Predaj majetku na Slovensku a úplná zmena života
Sme rodina, máme 3 deti, ja aj manžel máme rozbehnutú firmu, každý svoje..moja práca je o vysokej zodpovednosti a zaberák na psychiku..popravde makám na prevencii( šport, masáže, oddych, príroda) aby som nevyhovela, no viem za čo robím a príjem mám nadštandardný. Manželová práca je manažérska, hlavne psychicky občas aj fyzicky náročná, taktiež príjmy dobre. S manželom sme veľa pracovali, veľa sme sa obetovali a veľa vybudovali, veľa investovali ...nie sme však stroje, máme po 45. a akosi v poslednej dobe riešime otázku smerovania do budúcnosti..možno poviete že nevieme čo od dobroty..ale pociťujeme to tak, že sme sa tvrdo nadreli, sme prepracovaní a nevieme či v tom chceme pokračovať.. aj keď finančné sme spokojní, je to však niečo za nieco. Teraz k veci, máme par priateľov, ktorí žijú v zahraničí a dostali sme taký návrh, alebo informáciu či nechceme investovať v zahraničí...akoze nič zložité, vlastniť vilu na ostrove a celoročné ju prenajimat dobre situovanym zahraničným klientom. Takto to riešia aj naši známy a funguje im to aj v čase Covidu. Samozrejme hotovosť nemáme, všetko je investované v pozemkoch a budovách, v ktorých máme firmy, nechali by sme si len náš dom v ktorom žijeme. Museli by sme sa rozhodnúť všetko predat, nakoľko nadobudnutie takejto nehnuteľnosti v zahraničí si vyžaduje veľky obnos peňazí. Samozrejme legislatívu a zákony v cudzej zemi máme z prvej ruky. No a čo by sme týmto získali a ako by sa zmenil náš život? Razantne. Príjem by sme mali zabezpečený z prenájmu, nemuseli by sme pracovať. ..znie to pre nás však čudne...nepracovat..nevieme či by sme vedeli takto žiť..našim krédom bolo vzdy: práca šľachti.. Ak by sme sa rozhodli všetko predať už nie je cesty spät, je to veľmi ťažké rozhodnutie. Na jednej strane nás láka oddych, cestovanie, mať čas na seba, na partnera, venovať sa sebe, koníčkom...na druhej strane dvaja cinorodi ambiciózni ľudia..čo ak sa vkradne pocit nicoty, žiadna sebarealizacia, vnútorná nespokojnost..netuším čo všetko môže prísť, na druhej strane sa nám môžu otvoriť nové cesty a obzory. Našťastie nemáme termín, že musíme to riešiť hneď a zaraz, môžeme to nechať tak pomaly zriet a čas sám ukaze...Chcela som sa spýtať, vedeli by ste si toto predstaviť, vedeli by ste tak žiť...šli by ste do toho? Ak áno prečo? Ak nie prečo? Dakujem každému za názor.
Prosím ťa, vedela by si mi sem, prípadne do súkromnej správy poslať k tomu čísla? Aká je to investícia? Aký je tam potenciálny nájom/príjem? A na ktorom ostrove to je?
A druhá otázka - tá už patrí do diskusie... čo znamená všetko popredať? Akože by ste rozpredali firmy + firemný majetok?
Za seba môžem povedať, že túžím po predčasnom dôchodku. Mám 41 rokov a dôchodok by som bral. Avšak ako si to opísala, mi trošku naháňa strach... všetky peniaze investovať do jedinej nehnuteľnosti, ktorá bude zdrojom obživy? Čokoľvek sa môže stať, turistický ruch je rizikový, atď.. jasné, sú veci, proti ktorým sa dá poistiť, ale niekedy stačí mať blbého suseda, aby znížil hodnotu domu. Plus, čítal som rozhovor, akí sú niekedy airbnb zákazníci nezodpovední, že neraz kradnú, ničia, atď... takže ďalšie riziko. Čiže ja osobne nevidím ani tak problém v tom, že by mi bolo smutno za prácou, ale skôr v tom, že by som všetko stavil na jednu kartu a nemal riziká diverzifikované. Byť na predčasnom dôchodku v 45ke? To by som bral kedykoľvek... môžeš robiť veci, ktoré si celý život odkladala - čítať, učiť sa variť, vzdelávať sa, športovať, naučiť sa po francúzsky, atď, atď... možností v dnešnej dobe je milión. Ja o tom tiež uvažujem, no brzdí ma v tom to, že chcem zabezpečiť nielen seba, ale aj moje deti. Tak ešte pár rokov asi budem musieť potiahnuť :D
Uff no, s 3 detmi, vsetko predat a zit z prenajmu nehnutelnosti na ostrove... Hm, ak aj na to mate plan co a ako a aj plan B a C, budis... Ale s 3 detmi, neviem ci by som do toho sla a to snivam o tejto moznosti... Len mi to pride prilis zbrkle zatial a prilis zidealizovane to co tu je napisane...
nie nešla...teraz isto nie. možno neskoršie. Vadilo by mi že všetko by som ozaj vsadila na jednu kartu ako napísal @marseillefan a to by mi vadilo. môže sa niečo nepredvídateĺné stať a zrazu by som nemala ani na chleba... Ja nie som typ čo rád riskuje.....
úprimne, určite by som neinvestovala všetko čo som nadobudla do jednej nehnuteľnosti s vidinou že nebudem musieť pracovať....veď sama píšeš, že nehnuteľnosti máte aj na Slovensku, takže nič vám nebráni prenajímať tie....detto pokiaľ máte rozbehnutú firmu, tú dobre predať a nič vám nebráni dočasne cestovať a užívať si a čas ukáže.....ale za mna uvažujete správne, ako starnem tak moje priority sú iné - za mňa práca ano ale v tomto veku už taká light, žiadny stres a mať čas aj na relax .....taká práca sa ťažšie hľadá, ale nakoľko máte prostriedky nič vám nebráni začať niečo čo vás bude napĺňať + robiť vám radosť a pracovné tempo si zvolíte podľa seba.....síce to bude menej výnosné ako súčasná firma, ale budete robiť niečo čo vás bude baviť a zároveň žiť(cestovanie, dovolenky, užívať si života)
keby som mala financne zdroje, ja by som skor na Slovensku vybudovala nejake drevenice v peknom prostredi a do zahranicia isla na dovolenku raz dvakrat za rok, ked budete chciet oddych (na ten ostrov)
a prenajom mozete mat aj z tych nehnutelnosti na Slovensku ....a ak by cosi vybuchlo s turistami, aspon to budete mat blizko a tu viete co a ako
ja osobne by som sa trochu obavala ist do cudzej krajiny, kde nepoznam zakony ...a je to daleko, keby bolo treba nieco riesit
Bola som na tom podobne, tiez som rozmyslala, ze robit LEN nieco malo z toho, co robim. Vydrzala som to 5 mesiacov, a to aj napriek tomu, ze som bola extremne vycerpana, drela som ako kon, a vsetko to, co popisujes...
Nesla by som do toho.
A nestacilo by predat len jednu firmu? A druhu si nechat ako zadne vratka, keby nieco... Uvidite ako to pojde s vilou a po case prehodnotite.... Chapem ze tym padom si jeden z vas neoddychne ale ja osibne by som sa bala spravit takto razantny krok keby som mala doma 3 deti. Predsalen mas zodpovednost aj za nich. Ale verim ze nad tymto ste tiez premyslali.....Ja by som na takyto krok nemala odvahu ale to som ja 🙂 drzim palce nech uz sa rozhodnete akokolvek 💪💪🍀🍀
Nesla by som. Ak mate peniaze v nehnutelnostiach a mate ich splatene tak by som ukoncila tie narocne biznisy a nasla si aj s partnerom menej narocnu pracu. Vidina opustenia vsetkeho a realizacie sa iba v upratovani onej ostrovnej nehnutelnosti je celkom velky risk. Tvoji znami maju rokmi vybudovany biznis, reklamu a konexie ako im chcete vy, pilne vcielky konkurovat? Deti by zvladli jazykovu barieru a skoly? A vy?
@marseillefan všetko predať znamená predať pozemky a budovy v ktorých podnikáme, nechali by sme si len dom v ktorom žijeme. Tu ide o to mať maximálny kapitál, pretože výnos sa odvíja od ceny nehnuteľností, čiže čím vyššia, tým vyšší príjem, jedná sa však o dlhodobejší prenájom. Viacero z Vás ste písali že by ste nevsadili vsetko na jednu kartu, možno máte pravdu...možno nechať jednu firmu...potom by však ale jeden z nás musel pracovať a bol neustále v pracovnom tempe..a na tú vilu by sme nemali financie.
@kitycat my by sme ostali s deťmi žiť tu, deti majú školský rok. Nejednalo by sa o sťahovanie na ostrov, možno by sme si na ostrove kúpili malý apartmán aby sme mali kde bývať keď budeme musieť riešiť veci ohľadne vily.
Prenájom na Sk sa neoplaca, možno v Ba..ale u nás sú to smiešne %.
Po revolúcii tu bola taká vlna a chodili tu z Anglicka agenti a presne toto ponúkali, aby si si niekde na nejakom mieste zobrala do prenájmu alebo kúpila byt a potom prenajímala. Pár ľudí sa na to dalo a potom veľmi ľutovalo, lebo buď to nevynášalo ako mali v pláne alebo to nebolo také jednoduché,ak tam nebývaš tak si to neviem dobre predstaviť bývať tu a tam prenajímať. Bol to dobrý odrb lebo na tom sprostredkovaní dobre zarábali a Slováci chceli byť pánmi a si mysleli, že to len tak sa tam budú hrnúť ľudia z celého sveta a mali veľké oči. Lenže bublina rýchlo spľasla a nebol z toho žiadny očarujúci výnos ale len strata. Takže vidím, že zas to tu niekto chce rozbiehať, či sa niekto "sprostý" chytí. Ľahko prídeš o všetky prachy a potom sa tej budovy nebudeš vedieť zbaviť alebo predáš veľmi pod cenu. Toto chceš spraviť svojim 3 deťom?
@3009 Nepočula som o investícii v Anglicku. Nesúhlasím, nehnuteľnosti tohto typu dole cenou nepôjdu, to čo tam stalo pred 5 rokmi 350 tis, dnes 500..toto sledujeme roky a máme tam ľudí ktorí pracujú z realitami. Je ale pravda že v pripade predaja to nie je také rýchle ...môže sa to predavat kľudne aj roky..jedine v prípade že potrebujeme nutné peniaze, predať pod cenu a o časť financií prísť.
Tak obdobne dokážu rast ceny nehnuteľností aj v BA, tiež je to veľký nárast. Len to bude predatelnejsie ako niekde na ostrove v cudzine. Vsadiť všetko na jednu kartu v zahraničí je dosť risk. Ja by som do toho nešla. Radšej investovať peniaze do nehnuteľností na Slovensku ak nie ste milionari.
Nie, ak ste obaja pracovné vyťažení roky čo by ste robili?budete doma o seba zakopavat a nervacit.Chvilu si to budete užívať, ale potom príde nuda.Pridete mi príliš ambiciózni, aby ste nepracovali.A celkovo sa mi to zdá veľký risk všetko vsadiť na jednu vec.Aspon jednu firmu by som si nechala, alebo predala a investovala do niečoho iného.Svet je v dosť veľkej kríze neviem aku oblasť myslíš, či ostrov, ale možno tam ľudia boli kvôli covidu dlhodobo a, keď sa začne cestovať rozlezi sa inde po svete Ale je to veľmi zaujímavé s lákavé zmeniť zivot.Ktovie čo by na to povedal nejaký finančný poradca ?
To by som radšej poskupovala pozemky a dala postaviť domy viem stres .., ale...tvoje deti o pár rokov budú chcieť niekde bývať, študovať v zahraničí a nehnuteľnosť v zahraničí sa môže predávať dlho, ak by si chcela skončiť.
No je tam veľké riziko, môže sa stať čokoľvek, napr. príde tornádo, zemetrasenie a ste v keli. A pokiaľ vám firmy fungujú, tak by bola škoda ich predať. Možno zamestnať niekoho kto by bol schopný vás zastúpiť, aby ste mohli viac oddychovať a menej makať.
Neviem si predstavit, ako sa bude taka nenutelnost 'runovat' sama, ved kto bude tych najomnikov, turistov, dovolenkarov....zhanat, kto bude vykonavat udrzbu budovy, okolia, zahrady, upratovat....poznam ludi, ktori vlastnili hotel strednej velkosti a hotel fical ok, len ked aj oni ako majitelia v nom ficali, ked tam neboli dlhsi cas, tak to bolo hned vidiet...A ja by som nikdy, nikdy nevsadila vsetko na 1 kartu.
To neboli investície v Anglickiu ale všelijakí agenti z Anglicka a ponúkali na prenájom a predaj nehnuteľnosti na Malorke a pod. Však ak si vnútorne presvedčená, že to pôjde a budeš spokojná, tak choď do toho. Aj na Slovensku napr. v BA byty išli za 5 rokov neskutočne hore a to ti poviem, že by si aj v prípade núdze skôr byt predala a aj na ňom zarobíš. Ja osobne ak by som mala peniaze, tak kúpim 2-3 byty v BA a chodím na dovolenky na celé mesiace kade tade po svete a nie riešila nejaké prenájmy niekde v tramtárii.
@rikarika jednalo by sa ale o dlhodobý prenájom, nie ako víkendové sídlo, to znamená prenajmem rodine a oni bývajú v nehnutelnosti....v prípade krátkodobých je to finančne zaujímavejšie, ale to už by sme tam museli žiť a o všetko sa starať ako píšeš. Klientela by bola skôr rodiny, ktoré sú v danej krajine pracovne a budú tam žiť dlhodobo, nie ako dovolenková destinácia.
@3009 aj to je možnosť, ale prenájom 3 bytov v Ba, to si dovolím povedať z toho by sme ako 5 členna rodina asi nevyzili...aspoň si myslím..aj keď o toto som sa nezaujímala. Výhodou je že Ba je blízko, bez recovej bariéry a s minim. rizikom. Ale rozdiel je v Tom, že za tú sumu za ktorú obstaram tie 3 byty v Ba, za to vieme mať v zahraničí vilu s inými výnosmi. Ale všetko má svoje rizika, samozrejme...sú to len také úvahy.
A som rada že si môžeme prečítať názory iných ľudí.
Podľa mňa príliš veľký risk… skúste predať len časť majetku a prenajímať tu niečo na Slovensku nejaký luxusný apartmán v Tatrach alebo byt.
Tymi zarucenymi vynosmi ako ti to ti "znami" predostreli si az taka ista nie si. Ako chces z SK delegovat nejaky biznis v zahranici?
Podla mna je velmi naivne si mysliet, ze si kupim luxusnu vilu (vrazim do toho vsetok majetok) a bude to zivit 5-clennu rodinu a ja si budem niekde hoviet 1000 km daleko.
@kitycat Pri výbere a kúpe nehnuteľnosti by sme boli, ale prenájom by sme nechali na agentúru. Možno si to ľahko predstavujeme, ale máme takéto informácie že si to zaplatíme a agentúra sa stará. Skúsenosti vlastné nemáme.
Mam kamosku, prenajima takto velky byt pri mori v Portugalsku. Riesi to agentura, berie si ale 40% zo zisku, co nie je malo. Prenajimala to ako airbnb, potom riesila niekolko mesacne najmy.
Keby mám takú možnosť, ani neváham.
Rozmyslam o aky ostrov ide. Napada ma Cyprus, vela firiem vyuziva ich danovy system, tak predpokladam, ze tam firmy mozu mat headquarters a teda aj manazerov presidlenych s rodinami. Tak si viem predstavit dopyt. Aj ked uprimne, v dnesnej dobe s homeofficom si myslim, ze sa uz presidlovania z pracovnych dovodov tiez nebudu az tak konat. A nechce sa mi verit, ze nie je dostatocna ponuka, ved vacsina domacich na ostrovoch zije prave z prenajmov... A inyc okrem pracovnych dovodov, kto si moze dovolit dlhodobo prenajimat vilu s celou rodinou? (Pokial sa bavime o viac ako 1 mesiaci)
Nesla by som do toho. A vrazit do toho cely majetok? To uz vobec nie.
@number19 tak sú aj Nemci, Angličania, ktorí jeseň zimu trávia v teple.A tiež si myslím, že agentúru by som nezivila, náhodou sa volá neprenejma na x mesiacov...nie mne sa to zdá risk.Ktovie či si agentúra nebude pýtať peniaze za to aj, keď tam nikto nebude ..mne sa to zdá príliš riskantné , ale pekná idea.Autorks vieš si predstaviť nepracovat s mužom?čomu by ste sa venovali?