Premýšľame o presťahovaní kvôli lepšej škole
Ahojte, ako rodina máme dilemu a zaujímali by ma vaše názory. Bývame v RD v Bratislavskom kraji, mám 2 deti 9 rokov a 4 roky. Momentálne dcéra navštevuje ZŠ 1-4, konci 4. Ročník a má prejsť do mesta na 2. Stupeň. Zo spolužiakmi si až tak nesadla, v triede sa porozpráva, ale nijaké hlbšie kamarátstva. U nás medzi domami má 1 veľmi dobrú kamarátku. Od budúceho školského roka má ísť do najbližšieho mesta do školy, ktorá má však veľmi zlú povesť, od rodičov som počula kadejaké hrôzostrašné historky ohľadom šikany atď. Ani v hodnotení cez INEKO nedopadla bohvieako. Momentálne manžel zdedil 2 izbový byt v Bratislave v Dúbravke (na polovicu so súrodencom), ktorý nám ponúkol, či nechceme polovicu kúpiť my. V Blízkosti je veľmi dobre hodnotená škola a škôlka, všetko poruke. Obaja pracujeme v Bratislave, ale s dochádzaním nemáme problém, ja robím väčšinu času z domu, muž chodí na 7-mu, v robote je za 25 minút. Momentálne máme školu a škôlku do 5 minút z domu, ale kvalita je taká horšia. Moja otázka je, či by ste uprednostnili lepšiu školu (veľmi dobré výsledky vzdelania a monitoru, jazykové programy, rozšírené vyučovanie matematiky atď.) pre deti s tým, že by ste bývali v horších podmienkach? Dom ale nechceme predávať, my sme tu veľmi spokojní a šťastní, máme výborných susedov, pokoj a kľud. Keď deti odrastu, chceme bývať práve tu. Bývame tu vyše 10 rokov. Ale táto škola má trápi už dlhodobo. Uvažovala som aj na vozeni do Bratislavy, ale zatiaľ som to zavrhla. Bývalí by ste kvôli deťom a kvalite vzdelania v Bratislave v 2 izbovom byte (teoreticky po pár rokoch by som ho vymenila za 3-izbovy, ale stále by mala spoločnú izbu s bratom), alebo komfort rodiny? Ani jedna možnosť pre nás nie je zlá a finančné nevýhodná. V prípade potreby by sme kľudne RD prenajali na tých pár rokov, predsa len už je trochu vybývaný a za zariadením nám nebude ľúto. Obidve nehnuteľnosti by sme ale určite neobyvali, to je nereálne.
Ďakujem za skúsenosti.
My sme odišli s troma deťmi - školákmi z Bratislavy do Česka. Ale teda, pokiaľ by som mala ísť bývať z domu do dvojizbáku, nešla by som. To len na vysvetlenie, že chápem tvoju motiváciu, ale veľmi záleží na ostatných faktoroch. Ešte by ma zaujímalo, ktorá škola v Dúbravke je taká mega super, lebo mne tam syn chodil na 8 ročný gympel, dcéra na základku a spokojní sme neboli.
@yoxinka A ako sa adaptovali v Česku? Nemajú problém s jazykom? Toto si vôbec neviem predstaviť.
@yoxinka A ako sa adaptovali v Česku? Nemajú problém s jazykom? Toto si vôbec neviem predstaviť.
@pr85
Nemajú žiadny problém. Synov češtinár si všimol, že nie je Čech až keď videl jeho písomný prejav, z rozprávania si to neuvedomil. Máme v Česku rodinu, deti boli vždy spolu cez letné prázdniny, syn hovorí česky odmalička. Na plročnom vysvedčku mal 3, lebo schytal blbé známky na nejakých gramatických cvičeniach, ale češtinár sa vyjadril, že keď troooošku zamaká, bude mať bez problému 2. Inak mal čisté jednotky a 3 z češtiny 🤣. Dcéry sme na odchod pripravovali rok, čítali sme české knihy, pozerali české rozprávky. 10 ročná dcéra asi 9 mesiacov pred nástupom do školy čítala české knihy sama, minulý týždeň vyhrala školské kolo recitačnej súťaže. Z každej písomky z češtiny a diktátov má 100%. Učiteľka aj ja si myslíme, že hlavným dôvodom je to čítanie. A najmladšia je prváčka, tá to nerieši vôbec, keďže sa všetko učí od začiatku a rozpráva už tiež úplne v pohode.

@lili2015 určite by som prihliadala aj na bývanie 4-clennej rodiny v RD. Presťahovať sa do 2- izbového bytu, tiež nie je žiadna výhra. Zvážila by som aj vozenie detí každé ráno do školy. Moja susedka takto vozí svoje 2 deti každý deň, síce nie v BA, ale vozí. Kamošky si tak malé deti nájdu kdekoľvek. Veď 1 rok to vyskúšaj.