Priateľ a bývanie
Ahojte... nakolko sa nemam s kym poradit, rada by som vedela Vas nazor na nasledovnu situaciu..... ide o to, ze obaja s priatelom este studujeme na zapadnom slovensku, a co sa tyka byvania bavili sme sa iba hypoteticky ze v jakom meste by sme chceli zit bavili sme sa o nasom rodnom meste a potom o meste kd studujeme... neviem teda ci toto je dovod, ale partner to musel zrejme doma povedat rodicom ze mozno pojdeme aj mimo rodneho mesta... no a nedavno som sa dozvedela, teda priatel mi oznamil ze jeho rodicia kupili byt v nasom rodnom meste s tym ze to bude pre nás.... oznamil mi to ked uz to bola v podstate hotova vec pricom ja som o nicom nevedela,..ja som ten byt ani nevidela, nebola som ani na obhliadke nic... oznamil mi to ked uz to bola hotova vec a stym ze bola na neho zobrana hypoteka, a ze v buducnosti ked si najdeme robotu to pomozeme rodicom splacat... uprimne povedane zostala som v soku, ze sa so mnou nikto neporadil, nikto nepytal na nazor, ani ohladom hypoteky ze som teda bola zaviazana na nejaky finacny zavazok bez svojho vedomia... ja ani neviem este jak to bude v buducnosti s robotou a uz som v podstate zaviazana nieco splacat.... na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... Brala by som to este keby sa so mnou aspon vopred niekto poradi spyta sa na nazor, ze co si o tom myslím ale toto povazujem za podpasovku a nemozem tym padom priatelovi uplne verit kedze predo mnou rozpraval nieco ine ze si budeme riesit sami byvanie a pritom s rodicmi sa zachoval uplne inak...ide mi o ten princip ze so mnou nejednal ako s rovnocennou povazoval za samozrejme rozhodnut takuto zasadnu otazku bezo mna a este to cele obratil proti mne ze ja som sa dostatocne nezaujimala o nas buduci zivot ta ze to prevzial do ruk on ja som vsak nevedela vobec o nicom a dalsia vec je, kedze to je byt jeho rodicov sam pripustil zeby sa nam mohli starat do zivota viac ako je primerane kedze to maju v povahe... tak preco potom suhlasil s niecim takym?? ukazal sa krasne ako je silno naviazany na rodicov a uprimne mam aj kus strach ze co to bude v buducnosti ako sa bude vyvijat nas vztah, ja som chcela byvanie s nim riesit uplne po svojom nezavisle od rodicov a takto aspon predist konfliktom...bojim sa skratka ze priatel bude pocuvat a uprednostnovat vzdy rodicov predo mnou ze je na nich moc naviazaný... ako vravím jednalo sa mi hlavne o princíp ze o nicom som nevedela a potom este hadzal vinu na mna, velmi ma sklamal, mám pocit ze chodím s clovekom ktoreho ani poriadnenepoznám.... nevadilo mi vobec to ze rodicia mu chceli pomoct s byvanim, pochopila by som to, aj ked ja som chcela aby sme si to sami riesili a on to vedel, jednalo sa mi o to ze moj nazor povazoval az za druhorady, proste ako sa zachoval ku mne ako ku partnerke, akoby na mojom nazore nezalezalo a jedinu moznost aku mam je prisposobit sa, byvat tam kde mi bolo urcene bez mojho vedomia, pravda ak s nim chcem zostat a prisposobovat sa vsetkym dookola...
@sasa1310 ona vlastne ani "neťahá"... žiaden koniec, za ktorý by potiahla, neexistuje v tejto situácii... musí z toho von jednoducho. riešení tu má viac než dosť.
@panelacikova no áno. Za žiadny koniec. Našťastie autorka to vie, že v živote ten byt nebude jej, pokiaľ sa tak jeho rodičia rozhodnú
@kamiska098 niet nad vlastny byt, kde si TY na liste vlastnictva bez ohladu aka je situacia...
Ja by som do takeho nanuteneho bytu nešla aj keby bol zadarmo a este ho aj splacať 🙄
@kamiska098 rozmyslas spravne. Zavana to rodicovskym ovplyvnovanim a rozhodovanim za vas dobuducna. Preco suhlasil? Mozno preto, ze ta neberie ako svoju buducu partnerku/manzelku. Lebo je super mat byt, ktory mu kupili rodicia. Lebo sa nemusi zatazovat papierovackami a vecami okolo toho. Lebo ....
V kazdom pripade, to ze sa o tom s tebou vobec nebavil, a potom hodil vinu na teba, ze si nemala zaujem, nie je vobec v poriadku. Komunikacia a spolocne rozhodovanie je zaklad partnerskeho vztahu.
pfu, tak planujete v buducnosti svadbu a on s tebou neriesi taketo dolezite zivotne rozhodnutia ako spolocne byvanie? to je dost hardcore... uplne chapem tvoje pocity a ver mi, rozmyslas spravne a nenechaj sa potom neskor vmanipulovat do niecoho, s cim nie si vnutorne stotoznena. on je nevyspely a neodstrihol si pupocnu snuru a bohuzial to vyzera tak, ze jeho zivot sa bude uberat smerom, ktory budu urcovat jeho rodicia. ak sa nezmeni, uz teraz lutujem jeho buducu manzelku, lebo to bude o tom, co povedia jeho rodicia, co si oni myslia, ze je najlepsie atd...
@kamiska098 nemáš na výber. Buď povolis a prispôsobis sa alebo sa rozides.
Mne by nevadilo keby si jeho rodičia kúpili byt, chcú mu dobre, ceny šli hore, dobrý krok. Skôr by mi vadilo že tvoj priateľ odmieta ísť do iného mesta, dohdoli ste sa že to vyskúšate inde.
S popisom tvojho priateľa, síce môže byť dobrý manžel aj otec, ale ak nemáš povahu podriadiť sa jeho rodičom, boli by len komplikácie keby ste mali aj deti a pod.
Dokonalý človek neexistuje.
Treba si uvedomiť, že ak budeš aj hľadať iného partnera, môže ti vyhovovať jeho rodina ale zas vo veľa veciach ti nemusí vyhovovať partner.
@nairia prave toto ma dorazilo ze povazoval za samozrejme rozhodnut bezo mna, aj ked vedel ze ja som mala ine predstavy.... ist na privat hocikam ale aby sme boli sami a mali sukromie... pride mi ze ma skratka problem sa odlucit od rodicov a neviem co od neho cakat ked v tejto situacii sa postavil proti mne vlastne teda mi vycital ze ja som sa nezaujimala... mne len spomínal ze ano kupuje sa nejaky byt ale s tym ze ma byt pre jeho mamu, takze som to neriesila a potom ked uz to bolo vybavene oznamil ze je to pre nas
@diamond007 nemam povahu sa podriadovat druhým a uz vobec nie svokrovcom ako pardon ale neviem si to teda predstavit...urcite rady vsetko ano akceptujem ale nie staranie sa do zivota... mne vadi to ze sa ma nik nepytal na nazor ako sa ku mne priatel zachoval...jak uz mu po tomto mozem verit ked robi ako mu niekto piska...
Aj mňa by nahnevalo že rozhodli o niečom tak dôležitom bezomna, na druhej strane byty idú hore tak nie je zle už niečo vlastniť, samozrejme splácať jedine ak by ten byt bude naozaj písaný aj na teba aby si nesplácala cudzie a inak ak by sa vám nakoniec možno ten byt nepáčil, môžete ho predať a kúpiť čo si vyberiete spoločne
@kamiska098 okrem vsetkeho, co tu odznelo, si este viem predstaviť, ze taki manipulatorski rodicia by k vam chodili ako na klavir - ved si chodia do vlastneho. Nulove sukromie.
Za mna by bol takyto podraz na ultimatum - bud ideme do ineho (vlastneho) byvania alebo koniec vztahu.
@babovka2321 sam priatel to povedal ze sa do nas budu starat... proste su take povahy bohuzial.... ja som prave kvoli tomu chcela aby sme si to riesili sami
@kamiska098 no bohuzial toto nie je absolutne dobry signal... viem si predstavit, ze to total rozburalo vsetky tvoje plany, ktore si myslela, ze mate spolocne.
si rozumna baba, mas 2 moznosti:
1. povedat mu, ze do toho bytu nepojdes a bud budete planovat spolocne vsetko tykajuce sa vasej buducnosti alebo koniec
2. prisposobis sa situacii s tym, ze platit byt, ktory ti nepatri, nebudes...
pri tej druhej moznosti este mozes narazit na odpor a este z teba urobia lakomu a sebecku, co by u mna bezprostredne viedlo k ukonceniu vztahu. uz aj tak by to mal chalan u mna celkom nahnute.
@kamiska098 vôbec by som sa nerozculovala. Si v práve a oni môžu akurát ticho sedieť a šúchať nohami. Kľudne by som im oznámila, že nič splácať nebudem, nie som na LV a tak nikoho hypotéku platiť nebudem. Chápem rodičov v Tom že chceli pomôcť vlastnému synovi ale podľa mňa je to do neba volajúca drzosť kupovať niekomu byt a pritom sa vám nemusí páčiť ani dispozične. Jasne že sa nápad páči tvojmu priateľovi - nijak sa na Tom nenadrel - rodičia našli, kúpili a vybavili hypotéku. Aké jednoduché však?
Ja by som povedala že za tento počin tam môže ísť bývať ale sám a zvážila by som rozchod.
Keby ti aspoň o Tom povedal, tak prizmurim oko že dobre no. Ale toto je celé zle od začiatku do konca.
autorke: splácať len ak bude polovica tvoja, nemáš prečo splácať cudzí byt...
Mozno este skus poslednu moznost... Chodte sa na ten byt pozret. Potom chodte k jeho rodicom na kavicku ci obed.
Povedz, ze dakujes, ze syna takto zabezpecuju, ze na vas myslia, ALE ty si mala vsak ine predstavy, ktore si s praitelom diskutovala a v realite sa dostalo k niecomu inemu.
Opytaj sa ako si predstavuju to financovanie a ked ti povedia tu o "Oslikovi otras sa" tak im ty povies tu o "Cervenej ciapocke". Ze ak by si tam nahodou sla, pokym na LV nebudes aj ty nebudes nic investovat do splacania dlhu. Ze ako si predstavuju rozhodovanie. A ako tvoj priatel a ty.
Neviem kedy dostudujete, kedy tam chce ist tealne tvoj priatel byvat... Ci uz mate nejaku predstavu o zamestnani a platovych podmienkach.. Setrila by si si.. Ako si na tom ty a rodicia? Ti by ti nemohli zafinancovat byt? Ono prenajom je strasna starost a ostara, mne by sa toto nechcelo riesit, ale je dost mozne, ze si pri dezerte podate ruky lebo zistis ze tvoj priatel je stale spojeny pupocnou šnúrou.. 🤷♀️
@kamiska098
1. Nic neplat, urcite nie hypoteku na byt svokrovcom. Neviem ci ma tvoj priatel este surodencov, ale aj keby nemal, nie je 100% iste, ze ten byt pripadne jemu. Kedze majitelia su rodicia a mozu ho kedykolvek predat bez opytania sa pri prvom konflikte. Takze ani na jeho mieste by som im hypoteku neplatila.
2. Tvoj priatel je ,,splachovaci", asi nedokazal odporovat vlastnym rodicom a tebe sa to bal povedat. Uvedom si, ze taketo spolocne rozdodnutia budete mat v zivote este velakrat a ked on zakazdym da na ich rady miesto teba, je to cesta do pekla.
@kamiska098 z tvojho popisu chápem že nič robit ale nemusel, vybavovali jeho rodičia, možno to mali rozbehnuté už dlhšie. Priznal sa že o Tom vedel?
Ako ja som tiez povahy, že by som si nedala rozkazovat takže buď si urobiť poriadky s frajerom a neísť tam bývať alebo caucau.
Povedať ti to nemusel, ale asi by som sa k tomu postavila teda že ak on o Tom vedel (to si zisti) tak hral na obe strany, že si ani teba nechce pohnevať ani rodičov možno. Ťažko hodnotiť.
Nahnevalo by to aj mňa, asi by som pokračovala v ceste akou ste sa dohodli uberať, mimo bydliska a uvidíš čo život prinesie.
Druhá vec je, ak ti to spomínal že jeho rodičia kupujú byť, prečo si sa nezaujímala že načo keď majú asi kde bývať? Zo zvedavosti
Ja by som teda na tuto temu uz ani s priaeom ani s jeho rodicmi neprehovorila ani slovo! Nezaujimal ich tvoj nazor, ked sa byt kupoval, preco by teba malo zaujimat, kto v nom bude byvat, kto ho bude splacat alebo cokolvek ine??? Normalne by som si nasla najom alebo byt sama a veeeeeelmi by som sa zamyslela, ci chcem byt sucastou danej rodiny a nechat si cely zivot diktovat muzom a jeho rodicmi. Teda, ja by som uz asi bola single 🤣 este aby mi zadrel, ze ja budem splacat ich hypoteku? By som sa mu vysmiala do oci
@diamond007 ano vedel... povedal ked uz to bola kvazi hotova vec... a ano aj podla mna to tak bolo ze si nechcel pohnevat ani 1 ani 2 stranu... ale tak co mna potom? ked sa mieni takto chovat cely zivot tak to bude jedine riesenie zrejme rozchod ak sa nezmeni
@diamond007 lebo mali vztahove problemy tak to malo byt take utocisko keby sa nieco doma prihodilo...samozrejme ze o toto som sa zaujimala ked mi toto povedal ale nic o tom ze to ma byt pre nas tak logicky som sa dalej o to nestarala sak co mna do ich veci? vobec som nevedela ze sa riesi nejaky byt ze sa definitivne kupuje a z pre nas
jednoducho si ho poistili aby bol pri nich ...lebo vedia , ze bude skakat ako budu piskat .. je to priserne ale je to tak ...je to v mojich ociach velky podraz od neho, pretoze ocividne skace ako piskaju a aj bude ...neostala by som s nim ... jedine , ze by ukazal, ze nieje psik ...
@kamiska098 mne to prislo ako vodenie za nos od zaciatku...prv sme s tym nemali nic spolocne, riesili si t rodicia a potom zrazu ze to ma byt pre nás...toto klamanie a zavadzanie ma velmi hneva... uz zrazu jeho rodicia nepotrebuju mat nejaky byt v zalohe kebyze sa stane nejaka hadka aby jeden mal kam odist?
@kamiska098 si predstav, ze budete tam isty cas byvat, lebo sa prisposobis, jeho rodicia sa rozidu a hadaj, kam pojde byvat mamicka? 😐
@kamiska098 och, normalne ma striasa, ked to citam. Davaj si pozor. Neviem ci je to tvoj prvy vaznejsi vztah, ale muz, ktory raz bude hlava rodiny sa takto nesprava. Moj muz vzdy, vzdy aj na najmensiu somarinu, ktoru navrhnu svojrovci alebo moji rodicia povie: Dohodnem sa s manzelkou. A tak to bolo aj pred svadbou a je to normalne. Mozno sa tvoj priatel citi tak, ze sa musi rodicom za nieco zavdacit, ale to sa da aj inak. Ak uz teraz ukazal taketo crty, z ktorych podla mna aj tebe stoja vlasy dupkom, to je jasny znak, ze lepsie to uz nebude. A prave toto je chvila ked mozes zist z kratsej cesty. Podla mna necakaj co a ako sa vyvinie, lebo bud ta ukecaju, pripadne otehotnies a zrazu nevies ako svokrovci k vam denne chodia, beru deti, vychovavaju ich podla seba a teba sekiruju. S manzelom si vzdy beries aj rodinu a ich sposob vychovy, tak si daj na to obrovsky pozor. Ak je tvoj priatel schopny riesit dolezite veci prioritne s rodicmi, co potim menej dolezite? Kto rozhodne o dovolenke, vy ci rodicia? O pocte deti? O type auta? Tvoj priatel im dovoli sa do toho montovat. ZvLadnes dalsich 30 rokov takto?
Tak naštvalo by ma, nie to, že rodičia kúpili byt, ale to, že priateľ automaticky rozhodol, že pôjdete bývať do rodného mesta a do bytu, ktorý kúpili rodičia. Ani ste sa nedohodli, v ktorom meste budete a on sa už rozhodol. Treba si sadnúť a porozprávať sa, že o vašej budúcnosti, že ty ešte rozhodnutá niesi, že kde chceš žiť. A buď sa dohodnete, alebo rozidete. Si mladá a ak ti už teraz chce rozkazovať, bez toho, aby ti dal na výber, budúcnosť to nemá. Potom budeš o pár rokov vyplakaťávať, že ti svokrovci ničia život a manžel nieje na tvojej strane. To čo urobil, vyzerá že máte úplne odlišný pohľad na buducnosť. Nie nadarmo sa hovorí, že radšej zísť z kratšej cesty.

Vieš čo aj mňa by to nahnevalo, ze chlap s kt plánujem budúcnosť nemá odvahu také zásadne veci ako spoločné bývanie riešiť so mnou ale s rodičmi. a bolo by mi jedno či by rodiča povedali ze je to pr vás, pre vás by to bolo keby ste na papieri boli vy dvaja ako vlastnici.
A určite by som nesplacala niečo čo nie je moje.