icon

Prečo stále nechcem mať deti?

6. nov 2023

som mlada baba a nikdy som nemala vztah k detom, nemam ich rada proste a nechcem mat vlastne kvoli roznym dovodom ale kazdy mi vravi ze si to rozmyslim ze by som mal mat dieta, a otravuju ma s tym. Ako im vysvetlit aby prestali, ze proste nechcem mat deti? Ide mi aj o zdravie, financie a celkovo tento svet. Je to zle?

Strana
z2
zuzinka888
6. nov 2023

Nie, nie je to zle. Zle je mat deti, ked to necitis,ze ich chces. Mat ich iba preto, ze to okoli povazuje za spravne.

mimikarol
7. nov 2023

Veď keď nechceš tak nemaj. Nech si hovorí kto chce čo chce. Vždy lepšie deti nechciet a nemať, ako nechciet a mať

barborachors
7. nov 2023

ako pises, si mlada baba, cize s tymi otazkami nech otravuju po 30tke. Mlada baba sa ma učiť a behat za chalanmi a nie premýšľať o plienkach. Mozes im povedat, či už setria na dochodok.

jana_eyre_2
7. nov 2023

@viestta nemyslím si, že ak je človek úplne si istý svojim rozhodnutim že ho neotravuju neustále opakujúce sa otázky.. mňa by tiež otravovalo ak niekomu jasne vysvetlím môj postoj a stále a stále prichádza rovnaká otázka ktorá je staranim sa do života..

Len príklad - rozhodli sme sa mať tri deti, chcela som 4, nevyšlo.. som ale úplne stotožnená s tým že ich mám tri a chcela som to tak.. ale keď sa ma už 5ty človek pýtal "to ste fakt tak chceli" tak ma to už sralo.. nie preto že by mi nahlodavalo svedomie a moje rozhodnutia, ale preto, že ma dosť rozladilo to, ako sa vôbec ľudia môžu takto starať do života druhých.. je to tá istá situácia akú má autorka, len opačne..

@autorka, ak sa tá niekto pýta, treba jasne a stručne odpovedať - nie, deti nechcem ani teraz, ani neskôr.. ak prichádzajú opakovane otázky, len opakovať donemlatom.. žiadne rozpitvavanie prečo - je to tvoja vec a rozhodnutie, nikomu nie si povinná rozprávať svoje príčiny, jednoducho je fakt, že ich nechceš a bodka.. ono to potom ľudí prejde, len treba vydržať opakovať určite obdobie rovnaku odpoveď.. ja som presvedčená o tom že deti by mal mať len ten kto ich chce a ak nechce má plné právo ich nemať..

viestta
7. nov 2023

@jana_eyre_2 ja som sa naucila nereagovat na "neprijemne" otazky. Svoj postoj nie som povinna ani obhajovat, ani zdovodnovat, ani vysvetlovat. Jednoducho taku otazku preskocim alebo rovno poviem, ze to nie je ich starost ale moja. Ano, asi som podla niektorych drza, ale mne to nevadi

zeldia
7. nov 2023

Na otázku kedy budeš mať deti sa dá odpovedať rovnako drzou otázkou ako je ta prva. Napr. Čo ta/vás je do toho?

jana_eyre_2
7. nov 2023

@viestta veď to áno, tak to má byt, ale neznamená to že to človeka s jasným postojom naštve len vtedy ak si nie je istý vlastným rozhodnutím.. opakujúce sa otázky stvu aj keď si je človek istý..

reanda
7. nov 2023

@jana_eyre_2 tie opakujuce sa otazky prichadzaju ale z nejakeho dovodu 🙂 a ked nie je dovod, tak neprichadzaju - nemaju preco.. takze ano, moze to byt preto, ze clovek si nie je isty, alebo aj preto, ze ho drazdi, ze si niekto dovoluje sa do neho starat - ak ta to prestane drazdit, prestanu prichadzat otazky 🙂 ... a dovody samozrejme mozu byt rozne, kazdy ma ten 'trn v pate' niekde inde, ale jednym si moze byt clovek vzdy isty, ze ked sa mu nieco deje, tak to s nim nejakym sposobom suvisi, nikdy to nie je vec iba tej druhej strany

jana_eyre_2
7. nov 2023

@reanda opakujúce sa otazky o počte detí/alebo či vôbec deti prídu nie je nič iné len staranie sa do niečoho ľuďmi ktorí s tým nemajú nič spoločné.. čiže napríklad suseda/kamoška/mama/svokra atď sa dokola pýtajú na deti len preto, lebo spoločnosť očakáva že ak je raz niekto žena v produktívnom veku má mať deti - to ale nie je príčina či dovod pytania sa na strane ženy ktorá deti mať nechce, to je príčina ľudí ktorí sa pýtajú . A tí by mali pochopiť že sú veci ktoré nemajú riešit, lebo sa ich netýkajú...

reanda
7. nov 2023

@jana_eyre_2 ano, aj tak sa da na to pozerat.. akurat, ze ked si zavisla na tom, 'co by mali druhi', tak sa nedostanes z pozicie obete, ktora s niecim nema co spravit, lebo je to na tych duhych a tebe neostane ine, len sa nad nimi rozculovat.. ale ked ti vyhovuje takyto postoj, ok, kazdy ma na vyber

jana_eyre_2
7. nov 2023

@reanda aký postoj mne vyhovuje? Ja nemám žiaden postoj, ani sa nerozčuľujem, pretože do mňa sa už ľudia starať prestali..

Len vravím že nie je pravda že človeku vadia opakujúce sa otázky okolia iba v prípade ak nie je presvedčený o svojej pravde - tak to jednoducho nie je..

ailiba
7. nov 2023

A preco to riesis uz teraz? Ved ked sa niekto spyta, tak povedz, ze to tak zatial necitis...
Mozno sa to zmeni, mozno nie... V kazdom pripade je to ciste tvoja vec. Ked ti niekto povie, ze zmenis nazor, tak skonstatuj, ze "uvidime"

morgane1975
7. nov 2023

Je to uplne v poriadku. Staci si precitat niektore zufalky s detmi tu na MK. V zivote su aj ine veci a zivot moze byt krasny aj bez deti. Aj lahsi a prijemnejsi.

liusa82
7. nov 2023

ja budem mať teraz vo februari 35 a nemôžem povedať že by ma s tým nejako extra niekto otravoval.Väčšinou staré babky z dediny.Lebo iný život okolo hrncov a detí ani nepoznajú.Vždy im poviem, že mne doma stačí aj moja jedna mačka čo ma dakedy riadne rozčuli a dopáli nieto ešte decká a hned je ticho😀 alebo ešte zahlásim že kto by to živil a razom dajú pokoja😀

rorino
7. nov 2023

Nevysvetľuj,keď nechceš je to tvoja vec,nikoho do toho nič nie je.

Strana
z2