icon

Prečo rodina po smrti rodiča konala sebecky?

22. aug 2025

Ahojte,
som precitlivelý typ človeka a prichádzam za vami po radu.
Mala som v živote ťažké životné obdobie, keď mi zomrel rodič. Nemala som vtedy ešte ani 25 rokov. Ale aj také životné udalosti sa stávajú. Súrodencov nemám. V deň pohrebu na kare prišli moji strýkovia, bratranci a sesternice za mnou, že čo bude s časťou pozemku, kt. po rodičovi zdedím. Že oni by chceli, aby som na nich ten podiel dala prepísať zadarmo, lebo oni by tam chceli stavať. Áno, zadarmo. A podotýkam, že nikto z nás im nebol po finančnej, ani inej stránke nič dlžný. Ja som im povedala, že ak chcú časť pozemku, nech ma potom vyplatia. Na to sa so mnou prestali baviť, hnusne ma poojovárali po celej rodine a ešte niekoľko mesiacov po pohrebe na mňa vyvýjali psych. nátlak. Teraz sa nebavíme.
Už sú to roky, ale mne pro obzretí sa do tých čias príde nevoľno, úzkostne..s otázkou: ako toto mohla vlastná rodina robiť ?
Prisím poraďte, ako konečne prestať byť precitlivela a zabudnúť na túto etapu ?
precitlivelá a zabudnúť na túto etapu

Strana
z2
anonym_37c6d1
22. aug 2025

je to tvrda realiza dnesnych dni, charakter cloveka spoznas prave v takychto chvilach. zabudnut sa neda. tiez som si tym presla. ale mna odrbkali o dedicstvo ☹ ale snazim sa zit pozitivne a hovorim si srat na peniaze, mam super rodinu, deti a to je najdolezitejsie zijem si svoj zivot a s danou castou rodiny sa nestretavam da sa zit aj bez tych penazi o ktore sa obrali... drziim palceky

autor
22. aug 2025
@anonym_37c6d1

je to tvrda realiza dnesnych dni, charakter cloveka spoznas prave v takychto chvilach. zabudnut sa neda. tiez som si tym presla. ale mna odrbkali o dedicstvo ☹ ale snazim sa zit pozitivne a hovorim si srat na peniaze, mam super rodinu, deti a to je najdolezitejsie zijem si svoj zivot a s danou castou rodiny sa nestretavam da sa zit aj bez tych penazi o ktore sa obrali... drziim palceky

@anonym_37c6d1 Ďakujem ❤️

domkakvet
22. aug 2025

@anonym_autor zabudni na nich, keby to neboli pozemky, tak by to bolo zasa nieco ine, takych ludi nepotrebujes.

muchotrafka298
22. aug 2025

Bohuzial si nevyberies rodinu a pribuznych. Mne sa to stalo, ze jednoducho som sa odmietla davat dokopy psychicky zo stretnutia s blizkou pribuznou. Pretoze tak hnusneho, zakerneho a toxickeho cloveka len tak nestretnes. Kazdy stretnutie psycho deptanie take mojej osoby, ze som to nedavala. Nestretla som tuto osobu cca 25 rokov, bola som v klude.Lenze je to moja krstna a zaroven moja mama bola jej svagrina. Po smrti mamy som im to musela oznamit, strasne som sa toho bala. Ona n apohreb zo zdravotnych dovodov prist nemohla, dosiel mamin brat a sesternice. Kontakt nulovy, myslela som si, ze by sa to mohlo zmenit. Vsetci vieme, ze nie a tym padom som toto uzavrela. Ziadny kontakt presne tak, ako po dlhe roky predtym, nezaujem z ich strany a aj z mojej.

evcagabi
22. aug 2025

Toto je taka pi..na, co by som hodila za hlavu hned a nie sa trapila roky. Predviedli sa, vies co su zac, nemas za cim banovat

anonym_f8a931
22. aug 2025

@anonym_autor ako by si písala o mne. Mamu som pochovala ako 24 ročná, rovnako nemám súrodencov a strýkovia chceli som mnou podobne "vypiect " s mojim podielom po mame na starorodicovskom dome. Áno, zabolí to, človeku sa priam až rozum zastaví. Dnes som však už inde, pomohlo mi to, ze som si založila vlastnú rodinu a týchto ľudí som zo svojho života odstrihla. Vlastne sa mi nesmierne uľavilo, presne tým, ze som si vyčistila svoj životný priestor od ľudí ktorí mi neprinášajú nič dobrého. Držím palce👍

autor
22. aug 2025
@anonym_f8a931

@anonym_autor ako by si písala o mne. Mamu som pochovala ako 24 ročná, rovnako nemám súrodencov a strýkovia chceli som mnou podobne "vypiect " s mojim podielom po mame na starorodicovskom dome. Áno, zabolí to, človeku sa priam až rozum zastaví. Dnes som však už inde, pomohlo mi to, ze som si založila vlastnú rodinu a týchto ľudí som zo svojho života odstrihla. Vlastne sa mi nesmierne uľavilo, presne tým, ze som si vyčistila svoj životný priestor od ľudí ktorí mi neprinášajú nič dobrého. Držím palce👍

@muchotrafka298
@evcagabi
@anonym_f8a931
Beriem to tiež tak, že som sa zbavila toxických ľudí. Len tie spomienky neviem vytesnať ...

lb1984
22. aug 2025

@anonym_autor na takéto veci sa zabudnúť nedá. Stávajú sa bežne. Majetky, peniaze ..... žiaľ.... jedine je možné že sa ty s tým vyrovnas.

marianarem
22. aug 2025

@anonym_autor Toto nikdy nepochopim, ze este sa pomaly ani rakva nezatvori a uz sa niektori domahaju majetkov. Aj u nas v rodine si pamatam jeden taky pohreb.
Mozes skusit taky klasicky ritual, ze napisat na papier vsetko, co ta ohladom tychto pribuznych tazi, mozes to pisat akoby im a potom to cele spalit.

anonym_dfb023
22. aug 2025
@anonym_f8a931

@anonym_f8a931 ja som mal o rok menej keď mi zomrela mama, pred pohrebom prišiel jeden strýko na návštevu, ostatný mamini súrodenci nič žiaden kontakt, babka tiež neprišla, bola len na pohrebe a potom z cintorína utekala preč, vtedy som ju aj videl naposledy
neskôr babka predala rodičovský dom, odsťahovala sa kúpila si byt a rozdelila zvyšné peniaze ostatným deťom, nás vynechala, potom keď zomrela nikto z maminých súrodencov nám nedal vedieť, sme sa len náhodne dozvedeli mesiac po pohrebe a na dedičské nás tiež nikto nevolal

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
22. aug 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka Ďakujem.❤️

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_b8befc
23. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_37c6d1 Ďakujem ❤️

@anonym_autor jaj, mne sa to stalo, keď som mala 18. Žiadny rodič už nežil a rodina dospela k názoru, že má treba zatvoriť do kláštora a majetky prepísať na nich. Ale ja som tvrdá povaha, takže sa nič z toho nekonalo. S rodinou sa nebavím už 28 rokov a je kľud. Ale ešte pred 4 rokmi mi volal jeden z rodiny, či mu nepodpíšem nejaký pozemok. A tiež zadarmo. Vraj sme rodina. Odpoveď bola, že rodina sa správa ináč a keď niečo chce, musí zaplatiť.

autor
23. aug 2025
@anonym_b8befc

@anonym_autor jaj, mne sa to stalo, keď som mala 18. Žiadny rodič už nežil a rodina dospela k názoru, že má treba zatvoriť do kláštora a majetky prepísať na nich. Ale ja som tvrdá povaha, takže sa nič z toho nekonalo. S rodinou sa nebavím už 28 rokov a je kľud. Ale ešte pred 4 rokmi mi volal jeden z rodiny, či mu nepodpíšem nejaký pozemok. A tiež zadarmo. Vraj sme rodina. Odpoveď bola, že rodina sa správa ináč a keď niečo chce, musí zaplatiť.

@anonym_b8befc múdro si urobila. A odkiaľ zobrali po 28 rokoch Tvoje číslo vôbec ?

jajka257
Autor odpoveď zmazal
misicka31
23. aug 2025
@anonym_dfb023

@anonym_f8a931 ja som mal o rok menej keď mi zomrela mama, pred pohrebom prišiel jeden strýko na návštevu, ostatný mamini súrodenci nič žiaden kontakt, babka tiež neprišla, bola len na pohrebe a potom z cintorína utekala preč, vtedy som ju aj videl naposledy
neskôr babka predala rodičovský dom, odsťahovala sa kúpila si byt a rozdelila zvyšné peniaze ostatným deťom, nás vynechala, potom keď zomrela nikto z maminých súrodencov nám nedal vedieť, sme sa len náhodne dozvedeli mesiac po pohrebe a na dedičské nás tiež nikto nevolal

@anonym_dfb023 tomuto sa len ťažko verí,keďže vaša mama umrela,a dedičstvo po nej prechádza na vás🤔

eva8
23. aug 2025

@anonym_autor co na to tvoj druhy rodic? Zdoverila si sa mu?

autor
23. aug 2025
@misicka31

@anonym_dfb023 tomuto sa len ťažko verí,keďže vaša mama umrela,a dedičstvo po nej prechádza na vás🤔

@eva8
@misicka31 Druhý rodič zomrel pred 20 rokmi.

misicka31
23. aug 2025
@anonym_autor

@eva8

@anonym_autor čo to mení na vašom práve dediť po smrti jedného z rodičov?Príklad umrie matkina mama,moja babka,mama ešte žije tak po nej dedí ona. Ak by nežila moja matka a babka umrela prechádza to z matky na deti.

eva8
23. aug 2025
@anonym_autor

@eva8

@anonym_autor si uplne sama ❤️ Rodina ta mala podrzat v prvom rade po ludskej stranke, byt oporou. A oni chceli pozemky....
Tazko sa s tym zmierit. Nie si precitlivela. Ostali ti len oni... Odpust. Cielene sa snaz odpustit. Vtedy nastane ulava, aj ked sem-tam pridu rozne myslienky.

Neviem, ci veris v p. Boha. Ja som sa doslova nutila modlit za toho, kto ublizil, pretoze ked najde pokoj, da pokoj aj druhym. Inak ho to zozerie sameho seba a bude ublizovat nadalej. A tak sa mi podarilo lahsie odpustit.

Netrap sa nad sebeckostou druhych. Prajem ti najlepsiu rodinu, ktoru vytvoris ❤️

eva8
23. aug 2025

@anonym_autor a konala si spravne, ze si nedarovala/neprepisala tie pozemky. Ak, tak predat.

autor
23. aug 2025

@anonym_autor Ďakujem všetkým za povzbudivé slová.

autor
23. aug 2025
@eva8

@anonym_autor si uplne sama ❤️ Rodina ta mala podrzat v prvom rade po ludskej stranke, byt oporou. A oni chceli pozemky....
Tazko sa s tym zmierit. Nie si precitlivela. Ostali ti len oni... Odpust. Cielene sa snaz odpustit. Vtedy nastane ulava, aj ked sem-tam pridu rozne myslienky.

Neviem, ci veris v p. Boha. Ja som sa doslova nutila modlit za toho, kto ublizil, pretoze ked najde pokoj, da pokoj aj druhym. Inak ho to zozerie sameho seba a bude ublizovat nadalej. A tak sa mi podarilo lahsie odpustit.

Netrap sa nad sebeckostou druhych. Prajem ti najlepsiu rodinu, ktoru vytvoris ❤️

@eva8 Áno, som veriaca a modlím sa. Aj za nich aj za pokoj. ...❤️

eva8
23. aug 2025
@anonym_autor

@eva8 Áno, som veriaca a modlím sa. Aj za nich aj za pokoj. ...❤️

@anonym_autor ten pokoj pride. Aj laska od druhych, lebo ju rozdavas 🙂

anonym_946697
23. aug 2025

@anonym_autor mam podobnu skusenost, svokor nebol ani den na onom svete a uz svokra a svagrina cachrovali s majetkom.
Odvtedy pre mojho muza neexistuju. Nikdy by to do nich nepovedal. Uplny noz do chrbta a este bol on zly lebo to len bez slova nepodpisal. Nakoniec im to podpisal ale viac ich nechce vidiet aj ked skusaju vselijako citovo vydierat a pred ostatnou rodinou vyhlasuju ze mu preskocilo.

darina77
23. aug 2025
@misicka31

@anonym_autor čo to mení na vašom práve dediť po smrti jedného z rodičov?Príklad umrie matkina mama,moja babka,mama ešte žije tak po nej dedí ona. Ak by nežila moja matka a babka umrela prechádza to z matky na deti.

@misicka31 však ona zdedi, to je v poriadku. Ale príbuzní chceli aby zdedeny pozemok prepisala zadarmo na nich

anonym_dfb023
23. aug 2025
@misicka31

@misicka31 neviem prečo to tak bolo, ani som po tom nepátral
jedna možnosť, že babka skončila oficiálne nemajetná a druhá, že súrodenci zatajili svoju mŕtvu sestru pri dedičskom konaní
tam u nich boli nezhody aj bitky kvôli majetkom, aj ten byt čo babka kúpila za peniaze z predaja rodičovského domu, dala obľúbenému synovi aby jej kúpil byt, on jej ho kúpil, ale neskôr druhá dcéra zistila že babka nie je vlastníčkou bytu v ktorom býva, jej syn ju okradol a byt vlastnil niekto iný

7komorova
23. aug 2025

@anonym_autor su to debiliny!!! Uplne!! Povedz si ze su to debily a lem si najdi skveleho muza

Strana
z2