icon

Prečo sa cítim zle kvôli drahému prenájmu?

26. mar 2025

Ahojte, možno sa chcem len presvedčiť o tom, že sa nemusím cítiť zle preto ako som sa rozhodla. Ide o to, že s priemerným platom som si dovolila ísť do prenájmu za 600eur a cítim sa preto teraz blbo, lebo všetci okolo hovoria, že je to drahé.
Aj mne je ľúto tých peňazí na druhej strane nie som rozhodnutá sa ešte usadiť, aby som si brala nejaký finančný záväzok a ani moja práca nie je taká, že by som ju o rok nezmenila a nevycestovala napr.
Z nejakého dôvodu však cítim akúsi hanbu a vinu, že som si také niečo - drahé pre seba dovolila oproti iným aj keď tých peňazí nemám bohviekoľko.
Čo si o tom myslíte, resp. dovolil by si niekto z Vás niečo podobné pre seba, len bez toho hlúpeho pocitu? 🙈

Strana
z6
janai1
26. mar 2025

Co znamená priemerný plat?

la_dolce_vita
26. mar 2025

Nemas sa tak preco citit, ved to je bezna cena za podnajom a niekde byvat musis. Nesla si na cestu okolo sveta.. napriklad. A keby aj, take reci by si si nemala ani pripustat.

7miriam77
26. mar 2025

Pozri, keď to máš z čoho zaplatiť,je to len tvoja vec. Ber to ako prestupnu stanicu, keďže ešte nie si rozhodnutá, čo do budúcna,tak si sa rozhodla správne. Veď nikde nie je napísané,že v podnájme budeš 10 rokov. Reči iných hoď za hlavu....riaď sa svojimi pocitmi

jaja20
26. mar 2025

Tak ja mám opačný názor. Je pekné,že si si niečo pre seba "dovolila",ale radšej si mala predsa len investovať do svojho. Ceny bytov stále len stúpajú,pochybujem,že niekedy pôjdu dole,tak si radšej mohla kúpiť niečo svoje. Usádzať sa tam predsa na celý život nemusíš,môžeš dať potom byt do prenájmu.

doriiis
26. mar 2025

Ja by som do cudzieho nikdy neinvestovala.Nezarabam preto,aby som cudziemu platila hypotéku

biba_18
26. mar 2025

@doriiis a bývala by si dovtedy kde?

7miriam77
26. mar 2025

@doriiis žiaľ, každý mladý človek nemá hneď na to, aby bral hypotéku a nie každý chce žiť pod maminou sukňou do 30tky.

lucia13022023
26. mar 2025

Celkom nerozumiem... Máš výčitky ze si platíš 600€ nájom? Keby si platíš 600€hypo, to už by nebolo "míňanie na seba"?

dennissa16
26. mar 2025

@lucia13022023 tak ale je rozdiel 600€ podnájom a vlastný byt
Nechaoem naopak, čomu ty nerozumieš

dennissa16
26. mar 2025

@doriiis vy ste hneď mali svoje bývanie s mužom?

lucia13022023
26. mar 2025

@dennissa16 pýtala som sa autorky, ne teba.
V druhom rade, dala dôvody prečo nechce hypo. Je to bývanie? Je. Zarobí sa? Zarobí. Preto tomu nerozumiem. Ale odpoveď čakám od nej.

doriiis
26. mar 2025

@dennissa16 ..hej.Dovtedy sme bývali na intraku a u rodičov chvíľuMala som 20 rokov,keď sme zobrali hypo na náš malý 1.byt

panonia
26. mar 2025

Ja by som do podnajmu nikdy nešla, sú to vyhodené peniaze...to už radšej ubytovnu a našetriť si na niečo vlastne...

biba_18
26. mar 2025

@panonia bývala si niekedy na ubytovni? 😲

dennissa16
26. mar 2025

@doriiis tak ale dnes je to iné s hypotékou. Ty si bola extremne mladá so záväzkami - Dieťa, manžel…brali ste hypo obaja spolu predpokladám. Vedela si kde budeš, že už máš dieta…. Toto je absolútne odlišná situácia.
Autorka jasne píše, že ešte nevie ako sa jej život vyvinie a kde nakoniec bude.

dennissa16
26. mar 2025

@panonia ubytovňu? Akú ?

bonboniera
26. mar 2025

@doriiis fu ešteže dnes je úplne reálne ze si dvaja 20rocni zoberú hypo, ty mudrlantka “ja by som nikdy”

Milujem keď o tomto mudrujú ľudia co majú absolútne nulové znalosti o aktuálnych podmienkach, a teda ze je vás hodne 🤯

doriiis
26. mar 2025

@dennissa16 ...však to je v poriadku.Ale vždy radšej s vlastným bývaním,ktoré vieš predať,prenajať.Ako byť odkázana na majetok iného

doriiis
26. mar 2025

@bonboniera ...nuž,ja by som nikdy.A nikdy som ani.🤷🏻‍♀️

dennissa16
26. mar 2025

@doriiis nuž, keď myslíš..ja si nemyslim, že je to v dnešnej dobe až také ľahké,, zaobstarať si sam svoje bývanie..
Ale nebudem ti brat tvoje ilúzie

ysseba
26. mar 2025

Však keď ty si s tým ok doslova vyhadzovať peniaze von z okna, tak potom je všetko v poriadku. Keď niekto bude mať poznámku, tak mu povedz, že veď ty mi to neplatíš a bude dodiskutované.

bonboniera
26. mar 2025

@dennissa16 zbytočne si deries prsty, ľudia ako ona co riešili bývanie niekedy v treťohorach si myslia ze ti co bývajú v podnájme tak robia z pasie a nekonečnej hlúposti 🫣

sisska96
26. mar 2025

@dennissa16 Aj my sme si hneď kúpili vlastný dom na hypo. Žiadny podnájom, bývanie u svokrovcov a podobne

dennissa16
26. mar 2025

@sisska96 tak ale opäť “vy”
Autorka je sama, co som pochopila.

doriiis
26. mar 2025

@bonboniera ....tak neviem,či 14 a 10 rokov sú tretohory ale budis.

sisska96
26. mar 2025

@dennissa16 Hypo nám stojí presne toľko, koľko podnájom. Takže už radšej splácať hypo. Byt/dom môže predať, dať do podnájmu a nebudú oknom vyhodené peniaze

dennissa16
26. mar 2025

@sisska96 no ale vy ste dvaja, predpokladám že píšeš o vás ako o manželoch.
Ona je sama, chápeš.

bonboniera
26. mar 2025

@doriiis aké boli podmienky a ceny vtedy a aké sú dnes? 🙂 odkiaľ si ako 20 ročná mala peniaze na hypotéku?
@sisska96 skúsim jednoduchšie aj pre teba - dostanú podľa teba dnes hypotéku všetci ktorí o ňu žiadajú? 🙂

sisska96
26. mar 2025

@dennissa16 vtedy sme boli iba frajeri, ale to je jedno. No ale keď sama musí platiť podnájom 600 eur. Tak 600 eur na hypo je aký rozdiel ?
@bonboniera Asi bude mať taký normálny plat ak má 600 eur na podnájom. Predpokladám zarába cez 1000 eur. No neviem. Ja by som si radšej kúpila niečo malé ako podnájom

bonboniera
26. mar 2025

@sisska96 super tak si najprv zisti aké sú podmienky aktuálne aby človeku vôbec dali hypo (nie to ešte akú sumu) a potom si dovol niekomu mudrovat

Strana
z6