Prečo sa nevedia ženy odpútať od svojej mamičky ?

3. jan 2020

Poslednú dobu si všímam, že nie len muži, ale hlavne ženy sa nevedia odpútať od svojej mamičky. Ak má tá žena aj partnera, tak svokra je automaticky úhlavným nepriateľom, ale mamička sa stáva najlepším človekom na svete. Viem, že som to asi trošku moc dramatizovala, ale to aby ste pochopili ako to myslím. Prečo sa milé dámy nevieme odpútať od svojich mamičiek, ale svokry nám často idú aj zbytočne na nervy? Veď ak milujeme svojho partnera, treba sa naučiť akceptovať aj jeho rodinu (chápem, že sú, ale svokry, ktoré sa narodili s rohami). A podľa mňa nestačí len akceptovať, ale dôležité je prestať uprednostňovať mamičku. Aj vy to tak robíte dámy, že dobre poradiť vám vie len mamička a pomôcť vie len mamička? A svokra je tá hlúpa? Nebojíte sa, že aj vy budete niekedy tie hlúpe svokry?

amelia000
3. jan 2020

No ty isto budes svokra nejakej tej nevdacnej nevesty :D ale ja to mam zas naopak..mamu som odpisala a svokru mam jedno zlaticko. 🙂

benit
3. jan 2020

Mne moja svokra velmi vela pomahala s detmi. Poces md som si dorabala vs a potom, ak boli chori nemusela som na ocr. Brala ich na dovolenky, vylety, travili tam prazdniny. Mamicka bola kocikovat raz a tam to skoncilo. 😊

autor
3. jan 2020

@amelia000 ešte nie som svokra, mám ešte malých synov, ale svokra isto niekedy budem, preto ma to dosť trápi.

amelia000
3. jan 2020

Tak to mas dost casu...a ak nebudes nejako extra vadna pripadne dievca co si tam dovedie tvoj syn tak to bude vsetkk ok. Ja som napriklad nikdy nemala problem vychadzat s mamickami mojich priatelov. Chodili sme na kavicky, kecali jak stare kamosky :D

autor
3. jan 2020

@amelia000 ja mám tiež dobrý vzťah so svokrou a dokážeme sa porozprávať o všetkom a aj na kávičku chodievame, ale čím viac som na tomto modrom koniku, tak tým viac mám strach ako to bude neskôr.

amelia000
3. jan 2020

Nemas sa coho bat ludia boli tak hnusny, urazlivy, neprijemny atd aj predtym..len nebol net tak ludia to tak az nebrali. :D ak si aj ten tvoj syn najde tavu do ktorej sa zalubi no vela s tym nespravis. Mozes ho jedine viest k dobremu vyberu a hodnotam.

fokuska
3. jan 2020

Ja mam skvelu svokru, ale mamka je mamka. Nijak extremne ju neuprednostnujem ani nic take, ale ked mam zachvat a je mi zle a manzel nemoze, tak volam vzdy svoju mamku, nie svokru.
Mamka ma pozna od malicka, vie o mne "vsetko", takze ak mi ma s niecim poradit, tak pozna ovela viac okolnosti ako ked ma poradit svokra.

Aby to nebolo zle pochopene, tak nijak nezdravo na mamke nelipnem, ani u nas nie je stale nasackovana, ani nam nezasahuje do manzelstva ani zivotnych rozhodnuti. Nerobi tak ani svokra. Obe su skvele, obe mam velmi rada. Ale mamka mi je stale akosi blizsie, logicky, ved je to mamka :D
Nikdy som na svokru nepovedala, ze je hlupa alebo, ze nevie, alebo nieco. Zniesla by mi modre z neba...

anonym0001
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nerya
3. jan 2020

@fokuska presne tak, mama je predsa len mama. Po pôrode som si najprv zavolala mamu a až potom svokru, nie preto, že by som ju nenávidela ale preto, že predsa len mi je bližšie vlastná matka a tie prvé neisté dni je iné stráviť s ňou ako so svokrou :-/ pritom s ňou vychádzam relatívne v pohode

wiw8
3. jan 2020

Asi tak, su pripady, kedy sa vychadzat asi neda, kedy je to problem, ale podla mna treba hladat moznosti ako vychadzat. Predsa ja si neviem predstavit, ze by sme po sebe zazerali alebo nieco 🙂

nini1010
3. jan 2020

Ja mam naozaj dobru svokru.Ak budes nevestu podporovat bez vyhrad co sa tyka vychovy deti a nebudes jej do toho kecat a robit vo vychove co si nepraje lebo to budu ich deti,ak ju podporis ak by sa jej diala velka krivda od manzela a zastanes sa jej ale zaroven sa im nebudes zbytocne starat do vztahu,penazi,deti a chodu domacnosti a prijmes ju za rovnocennu dceru a niekedy jej budes aj trochu priatelkou ze sa budete vediet spolu zasmiat a mat spolocne temy tak sa vobec o seba ako o svokru nemusis bat.

queen_el
3. jan 2020

Je to presne tak ako píše @fokuska, ak má žena normálny až dobrý vzťah so svojou mamou, je normálne, že svokra ju nemôže "predbehnúť", to ale neznamená, že svokra musí byť zlá. Aj ja mám normálny vzťah so svokrou, ale neviem si predstaviť, že by som sa obrátila skôr na ňu, ako na mamu, ak by som mala nejaké problémy napríklad. A to vôbec neznamená, že sa neviem(e) odtrhnúť od mamy, ja s ňou nie som nonstop, ani každý deň a nič podobné. Ale na druhej strane svokra má aj dcéru a tá tiež "uprednostňuje" svoju mamu.
A ešte k tomu, čo píšeš, je to aj tým, že je väčšia pravdepodobnosť, že žena rozmýšľa podobne, ako jej mama, zdieľajú podobné názory, atď. je to aj výchovou. Svokra môže vidieť veci úplne inak a možno aj preto sú niekde konflikty.
Výnimky samozrejme sú a to nie je žiadne pravidlo, čo som napísala, iba môj pohľad na vec.

saskia_98
3. jan 2020

Nie, lebo jak neznasam ked mi do dacoho mudruje svokra, tak neznasam ked mi do dacoho mudruje mamka a obidve skludnim. Je mi jedno ci mamka alebo svokra. Jednoducho moje dieta - moje pravidla. Ostatok ma nezaujima.

vilma7
3. jan 2020

Ja som už v 18.tich odišla za prácou, takže to "mamička" puto sa pretrhlo už dávno. Deti som mala po 40.tke, takže žiadne rady som od nikoho neočakávala a ak sa mi mamine rady nepozdávali, povedala som jej to pekne a hneď, rovnako ako svokre. Takže rozdiely nerobím.

katarinka89
3. jan 2020

Problem nastane ak si tvoji synovia najdu nevhodne zeny, lebo mamicky vedia vsetko naj a zeny nie....vtedy budes aj ty tou svojrou pre tvoju nevestu, ktora vie najlepsie vsetko ohladne syna aj vnucat.....

zuzi0911
3. jan 2020

Mama je mama. Vždy mi bude presnejšía aj keď svokru mam rada. Ale o radu ci podporu radšej požiadam mamu. Je to prirodzené podľa mňa. Tak ako muž sa opýta svojej mami, tak ja zas svojej.

arinel
3. jan 2020

Ja som rozdiely zo začiatku nerobila, kým sme nemali deti, bolo všetko OK. Odkedy deti máme (teraz 3,5 a 1,5), tak sa objavili aj problémy. Príklad - keď mal syn cca 1 rok chodili s ním babky na prechádzky, resp. kočíkovať. Von s ním chodili cca o 9 ráno, naspäť domov mali prísť medzi 11.00 a 11.30, aby sa syn v pohode naobedoval a po obede zaspal. Keď bol s mojou mamou - bez problémov, vrátili sa ako mali, syn spokojný. Keď s ním bola vonku svokra, vracali sa pravidelne domov až okolo 14.00 (svokre sa nedalo dovolať, kde sú), syn bol napchatý čokoládou lebo si myslela, že je hladný (typu kinder bueno a spol. pre 1-ročné dieťa!!!), svokra mi povedala, že o 11 už vyzeral unavený, tak ho uspala (plakal jej vraj cca 40 min, kým zaspal - to mi povedala ona), keď sa vrátili domov syn bol celý mrzutý, uplakaný, precikaný tak, že mal všetko mokré. Býval taký vynervovaný z toho, že o 5 večer mi zaspával na nočný spánok, potom sa v noci o 3-4 budil, že už je vyspatý. T.j. rozhádzané 2 dni a nespokojné dieťa.
A nie, toto sa nestalo 1x, stávalo sa to pravidelne počas jej 3-mesačnej návštevy u nás, niekoľkokrát mala vysvetlené, že ju neobmedzujeme, ale základné pravidlá musí dodržiavať pre dobro dieťaťa. Nepomohlo.
To je len jeden príklad situácie od nás, takéto veci sa nám stávajú pravidelne.

Záver, rovnaký prístup neznamená rovnaký výsledok. Mojej mame vysvetlím, raz, dvakrát, nakoniec pochopí. Svokre vysvetľujem (pokojne a pekne) raz, dvakrát, desaťkrát a nepochopí, ešte sa rozplače a sťažuje sa, že ju nemáme radi a robíme jej zle a nechceme jej dovoliť stretávať sa s vnúčikom. Takže áno niekedy si myslím, že je svokra hlúpa a obmedzená.

blondtana
3. jan 2020

Trošku ide aj o to, ako sa správa svokra a ako mama, moja svokra ma diriguje, buzeruje, keď príde na návštevu, tak mi pobehá celý byt a kontroluje poriadok, ani moja mama si to ku mne nedovolí, tobôž nie k môjmu partnerovi. Moja svokra nám diktuje meno pre dieťa, ako mám rodiť, aký kočiar kúpiť, zatiaľ čo moja mama povie, že je to naša vec a len nám dá peniažky, aby sme si kúpili čo chceme a potrebujeme. Moja mama, keď prídeme na návštevu, tak pochystá, navarí, zatiaľ čo svokra mňa postaví do kuchyne a ona len pobehuje okolo a pritom moja svokra je o 10 rokov mladšia od mojej mamy, ale nič nestíha, nezvláda, len sa tvári ako majster sveta a nad ňu, jej robotu a jej názory nie je. Nehovoriac, že darčeky si moja svokra nadiriguje za stovky eur, ale sama synovi nič nekúpi, len nejaké pochutiny a mne buď nič, alebo použitú kozmetiku, ktorá sa jej nehodí. Aj podľa toho treba vnímať prečo sa na svokru nadáva, môj partner nemá prečo nadávať na moju mamu, tá mu dá viac ako jeho vlastná a nikdy mu nič kritické nepovie, tak na ňu ani nenadáva, ešte mu aj na želanie navarí, zatiaľ čo svokra nám povie, že sme sa mali doma najesť.

sweetjane
4. jan 2020

Asi budem uprednostňovať mamu pred svokrou keď mi svokra ničí nervy.Neviem čo je na tom také nepochopiteľné.🤔

fleur1111
5. jan 2020

To je individuálne nie každá nevesta má problém so svokrou alebo opačne. Ja som napríklad vždy chcela vychádzať so svojou svokrou, ísť na kávu, pokecať, avšak mame len taký neutrálny vzťah.

vroni
11. feb 2021

Ja som so svokrou vychádzala lepšie ako s mamou. Lenže svokra zomrela a ja som rada, že deti maju aspoň jednu starú mat.