icon

Prečo sa cítim zle kvôli drahému prenájmu?

26. mar 2025

Ahojte, možno sa chcem len presvedčiť o tom, že sa nemusím cítiť zle preto ako som sa rozhodla. Ide o to, že s priemerným platom som si dovolila ísť do prenájmu za 600eur a cítim sa preto teraz blbo, lebo všetci okolo hovoria, že je to drahé.
Aj mne je ľúto tých peňazí na druhej strane nie som rozhodnutá sa ešte usadiť, aby som si brala nejaký finančný záväzok a ani moja práca nie je taká, že by som ju o rok nezmenila a nevycestovala napr.
Z nejakého dôvodu však cítim akúsi hanbu a vinu, že som si také niečo - drahé pre seba dovolila oproti iným aj keď tých peňazí nemám bohviekoľko.
Čo si o tom myslíte, resp. dovolil by si niekto z Vás niečo podobné pre seba, len bez toho hlúpeho pocitu? 🙈

sisska96
26. mar 2025

jednoducho si môže pozrieť online kalkulačku, zastaviť sa v banke a podobne
@bonboniera

bonboniera
26. mar 2025

@sisska96 ja to odporúčam tebe, nie jej, na to aby si vedela ze človek ktorý je schopný platit 600€ nájom ešte nemusí byt človek ktorému dajú hypotéku kde je 600€ mesačná splátka. Ale tak nejak cítim ze vysvetľovať je zbytočne 🙂

autor
26. mar 2025

Ahojte! Áno, asi majú pravdu tie, ktoré píšu, že je to moja vec a môj život a nemusím sa preto cítiť blbo. Ja už 13 rokov žijem v prenájme - spolunájme a vekom už je to tak, že asi by človek by chcel byť už sám, keď sa mu nevydaril dosiaľ nejaký partnership, či celkovo život sa mu akosi ubral nesprávnym smerom.
Hypo ani úver neuvažujem skrz to, že sa neplánujem usadiť a ani zaviazať zatiaľ, kým to nemá pre mňa význam.
Skôr som asi chcela asi tie pocity zdieľať, ale ako píšete nikto to za mňa ani neplatí ani to nie je nikoho problém ani život. Každý má svoj a každý má to i svoj názor, Čo môže byť.

panonia
26. mar 2025

@dennissa16 Tak nám zamestnavatel ponuka aj ubytovanie za smiešnu sumu. Chapem že všetci taku možnosť nemajú.

sisska96
26. mar 2025

@bonboniera ešte ani 600 by nemusela platit

bonboniera
26. mar 2025

@sisska96 a autorka ma taký príjem? Ma peniaze ktoré potrebuje zaplatiť mimo hypo? Kúpi za tu sumu niečo normalne? Stojí človeka byt na hypoteku iba mesačnú splátku? 🫣

sisska96
26. mar 2025

@bonboniera ak rátam IBA 400 eurový podnájom, lebo pred pár rokmi bol lacnejší tak za 13 rokov vyhodila oknom 62 400 eur...... no za to si kúpiš malý byt mimo BA

sisska96
26. mar 2025

@bonboniera Jasne že kúpi..... hypo je aj tak 80% z celkovej sumy

dm1
26. mar 2025

@doriiis len kedysi davali bez problemov 100% na hypoteku, dnes ked musia mat mladi 20% tak len to setria dlho a pre vacsinu je nerealne v 20-tke byvat uz vo svojom kedze je aj povinny 9 rocnik a uz len strednu skolu vyjdu neskor ako my kedysi :p

dm1
26. mar 2025

@sisska96 rozdiel je v tom ze musis aj na tu hypo mat predsa 20% svojich :p co pri sucastnych cenach nehnutelnosti je palka sama o sebe. My sme taku brali hypo :o

lucia13022023
26. mar 2025

Ja len k tým co tu píšu, že dnes si mladí nevedia zobrať hypo a mať vlastné bývanie.. Dá sa. Všetko sa dá ak človek chce a maká na sebe a na tom, aby niečo mal.
Brali sme hypo ako mladí, ja 21 muž 23. Nič sme nezdedili, nič sme nedostali, žiadnu pomoc sme nemali. Všetko sa dá, ak sa chce. Pustili ste sa tu do @doriiis úplne zbytocne.

dm1
26. mar 2025

@lucia13022023 nie ze sa neda ale ze to nieje take jednoduche ako kedysi. Ved uznaj ze je rozdiel ked ti dali kedysi 100% a teraz musis mat aj svoje financie. Len to je brutal limitujuce. o Tom ake su teraz uroky oproti tym 1% ani nevravim

doriiis
26. mar 2025

@bonboniera ...no tak,že sme obaja od 18 tky pracovali.Nie každý túži študovať.Muz je starší o rok takže on bral hypo a splácali sme spolu.Iba tri roky.Dnes sme bez hypo uz

veverickav
26. mar 2025

Pokial nam autorka nenapise, kolko zaraba a v akom kraji (meste) sa rozhodla zatial zit, tak su toto vsetko len spekulacie. Mala by to napisat.

doriiis
26. mar 2025

@dm1 ....ja neviem koľko máš ty rokov ale strednú školu som koncila,keď som mala 19 rokov.🤷🏻‍♀️

eeffka
26. mar 2025

no to je pekne ze sa neplanujes usadit ale uz 13r !!! platis cudzim, uz davno si mohla mas splatenu garsonku alebo 1izbak, ked si ochotna zit v zdielanych bytoch bol by to pre teba luxus, + na tom sa da stavat ( prenajat/predat/vymenit/doplatit). uplna financna hlupost z tvojej strany, za mna maju pravdu

lucia147852
26. mar 2025

@doriiis ale to nemôžeš porovnávať. Pred 10 rokmi sme si kúpili nás 3 izbový byt za 50000€ so 100% hypotékou. A to som nadávala že rok dozadu, by sme ho kúpili za 40tis. Mala som 24 rokov. Kto si môže dnes po škole kúpiť nehnuteľnosť? Keď potrebuješ 20% mať našetrené, nemáš zámožnu rodinu, ktorá ti pomôže alebo obrovský nástupný plat a dofinancujes spotrebakom? Tak isto ceny nehnuteľnosti stúpli mnohonásobne. Nás byt by teraz stal okolo 130 000€ a to sme malé mesto, doslova zapadákov. Ľudia musia niekde bývať. Ak nechcú žiť v mamahoteli. Treba si zvykať. Za chvíľu bude čím dákej ťažšie dostupné si zabezpečiť vlastnú nehnuteľnosť. Vôd. Rakúsko. Tam sa žije v nájmoch celý život

lucia147852
26. mar 2025

@lucia13022023 pred kolkymi rokmi ste ju brali?

doriiis
26. mar 2025

@lucia147852
1.Fakt si myslíš,že každý kto dnes dostane hypo,má nasetrenych 20%.To by banky skrachovali,keby dávali hypo iba takým.
2.A pamätáš si aj platy v roku 2010? Lebo ja áno.A dnes zarábam 3 krát toľko.🤷🏻‍♀️

lucia13022023
26. mar 2025

@lucia147852 rok 2023

doriiis
26. mar 2025

@lucia147852 ...a podotýkam,že v roku 2010 som žila v BA a keď si pozriem výplatnú pasku z roku 2010 tak rozmýšľam,ako som mohla makať 12 tky,kratky- dlhý týždeň za takú smiešnu sumu.

romiada
26. mar 2025

Je to absolutne Tvoje sukromne rozhodnutie a do toho nikoho nič. Aj kebyže zarobiš 1400 a daš 1000 do prenajmu je to Tvoja vec. Si dospelá. Každý nech sa stará o seba. Nie si povinna nikomu vysvetlovat dôvody.

gab1sol
26. mar 2025

Autorka, asi aj záleží, kde ten nájom platíš - platiť taký nájom v BA, alebo inom krajskom meste je úplne iné, ako platiť taký nájom v malom mestečku, či obci. V každom prípade, keď si ho platíš ty a máš na to, nikoho do toho nič. Ja napríklad úplne nerozumiem, komu by som mala hovoriť, koľko zarábam, koľko ma stojí bývanie. Poviem, že zarábam dosť natoľko, aby som si vedela svoje náklady pokryť.

Čo sa týka hypotéky, naozaj, nie každý tú hypotéku dostane, ešte aj v tých dobrých časoch so 100% financovaním som musela vysvetľovať klientom, prečo hypotéku nedostanú.
Ďalšia vec, platiť nájom 600e, predpokladám aj vrátane všetkých energií, resp. ďalších poplatkov je rozdiel ako platiť 600e splátku hypotéky a k tomu energie, fondy, správu, poistenie…

bonboniera
26. mar 2025

@doriiis aha, takže vlastne si tu hypo ani nebrala ty 🙂 skus to ešte raz, sama a za podmienok ktoré sú teraz a potom hovor “ja by som nikdy”

bonboniera
26. mar 2025

@lucia13022023 ešteže sa tu bavíme o autorke ako samostatnej jednotke a nie o dvoch ľuďoch ktorí brali hypo pred dvoma rokmi - čiže úplne irelevantný príspevok od teba

jana_eyre_2
26. mar 2025

Vekom som sa naučila, že netreba takéto veci nikomu vraviet, lebo pokiaľ ide o cudzie peňaženky a cudzie deti - o tých vie každý nezainteresovaný najviac mudrovat..

Tým chcem povedať že vôbec okoliu nehovor koľko na čo minas - je to tvoja vec.. pokial nebudeš žiť na chlebe a vode len aby si byvala v takom podnájme, všetko je v poriadku.. okrem toho, nie je to navždy.. ja byť na tvojom mieste tiež idem do podnájmu a keď by som chcela doma zrelaxovať ,tak nech je ten byt fajn a aj drahší..

autor
26. mar 2025

@eeffka Tak 13 rokov so štúdiom samozrejme. Ako SŠ ani VŠ som si nemohla dovoliť pracovať na TPP.

autor
26. mar 2025

Máte pravdu! Je to moja vec, keď za to nesiem plnú zodpovednosť a keď mi je zvedomené, prečo som sa nerozhodla zatiaľ investovať do hypo, úveru a pod. Ja sa lne občas nechám vykolajiť názormi iných (a potom začínam pochybovať o sebe), ktorí vychádzajú samozrejme zo seba a samozrejme aj to je v poriadku. Ja však momentálne viem, prečo záväzok nie.

lucia13022023
26. mar 2025

@bonboniera reálne je tu reč o hypo mladých ľudí 🤣ako je to nemožné v tejto dobe. Čiže hej, úplne irelevantné

tundra
Autor odpoveď zmazal