icon

Premýšľame o presťahovaní kvôli lepšej škole

lili2015
20. mar 2026

Ahojte, ako rodina máme dilemu a zaujímali by ma vaše názory. Bývame v RD v Bratislavskom kraji, mám 2 deti 9 rokov a 4 roky. Momentálne dcéra navštevuje ZŠ 1-4, konci 4. Ročník a má prejsť do mesta na 2. Stupeň. Zo spolužiakmi si až tak nesadla, v triede sa porozpráva, ale nijaké hlbšie kamarátstva. U nás medzi domami má 1 veľmi dobrú kamarátku. Od budúceho školského roka má ísť do najbližšieho mesta do školy, ktorá má však veľmi zlú povesť, od rodičov som počula kadejaké hrôzostrašné historky ohľadom šikany atď. Ani v hodnotení cez INEKO nedopadla bohvieako. Momentálne manžel zdedil 2 izbový byt v Bratislave v Dúbravke (na polovicu so súrodencom), ktorý nám ponúkol, či nechceme polovicu kúpiť my. V Blízkosti je veľmi dobre hodnotená škola a škôlka, všetko poruke. Obaja pracujeme v Bratislave, ale s dochádzaním nemáme problém, ja robím väčšinu času z domu, muž chodí na 7-mu, v robote je za 25 minút. Momentálne máme školu a škôlku do 5 minút z domu, ale kvalita je taká horšia. Moja otázka je, či by ste uprednostnili lepšiu školu (veľmi dobré výsledky vzdelania a monitoru, jazykové programy, rozšírené vyučovanie matematiky atď.) pre deti s tým, že by ste bývali v horších podmienkach? Dom ale nechceme predávať, my sme tu veľmi spokojní a šťastní, máme výborných susedov, pokoj a kľud. Keď deti odrastu, chceme bývať práve tu. Bývame tu vyše 10 rokov. Ale táto škola má trápi už dlhodobo. Uvažovala som aj na vozeni do Bratislavy, ale zatiaľ som to zavrhla. Bývalí by ste kvôli deťom a kvalite vzdelania v Bratislave v 2 izbovom byte (teoreticky po pár rokoch by som ho vymenila za 3-izbovy, ale stále by mala spoločnú izbu s bratom), alebo komfort rodiny? Ani jedna možnosť pre nás nie je zlá a finančné nevýhodná. V prípade potreby by sme kľudne RD prenajali na tých pár rokov, predsa len už je trochu vybývaný a za zariadením nám nebude ľúto. Obidve nehnuteľnosti by sme ale určite neobyvali, to je nereálne.
Ďakujem za skúsenosti.

anonym_97621a
20. mar 2026

1. Do dvojizbaku s 2 uz vacsimi detmi a rozdielneho pohlavia by som nesla, nie
2. Spoliehat sa na to, ze sa o 10 rokov vratis do domu najdes tam stale tych super susedov a budete mat take iste dobre vztahy aj ked tam uz byvat tie roky nebudete a budes tam mat podnajomnikov, no neviem...
3. Robit taketo velke zmeny "len" kvoli skole jedneho dietata, no ja Ti neviem. Ked daco nesadne? A cela rodina zmenila dost vyrazne svoj zivot.

yoxinka
20. mar 2026
@lili2015

@yoxinka ďakujem veľmi pekne za reakciu. Zvažovali sme ZŠ Beňovského. Nehovorím, že je najlepšia, ale má minimálne veľmi dobré ohlasy na rozšírené vyučovanie matematiky a jazykov. Ja mám averziu voči tejto našej spádovej pre 2. Stupeň, je možné, že majú ľudia aj pozitívne skúsenosti. Napr. Kvôli SŠ by som sa už nesťahovala, lebo od nás chodí autobus priamo na Nivy do BA, nemusí ani prestupovať, tak verím, že 15 r dieťa a zvládne 1 prímestským spojom a nejakou MHD dostať do školy/zo školy. Najradšej by som bola, keby som našla nejakú schopnú školu v okolí. Musím sa priznať, že keď sme kupovali dom, kvalitu škôl som vôbec neriešila, stačilo mi vedieť, že v okolí je skola, škôlka, obchod, knižnica 🙈.

@lili2015
Vieš čo, papier znesie strašne veľa. Máš tu reakciu na viaceré školy v Dúbravke … úprimne, mne by asi žiadna škola v Dúbravke nestála za to, aby som sa presťahovala z domu do dvojizbáku. Nevieš nájsť v okolí nejakú inú školu, aby chodila dcéra tam?

anonym_66d9e8
20. mar 2026

A nie je mozne prehlasit vas na trvaly pobyt do bytu a dovazat dieta do skoly kazde rano a poobede vyzdvihovat. Tak by ste boli v ramci obvodu - aby ste nemali problem dostat sa na tu skolu, ale byvat budete na dome

natalka13
20. mar 2026
@lili2015

@anonym_b8e293 Manžel musí byť o 7 v práci, ale teoreticky by sa dalo niečo súkromné v Bratislave nájsť. Ale teda chcela som ju ušetriť od dochádzanie do Bratislavy, ak sa ide na 8, býva to tak cca 45-50 minút. Ja keď idem 1-2x do týždňa, mne to vôbec nevadí, ale viem si predstaviť, že každý deň je to veľmi únavné. Ak by som ju vozila, musela by som ísť ja každý deň do kancelárie (čo nie je probkem, miesto je). Ale teda tiež by sme museli nájsť školu, kde ňu zoberú. V tých lacnejších v Bratislave je tiež veľmi veľký natresk.

@lili2015 dieta si rychlo zvykne, vozíli sme obe do sukr.skoly. stalo nam to zato.
tam dochadzalo 45minut a viac 80% deti.

yoxinka
20. mar 2026
@natalka13

@lili2015 dieta si rychlo zvykne, vozíli sme obe do sukr.skoly. stalo nam to zato.
tam dochadzalo 45minut a viac 80% deti.

@natalka13 Ako áno … len ja si nie som istá, či škola vybraná autorkou stojí za to.

sissy27
20. mar 2026

@lili2015 no a teraz si predstav, ze sa natlacite 4 do 2izbaku a dcere zas nesadne kolektiv, ucitelia, nenajde si dostatocny pocet kamosiek… zistis, ze dubravka ma tiez svoje problemy…
Prepac, ale za mna velmi cudne rozmyslate, ako keby existovali len tieto dve moznosti.

lili2015
autor
20. mar 2026
@yoxinka

@lili2015
Vieš čo, papier znesie strašne veľa. Máš tu reakciu na viaceré školy v Dúbravke … úprimne, mne by asi žiadna škola v Dúbravke nestála za to, aby som sa presťahovala z domu do dvojizbáku. Nevieš nájsť v okolí nejakú inú školu, aby chodila dcéra tam?

@yoxinka určite sa pokúsim. ☺️ Ako som písala, je s tým v okolí problém, ale určite nič nie je nemožné. Ďakujem za reakcie.

lili2015
autor
20. mar 2026
@sissy27

@lili2015 no a teraz si predstav, ze sa natlacite 4 do 2izbaku a dcere zas nesadne kolektiv, ucitelia, nenajde si dostatocny pocet kamosiek… zistis, ze dubravka ma tiez svoje problemy…
Prepac, ale za mna velmi cudne rozmyslate, ako keby existovali len tieto dve moznosti.

@sissy27 ja som tam písala, že ak by nám oveľa viac vyhovovalo bývanie v Bratislave, prestahujem sa do väčšieho s tým, predáme dom. Skúšala som dcéru prihlásiť aj do súkromnej v Senci, tam dcéru neprijali a oslovila som ZŠ v okolí, kde momentálne nemajú voľné miesto. Stále sa pokúšam a hľadám riešenie v okolí, aj keď sa mi to zatiaľ nepodarilo. V diskusii som sa pýtala, či má niekto s týmto skúsenosť pred tým, ako urobíme rozhodnutie. Väčšina ľudí by to neurobila a dala mi padne argumenty, za čo ďakujem.

anonym_511535
21. mar 2026

@lili2015 z domu do bytu by som veru nešla

anonym_773e62
21. mar 2026
@lili2015

@sissy27 ja som tam písala, že ak by nám oveľa viac vyhovovalo bývanie v Bratislave, prestahujem sa do väčšieho s tým, predáme dom. Skúšala som dcéru prihlásiť aj do súkromnej v Senci, tam dcéru neprijali a oslovila som ZŠ v okolí, kde momentálne nemajú voľné miesto. Stále sa pokúšam a hľadám riešenie v okolí, aj keď sa mi to zatiaľ nepodarilo. V diskusii som sa pýtala, či má niekto s týmto skúsenosť pred tým, ako urobíme rozhodnutie. Väčšina ľudí by to neurobila a dala mi padne argumenty, za čo ďakujem.

@lili2015 máš deti dve, nie iba to staršie. Kvôli škole príde to mladšie o izbu o svoj priestor a vy tiež. Ja by som skúsila tu hrôzostrašnú najbližšiu školu. A časom sa uvidí, či to stojí zmeniť kvôli škole všetko.

vilma7
21. mar 2026

Ja by som to neriesila az tak dopredu. Najskor by som ju dala do spadovej skoly a potom sq uvidi. Mozno sa zvacsa ta povest zaklada na reciach a samozrejme mnohe veci sa aj zvelicuju.
Takze by som ai pockala na osobnu skusenost. To ze tam je sikana neznamena ze vsetky deti su sikanovane atd. Mozno maju zopar nepodarkov v skole ale to je predaa na kazdej.
Ja by som to riesila az neskor. Podla toho ako sa situacia vyvinie a mozno sa jej tam bude nakoniec pacit.
A nasledne by som to ja riesila tak, ze v pondelok rano by sme vsetci isli do BA a v piatok domov do domu na vikend. Tie 4 noci by vam tam usli ako nic...a zvysok si uzijete v dome...ako aj prazdniny atd.

natalka13
21. mar 2026
@yoxinka

@natalka13 Ako áno … len ja si nie som istá, či škola vybraná autorkou stojí za to.

@yoxinka jasne to ani ja , ale v BA su aj skoly ktore su dobre. my sme mali vyhodu ze sme mali blizko skoly obe prace.

ankare
21. mar 2026

@lili2015 všetko v poriadku, len 2izb. byt je pre Vás malý.

tilly
21. mar 2026

Odkup polovicu bytu, ak môžeš a daj si tam trvalý pobyt, prehoď tam deti do školy a škôlky a voz ich tam. Uvidíš, či ťa to bude baviť a potom sa rozhodni, či nájdeš časom väčší byt v Dúbravke, tam sa dajú zohnať aj pekné, pri lese s veľkými terasami alebo predzahradkou a predáš dom, zostane ti 2i pre deti...

anonym_49bfac
21. mar 2026

@lili2015 Neviem, prečo to tak hrotis, aby dcéra chodila do naj školy, keď sama píšeš, že nie je úplne najbystrejsia. A ide iba o základnú školu. Dopraj jej spokojné detstvo tam, kde sa cítite najlepšie a netlac na ňu tak, akoby vzdelanie bola priorita.

lentak1223
21. mar 2026

@lili2015 Ja som si tiež hovorila, že škola je len škola, a že šikovné dieťa sa nestratí. Ale...nie vždy je to pravda. A to som učiteľka. Ale naozaj veľa závisí od učiteľa a nastavenia školy a teda aj od kolektívu deti, ktoré triedu vytvoria. Nastavenie školy si ešte zistíť vieš, učiteľa menej a kolektív je vždy iba o náhode. Ale nehrotila by som to už teraz. Skúšaj školy v okolí, ale kľudne keď to nepôjde daj do spádovej. Možno všetko to, čo som napísala do seba sadne. Druhá vec je, že riešiš druhý stupeň, z piatej triedy môže ísť na 8 ročný gympel - ja to mám pri druhej dcére nastavené takto, lebo prvý stupeň je u nás fajn (aj keď dcére nevyšlo to zloženie triedy). Pri prvej som neriešila, trošku ľutujem. Vyslovene tam nie je šikana, je to také priateľské, ale tá úroveň vzdelávania je horšia (ak máte šikovné dieťa). Za mňa by som proste nezahadzovala systém, s ktorým ste spokojní, len kvôli škole, ktorú nemáte zážitú (ani tu spádovú, ani inú). Počkala by som si ten rok, čo prinesie. Držím palce.

anonym_34a3ff
21. mar 2026

A co toto: ty by si s dcerou byvala v byte (nemusite ho kupovat, skus sa dohodnut s druhym surodencom, ze budes platit energie) tvoj muz so synom v dome a na vikendy by ste s dcerou isli za nimi. V nedelu vecer by ste odisli a piatok poobede po skole by ste sli domov.

mufka1
21. mar 2026

@lili2015 osobne by som do bytu nešla. Sťahovali sme sa v septembri s 3izboveho bytu do domu 4 izbového a neviem si vynachváliť. Bývame tiez pri Ba a cestujeme do prace obaja s manželom. Dcérky 13 a 10r cestujú do mesta do skoly.
Moj názor urcite nie 2 izba je maly deti rastú a kazdy bude chcete svoj priestor a ty tiez .Budete mat len spálňu a detskú.Kde budete tráviť večer v kuchyni? Deti su zvyknuté na nieco a toto bude pre ne akurát nekonfort.Moj názor. Skúste nájsť alternativu ....

yoxinka
21. mar 2026
@natalka13

@yoxinka jasne to ani ja , ale v BA su aj skoly ktore su dobre. my sme mali vyhodu ze sme mali blizko skoly obe prace.

@natalka13
Samozrejme, že sú dobré školy v BA, len ja nemám vedomosť, aby taká super škola bola v Dúbravke. Žila som v BA vyše 25 rokov, z toho 20 v BA IV, tak keby tam taká super škola je, myslím, že by som o tom vedela.

yoxinka
21. mar 2026
@anonym_34a3ff

A co toto: ty by si s dcerou byvala v byte (nemusite ho kupovat, skus sa dohodnut s druhym surodencom, ze budes platit energie) tvoj muz so synom v dome a na vikendy by ste s dcerou isli za nimi. V nedelu vecer by ste odisli a piatok poobede po skole by ste sli domov.

@anonym_34a3ff
Poznám rodinu, ktorá vyskúšala takto žiť. Po pol roku sa na to vykašľali a normálne šli všetci do bytu v BA, lebo to sa proste nedalo.

yoxinka
21. mar 2026
@lentak1223

@lili2015 Ja som si tiež hovorila, že škola je len škola, a že šikovné dieťa sa nestratí. Ale...nie vždy je to pravda. A to som učiteľka. Ale naozaj veľa závisí od učiteľa a nastavenia školy a teda aj od kolektívu deti, ktoré triedu vytvoria. Nastavenie školy si ešte zistíť vieš, učiteľa menej a kolektív je vždy iba o náhode. Ale nehrotila by som to už teraz. Skúšaj školy v okolí, ale kľudne keď to nepôjde daj do spádovej. Možno všetko to, čo som napísala do seba sadne. Druhá vec je, že riešiš druhý stupeň, z piatej triedy môže ísť na 8 ročný gympel - ja to mám pri druhej dcére nastavené takto, lebo prvý stupeň je u nás fajn (aj keď dcére nevyšlo to zloženie triedy). Pri prvej som neriešila, trošku ľutujem. Vyslovene tam nie je šikana, je to také priateľské, ale tá úroveň vzdelávania je horšia (ak máte šikovné dieťa). Za mňa by som proste nezahadzovala systém, s ktorým ste spokojní, len kvôli škole, ktorú nemáte zážitú (ani tu spádovú, ani inú). Počkala by som si ten rok, čo prinesie. Držím palce.

@lentak1223
Presne. Absolútny súhlas. Môže byť škola vychýrená, dieťa tam môže trpieť alebo môže byť problém učiteľ. Veľmi veľa faktorov. Ja mám tri deti, prešli sme si fakt veľa škôl, aj štátnych aj súkromných, všade to bolo celé závislé od toho, ako to bolo namiešané konkrétne v danej triede a ešte o osobnosti učiteľa. Syn bol v priemernej škole s fantastickou učiteľkou. Syn má dobrú školu a kolektív, kde je v pohode až na 4tý pokus. Dcéra mala super kolektív, ale veľmi slabú úroveň vzdelávania, teraz je vzdelávanie OK, kolektív by som označila za extrémny. Bavila som sa aj s učiteľkou, ona sama povedala, že učí xy rokov, ale toto ešte nezažila. Je to len 5 ročka, dcéra je 4táčka, takže to nechávame tak. Inak sa jej škola páči, páči sa jej systém, učitelia sú super, problémom sú iba čisto deti v jej triede. Ale zas musím povedať, že na toto sme boli upozornení, keď sme tam šli. Normálne nám zástupkyňa o problémoch v danej triede povedala, keď sme sa o ňu zaujímali, takže toto bolo na férovku … a vedeli sme, že dcéra tam bude len dva roky, tak sme to riskli. Myslím, že pre dcéru to je výborná životná skúsenosť a osobnostne pri tom dosť vyrástla, takže v konečnom dôsledku OK. Škola sa inak snaží, tá trieda má dvoch učiteľov, ktorí učia spolu (žena+muž), obaja sú super. Inštitúcia nemá hlavu v piesku, takže aj to bol pre mňa signál, že to miesto je v poriadku.

lentak1223
21. mar 2026
@yoxinka

@lentak1223
Presne. Absolútny súhlas. Môže byť škola vychýrená, dieťa tam môže trpieť alebo môže byť problém učiteľ. Veľmi veľa faktorov. Ja mám tri deti, prešli sme si fakt veľa škôl, aj štátnych aj súkromných, všade to bolo celé závislé od toho, ako to bolo namiešané konkrétne v danej triede a ešte o osobnosti učiteľa. Syn bol v priemernej škole s fantastickou učiteľkou. Syn má dobrú školu a kolektív, kde je v pohode až na 4tý pokus. Dcéra mala super kolektív, ale veľmi slabú úroveň vzdelávania, teraz je vzdelávanie OK, kolektív by som označila za extrémny. Bavila som sa aj s učiteľkou, ona sama povedala, že učí xy rokov, ale toto ešte nezažila. Je to len 5 ročka, dcéra je 4táčka, takže to nechávame tak. Inak sa jej škola páči, páči sa jej systém, učitelia sú super, problémom sú iba čisto deti v jej triede. Ale zas musím povedať, že na toto sme boli upozornení, keď sme tam šli. Normálne nám zástupkyňa o problémoch v danej triede povedala, keď sme sa o ňu zaujímali, takže toto bolo na férovku … a vedeli sme, že dcéra tam bude len dva roky, tak sme to riskli. Myslím, že pre dcéru to je výborná životná skúsenosť a osobnostne pri tom dosť vyrástla, takže v konečnom dôsledku OK. Škola sa inak snaží, tá trieda má dvoch učiteľov, ktorí učia spolu (žena+muž), obaja sú super. Inštitúcia nemá hlavu v piesku, takže aj to bol pre mňa signál, že to miesto je v poriadku.

@yoxinka Presne. Ja som učila na super škole, ale aj tam by som presne vedela, ku ktorej učiteľke by som dieťa nedala. A teraz mám dcéru v triede, ktorá je náročná - tak to niekedy vyjde, ale pani učiteľka je super, snaží sa, nevzdáva to. Dcéra fičí aj v tejto triede, tak som si povedala, že ten prvý stupeň to dáme. Asi keby bola zlá kombinácia obidvoch a videla by som, že to dcére škodí riešila by som inú školu. Toto sú veci, ktoré ani hodnotenie INECO neovplyvní.

vevesh
21. mar 2026

@lili2015 kvoli skole, po mojich skusenostiach- ano, dala by som ju na tu lepsiu skolu. Ale urcite by som sa nestahovala do bytu cela rodina, ale snazila urobit nieco take, ze pouzivame byt 1-2 dni v tyzdni, zvysok domov. Alebo denne dochadzanie, ak by to bolo do hodiny cesty - to ma kopec deti v tomto veku, aj ked byvaju v ramci ba a maju dojst z jednej strany na druhu...

anonym_e12842
21. mar 2026

@lili2015 cez tyzden by som zila BA, na vikendy by som chodila do terajsieho domu.

oslo1
21. mar 2026

My byvame v Londyne a tato cast je vychyrena tym, ze su tu velmi dobre skoly, ci us primary, alebo secondary, hlavne Grammar schools su tu dobre. Je tu velmi normalne, ze sa sem ludia pristahuju, aby deti boli v oblasti a zobrali ich do skoly. Ja sama som mala problem, ked som syna prihlasovala do primary school, lebo vsetky skoly okolo nas su fakt dobre. So svojim vyberom som ja aj syn spokojni.
Ja by som uz v malom meste nebyvala (byvala som 5 rokov v Oxforde, bolo super, ale City je City), za mna predat dom a aj ten byt s bratom a kupit nieco vacsie. Ja som z Lamaca a tam ta Montesori skola je tiez dobra. Plus budes mat viac moznosti, ked dieta pojde na strednu skolu.

anonym_7a5717
21. mar 2026
@lili2015

@anonym_4e3304 nie je, ale aspoň v okolí Senca je to veľmi ťažké, je veľmi veľa detí a berú podľa trvalého pobytu. Na Súkromnú školu na Kysuckú sa dcéra nedostala. Mám veľmi dobrú kamarátku, ktorá vozí dieťa do Mody, kvôli šikane ju z tej školy, čo má ísť dcéra brala. Aj ďalší susedia mali problémy, ale nie také výrazné.

@lili2015 V 2izbovom s dvomi detmi a pomerne častým homofficom? Segra takto byva s jedným dieťaťom a nie je to lahke... Skor by som zvazila, ci v okoli tvojej ci muzovej prace nie je skola, kde ju zaveziete. Mnohi tak robia, aj syn ma spoluziakov, ktorych rodicia dovezu a pokracuju do prace.

petronelag
21. mar 2026
@lili2015

@anonym_b8e293 áno, aj to je krajné riešenie. Nahlásiť si trvalý pobyt v Dúbravke, dať tam dieťa a byť prenajať. Ale teda cesta by bola naozaj náročná, ja ráno schadzam ešte pred Prístavným mostom a som rada 😅. Takto by som bola každé ráno v aute aspoň 1,5h. Manžel robí na začiatku Nového mesta, to je od nás úplne fajn. Ešte zvažujeme stále možnosť, že ju predsa len skúsime dať do tej zlej v Senci a ak nebude mať problémy so šikanou a nejakých extrémne zlých učiteľov, tak aspoň súkromné doplatiť doučovanie jazyka a samozrejmosťou je doučovanie pred Monitorom/prijímačkámi na SŠ.

@lili2015 To by bolo najlepšie riešenia dať do spádovej školy, nedá sa vedieť ako si tam zvykne, pre niekoho môže byť vyhovujúca a pre iné dieťa nie a ak má nejaké záujmy tak chodiť na krúžky alebo jazyk. A ak by sa naozaj ukázalo, že táto škola nevyhovuje, tak potom ďalej skúšať.

anonym_e797fd
21. mar 2026

Ked sa nebojis, ze z domu moze zostat "kulnicka na drivi"daj do prenajmu. Nejaki mladi, co stavaju a nemaju kde byvat, pre nich idealne. V Dubravke na kopke, uzit si deti posledne roky, pred tym ako si pojdu po svojom,nevahala by som. V meste a na skok do lesa, chodte v pokoji😅

anonym_99f040
22. mar 2026

S dvoma deťmi do dvojizbáku by som nešla. Skúsila by som nájsť niečo väčšie, lebo ani precestovať denne 3 hodiny by sa mi nechcelo.

kaktusik007
22. mar 2026

zijem s 2 detmi v prerobenom dvojizbaku na 3kk. Zrovna vek 10-11 rokov je ten, kedy dieta potrebuje sukromie a dost to u nas teraz preto drhne - maju coskoro 16 a 15. Proste vo veku 13-14 rokov sa chces zatvorit pred celym svetom a byt sam so sebou.

k skolam - ako tu uz bolo povedane, vela spravi osobnost ucitela a rovnako tie konkretne deti. Syn ked siel na osemrocne, ten rok sa tam zabil jeden ziak - famy hovoria ze pre sikanu. O tej skole sa hovori, aka je tazka, ako si nevie poradit so sikanou a preto tam maju rovno dve psychologicky....... Aki su ucitelia trafeni tam...
moje skusenosti? syn ma triedu, kde z 22 deti sa cez prazdniny stretne 19. A ti traja nepridu, lebo su mimo republiky. Ucitelov ma totalne akceptujucich a akoze ja som s tou skolou brutalne spokojna. Tym chcem povedat - nedaj na nazory inych, a uz vobec nie ineko. Sprav si naxor sama. A zrus predsudky, lebo ak sa ti dcera na inu skolu nedostane a pojde na tu "zlu" spadovu, aby ona nebola uz nastavena tak, ze je na zlej skole --- to jej vzdelaniu vie ublizit daleko viac