icon

Prečo ženy nesú väčšinu bremena domácnosti?

15. feb 2026

Vnímate realitu, že napriek práci na plný úväzok, ktorú dnes majú ženy už legálne povolenú v každom zamestnaní, v manželstvách a rodinách je vačšina dennej práce
stále povinnosť žien?

Neviditelná práca matiek je nedocenená a prehliadaná, zabezpečujú však až 79 % chodu domácnosti aj rodiny: Pre niekoho maličkosti, ktoré prispievajú k ich veľkej záťaži
https://najmama.aktuality.sk/clanok/ltHsczR/nev...

https://www.fitbeg.sk/a/zeny-pracuju-na-plny-uv...

https://www.cas.sk/spravy/zaujimavosti/preco-ze...

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/544805...

Prečo stále nosia ženy 70 % bremena domácnosti? Pravda o rozdelení prác medzi mužmi a ženami, ktorá vás šokuje
https://kariera.zoznam.sk/magazin/cl/1000156/92...

Strana
z3
anonym_b8247c
15. feb 2026

zovseobecnovat sa neda..mame to podelene ako nam vyhovuje, manzel vobec nevari - nevie/nechce, ale to mi nevadi. co sa tyka upratovania, ani si nepamatam, kedy som drzala vysavac v ruke a prach tiez neutieram ja. Nenakupujem, nevybavujem veci, to robi muz. V zahrade tiez menej robim ja. Cize mame to nejako nastavene (tak nejako to prirozdene sa rozdelilo) a vyhovuje nam to

amelia89
15. feb 2026

Na mne nie je 70% nasej domacnosti. Ani starostlivost o nase deti. A ja pracujem na 75% uvazok a zarabam menej. A nevidim za tym ziadnu magiu - len adekvatny vyber partnera a komunikovanie svojich predstav o fungovani pred zalozenim rodiny.
Ja mam pocit ze je to z velkej casti aj o tom aky model mal muz nastaveny doma a v com vyrastal.
A dalsia vec je ako velmi narocnu ma muz pracu fyzicky a casovo - je pochopitelne ze ak je to naozaj take ze musi byt cestach,dochadza a pod ze nejaku vacsiu cast toho chodu domacnosti preberie zena ale ten muz by to mal potom zase kompenzovat inak
A nie ze muz ani nic doma nerobi,ani s detmi, a ked je doma lezi na sedacke na mobile a este aj zaraba 700€ tam mi to proste akosi nevychadza 🫠

anonym_8fcef6
15. feb 2026

@anonym_autor Normálni ľudia sa dohodnú a prácu v domácnosti si podelia. Deti majú 1, 2 aby všetko v kľude zvládali. Nenormálne hlúpe ženy neľutujem. Nemajú čo svetu ponúknuť, tak nech aspoň rodia a otročia. Mám také okolo seba - učiť sa im nechcelo, prácu chceli nenáročnú, tak robia v miestnej fabrike alebo na úrade za minimálnu mzdu, deti majú viac, lebo ich chceli a sotva ich uživia, vychovávať nestíhajú, ich muži si žijú svoj život, často odídu úplne. Všetko to však bola ich voľba a poradiť si nedali a nedajú. Tak prečo by som ich mala ľutovať?

anonym_5e33b0
15. feb 2026

Lebo si najdu takeho partnera, myslia si, ze jeho peniaze jej vynahradia tych 20%. Mozes zostat sama a 100% domacich prac a 100% vydavkov mas istych.

alenka58
15. feb 2026

@anonym_autor no keď bol manžel mimo SK služobne dlhšiu dobu tak ťažko by sme si rozdelili domáce práce a taktiež keď som bola na materskej dovolenke tak som sa viac zapájala do domácich prác, ale inak nie je na mne ani 50 % našej domácnosti, manžel varí, robí domáce práce bez problémov, platí všetky účty a nakupuje, vôbec s tým nemáme žiadny problém, ale to je zrejme vec charakteru a dohody, v podstate aj môj syn varí, aj môj svokor varil aj môj otec, nemáme v rodine žiadneho muža ktorý by sa nezapájal do domácich prác

anonym_b7cb2f
15. feb 2026

@anonym_autor je voľbou každej ženy, či mať partnera, manžela, či mať deti. Nemusí, môže podnikať, robiť kariéru a byť šťastná inak. Mnohí ľudia žijú bez partnerov a tvrdia, že im nič nechýba a že sú šťastní.

anonym_5e33b0
15. feb 2026
@anonym_b7cb2f

@anonym_autor je voľbou každej ženy, či mať partnera, manžela, či mať deti. Nemusí, môže podnikať, robiť kariéru a byť šťastná inak. Mnohí ľudia žijú bez partnerov a tvrdia, že im nič nechýba a že sú šťastní.

@anonym_b7cb2f dobry point, tvrdia. 🙂 Keby boli spokojni, tak to nemusia vsetkym vesat na nos, aki su stastni, aj tak to nikoho nezaujima.

anonym_759d78
15. feb 2026

@anonym_autor a prečo ti to vadí? Ved zostaň sama a máš po probléme.

doriiis
15. feb 2026

Lebo si to tak zariadia. Lebo to dovolia a súhlasia s tým. U nás neexistuje nič, co muž nerobí a ja áno. Vybrala som si rovnocenného partnera, ktorý sa jednoducho musel prispôsobiť a pochopiť, že bude robiť všetko tak, ako ja.

anonym_42e1d2
15. feb 2026

@anonym_autor za to môžu samé matky, pretože tak vychovávajú synov, mama hotel. Do domácnosti väčšinou (aspoň u nás to tak bolo) zapoja len dcéry, synom sa dáva všetko pod nos a prinesú si tento zvyk do manželstva.

anonym_18fabe
15. feb 2026

Nemám ten pocit, ako si to nastavíš, tak to máš. U nás doma varí manžel väčšinou, ja tak raz do týždňa. Na veľké upratovanie k nám chodí raz týždenne pani, inak drobné veci robíme doma všetci, WC, sanita, umytie podlahy apd. Nakupovať chodíme s manželom spolu, alebo využívame dovoz potravín domov. Nepečiem vôbec. A s deťmi sa učíme každý z nás, manžel so synom chodí na futbal, ja s dcérou na tanečnú.

anonym_b7cb2f
15. feb 2026
@doriiis

Lebo si to tak zariadia. Lebo to dovolia a súhlasia s tým. U nás neexistuje nič, co muž nerobí a ja áno. Vybrala som si rovnocenného partnera, ktorý sa jednoducho musel prispôsobiť a pochopiť, že bude robiť všetko tak, ako ja.

@doriiis a veríme, že ty robíš tiež všetko, tak ako on.

doriiis
15. feb 2026
@anonym_b7cb2f

@doriiis a veríme, že ty robíš tiež všetko, tak ako on.

@anonym_b7cb2f ... No ver, či nie. Áno. A to máme rodinný dom.

anonym_22dd31
Autor odpoveď zmazal
anonym_762ea6
15. feb 2026

Nechcem krivdiť každej ale mnohé si to tak nastavia alebo dúfajú že sa chlap po svadbe zmení. 20 rokov chlap doma nepohne prstom a potom im to začne vadiť a chcú zmenu. A aký zázrak, že tá zmena nenastane. Ja som teraz doma, riešim všetko ohľadom chodu domácnosti, muž zarába. Vie variť, upratať a aj to urobí keď nestíham alebo nevládzem. Ale som rada, že keď ma niekto má chuť zhodiť, že on je ten ktorý zabezpečuje rodinu a ja iba míňam peniaze, tak ich hneď opraví ako bezomňa by domácnosť úplne padla, lebo robím toho veľa, len je práca neviditeľná. Keď pôjdem robiť, tak si domácnosť rozdelíme. Základ je si nevziať debila.

anonym_cbb3f1
15. feb 2026

Mame podelene. Cez tyzden variim ja, cez vikend on. Velke nakupy tiez on.
Nema peoblem umyt sanitu, povysavat. Je nauceny z domu.
Mame rodinny dom. Striedame sa podla potreby, a tak, aby sme neboki otrokmii domacnisti kazdy den..
Som migrenicka, ke ma to chyti, aj 2 dni som odpalena...viem, ze sa postara.

anonym_762ea6
15. feb 2026
@anonym_22dd31
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_22dd31 ale to držia tým ženám muži nôž pod krkom aby si ich vzali? Odmietam veriť že sa takmer každý chlap nakomplet po svadbe zmení. Iba sa ľudia nerozprávajú, nedohadujú ako bude rodina fungovať a potom to zostane na žene. My sa stále rozprávame čo bude o pár rokov. Ako bezdetní sme riešili kto bude asi čo riešiť pri deťoch, teraz pri malých riešime kto bude asi riešiť raz krúžky, úlohy, upratovanie. Nenechávame to na náhodu, lebo potom to pripadne často na starosť len žene. Ale to je vina nie len chlapov ale aj žien

aurora33
15. feb 2026

@anonym_autor moj manžel vari a veľmi rad, aj si po sebe uprace kuchyňu. Nemá problém upratat, autá má na starosti tiež on, aj deti. Treba si len dobre vybrať.

anonym_4c30fe
15. feb 2026
@anonym_762ea6

@anonym_22dd31 ale to držia tým ženám muži nôž pod krkom aby si ich vzali? Odmietam veriť že sa takmer každý chlap nakomplet po svadbe zmení. Iba sa ľudia nerozprávajú, nedohadujú ako bude rodina fungovať a potom to zostane na žene. My sa stále rozprávame čo bude o pár rokov. Ako bezdetní sme riešili kto bude asi čo riešiť pri deťoch, teraz pri malých riešime kto bude asi riešiť raz krúžky, úlohy, upratovanie. Nenechávame to na náhodu, lebo potom to pripadne často na starosť len žene. Ale to je vina nie len chlapov ale aj žien

@anonym_762ea6 A potom su muzi, ktorym uplne prepne ked je zena na materskej. Pocitia tu moc, ktoru maju nad zenou a zachuti im. Vies je prislovie: Daj cloveku moc a spoznas jeho chrakter.
Zial, niekoho charakter sa prejavi az ked je zena najzranitelnejsia...s babatkom.

anonym_2541d6
15. feb 2026

Tema vycucana s prsta radoby feministkou co chce rozprudit vasne. Kazdy kto s tym suhlasi alebo tu splieta podobne nezmysli ma len smutny zivot a mal by sa najme zamysliet sam nad sebou.

aurora33
15. feb 2026
@anonym_2541d6

Tema vycucana s prsta radoby feministkou co chce rozprudit vasne. Kazdy kto s tym suhlasi alebo tu splieta podobne nezmysli ma len smutny zivot a mal by sa najme zamysliet sam nad sebou.

@anonym_2541d6 uff gramatika

bludna
15. feb 2026

@anonym_autor Lebo su hlupe, nevazia si samy seba a maju pocit, ze si touto pracou v domacnosti zasluzia lasku a obdiv muza. Vidia v tom svoju hodnotu. Smutne.

anonym_762ea6
15. feb 2026
@anonym_4c30fe

@anonym_762ea6 A potom su muzi, ktorym uplne prepne ked je zena na materskej. Pocitia tu moc, ktoru maju nad zenou a zachuti im. Vies je prislovie: Daj cloveku moc a spoznas jeho chrakter.
Zial, niekoho charakter sa prejavi az ked je zena najzranitelnejsia...s babatkom.

@anonym_4c30fe to by sa taktiež musel nakomplet zmeniť charakter muža a odmietam tomu veriť že je to takto vo väčšine prípadov. Pocit moci nad ženou? To si beriete za manželov úplnych psychopatov? Nikdy som sa ani na sekundu necítila, že by mal muž nadomnou moc. Píšeš, že v tvojom okolí to tak má skoro každá. Čiže sa väčšina mužov v tvojom okolí mení na úplnych psychopatov čo majú moc nad ženou lebo je na rodičovskej.

wolf_
15. feb 2026

Je pre mňa zaujímavé sledovať ako v niektorých diskusiách každá prezentuje, že to majú podelené 50/50 príp. že chlap robí dokonca viac.. a v iných diskusiách sa zas každá ide pretrhnúť ako často ONA perie, žehlí, umýva podlahu, vyvára.. ako si radšej porobí sama lebo chlap "nevie" atď atď 😏🤔

Ale súhlasím, že ako si kto zariadi, tak má.

anonym_2541d6
15. feb 2026
@aurora33

@anonym_2541d6 uff gramatika

@aurora33 ten jeden ypsilon no normalne strasna gramatika 🙂 A aj keby bolo vsetko zle ten kto riesi na internete gramatiku je zufalec.

anonym_4c30fe
15. feb 2026
@anonym_762ea6

@anonym_4c30fe to by sa taktiež musel nakomplet zmeniť charakter muža a odmietam tomu veriť že je to takto vo väčšine prípadov. Pocit moci nad ženou? To si beriete za manželov úplnych psychopatov? Nikdy som sa ani na sekundu necítila, že by mal muž nadomnou moc. Píšeš, že v tvojom okolí to tak má skoro každá. Čiže sa väčšina mužov v tvojom okolí mení na úplnych psychopatov čo majú moc nad ženou lebo je na rodičovskej.

@anonym_762ea6 Kde pisem, ze skoro kazda to tak v mojom okoli ma? Nedomyslaj si.
Nie, nie su to psychopati. Este raz a pozorne si precitaj prislovie, ktore som napisala. Myslis, ze preco rodicia biju deti? Lebo maju to moc a nie su to vysloveni psychopati. Stretas ich denne. Rovnako tak niektori muzi. Zachutila im moc nad zenou. Lebo ano, pocas rodicovskej ju maju.

aurora33
15. feb 2026
@anonym_2541d6

@aurora33 ten jeden ypsilon no normalne strasna gramatika 🙂 A aj keby bolo vsetko zle ten kto riesi na internete gramatiku je zufalec.

@anonym_2541d6 to nebol len jeden y.

anonym_2541d6
15. feb 2026
@aurora33

@anonym_2541d6 to nebol len jeden y.

@aurora33 no tak daj kolko ich bolo 🙂

anonym_a65506
15. feb 2026
@anonym_2541d6

@anonym_2541d6
V tomto príspevku ti chýbajú 3 čiarky. Neviem, či ten, kto rieši gramatiku, je zúfalec, ale ten, čo nezvláda učivo tretej triedy základnej školy, asi nebude najbystrejší a tak treba jeho príspevky aj brať.

aurora33
15. feb 2026
@anonym_2541d6

@aurora33 no tak daj kolko ich bolo 🙂

@anonym_2541d6 fakt? Minimálne tri chyby som tam našla, len tak narýchlo. Tak hľadaj. 🙂

Strana
z3