icon

Predčasné splatenie úveru. Ako ho vymôcť od exmanžela?

maminuska
17. sep 2010

Poprosila by som o radu aleob prakticku skúsenosť ak nejakú máte.
S bývalým manželom sme mali hypotekárny úver, a platila som ho ja z nášho spoločného účtu , ktorý som napĺňala finančne iba ja a to už po rozvode.
On mi peniaze posielal šekom. Platobná disciplíny mu však nič moc nehovorila, raz platil na čas, potom ako sa mu chcelo , a naposledy si skompenzoval záväzok , ktorý ani môj nebol a teda poslal mi nižšiu čiastku PP.
Tak som sa naštvala a úver som zaplatila celý , teda doplatila formou mimoriadnej splátky ale bez sankcií. Ako spoludlžník som na to mala právo a nevyžadoval sa súhlas druhého spludlžníka.
Teraz mám dilemu ,či mám právo vyzvať manžela na jednorazové plnenie voči mne alebo je výhodnejšie pohľadávku predať inej spoločnosti alebo ako inak postupovať.

maminuska
autor
17. sep 2010

toho manžela opravujem na emanžela 😅

mau
17. sep 2010

@maminuska dôležité je, či máte vysporiadané (a odkedy) BSM... Predpokladám podľa toho, čo si písala, že nie.

maminuska
autor
18. sep 2010

@mau prečo by to malo byt dôležité , ja som po rozvode asi 2,5 roka, úver sa už po rozvode splácal z našich výlučných prostriedkov, takž epredpokladám že sa bývalý manžel bezdôvodne obohatil. BSM sa vyporiadava súdne, ale to kým sa vyporiada, predpokladám že to bude nejaký ten rôčik, tak úver by bol aj zaplatený.

tin007
19. sep 2010

@maminuska ak ste rozvedeni, tak treba poziadat o vysporiadanie bsm, vramci ktore si mozes narokovat na plnenie zo strany ex vo forme polovice splatok, ktore si ty uhradila. pokial to nemate (bsm) vysporiadane, tak nemozes obvinit ex z bezdovodneho obohatenia, pretoze islo o uver vas spolocny. to, ze je zaplateny nebude mat vplyv na jeho delenie na sude, pretoze nebol splateny este pocas trvania manzelstva a ty budes vediet vydokladovat, ze bol splateny vylucne z tvojich prostriedkov.

maminuska
autor
19. sep 2010

@tin007 nie v tomto prípade ide o bezdôvodné obohatenie, rozdelenie bsm beží ale momentálne podľa novej praxe ;- súdov nemožno v rámci BSM rieši´t aj úhradu nákladov za niekoho iného.
Plnila som úver za bývalého manžela , takže plnila som niečo za niekoho, kto nedodržiaval platobu disciplínu. Ako solidárny dlžník som splatila úver, čiže mi vznikla pohľadávky voči nemu .Uver je momentálne nula teda je splatený.
Aj podľa právnikov išlo jednoznačne o bezdôvodné obohatenieˇ.