom fenovat, prať mokré plavky nech sú na zajtra čisté a dotoho samozrejme aj ja existujem. Sú to iba základne veci. Žiadne neviem aké pontičkárstvo. Akonáhle dôjdeme do izbu muž zahlási že no on ide na welness lebo ten je len do 21:00. Tak to už som vybuchla a poslala ho deťom umyvat vlasy. On sa v takom prípade otočí a deti sa spyta…. Vy si ešte neviete samé umyť vlasy???? Toto robí vacsinou keď ho pošlem niečo urobiť čo on ani nemá sajnu že tým deťom robím ja denne. “Umyl” vlasy a nasraty odišiel sa prejsť. Ešte dalších 5 veci trebalo urobiť a si rozdeliť…. Deti unavené ja špinavá a fenujem im vlasy … často mi tieto dovolenky vyčíta. On ma zato, že musí pracovať aby sme na tieto dovolenky mali, že v podstate všetko on kúpi (letenky a ubytko, auto) a vybaví a ja sa iba sťažujem a som nevďačná … To čo robím ja - čo dotoho vkladám nemá absolútne za nič! Lebo veď len peniaze majú hodnotu. XYkrat som povedala, že dobre na ďalšiu už nejdem lebo je to pre mna niekedy už ako za trest. Ale chodím kvôli deťom. Prídeme domov a on ani šajnu nemá ako sa jeho špinavé veci a vaky a všetko dostane z autá do skrine … prosím neraďte mi ako Vaše deti si už vedeli v 3 rokoch umyť vlasy po pas same. Moje proste nevedia … Raz sa ma dokonca opýtal, či ja sa opäť na dovolenke chcem iba “zviesť” …

nevenka
10. aug 2025
@michaelam2

Hm tak dieta si nevie umyt vlasy a zbalit sa na plaz ale zaroven je dost velke aby mohlo byt cely den same doma….zvlastne…

@michaelam2 tak moja dcera bude mat 10, ale vlasy po pas ma, kucerave a to Ti prajem zazit, to jej rozcesavat musim ja s kondicionerom a aj pol hodinu mi to trva, pri mori urcite, to mala zlepene od tej soli ale ze strasne.

autor
Autor odpoveď zmazal
nevenka
10. aug 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor vies, kedy pochopi, co Ti vadi? Ked sa zbalis a odides prec na par dni a nechas ho s detmi sameho. Potom pochopi, ak nie je nacisto debil alebo ze by mu bolo jedno. Zazitkove ucenie s atomu hovori a mala si to spravit davno.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_bdfdc7
10. aug 2025

@anonym_autor ja som čakala, že na dovolenke budeš ráno chodiť na nákupy, potom vyvárat a ty píšeš len o klasike starostlivosti o deti. No hold takto vyzerajú dovolenky s deťmi.

anonym_5c1e25
10. aug 2025

Och autorka, ako veľmi ti rozumiem…u nás to vyzerá rovnako. Ja kmitam, lebo keby to nespravím, doplatia na to deti a sú ešte veľmi male, sami nevedia spraviť. A muž si príde z prace o 18:30, potom sa medzi rečou dozviem že bol na káve cez deň s kamaratmi. Ja odkedy sa narodili bez deti nikde. Za chvíľu nastupujem do prace a úprimne podľa mna sa absolutne nič nezmení. Lebo peniaze budem prinášať už aj ja, ale všetko čo doteraz ostane zas len mne.
Veľakrát rozmýšľam čo keby sa dostanem do nemocnice, aky oddych by to pre mna bol, a aky sok by muž zažil. Alebo keby sme sa rozviedli, taká striedavka, to by bolo zrazu toľko času pre mna že neviem čo skôr by som robila- ale silno pochybujem že by so striedavku súhlasil. Po prvom týždni by ho prešla chuť keď by zistil čo všetko bolo doteraz neviditeľná robota, ktorú ale niekto musel spraviť.

autor
10. aug 2025

Áno čiže nakonci ako v kazdej diskusii sa dozvieme že vlastne autor nezvláda základe veci a problem je v ňom. Ten muž je proste len muž on je v tom nevinne a vlastne je to obeť necelej ženy. Ja ďakujem pekne všetkým ktorí ste mi slušne napísali komentár a svoj názor. Niečo si z toho určite vezmem. Končím v tejto diskusii bez napísania veku deti 🙈 dobrú chuť k nedeľnému obedu

sima234
10. aug 2025

Už vieme koľko rokov majú tie deti?

sima234
10. aug 2025
@anonym_autor

Áno čiže nakonci ako v kazdej diskusii sa dozvieme že vlastne autor nezvláda základe veci a problem je v ňom. Ten muž je proste len muž on je v tom nevinne a vlastne je to obeť necelej ženy. Ja ďakujem pekne všetkým ktorí ste mi slušne napísali komentár a svoj názor. Niečo si z toho určite vezmem. Končím v tejto diskusii bez napísania veku deti 🙈 dobrú chuť k nedeľnému obedu

@anonym_autor nikto netvrdí, že to nezvládaš, ale ten vek detí je dôležitý, nakoľko deti treba viesť k samostatnosti a nie, že sa spoliehajú na to, že niekto im zabalí veci, lebo z nich vychováš to, čo je tvoj muž. Nesamostatných jedincov, ktorí sa budú spoliehať na inú osobu.

mamaaja82
10. aug 2025

Na teba je skoda aj pismenka drat

bludna
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale v tomto pripade ten problem naozaj je v tebe. Sama si sa postavila do role obete namiesto toho aby si dala na prve miesto sama seba. Ty si dolezitejsia nez vyfenovane vlasy tvojho dietata. Skoda, ze to nechapes.

nevenka
10. aug 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor toto chapem, ale on zatial ma robit ine veci, proste zavelim a kmita sa.
Aj u nas niekedy je take, priznam, ze gula sa ocami, ze kde sa motam. Tak sa ho spytam, ci zbalil vodu, daky snack, suche oblecenie, kde ma dieta siltovku a okuliare a zrazu eeeee...tak smykaj, nech sa mozem aj ja laskavo nachystat. A potom vidis ten fukot. Lenze my mame 4 deti. Vravim, o dcere 10 rocnej ani neviem, kebyze nie je tych vlasov, syn 12 rocny sa osprchuje, vsetko, ale 30x vsetko pripominat, tak som poverila dceru, nech mu skontroluje veci 🙃😅. Manzel riesi 4,5 rocneho a ja 2,5 rocnu.
Ale aj teraz sme prisli z kostola a chytil sa rezne vyprazat, rezance varit. Sam od seba, normalka. My mame iba obcas nejake strety a na dovolenke sme boli teraz prvy raz s detmi, takze nam treba nejaku rutinu chytit, co sme nestihali, lebo sme ju museli ukoncit predcasne kvoli babicke, ktora nam umierala v nemocnici ☹. Aj apartman sme mali priserne maly, vsetko bolo na poslednu chvilu, kvoli problemom s autom a tak, a nutne sme chceli ist do Medzugorja, takze sme museli ist na juh HR. Tak tam sa zorganizovat bolo umenie, ked prekracujes xy nafukovaciek a karimatiek, nemozes ich nechat na balkone, lebo fukalo hrozne. Apartman mal mal 50 m2, vsak som si povedala, siesti sme prezili v 60m2 byte aj s lodziou, to dame a uuuups, oni to pocitali aj s obrovskym balkonom tie m2 😬. Takze toto mne liezlo na nervy a bola som vystresovana, ze vsade je vsetko a furt daco hladat. Ale s 2 detmi vo veku 10+ by som to dala lavou zadnou, lebo manzel nie je ignorant. Ty potrebujes sa naucit zavelit a takto to proste bude. A nech sa neopovazi daco nezbalit.

lucilaines
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, okrem toho, ze stale nevieme kolko maju deti rokov, odpovedz na toto. Preco na druhy den nejdes do wellnessu ty? Preco sa z tej plaze nedvihnes a nepovies chlapovi ze teraz sa im venuj ja idem na kavu? Preco ked on ide rano do fitka, tak po jehi navrate na izbu mu rovno nezahlasis ze super, he si si necvicil, teraz si beriem pol hodinku na seba ja? To je na tebe, toto musis urobit TY. Co ta nepusti? Bude chvilu asi furflat a bude oduty, lebo nie je zvyknuty, ale tak to prezije. Ty si ta, co musi pochopit, ze kym budes okolo kazdeho skakat a riesit ich problemy, ktore si sposobia svojou nezodpovednostou, tak to ine nebude. Nezobral dietatu na plaz plavky aj ked to mal na starosti, ok jeho problem. Ja si lahnem na lehatko a majte ma radi. Dieta pisti, ze nemam plavky, nech sa paci chod v kratasoch alebo si to ries s tarinkom, ziber ho za ruku a chidte nieco pohladat a kupit, viete kde ma najdete. Na druhy den uz tie plavky urcite nezabudne.

aurora33
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty nečítaš? Ja som napríklad napísala že môj muž zvládne to iste čo aj ja. Čiže ano, chyba je v tebe

aurora33
10. aug 2025
@anonym_5c1e25

Och autorka, ako veľmi ti rozumiem…u nás to vyzerá rovnako. Ja kmitam, lebo keby to nespravím, doplatia na to deti a sú ešte veľmi male, sami nevedia spraviť. A muž si príde z prace o 18:30, potom sa medzi rečou dozviem že bol na káve cez deň s kamaratmi. Ja odkedy sa narodili bez deti nikde. Za chvíľu nastupujem do prace a úprimne podľa mna sa absolutne nič nezmení. Lebo peniaze budem prinášať už aj ja, ale všetko čo doteraz ostane zas len mne.
Veľakrát rozmýšľam čo keby sa dostanem do nemocnice, aky oddych by to pre mna bol, a aky sok by muž zažil. Alebo keby sme sa rozviedli, taká striedavka, to by bolo zrazu toľko času pre mna že neviem čo skôr by som robila- ale silno pochybujem že by so striedavku súhlasil. Po prvom týždni by ho prešla chuť keď by zistil čo všetko bolo doteraz neviditeľná robota, ktorú ale niekto musel spraviť.

@anonym_5c1e25 prečo robíš všetko? Muž nemá ruky?

simona20201309
10. aug 2025
@mikadooo

@simona20201309 no, toto zas celkom neviem odhadnúť, či by som dokázala odísť od detí na dovolenku, keď jedno má 3 a druhé možno aj menej. Moje deti boli na mňa dosť naviazané, tak mám na toto asi subjektívny pohľad. Dovolenky boli zahul aj u nás, ale chodili sme len na jednu dlhšiu, trenice u nás boli a to mi muž dosť pomáhal, žiadne také, že on si ide do posilky a "o deti sa netreba starať" a podobné hlody. Podľa mňa toho skôr autorke ubližuje, tá nulová empatia z jeho strany a to zameranie na svoj program, že ja si idem tam a tam a vy sa tu nejak zabavte... To by mne echt vadilo. Je to smutné, mať takého sebca po svojom boku, ktorý nás berie ako prívesky a dobré sme mu len na fotku na sociálne siete :(.

@mikadooo neviem ci sa niekde spomínal vek detí. Ani ja by som nešla sama od malých detí, ale ani by som to nedopriala takému sebcovi. Keby to bol chlap ktorý inak pomáha a podieľa sa na chode domácnosti, tak určite nech si ide oddýchnuť na 4-5dni, ale tento by si takú dovolenku raz dva užil aj s nahradou

slavomira236
10. aug 2025

@anonym_autor ja chodim na sll dovolenky sama.minuly rok sme dali 3 prvy krat
Toto leto uz 2. Dcerka 8rocna si uz nachysta veci sama co berie synovi 11rocnemy hodim par veci do kufra ja jemu je to jedno
Deti si pripravia kolesa ktore beru okuliare. Ja na dovolenke vetsinov relaxujem. Vedia kedy su smadne hladne idu same si vziat do pool baru alebo plazoveho baru. Hotel berieme hned pri plazi takze ked chcu same si odbehnu ku hotela na tobogan potom sa vratia. Na vecere chodime a na ranajky spolu. Dcerke umyvam vlayy ja kedze ich ma na zadok. Vlasy na dovolenkach nesusime fenom preschnu na balkone doschmu von. Ja vzdy idem na izbu prva dam dokopy seba deti este ostavaju pri bazene pridu potom same na izbu..vecer chodime po prechadzkach nakupovh kolotococh. Starsi ked nechce ostava na izbe na telefone. Nema problem skocit si aj dolu po pitie...vzdy si najdu kamosov a prakticky cely den o nich neviem. Kazde beha svojim smerom. 🙂

anonym_d84bba
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Takze napisala si, ze vek deti sa nedozvieme. OK. Zjavne ide o skolopovinne deti a nie kojencov, tak ti je neprijemne, ked ti tu zeny napisali, ze by mali byt uz samostatne. Ok, nie su ale stale sa to zda zmenit, naucia sa, treba im to ukazat. Neboli este v ziadnom tabore ci v skole v prirode? Co sa tyka manzela, tak naucila si ho na to ze nemusi nic robit. S tym to pojde tazsie ale tiez nie nemozne aspon nejake cinnosti na neho presunut. Zmazala si svoj komentar, kde si reagovala na to, ze ti radime ze ved vsetko trva len 5 minut a nakoniec to sama porobis. Ja som ti pisala, ze zatial co manzel povyklada veci, ty mozes tie plavky oprat co trva 5 minut, ale ved kludne si to mozte vynmenit. Ja osobne to radsej spravim sama. Ak manzel dojde z fitka, tak zahlasis, ze si chces ist na pol hodku zaplavat sama do bazena. oblecies si plavky a ides. ci ako nepusti ta?

anonym_96f533
10. aug 2025

Ja som cakala ze ake strasne veci musis robit, ved ani nemas starost o varenie a nakupy, a preplachat par plaviek… a deti staci oplachnut cistou vodou, ci sa kupu v blate? Vlasy uschnu same ved je horuco. By som ich postavila naraz do sprchy oplachla a hotovo.
Mozno keby si sa s muzom v klude porozpravala a dohodla, ze ako bude pomahat on. Mozno ma len plne zuby toho ze si mrzuta a robi to naschval.

simca06022011
10. aug 2025
@anonym_autor

@simca06022011 veď ja chcem normálnu dovolenku akú mame, len aby muž na seba prebral viacej povinnosti 🤣 nič viac. Mne miesta aj cesta aj jedlo vyhovuje. Len potrebujem viac oddychu a menej robiť robiť. Jasne že viem čo chcem.

@anonym_autor nehnevaj sa ale ťažko ti radiť. Keď detaily sú tajné 😂 podla mňa ti nik nebráni oddýchnuť si. Viditelne aj deti maju toho dosť keď nevládzu sa večer ani umyt. Takže cely ten celodenný program by si mala lepšie premyslieť

zmrzlinka2021
10. aug 2025

@anonym_autor
Ak takto komunikujes aj s mužom, ako tu, ani sa nečudujem, že ťa má plné zuby

simca06022011
10. aug 2025
@anonym_d84bba

@anonym_autor Takze napisala si, ze vek deti sa nedozvieme. OK. Zjavne ide o skolopovinne deti a nie kojencov, tak ti je neprijemne, ked ti tu zeny napisali, ze by mali byt uz samostatne. Ok, nie su ale stale sa to zda zmenit, naucia sa, treba im to ukazat. Neboli este v ziadnom tabore ci v skole v prirode? Co sa tyka manzela, tak naucila si ho na to ze nemusi nic robit. S tym to pojde tazsie ale tiez nie nemozne aspon nejake cinnosti na neho presunut. Zmazala si svoj komentar, kde si reagovala na to, ze ti radime ze ved vsetko trva len 5 minut a nakoniec to sama porobis. Ja som ti pisala, ze zatial co manzel povyklada veci, ty mozes tie plavky oprat co trva 5 minut, ale ved kludne si to mozte vynmenit. Ja osobne to radsej spravim sama. Ak manzel dojde z fitka, tak zahlasis, ze si chces ist na pol hodku zaplavat sama do bazena. oblecies si plavky a ides. ci ako nepusti ta?

@anonym_d84bba určite neboli tam by im nemal kto vlasy umyvat a fenovat 😂 celá táto téma je smiešna... na dovolenke mat večerný cirkus okolo umývania deti je proste pre mna smiešne. Autorka nevie vypnúť a viní z toho všetkých okolo.

anonym_1c0e86
10. aug 2025

Celé je to pre mňa divné, ale spojim prístupom vychvová autorka zo svojich detí mesamostatných jedincov. Toto sa raz určite vypomstí

sense
10. aug 2025
@anonym_autor

@simca06022011 veď ja chcem normálnu dovolenku akú mame, len aby muž na seba prebral viacej povinnosti 🤣 nič viac. Mne miesta aj cesta aj jedlo vyhovuje. Len potrebujem viac oddychu a menej robiť robiť. Jasne že viem čo chcem.

@anonym_autor to je síce fajn že vieš čo chcela ale treba to povedať aj všetkým zúčastneným tak aby to zobrali na vedomie

oslo1
10. aug 2025

Ja som velmi rada, ze v UK mame matersku iba rok, po roku som isla do roboty a ako aj ine pary, sme sa pri dietati s manzelom striedali, ale tu je tak spolocnost nastavena. Dieta je chore, OBIDVAJA rodicia sa prestriedaju, to iste aj prazdniny a podobne.
Ja som tahala 12tky, rano som odniesla syna do skolky, muz pre neho isiel po robote, navaril veceru, syna okupal a dal spat. Cez vikendy s nim bol kolko krat obidva dni sam doma, a bolo aj navarene, upratane a aj pradlo zvesene. A to sa este staral o zahradu a dom.
Ale ja si sama seba vazim, a uz som aj synovi povedala ( a takisto aj svokre a okoliu), ze na prvom mieste som ja. Ja, moje zdravie a potom moj syn. Lebo ked ja ochoriem (ano autorka, mozes z hentoho stresu vyhoriet), tak syn pojde na adopciu (byvame v UK, syn je blondak s modrymi ocami, tak by hned poletel).
Ja som sa manzela nikdy nepytala, ci mi pomoze, bolo to nepisane pravidlo, jeden dal vecer syna spat, druhy upratal kuchynu po veceri.
Nemozes sa divit, ze mas muza nemehlo, ked mu v beznom zivote nedas sancu, aby na sebe zapracoval, vsak prave v tych situaciach, ze nieco neurobis, tak sa ucis z dosledokov.
Moj muz raz zobral syna na plavaren, tam zistil, ze nezobral synovi plavky, tak mi so smiechom volal, ze Mlady si nezbalil plavky (Vratko mal rok). Plavky kupil a uz ich druhykrat nezabudol.
Ja som na syna sama, nechodim nikam k moru na dovolenku, ok, syn nebude mat zazitky, ale co z tej dovolenky budem mat ja? K moru ideme na vylet, mame to 2 hodiny, a vratime sa domov, byvame v sirsom Londyne, mame tu kopec parkov. Syn ma alergiu na arasidy, takze sme aj tak limitovani restauraciami.
Teraz ideme na slovensko, tak kolotoc vestkoeho je na mne, plus odjazdit na letisko. Na slovensku ideme iba k blizkej priatelke a kazdy den ideme na road trip. Priatelka vsetko zorganizuje, pretoze si je vedoma tej vysokej mentalnej load, co vlacim na chrbte. A ja si v klude odpociniem.
Detom daj plavacie ciapky k moru, ale tie kvalitne, potom nebudes musiet zmyvat vecer vlasy. A zacni si zivot zjednodusovat.

rivini
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vacsina ti tu predsa napisala, ze problem je muz. Kazde dieta je ine, niektore sa vie uz v troch rokoch same osprchovat, ine ani v siestich. Ale tebe chyba pomoc manzela a toho uz len tak teraz nezmenis. Cize neviem, ako by sme tu tu mohli pomoct. Ja by som toto netolerovala, ale ani by som si takeho muza nevzala. Vy to mate rozdelene takto a teraz uz neviem, ako chces ucit muza, aby prevzal otcovske povinnosti…

wilkova
10. aug 2025

Drvivá väčšina odpovedí zmazaná...to nemá zmysel čítať a zapájať sa. Takéto témy treba zmazať celé. Veď nevieme, kto na čo reagoval.

anonym_05b896
10. aug 2025

@anonym_autor prepáč, ale táto diskusia nie je o mne. Nie je dôležité, čo robím. Keďže si svoj koment v zmysle, že si celé dni doma s deťmi a varíš, až ti dvakrát prihorelo zmazala, ako množstvo ďalších tvojoch reakcií, táto diskusia teraz vyzerá dosť divne. Ty potrebuješ pomôcť, ty sa cítiš zúfalo. Ty si to nevieš zmenežovať ani na dovolenke. Ja by som od takého muža odišla. Vždy je lepšie byť sama, ako sama s niekým a pod tlakom. Tvoje šťastie (a šťastie tvojich detí) je v tvojich rukách.

anonym_887bbd
10. aug 2025

ake velke mate deti? Zaklad je naucit co sa da, lebo su aj pripady, ked 5 rocnemu sa zadok utieral, ja kebyze nevladzem vlasy pri mori nefenujem, lahnem na lehatko s deckami sa zahram a ostatne neprezivam, ale to som ja

senta_sofia
10. aug 2025

@anonym_autor ale toto nie je o dovolenke, predpokladam, ze aj doma mu robis full servis. O ako starych detoch je rec?