icon

Prenajala som byt Rómom

26. jún 2025

Baby, píšem anonymne, prepáčte. Potrebujem poradiť 🙈 Dlho som hľadala nájomníka do bytu, vždy bolo niečo, že buď ja som ich nechcela, alebo oni cúvli.

Dnes prišla sympatická mladá baba s dieťaťom (dieťa som nechcela, to bola podmienka) ale bola pekná, slušná milá naozaj mne sa páčila, doslova zlatá. Jej muž bol v robote. Tak nejak ma ukecala, tak som jej byt sľúbila. Keď realiťakovi prišla foto občianskeho muža, podľa priezviska nám bolo jasné, že su rómovia. Ona tak nepôsobila, ja ale nemam s ciganmi skúsenosti, že vraj vyrastala na dolniakoch,.mala maďarský prízvuk (skôr cigánsky, už viem)...

Nechceli sme byť rasisti, keď som jej to sľúbila, realitak urobil zmluvu, šli sme k notárovi, dali peniaze, ja im kľúče.

A potom mi prišli dlhé správy od susedov, ako som im to mohla urobiť, že som sľúbila, že cigánov nie (sú olašski), že sú zúfalí a na dne, nechcú ich mať za susedov. Že ich poznajú (ja nie som z toho mesta), že sú s nimi problémy. Jedná sa o radovú zastavbu 6 domo-bytov, čo bývajú okolo námestia a zo zadu majú tito šiesti majitelia uzavretu záhradku, terasy a taký kľud..ja som im tam doniesla ciganov....

Mám nejakú možnosť odstúpiť od zmluvy? Ešte pred tým, ako sa nasťahujú? Či mám čakať, kým budú problémy hlásené od susedov a potom na základe zmluvy ukončiť nájom?

Strašne ma mrzí, že som narušila pokojný život piatim rodinám (prevažne už s dospelými deťmi). Na druhej strane byt bol od začiatku investičný, už nemôže byť dlhšie prázdny.
Ide len o to, že ma mrzí, že znížime kvalitu bývania piatim fajn rodinám, s ktorymi máme dom....

Strana
z3
denkabemommy
26. jún 2025

Ak s nájomníkmi nebude žiadny problém, tak bohužiaľ, biznis je biznis. Keď tam nechceli mať rómov, tak sa mali na nájom poskladať 😅🤷🏼‍♀️.

jakubrianka
26. jún 2025

🍿 nech si zvykajú ;), že dlhé listy 🤣. Z vladznej skúsenosti viem, že susedom najviac vyhovuje, keď platíš byt naprázdno kde neni ani muchy a najlepšie platiť aj energie len tak. Oni by spravili pre teba to isté? 🤔

majus2323
26. jún 2025

Mrzuté, ale byt je váš, takže si tam môžte nasťahovať, koho len živne chcete...
A ak budú problémy , tak na to sú orgány.

autor
26. jún 2025
@denkabemommy

Ak s nájomníkmi nebude žiadny problém, tak bohužiaľ, biznis je biznis. Keď tam nechceli mať rómov, tak sa mali na nájom poskladať 😅🤷🏼‍♀️.

@denkabemommy fu... chápem, len ja nemam takéto nastavenie, záleží mi aj na ľuďoch... dlho som hľadala vhodných nájomníkov a nakoniec som tam dala cigánov, lebo účty treba platiť a všetko sa to zbehlo tak rýchlo

biba_18
26. jún 2025
@jakubrianka

🍿 nech si zvykajú ;), že dlhé listy 🤣. Z vladznej skúsenosti viem, že susedom najviac vyhovuje, keď platíš byt naprázdno kde neni ani muchy a najlepšie platiť aj energie len tak. Oni by spravili pre teba to isté? 🤔

@jakubrianka dlhodobo prázdny byt nie je výhodný ani pre ostatných majiteľov bytov…

denkabemommy
26. jún 2025

Ak ti záleží na ľuďoch, tak nerozdeľuje podľa farby pokožky. To je to najviac, čo môžeš pre ľudí urobiť. To že sú susedia rasisti neznamená, že sa musíš nechať nimi stiahnuť. Mám pár známych rómov. Sú to skvelí, čistotní a láskaví ľudia, takže nesúdi knihu podľa obalu 🙂

autor
26. jún 2025
@jakubrianka

@jakubrianka zaujímavá otázka. Ja neviem, či by pre mňa spravili to isté. Väčšina ľudí asi nie. Toto ma trochu upokojilo, lebo tie správy od nich ma rozbili.. ďakujem 👍🙏

biba_18
26. jún 2025

my sme mali susedov cigánov - a najmladšej som nechala aj malého kočikovať ☺️

autor
26. jún 2025
@majus2323

Mrzuté, ale byt je váš, takže si tam môžte nasťahovať, koho len živne chcete...
A ak budú problémy , tak na to sú orgány.

@majus2323 vlastne áno, keď nastanú problémy, tak potom to budeme riešiť. Načo dopredu. Pomohlo, ďakujem 🙏👍

janulik2008
26. jún 2025

Kolega sa dal dokopy s kolegynou, tiez Romka a ked zacali spolu vyvat tak vravel ze tak na nu zazerali susedia jak keby im ublizila. Pricom je slusna takze ...

laurinka27
26. jún 2025

Dobre ta ociganili :((((

kimberley123
26. jún 2025

Vyprávaš tu ako keby to bola akási háveď.To niesú ľudia?Ak budú s nimi problémy raz dva ich môžeš vyraziť,budeš mať na to plné právo.Tu bude problém už len v tom že susedia sa nechcú ani pozrieť na cigánov,bývať vedľa nich, a je úplne jedno aký sú:olašáci,lekári,právnici,smetiari.Budú platiť tebe.Také peniaze už sú dobré od cigáňov?Tak keď ste xenofobisti tak sa vyskladajte tebe na nájom.Slovač slovač.To sa nezaprie.

vanilkovazmrzka
26. jún 2025

Zalzi ti na ludoch, a automaticky si odsudila ludi, ktorych nepoznas a spravila si z nich pomaly vsivave opice len zato, ze su cigani?

freepalestine
26. jún 2025

Biely slovak moze byt stokrat horsi sused ako “cigan”, madar ci iny. Ked budu s nimi problemy, odstup od zmluvy, inak ich tam nechaj byvat, co ta po susedoch.

sissy27
26. jún 2025

Este sa ani nenastahovali a uz su “problemovi” ?? Aby to este neboli najslusnejsi a najtichsi susedia z tych vsetkych…

karamelka1234
26. jún 2025

Netreba hneď odsudzovať zato ze sú cigáni.. všetkých hádzať do jedného vreca...možno budete všetci prekvapený a budete radi ze ste si ich vybrali... poznám veľa cigánov a verte ze keď sú slušný tak iba farba pleti je iná.. a povedzme si niektorí biely sú ešte horší.

autor
26. jún 2025
@vanilkovazmrzka

Zalzi ti na ludoch, a automaticky si odsudila ludi, ktorych nepoznas a spravila si z nich pomaly vsivave opice len zato, ze su cigani?

@vanilkovazmrzka práveže nie, babu som objala,.nech sú tam spokojní. Ale susedov poznám dlhšie,.a keď mi píšu o tom,.ako som im to mohla urobiť,. že sú hotoví, tak hľadám, ako to vyriešiť. Ale máš pravdu, uvidíme

autor
26. jún 2025
@sissy27

Este sa ani nenastahovali a uz su “problemovi” ?? Aby to este neboli najslusnejsi a najtichsi susedia z tych vsetkych…

@sissy27 bodaj by si mala pravdu

biba_18
26. jún 2025
@kimberley123

Vyprávaš tu ako keby to bola akási háveď.To niesú ľudia?Ak budú s nimi problémy raz dva ich môžeš vyraziť,budeš mať na to plné právo.Tu bude problém už len v tom že susedia sa nechcú ani pozrieť na cigánov,bývať vedľa nich, a je úplne jedno aký sú:olašáci,lekári,právnici,smetiari.Budú platiť tebe.Také peniaze už sú dobré od cigáňov?Tak keď ste xenofobisti tak sa vyskladajte tebe na nájom.Slovač slovač.To sa nezaprie.

@kimberley123 ty prosím splietaš čo?? on ten byt prenajala, o akej xenofobii z jej strany hovoríš?

fadama
26. jún 2025

Susedov by som poslala kade ľahšie.
To sa sťažujú pre nič? Len za farbu?

vanilkovazmrzka
26. jún 2025

Susedom povedz, ze ked budu robit problemy, budes to riesit. Zatial robia viac problemov ti susedia.

slovakboy
26. jún 2025

Nechcela si byť rasistka tak nebuď a neboj sa. Prečo dopredu maľujete čerta na stenu? To sú predsudky. Chudáci Rómovia, ktorí sa snažia žiť a spolunažívať normálne. Nikde ich nechcú len podľa farby, podľa mena. Vravíš, že pekná, slušná, maďarská národnosť, olašskí. Možno budú temperamentnejšie a to je všetko. Keď tam nebudú mať brechajuceho psa a robiť tam bašavel každý týždeň, otak prečo by sa mali susedia báť? Aj biely sused vie robiť hluk a kadejakú neplechu. Ale na Rómov sa bude pozerať dvakrát prísnejšie. Neboj sa. Susedom povedz že sú milí a že sa nemusia báť. Keby predsa len niečo, budeš to riešiť potom. Tých Romov dopredu na nič neupozorňuj mohli by hneď sa cítiť blbo a aj oni môžu mat potom predsudky voči takým susedom.

mariska1989
26. jún 2025

Och akože jeden povie oni su problémový atď to len skúšajú . Podaktorí Rómovia sa chovajú lepšie ako naši. Netreba každého roma hneď hádzať do jedného vreca k ostatným. Mam kamarátov rómskych a sú na úrovni, každý má prácu a svoje vlastné bývanie... takže počkať si ak by od susedov niečo bolo treba si to overiť ešte sa môže stať že susedia si môžu niečo vymyslieť.

jakubrianka
26. jún 2025

Jediné, čo by ma na tvojom mieste naozaj hnevalo je, že si nevidela jej partnera a môžeš ešte žiadať dopísať na zmluvu aj jeho a že chceš urobiť ešte pohovor aj s ním keď tam idú spolu.

Susedom daj dve možnosti: - vyskladať sa ti na nájom, alebo sa starať výsadné a len o svoj majetok.

Inak, odkiaľ sa to dozvedeli?

huxy
26. jún 2025

No ja mám bohužiaľ vo vchode susedov, ktorí sú v podnájme a sú cigáni. Skoro každá rodina, čo tam bývala (vystriedalo sa ich tam za tie 2 roky dosť), tak boli oveľa hlučnejší ako ostatní, dokonca mi raz ukradol niekto z nich venček z dverí.

kimberley123
26. jún 2025
@biba_18

@kimberley123 ty prosím splietaš čo?? on ten byt prenajala, o akej xenofobii z jej strany hovoríš?

@biba_18 Že ich poznajú (ja nie som z toho mesta), že sú s nimi problémy. Jedná sa o radovú zastavbu 6 domo-bytov, čo bývajú okolo námestia a zo zadu majú tito šiesti majitelia uzavretu záhradku, terasy a taký kľud..ja som im tam doniesla ciganov.... Otvor si oči keď čítaš a čítaj s porozumením.Peniaze jej už budú dobré to jej nevadí.Aj ju objala píše.Vidíš to

biba_18
26. jún 2025
@kimberley123

@biba_18 Že ich poznajú (ja nie som z toho mesta), že sú s nimi problémy. Jedná sa o radovú zastavbu 6 domo-bytov, čo bývajú okolo námestia a zo zadu majú tito šiesti majitelia uzavretu záhradku, terasy a taký kľud..ja som im tam doniesla ciganov.... Otvor si oči keď čítaš a čítaj s porozumením.Peniaze jej už budú dobré to jej nevadí.Aj ju objala píše.Vidíš to

@kimberley123 to písali tí susedia! “A potom mi prišli dlhé správy od susedov, že…”
vždy ma pobavia takí ako ty, keď niekomu píšu o čítaní s porozumením…

levantinka
26. jún 2025

Neni cigan ako cigan. Neni beloch ako beloch. Ja nikdy ludi neodsudzujem na zaklade rasy alebo nabozenstva alebo hocicoho. Vzdy zalezi od konkretneho cloveka. Prosim neskatulkujte ludi aj ked vacsina je aka je.

Daj im sancu a ries to len vtedy ak by robili problemy. Ako vies, ze susedia proste nie su len rasisti? A nemaju radi ciganov? Radsej sa ty vzdy v zivote presvedc aki ludia su. Kosti mame vsetci rovnake 🙌

elia9
26. jún 2025

Nič v zlom, ale zatiaľ sa susedia vykreslili horšie ako rómovia, s ktorými zatiaľ ešte nebol ani jeden problém..ak náhodou bude problém, potom to budeš riešiť;)

mexico_16
26. jún 2025

Kazde hovno 3 dni trva. Neboj vsetci si zvyknu a bude dobre.

Strana
z3