icon

Premýšľam nad odchodom od manžela

ewuliatko
9. jan 2014

Ahojte,
prosím o rady, názory, pomoc... Premýšľam nad odchodom od manžela. Sme spolu 18 rokov, máme dve deti, 18 a 15. Máme dlhoročné problémy, ktoré sa vždy snažíme nejako pozliepať... tých problémov je dosť... a popravde, už dlhšie premýšľam nad tým, načo som vôbec vo vzťahu, ktorý nefunguje po žiadnej stránke... Kvôli deťom, pohodlnosti, strachu z niečoho nového, zo samoty? Sama neviem... Ale čím ďalej, tým viac uvažujem nad odchodom od neho... Keď nie je doma, cítim sa fajn, som úplne iná... Je mi proste dobre... Lenže môj problém, s ktorým sa na Vás obraciam je, že nemám kam ísť. Byt patrí manželovi a ja nemám nič... A na prenájom nejakého bytu nemám peniaze... Je to začarovaný kruh, z ktorého neviem vyjsť... Ste niektorá v podobnej situácii? Vopred ďakujem za akékoľvek odpovede, rady, príspevky... 🙂

Strana
z2
maminuska
9. jan 2014

Ak prispive na hypotéku , tak pri rozvode a následnom majetkovom vyporidaní má márok na polovičku už zapaltených splátok .
Ja skor vidím hrozbu v inej veci , ak sa rozvedie, a bude vyriešené BSM ,nikde nie je napísané , že banka ju vyškrtne ako spoludlžníka a ked by on neplatil hypotéku , tak sa siaha na jej jej majetok a jej príjem .

quaxi
9. jan 2014

@ewuliatko byt ste kupovali uz ako manzelia, alebo este predtym? ak ste ho kupili pocas manzelstva, patri do BSM napriek tomu, ze oficialne patri iba jemu. Tym skor, ze si uz roky prispievala na splatky hypo. Ak ste ho kupili este pred svadbou, bude sice jeho, ale tiez mas narok na pomernu cast z neho, kedze sa splacal z vasho spolocneho prijmu (zohladnuje sa presne aku cast zaplatil on v hotovosti pri kupe, kolko splatil kym sa ozenil, kolko potom, kolko ste do zveladenia bytu investovali kym ste boli manzelia...). Ziskaj vsetky potrebne papiere - vypisy z uctu, danove priznania a pod., aby si vedela dokazat ze on nemal peniaze na splacanie a splacala si aj ty, a porad sa s pravnikom, pri rozvode sa to da poriesit. Tiez je moznost, ze by ste sa dohodli - ak ste sa doteraz vzdy nejako dokazali dohodnut, mozno by suhlasil aj s tym, ze byt predate, rozdelite si zisk na polovicu a kazdy si z toho kupi co mu moznosti dovolia. V kazdom pripade sa pobav s pravnikom skor nez s manzelom 😉 Na chlapa by mohlo zabrat to, ze po rozvode ak si byt necha, velmi rychlo onho pride, nakolko je teraz bez prijmu a nemal by ho z coho splacat, pri dobrovolnom predaji a zbaveni sa hypoteky by na tom bol aj on po rozvode lepsie.

denkaajejdeti
10. jan 2014

@ada1313 Ahoj,
asi si si nevšimla, že odchod do cudziny a celkový reštart som uviedla ako poslednú z troch možností (prvou je záchrana vzťahu, ak sa to ešte dá), aj informácie ako to doriešiť po právnej a finančnej stránke. Ale zjavne si typ, ktorý si vyberá len tie info, ktoré chce a ostatné pekne odignoruje 😉 . A predstav si, aj ja som takmer 40-tnička a viem 2 cudzie jazyky plynulo (angličtina, nemčina) a po francúzsky sa síce dohovorím, ale na štátnicu to nie je. Tiež mám deti a dokonca o jedno viac ako autorka 🙂, vyše 15 ročné manželstvo, ktoré si prešlo všeličím, ale vždy sme to ustáli. Riešili sme problémy (niekedy aj cudzích ľudí), ktoré si dovolím tvrdiť, boli ešte o niečo náročnejšie ako má ewuliatko. Napokon o teba tu nejde a nemá zmysel sa viac vyjadrovať k tvojim "múdrym pripomienkam".
Existujú aj ľudia, ktorí v 40 -tke vedia po anglicky či nemecky a nie je ich málo, v dnešnom svete, ak nerobíš nejakú prácu za minimálnu mzdu, ti ani nič iné nezostáva, len sa vzdelávať a jazyky nevynímajúc.

denkaajejdeti
10. jan 2014

@lzusak Ahoj,
platí to isté ako pre @ada1313. Je sranda, že zakladateľke témy niekto napíše tri obsiahle príspevky o rôznych riešenia a niekto si vyberie to o čom sa píše na malom kúsku a vyslovene ako o poslednej možnosti, ak by všetko iné zlyhalo.
No ale aj také sme.

betunka39
10. jan 2014

@monika_k a to akože, ked moj manžel dostal od rodičov dom s tým ,že mu ho darovali počas našho manželstva, ja nemam nič. Nam to vtedy pravnik inak prezentoval, kedže sme manželia .
@ewuliatko neviem ,čo radiť, ale ak manžel pije ozaj najlepšie by bolo protialkoholicke. A ak nechce da sa vybaviť aj liečenie v nemocnici na prychiatrii, je to menej drasticke, nikto to nemusi vedieť. My sme v rodine mali tetu, ked to absolvovala prestala pit. Švagor bol na protialkoholickaom 2x , ani raz nevydržal, hlavne ked nastupil do roboty a tam partia a znova išlo dalej. Aj rozvodom švagrina hrozila, ale nakoniec to ustali koli deťom, teraz si občas vypije, ale nie tak ako predtým. Aj v praci sa dži, kedže ma pred dochodkom. Skus spolu s deťmi ho nejako prehovoriť. Ak však nechce on ,asi to nepojde. Ja by som možno počkla ,ked aspon syn začnecrobiť a potom spolu odisť. Nepíšeš však, ako na to pozeraju deti. Lebo u nas by to asi bolo tak, že by sme sa spojili, keb ktakemu niečomu došlo. ALe napr. kamaratkine deti sa postavili na strranu otca, kedže citili lepšie zazemie, lebo otec aj ked robil problemy, mal viac financii, ako kamoška. Tak neviem.

denkaajejdeti
10. jan 2014

@betunka39 Ahoj,
áno, žiaľ, ak tvoji svokrovci darovali svojmu synovi (manželovi) dom (aj keď už počas vášho manželstva), tak táto nehnuteľnosť je len v jeho výlučnom vlastníctve. Ale pozor - najprv zisti, či je na zmluve napísané skutočne "darovacia" alebo "kúpno-predajná" - pretože, ak by to predali čo i len za symbolickú korunu, tak je to vašim spoločným majetkom. Veci darované, dedené a veci osobnej spotreby patria do výlučného vlastníctva vždy tej osoby, ktorá je uvedená v zmluve, resp. ktorej veci patria.
No máš nárok na peniaze, ktoré si do domu počas manželstva vrazila (rekonštrukcia,...) a na polovicu vecí (zariadenie, elektrospotrebiče, automobil,..), ktoré ste získali počas jeho trvania.

monika_k
10. jan 2014

@betunka39 ano, presne ako napisala denkaajejdeti......ak dom darovali tvojmu manzelovi jeho rodicia aj pocas manzelstva, nemas nanho narok...... ale ak ho predali za symbolicku sumu...co je tusim podla zakona 1e tak to je uz ine....

lzusak
10. jan 2014

@denkaajejdeti reagovala som preto, že mi to udrelo do očí. a aj štýl akým si písala. zbaliť kufre a odísť do zahraničia. ako keby to bola brnkačka. A zasa mi v tvojom príspevku bije do očí, že jazyk je jediná podmienka odchodu do zahraničia 🙂 ja tu hovorím o niečom uplne inom, najmenej o cudzej reči, to by ma trapilo najmenej. ide o opustenie rodiny, pretože rodina nie je len muž. dalej zamestnania, svojej rodnej zeme, pre niekoho to nemusí byť také lahké. a píšeš o slovenskej mentalite ako keby sme boli hrozní národ, čo si ja osobne nemyslím. mala by si zvažovať slová, pretože niektorým sa na Slovensku páči. Neviem prečo každý nadáva na tento národ, mohli sme skončiť daleko daleko daleko horšie. mohli by sme byť vďačnejši aspon za to čo máme.

betunka39
10. jan 2014

@denkaajejdeti
@monika_k oni ho darovali s tým, že ich dochovame do smti s bremenom, že maju doživotne pravo byvať. Preto my nemožme brať žiadnu hypoteku na dom.LEn ,ked sme prepisovali, tak sa to urobilo preto, lebo keby to darovali aj mne tak trebalo vela platiť. A ked to šlo na manžela tak sa platilo menej, ale viem ,že aj na mna nejaky poplatok prišiel .No my sa nechystame rozvadzať, len som prekvapena, lebo pred 18 rokmi nam bolo povedane niečo uplne ine od pravnika.

ada1313
10. jan 2014

@denkaajejdeti no urcite som sa ta nechcela osobne dotknut. Prispela som sem za 5 rokov snad tretikrat a uz sa niekho dotykai moj osobny nazor 😒 Ja len preto, ze s tymto situaciami som denne v kontakte, ludia
u nas vybavuju papiere k praci v zahranici a viem, ze to nie je take jednoduche - investicie uchadzaca o zamestnanie su obrovske a to este nie je istota, ze sa do prace dostanu. Uz len mimo temy - ja mam skoro 50 a štyri cudzie jazyky, takze ano, aj my dochodcovia sa este vieme ucit. Ale, zial, viem, ze ak by som sa rozhodla prejst zo sukromneho sektora do zamestnania, nemam sancu - vek, kvalifikacia a 25 rokov praxe v jednom obore je zial, na SK malo.
To ale mimo temy, chcela som len uviest, ze pre zakladatelku temy nemusi byt jednoduche taketo riesenie, zvlast, ked financie na start jej asi chybaju.

denkaajejdeti
10. jan 2014

@ada1313 Asi sme sa zle pochopili 🙂 , nedotkla si sa ma, len som načrtla, že pre niekoho aj odchod do cudziny môže byť riešením. Ani jedna z nás nevie, či zakladateľka témy by bola schopná a ochotná začínať v inej krajine, ale patrí to do spektra možností, ktoré má. Nevieme ani aké má vzdelanie, aké jazyky ovláda, aké má väzby tu na Slovensku, či by jej deti chceli skúsiť život v inej krajine, ako je na tom finančne...a tisíc iných vecí. Opakujem - je to jedna z možností, nie jediná 😉 a samotné rozhodnutie ako ďalej je len a len na @ewuliatko. Pre niekoho kto sa točí v bludnom kruhu môže byť aj takéto riešenie východiskom zo situácie.
Ja mám Slovensko rada, žijem tu a som viac-menej spokojná, ale pre širší rozhľad a pre získanie skúseností som skúsila zatiaľ 2x žiť dlhodobo aj v inej krajine a ak sa všetko podarí, tak ako má, tak na budúci rok v júni odchádzame celá rodinka na istý čas za veľkú mláku. Myslím, že to bude pre všetkých najmä pozitívna skúsenosť a deti sa už teraz tešia, že opäť zažijú niečo nové.
@izusak - tu je asi zbytočné čokoľvek vysvetlovať, ty o koze, ja o voze. Hawk .-).

ada1313
10. jan 2014

@denkaajejdeti 🙂 tak drzim palce, nech sa podari .... 🙂

denkaajejdeti
10. jan 2014

@betunka39 Ahoj,
som rada, že vám to klape 🙂, hlavne, ak máte 5 detí - my máme tri, ale tiež túžime po väčšej rodinke, takže zvažujeme či ešte áno alebo nie, len už nemám ďaleko k 40-tke a ešte kopec plánov v rôznych smeroch 🙂 .
S tým domom - celé je to trochu pomotané, poplatky by boli rovnaké, či by ste boli v darovacej zmluve uvedení obaja alebo len manžel (jediný rozdiel je zanedbateľný poplatok za overenie podpisu u notárky pri podpise zmluvy, na katastri je to za ten istý peniaz a vypracovanie zmluvy a poradenstvo právnika je tiež tá istá suma, daň sa pri darovaní neplatí), takže mi nie je celkom jasné, kto to u vás pomotal a ani prečo.
Je na tebe, či to necháš tak a budeš dúfať, že sa do smrti nič nezmení alebo či sa poistíš tým, že manžel ti "daruje" darovacou zmluvou 1/2 nehnuteľnosti, ktorá je zatiaľ jeho výlučným vlastníctvom - len tu by to bolo o poplatkoch na katastri (návrh na vklad stojí teraz tuším 66 eur), darovaciu zmluvu môžete použiť tú ktorou darovali svokrovci dom manželovi - zmeníte iba identifikačné znaky (mená, rodné čísla, adresy,...), dátum,....proste iba drobnosti tak, aby zmluva sedela na vás dvoch. Právnikovi nemusíte týmto pádom platiť už nič. A ešte poplatok za overenie podpisov - tuším 1,5 eura za jeden podpis (pri štyroch vyhotoveniach zmluvy a dvoch účastníkoch je to 8 podpisov, čo je 12 eur), 2 vyhotovenie zmluvy si necháva kataster, 1 ty a 1 manžel. Náklady celkovo 78 eur, ale pre pokoj v duši by som to spravila. Či to necháš tak ako to je alebo si to právne ošetríš je na tebe.
Prajem pekný deň.
Denisa

denkaajejdeti
10. jan 2014

@ada1313 Ďakujem 🙂 , ja ti držím palce v práci, no najmä v rodinnom živote 😉.
Denisa

betunka39
10. jan 2014

@denkaajejdeti dakujem za pekne slova a rady ohladom prav. Vtedy pred rokmi bol asi iny zakon, lebo aj naši dali dom len na sestru, inak my by sme boli vtedy z darovania platili nejakých 7500 sk, ak by to šlo aj na mna, a tak nas to vyšlo na nejakýh 600sk. Pre nas to bol velky peniaz a v podstate, sa nemam čoho obavať, pretože dom sa založiť neda a vyhnať ma nevyženie,ak by chcel, /ha-ha/, už by mu to či svokrovci, alebo deti nedovolili. A ak by, tak mam ,kde isť. No dufam, že k tomu nikdy nedojde. Hoci raz som sa mu vyhražala, že pojdeme všetciaj detia aj svokrovci preč. No on vtedy po čase povedal, že on by radšdj nechal všetko nam a išiel by preč on. Ale to len akože. Zatial to de, tak dufam, že to aj tak ostamn. no a čo sa týka dalšieho baba u vas. Aj my sme mali uplne ine plany a prišla mala Alžbetka. A sme štastní ,že ju mame a čuduj sa svete aj tie plany, ktore sme roky odkladali sa zrealizovali. Napr. pristavba domu nutna asi 10 rokov dozadu, tweraz už sa musela. Ak by nebolo malej, tak ju ešte dodnes nemame, lebo muž by furt ine robil. Takže asi tak. Ale ak sa na to citiš ,aj ty aj manžel tak vrelo odporučam. Velmi to utužuje vzťahy, aspon u nas.

denkaajejdeti
11. jan 2014

@betunka39 Aj ja si myslím, že deti vzťah upevňujú, stále je čo riešiť a nie je potom čas na hádky o malichernosti alebo nebodaj nudu, ako to vidím v rodinách bez detí. Samozrejme, platí to vo všeobecnosti, určite sú aj mnohodetné rodiny kde to neklape a takisto aj rodiny s jedným dieťaťom, ktoré žijú pestrým rodinným životom.
S tým domom - ty najlepšie vieš aké sú u vás vzťahy a čo by ti to mohlo do budúcnosti priniesť. Ak cítiš, že deti a svokrovci za tebou stoja, tak to nemá význam riešiť, najmä ak by si mala kam ísť, keby prišlo k najhoršiemu.
Ja ale verím, že u teba to nehrozí 😉.
Krásny víkend celej tvojej rodinke.
Denisa

Strana
z2