icon

Prepísali by ste dom na manžela?

18. jan 2025

Taká otázka. S mužom sme mali výmenu názorov ohľadom prispievania na dom. Máme 30, 2 roky manželia. Vyčítal mi že málo prispievam na dom ako je financovanie napr. dlažby, garáže, bazénu a podobne. Ja kupujem veci do interiéru, starám sa o domácnosť. On investoval omnoho viac ako ja, to je jasné. Povedala som mu, že dom je písaní iba naňho a že keď mu za pár rokov prepne tak možem ísť kade ľahšie, načo sa samozrejme urazil, že čo si o ňom myslím. Povedal mi, že ak chcem aby prepísal dom aj na mňa mám polovicu svojho domu prepísať ja naňho alebo mám investovať do domu takú polovicu ako on… máte to aj vy tak že ste investovali s mužom 50/50?

Strana
z3
hederamonstera
18. jan 2025

Kedze ste manzelia, tak pravne jeho peniaze su aj tvoje, takze do jeho domu uz investujes ;)

jozeffezoj
18. jan 2025

Dobre začínate....

h2
Autor odpoveď zmazal
mouxa
18. jan 2025

@h2 ved pise, ze su 2 roky manzelia

h2
18. jan 2025

@mouxa Ahá, bože, prepáč, to som úplne prehliadla.
Autorka, v tom prípade nemáte spoločné peniaze?

0silvia0
18. jan 2025

A on prispieva do tvojho domu? Ci kto byva v tvojom dome?

sisska96
18. jan 2025

No vôbec. V liste vlastníctve sme 50-50 % ale muž investoval oveľa viac. On platí hypo , účty. Ja stravu, domácnosť, Oblečenie a kedy ako vychadza. Nejak nerozdelime výdaje na polovicu

gab1sol
18. jan 2025

Áno, s holým zadkom ostať, viem, chápem… Ale ja fakt nechápem toto kalkulovanie, čo je koho, koľko kto prispel. To je naozaj skvelý začiatok manželstva. Ak máte svoje majetky, tak sa o ne starajte zo svojho (aj keď v manželstve je už spoločné), ale budujte si vaše spoločné.
On má dom, ty nechceš doň investovať, kým ti neprepíše polovicu, ale zároveň máš ty svoj dom, ale asi ani neuvazuješ o prepísaní jeho časti… Nech to bude akokoľvek, vždy bude jeden z vás ťahať za kratší koniec.

7lenka11
18. jan 2025

Toto delenie financií vie riadne rozhýbať vzťahy. My sme si po svadbe spojili účty + každý z nás si nechal svoj šetriaci. Všetko okolo domácnosti platíme zo spoločného a všetko čo máme, vlastníme napoly. A teda nemáme žiadne podobné hádky ci problémy .

biba_18
18. jan 2025

nie, tomu ja nerozumiem…bývať v dome alebo v byte ktorý patrí iba jednému z partnerov. to je nad môj pochop…

januska12323
18. jan 2025

Ty máš ešte iný dom? Tento kupoval pred svadbou?

tiezjedna
18. jan 2025

Čo sa ti nezdá na tom, že by ste mali dať každý polovicu zo svojho do spoločného?

renesance80
18. jan 2025

nie vždy bolo všetko spoločné a nikdy sa nekalkulovalo, aj byt bol spoločný, aj účet , výplaty bez ohladu na prijem sa nerozdelovali , BSM ko , hentak by som chlapovi deti nedala nikdy, lebo to je iná obeta porodiť, vychovať , starať sa o domov nevyčislitelná a to nikdy žiadny chlap nevytvorí .....

kristinka92
18. jan 2025

Ak máš nejaky dom ktorý si nadobudla za slobodna a je vyplatený, za žiadnych okolnosti ho tam nepíš. Lebo takých na MK bolo viac než dost, čo si tiež naivne myslelo že budú do smeti s manželom a zostali s holým zadkom na ulici, pretože nemali ani na právnika. Ty máš aspoň poistku kde hlavu skloníš. A vsadím sa že z tých prerabiek, do ktorých by si investovala by neboli ani len blocky a doklady takze by si sa s takými peniazmi mohla rovno rozlucit

autor
18. jan 2025

Sme spolu 11

anickabasnicka
18. jan 2025

a bydlite spolu jak dlouho?

autor
18. jan 2025

Sme spolu 11 rokov, z toho 2 roky manželia, nehnuteľnosť sme obaja nadobudli ešte pred manželstvom

tiezjedna
18. jan 2025

@autorka keď "ste" nehnuteľnosť nadobudli ešte pred manželstvom, tak prečo je písaná len na neho?

lienka.7
18. jan 2025

@autorka mas svoj dom, o ten sa staraj. Do tohto investuj minimum, lebo faktom je, že je proste muzov a áno, ako píšeš, ak mu jedného dňa "prepne", odídeš tak povedať naprázdno.
Alebo predajte oba domy a kúpte si svoj "spolocny".

ibajaanikiny
18. jan 2025

Velka skoda,ze ste si to nevyriesili este pred manzelstvom,lebo toto je neprijemna situacia vo viacerych bodoch.
1. Ste manzelia,ale mate aj tak rozdelene financie,co zjavne robi zly vzduch
2. On chce po tebe investicie,ale dom naozaj nie je tvoj,tvoje obavy su opodstatnene. Nikdy nikto nevie,ako sa to moze skoncit,treba byt realista,napchat peniaze do niecoho,co nie je tvoje je hlupost. Nieco by si dostala,kedze ste uz dva roky manzelia,ale to sa tak max rata,ze ste uz akoze platili uver spolu
3. Co ti ma on co vycitat,ze nevrazas do domu? Vsak ste manzelia.
4. Este je moznost predat oba domy,kazdy da 50% zo svojho a kupite jeden spolocny,zvysne peniaze si kazdy odlozi ako zadne vratka.
5. Uz keby som v takej situacii,tak by zalezalo,v akom stave je dom,ale keby som investovala vacsi obnos penazi,tak by som sa s nim dohodla,aby pravnik spisal uznanie dlhu,cize on by ti podpisal,ze co/kolko si do domu investovala a to by ti pripadne vratil po rozvode.
6. Treba si uvedomit,ze majetkovo-pravne spory su narocne na financie a aj na cas a psychiku. Sudit sa roky s neistym vysledkom a zaplatit trovy konania (3-6% z ceny nehnutelnosti,pravnikov atd,to cloveka zruinuje).
Preto je dolezite pred vstupom do manzelstva urobit poriadok v majetkoch a vo financiach a vstupovat do zvazku s tym,ze sme uz MY a nie JA a TY

ukgirls
18. jan 2025

on ma svoje a ty svoje .. prispievaj na chod domacnosti spolocne veci-ale dom nech si plati z vlastneho-aj ked su to v podstate spolocne peniaze ... a ty si zas z vlastneho vrazaj do svojej nehnutelnosti ... alebo to predajte obje a kupte si jednu spolocnu ...aby ste sa nemali o com hadat ... no ak uz teraz mate taketo starosti -moja rada je nic nepredavat a kazdy nech si riesi svoje

katka2602
18. jan 2025

@tiezjedna zjavne myslí obe nehnutelnosti, on svoju a ona svoju, že nadobudli pred manželstvom. Čiže ona sa nasťahovala do jeho nehnutelnosti.

tiezjedna
18. jan 2025

@katka2602 z toho príspevku to nie je úplne jasné. Každý svoju? Alebo tú jednu nadobudli pred manželstvom spoločne? Neviem...

vanilkovazmrzka
18. jan 2025

Chapem to spravne ze on ma svoj dom a ty mas svoj dom? A ziadas od neho 50% z jeho domu? Potom mi pride uplne fer napisat nanho 50% tvojho domu ;)

katka2602
18. jan 2025

@tiezjedna tak píše, že tento dom je jeho a ona ma ešte svoj dom. "Nehnuteľnosť sme obaja nadobudli..."z toho mi vychádza, že pise o dvoch, inak by pisala, že "túto nehnuteľnosť " a to už by nebola len jeho 🙈. Ale veď autorka to hádam napíše zrozumiteľnejsie.

tiezjedna
18. jan 2025

@katka2602 bolo by fajn, keby to ešte upresnila👍

lenuska9999
18. jan 2025

@vanilkovazmrzka ona nechce 50% z jeho domu, ale on chce aby do jeho domu prispievala 50% (napr z ceny prerábky atd).
Autorka: podľa mňa sú tvoje obavy opodstatnené. Môže sa zomlieť hocičo a skončíš s holou riťou a ešte aj bez úspor, keď napchas peniaze do jeho domu. Podľa mňa je fér niečo prispieť keďže tam bývaš, alebo si nejak rozdeliť financie, kto platí čo, ale určite by som nefinancovala prerábky jeho domu, ktorý mu ostane. Mňa by len tak zo zaujímavosti zaujímalo, kto platí napr stravu. Idete tiež 50/50 ?

deninka233
18. jan 2025

My tiež máme takto dva domy, jeden manželov, jeden môj, nadobudnuté pred manželstvom. V mojom bývame, jeho je prenajatý. Máme síce právne spoločné peniaze, ale každý si zarába na výdaje svojho domu sám. Ja napr. aj keď som teraz na rodičovskej, tak platím aj tak hypo, energie, poistku na dom, pred pôrodom som prerábala časť domu, čo tam má teraz malý izbičku, staval sa altánok z peňazí, čo som zarobila… Manžel tento mesiac zas napr. kupoval kotol do svojho domu, pred Vianocami riešil zatekanie pod strechu a pod. Nejak nám prišlo normálne, že koho dom to je, ten si to platí. V pripade ukončenia vzťahu on sa odsťahuje naspäť do svojho domu a ja ostanem s deťmi normálne vo svojom, nebudeme riešiť že z manželských peňazí sa platilo toto a hento a tamto a partner má nárok na polovicu tých peňazí alebo čo…

petamich
18. jan 2025

My s manzelom fungujeme 50/50, mame ale porovnatelne prijmy (pisem to preto, ze je to podstatne, obcas totiz niekto ocakava podielat sa 50/50 hoc manzelka ma 1/4 prijmu manzela, co je utopia). Ano z titulu BSM je prijem spolocny ale my fungujeme inak.

Manzel ma svoj byt, ktory nadobudol pred manzelstvom, do toho investoval sam, hypoteku si platil sam, ja kym som tam byvala som mu prispievala na prevadzkove naklady, je jeho vylucny vlastnik. Dalsi byt mame spolu, kupovali sme ho spolocne, pocas manzelstva a vsetko financujeme 50/50.

Nevidim dovod, pre ktory by som mala cokolvek financne narocne riesit v manzelovom byte. Je to jeho byt 🤷‍♀️ ak by napr. chcel, aby som sa podielala financne na rekonstrukcii, tak by som tiez riesila, ze vymenou za adekvatny podiel (znie to bez-emocne a prilis prakticky ale teda....dnes sme tu a mame sa fajn a zajtra to moze byt inak)

vanilkovazmrzka
18. jan 2025

@lenuska9999 “mám polovicu svojho domu prepísať ja naňho” alebo blabla

Strana
z3