icon

Premýšľame o presťahovaní kvôli lepšej škole

lili2015
Dnes o 19:45

Ahojte, ako rodina máme dilemu a zaujímali by ma vaše názory. Bývame v RD v Bratislavskom kraji, mám 2 deti 9 rokov a 4 roky. Momentálne dcéra navštevuje ZŠ 1-4, konci 4. Ročník a má prejsť do mesta na 2. Stupeň. Zo spolužiakmi si až tak nesadla, v triede sa porozpráva, ale nijaké hlbšie kamarátstva. U nás medzi domami má 1 veľmi dobrú kamarátku. Od budúceho školského roka má ísť do najbližšieho mesta do školy, ktorá má však veľmi zlú povesť, od rodičov som počula kadejaké hrôzostrašné historky ohľadom šikany atď. Ani v hodnotení cez INEKO nedopadla bohvieako. Momentálne manžel zdedil 2 izbový byt v Bratislave v Dúbravke (na polovicu so súrodencom), ktorý nám ponúkol, či nechceme polovicu kúpiť my. V Blízkosti je veľmi dobre hodnotená škola a škôlka, všetko poruke. Obaja pracujeme v Bratislave, ale s dochádzaním nemáme problém, ja robím väčšinu času z domu, muž chodí na 7-mu, v robote je za 25 minút. Momentálne máme školu a škôlku do 5 minút z domu, ale kvalita je taká horšia. Moja otázka je, či by ste uprednostnili lepšiu školu (veľmi dobré výsledky vzdelania a monitoru, jazykové programy, rozšírené vyučovanie matematiky atď.) pre deti s tým, že by ste bývali v horších podmienkach? Dom ale nechceme predávať, my sme tu veľmi spokojní a šťastní, máme výborných susedov, pokoj a kľud. Keď deti odrastu, chceme bývať práve tu. Bývame tu vyše 10 rokov. Ale táto škola má trápi už dlhodobo. Uvažovala som aj na vozeni do Bratislavy, ale zatiaľ som to zavrhla. Bývalí by ste kvôli deťom a kvalite vzdelania v Bratislave v 2 izbovom byte (teoreticky po pár rokoch by som ho vymenila za 3-izbovy, ale stále by mala spoločnú izbu s bratom), alebo komfort rodiny? Ani jedna možnosť pre nás nie je zlá a finančné nevýhodná. V prípade potreby by sme kľudne RD prenajali na tých pár rokov, predsa len už je trochu vybývaný a za zariadením nám nebude ľúto. Obidve nehnuteľnosti by sme ale určite neobyvali, to je nereálne.
Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
anonym_97621a
Dnes o 21:40

1. Do dvojizbaku s 2 uz vacsimi detmi a rozdielneho pohlavia by som nesla, nie
2. Spoliehat sa na to, ze sa o 10 rokov vratis do domu najdes tam stale tych super susedov a budete mat take iste dobre vztahy aj ked tam uz byvat tie roky nebudete a budes tam mat podnajomnikov, no neviem...
3. Robit taketo velke zmeny "len" kvoli skole jedneho dietata, no ja Ti neviem. Ked daco nesadne? A cela rodina zmenila dost vyrazne svoj zivot.

yoxinka
Dnes o 21:42
@lili2015

@yoxinka ďakujem veľmi pekne za reakciu. Zvažovali sme ZŠ Beňovského. Nehovorím, že je najlepšia, ale má minimálne veľmi dobré ohlasy na rozšírené vyučovanie matematiky a jazykov. Ja mám averziu voči tejto našej spádovej pre 2. Stupeň, je možné, že majú ľudia aj pozitívne skúsenosti. Napr. Kvôli SŠ by som sa už nesťahovala, lebo od nás chodí autobus priamo na Nivy do BA, nemusí ani prestupovať, tak verím, že 15 r dieťa a zvládne 1 prímestským spojom a nejakou MHD dostať do školy/zo školy. Najradšej by som bola, keby som našla nejakú schopnú školu v okolí. Musím sa priznať, že keď sme kupovali dom, kvalitu škôl som vôbec neriešila, stačilo mi vedieť, že v okolí je skola, škôlka, obchod, knižnica 🙈.

@lili2015
Vieš čo, papier znesie strašne veľa. Máš tu reakciu na viaceré školy v Dúbravke … úprimne, mne by asi žiadna škola v Dúbravke nestála za to, aby som sa presťahovala z domu do dvojizbáku. Nevieš nájsť v okolí nejakú inú školu, aby chodila dcéra tam?

anonym_66d9e8
Dnes o 21:42

A nie je mozne prehlasit vas na trvaly pobyt do bytu a dovazat dieta do skoly kazde rano a poobede vyzdvihovat. Tak by ste boli v ramci obvodu - aby ste nemali problem dostat sa na tu skolu, ale byvat budete na dome

natalka13
Dnes o 21:54
@lili2015

@anonym_b8e293 Manžel musí byť o 7 v práci, ale teoreticky by sa dalo niečo súkromné v Bratislave nájsť. Ale teda chcela som ju ušetriť od dochádzanie do Bratislavy, ak sa ide na 8, býva to tak cca 45-50 minút. Ja keď idem 1-2x do týždňa, mne to vôbec nevadí, ale viem si predstaviť, že každý deň je to veľmi únavné. Ak by som ju vozila, musela by som ísť ja každý deň do kancelárie (čo nie je probkem, miesto je). Ale teda tiež by sme museli nájsť školu, kde ňu zoberú. V tých lacnejších v Bratislave je tiež veľmi veľký natresk.

@lili2015 dieta si rychlo zvykne, vozíli sme obe do sukr.skoly. stalo nam to zato.
tam dochadzalo 45minut a viac 80% deti.

yoxinka
Dnes o 21:59
@natalka13

@lili2015 dieta si rychlo zvykne, vozíli sme obe do sukr.skoly. stalo nam to zato.
tam dochadzalo 45minut a viac 80% deti.

@natalka13 Ako áno … len ja si nie som istá, či škola vybraná autorkou stojí za to.

sissy27
Dnes o 22:16

@lili2015 no a teraz si predstav, ze sa natlacite 4 do 2izbaku a dcere zas nesadne kolektiv, ucitelia, nenajde si dostatocny pocet kamosiek… zistis, ze dubravka ma tiez svoje problemy…
Prepac, ale za mna velmi cudne rozmyslate, ako keby existovali len tieto dve moznosti.

lili2015
autor
Dnes o 22:19
@yoxinka

@lili2015
Vieš čo, papier znesie strašne veľa. Máš tu reakciu na viaceré školy v Dúbravke … úprimne, mne by asi žiadna škola v Dúbravke nestála za to, aby som sa presťahovala z domu do dvojizbáku. Nevieš nájsť v okolí nejakú inú školu, aby chodila dcéra tam?

@yoxinka určite sa pokúsim. ☺️ Ako som písala, je s tým v okolí problém, ale určite nič nie je nemožné. Ďakujem za reakcie.

lili2015
autor
Dnes o 22:25
@sissy27

@lili2015 no a teraz si predstav, ze sa natlacite 4 do 2izbaku a dcere zas nesadne kolektiv, ucitelia, nenajde si dostatocny pocet kamosiek… zistis, ze dubravka ma tiez svoje problemy…
Prepac, ale za mna velmi cudne rozmyslate, ako keby existovali len tieto dve moznosti.

@sissy27 ja som tam písala, že ak by nám oveľa viac vyhovovalo bývanie v Bratislave, prestahujem sa do väčšieho s tým, predáme dom. Skúšala som dcéru prihlásiť aj do súkromnej v Senci, tam dcéru neprijali a oslovila som ZŠ v okolí, kde momentálne nemajú voľné miesto. Stále sa pokúšam a hľadám riešenie v okolí, aj keď sa mi to zatiaľ nepodarilo. V diskusii som sa pýtala, či má niekto s týmto skúsenosť pred tým, ako urobíme rozhodnutie. Väčšina ľudí by to neurobila a dala mi padne argumenty, za čo ďakujem.

Strana
z2