icon

Prečo sa cítim ako rozpadávajúca skladačka?

11. mar 2024

Ked som bola mala, zila som v rodine, kde ma matka ucila, ze laska je najdolezitejsia. Ucila ma milovat vsetko vo svojom okoli, odpustat kazdemu a vzdy vidiet dobro. Otec ma ucil pouzivat rozum, chapat ako tento svet funguje, byt silna a zodpovedna. Cele moje detstvo bolo plne silnych emocnych vykyvov, kde som sa ucila pouzivat srdce a pouzivat rozum. Na jednej strane som mala vsetko co ma clovek na ceste mat, no na druhej strane ucime sa cez bolest. A u mna to plati od nepamati.
Nikdy nebol zly, bol len prisny, tak to mama hovorievala. On vas lubi, len sa vas snazi vychovavat. Vedela som pouzivat srdce a teda som vedela co je dobro a co je zlo. Ale je pravda, ze som zdedila naivitu, nesustredenost a bojovnost. Robila som chyby, to je pravda a obcas boli naozaj velmi hlupe. Ja som za chyby musela platit. Aby som sa poucila a chyby neopakovala a bola zodpovedna. Po chybe vzdy prisiel trest. A moje tresty neboli pekne. Bud som si vypocula zopar velmi bolestivych viet alebo som dostala fyzicky trest. Boli chvile, ked som necitila ani kusok lasky. On bol prilis kruty a ona sa ma nezastala. Chlad bolo citit az do stipku kosti. Preplakala vela dni a noci. Trpela a milionkrat sa rozpadla na kusy, milionkrat zomrela a opat ozila.
Uz ako dieta som vedela co to je nevzdat sa, co je nadej a ako najst svetlo v temnote. Velmi casto chodil a ponukal mi sepotom cestu vykupenia. Tak velakrat som tuzila posluchnut a vyslobodil sa. Cely zivot celim otazke, ci vytrvat alebo ujst. Na smrt som nemala odvahu. Predsalen viem, ze to znamena vzdat sa. A ja sa predsa nevzdavam. Ja sa iba rozpadam a opat skladam az prilis casto

jana_eyre_2
•
11. mar 2024

Skúšala si terapiu, ako sa vyrovnať so svojimi traumami z detstva? Bohužiaľ si myslím že každy človek nejaké má, senzitivnejsieho človeka ovplyvnia viac.. treba veľa pátrať a vysvetliť si, vyrovnať sa...

heleninamama
•
11. mar 2024

Hamlet, to si ty? Vitaj v 21. storočí, už zabudni na hentie hlúposti a riad sa slovami klasika, ktorý prišiel po Tebe - Človek musí žiť pre potrebu dňa.

moonlight1210
•
11. mar 2024

Potrebujes terapiu, aby si sa naucila selektovat a nepustat si veci tolko pod kozu. Hlavne zlyhania. Naucit sa, ze byt bez zlyhania je mytus. Taky clovek neexistuje. Kazdy z nas kazdy jeden den v niecom (malom, ci velkom) zlyha. Dokonaly den nemame nikto nikdy. Ani jeden.
(Koniec-koncov, podla tvojho opisu aj tvoji rodicia zlyhali vo vychove. Matka prejemnela, slaba, ustupciva, otec neomylny, narocny. A vidis, tu su. Ani ich to nejak neberie, ze to pokaslali. Tak preco by si sa ty mala zakazdym rozkladat?)

A ked uz zlyhanie pride, no tak prislo, a co. Napravime, co sa da a ideme dalej.

minenkak
•
11. mar 2024

Ja budem hnusná a ty si myslíš ,že si jediná čo trpela a trpí.Najhorsie je sa umarať vo svojich vlastných sračkách.Otec bol prísny,mňa tak tlkol ,že som bývala modrá,klacala som na tkanom koberci,hodiny pri jeho posteli kým on spal a vieš čo, ešte mu dnes aj topánky kúpim a pošlem keď chce,aj ho do piče pošlem, keď treba,budem sa ja trápiť načo nemám dosah, no určite nie

danica2711
•
11. mar 2024

prepáč, ale beriem to len ako štylisticky celkom peknú slohovú prácu človeka, zahľadeného len a len do seba, príliš analyzujúceho minulosť (možno aby našiel výhovorky pre to, čo sa mu v živote nepodarilo a nedarí). Všetci máme nejakú minulosť, ale to neznamená, že nám musí ovplyvňovať celý život, človek musí nájsť v sebe silu oprostiť sa od minulosti a žiť svoj život tak, ako chce. Nájsť si kamarátov, založiť si rodinu, mať kopu záujmov, zaujímavú prácu - a život je zrazu taký plný, pestrofarebný a zaujímavý, že neostáva čas ani chuť donekonečna analyzovať staré krivdy. A nedramatizuj toľko - rozpadávať sa na kusy, zomierať a opäť ožívať - to je taký dosť lacný pátos, kde si to čítala, Daniele Steel?

sidicek
•
11. mar 2024

Ak skusas písať knihu ani nepokračuj, nikto to nebude čítať.

vikisisi
•
11. mar 2024

@heleninamama že Hamlet 😅😅😅😅

rorino
•
11. mar 2024

Prepáč,ale teba rodičia neviedli cestou lásky a rozumu,otec ťa učiť strachu a mama rezignavmcii.Rozum by nedovolil trestať človeka za chyby a láska by nedovolila trest vykonať .Možno obaja robili najlepšie ako si mysleli že majú vychovávať,ale určite ťa dobre naučili ako nemá rodina a vzťahy v nej vyzerať.

yanka8952
•
23. mar 2024

ahoj. nemozem tvrdit nic na sto percent, lebo citam len tvoj pohlad na vec ale priklanam sa k manipulacii rodicmi (podvedomej) - je to tak vsade, kde su fyzicke tresty.
tiez odporucam terapiu - to neznamena ze musis ist na psychiatriu. tiez som vela z detstva riesila a dokonca som sa s niektorymi situaciami vysporiadala sama. tvoje vnutorne dieta je pravdepodobne zmätene a potrebuje lasku, pochopenie a potvrdenie, ze nie ono je zle ale okolie nerozumne a nezrele..
prajem vela stastia

patchworkjezlozity
•
16. apr 2024

Ja so svojimi rodicmi nemam kontakt. Otec nasilny, vsetkych bil a matka necitlivy psychpat. Vytvorila som si zivot bez nich a je mi omnoho lepsie.

Budes ale potrebovat psychologa alebo odbornu skupinu ludi na vyhovorenie. Ja chodim na stretnutia raz do tyzdna sa vyhovorit.

Ta trauma z tvojich rodicov nezmizne nikdy. Budes musiet s tym pracovat. Vnimas spravne, ze tam vela veci nesedi. Musis ich vidiet realne ako to co su. A nie je to tvoja vina ze si sa narodila do takej rodiny.

Hlavne co najskor odid z toho prostredia. Podla veku bud detsky domov, zapoj socialku. Alebo najdi si pracu a podnajom.

Musis z toho prostredia urychlene odist.
A potom psychologa vyhladat.