Priateľ a bývanie
Ahojte... nakolko sa nemam s kym poradit, rada by som vedela Vas nazor na nasledovnu situaciu..... ide o to, ze obaja s priatelom este studujeme na zapadnom slovensku, a co sa tyka byvania bavili sme sa iba hypoteticky ze v jakom meste by sme chceli zit bavili sme sa o nasom rodnom meste a potom o meste kd studujeme... neviem teda ci toto je dovod, ale partner to musel zrejme doma povedat rodicom ze mozno pojdeme aj mimo rodneho mesta... no a nedavno som sa dozvedela, teda priatel mi oznamil ze jeho rodicia kupili byt v nasom rodnom meste s tym ze to bude pre nás.... oznamil mi to ked uz to bola v podstate hotova vec pricom ja som o nicom nevedela,..ja som ten byt ani nevidela, nebola som ani na obhliadke nic... oznamil mi to ked uz to bola hotova vec a stym ze bola na neho zobrana hypoteka, a ze v buducnosti ked si najdeme robotu to pomozeme rodicom splacat... uprimne povedane zostala som v soku, ze sa so mnou nikto neporadil, nikto nepytal na nazor, ani ohladom hypoteky ze som teda bola zaviazana na nejaky finacny zavazok bez svojho vedomia... ja ani neviem este jak to bude v buducnosti s robotou a uz som v podstate zaviazana nieco splacat.... na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... Brala by som to este keby sa so mnou aspon vopred niekto poradi spyta sa na nazor, ze co si o tom myslím ale toto povazujem za podpasovku a nemozem tym padom priatelovi uplne verit kedze predo mnou rozpraval nieco ine ze si budeme riesit sami byvanie a pritom s rodicmi sa zachoval uplne inak...ide mi o ten princip ze so mnou nejednal ako s rovnocennou povazoval za samozrejme rozhodnut takuto zasadnu otazku bezo mna a este to cele obratil proti mne ze ja som sa dostatocne nezaujimala o nas buduci zivot ta ze to prevzial do ruk on ja som vsak nevedela vobec o nicom a dalsia vec je, kedze to je byt jeho rodicov sam pripustil zeby sa nam mohli starat do zivota viac ako je primerane kedze to maju v povahe... tak preco potom suhlasil s niecim takym?? ukazal sa krasne ako je silno naviazany na rodicov a uprimne mam aj kus strach ze co to bude v buducnosti ako sa bude vyvijat nas vztah, ja som chcela byvanie s nim riesit uplne po svojom nezavisle od rodicov a takto aspon predist konfliktom...bojim sa skratka ze priatel bude pocuvat a uprednostnovat vzdy rodicov predo mnou ze je na nich moc naviazaný... ako vravím jednalo sa mi hlavne o princíp ze o nicom som nevedela a potom este hadzal vinu na mna, velmi ma sklamal, mám pocit ze chodím s clovekom ktoreho ani poriadnenepoznám.... nevadilo mi vobec to ze rodicia mu chceli pomoct s byvanim, pochopila by som to, aj ked ja som chcela aby sme si to sami riesili a on to vedel, jednalo sa mi o to ze moj nazor povazoval az za druhorady, proste ako sa zachoval ku mne ako ku partnerke, akoby na mojom nazore nezalezalo a jedinu moznost aku mam je prisposobit sa, byvat tam kde mi bolo urcene bez mojho vedomia, pravda ak s nim chcem zostat a prisposobovat sa vsetkym dookola...
Rodičia kúpili byt, ktorý je ich, aby si syna poistili pri sebe, on sám s kľudom povie, ze sa budu starat do všetkeho, teba sa ani neunuval vôbec opýtať na niečo.. Co tam ešte chces riešiť? Môžeš sa hnevať, zarážat a neviem co, ale výsledok je rovnaký, že toto nie je nijaký chlap do budúcnosti. Vždy budú prvoradi rodičia, ich nápady ich predstavy, a bude to všetkom Nejde tetaz len o byt a to, že nikdy nebude aj tvoj.
Predstav si, že aj zariadenie bytu bude podľa nich, aj návštevy možno budú vám diktovať, neskôr predstavy o svadbe, potom o deťoch, ako ich vychovávať a podobne.
Toto chceš celý život? Ak áno, ostaň s nim. Ak nie, na svete je ešte veľa chlapov,ktori nie sú takí pri lepení na rodičoch.
"na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... " Tu je celá pointa. Priateľovi chcú pomôcť, nie vám, proste iba jemu a preto ti to nikto nepovedal. Beru to zrejme tak, že teraz si jeho priateľka, zajtra možno nie
@kamiska098 ake sikovne, kupit byt na seba a syn s frajerkou nech ho splacaju. Postavit ta pred hotovu vec.
S tymto by som nikdy nesuhlasila a vazne by som zapochybovala o priatelovi ked toto dovolil a suhlasi s tym
@majka99999 presne to mi napadlo
@kamiska098 https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/priatelovi-kupili-rodicia-byt-a-so-mnou-ziaden-nechce/ tu máš podobnú tu, ak to nie je aj tá istá, ale verím, že takých ľudí sa nájde kopa
@kamiska098 máš čas kým skončíš školu a nájdeš si prácu, dovtedy sa aj tento tvoj vzťah vykrystalizuje. Ty si hlavne vsimaj, ako priateľ reaguje v rôznych situáciách, tak najlepšie uvidíš ci je on manipulovany rodičmi alebo sám manipulátor.
@ckocka tak keby veci v zivote fungovali tak jednoducho...sme spolu uz dlhsi cas, nepride mi rozumne sa teraz rozchadzat vsetko ukaze cas... na priatelovi mi vadia aj niektore ine veci ja tiez nie som bezchybna, ale keby som kazdu jednu tazku situaciu vo vzahu riesila rozchodom tak by som zostala asi navzdy sama a osobne nevidim riesenie v tom teraz sa len tak zobrat a ist prec hladat lepsieho...kazdy jeden clovek ma chyby s inym by zas vykvitli ine problemy...ide o to ze doteraz sme mali relativne dobry vztah toto je vsak v podstate prve spolocne zavazne zivotne rozhodnutie a uz z toho nemam dobry pocit preto sa zarazam, ze som s nim taku dlhu dobu a mam pocit ze ho vobec nepoznam ked sa zachoval jak sa zachoval
@ckocka este je cas kym obaja dostudujeme a tak kym sa zacne riesit ten byt celkovo, dovtedy sa este ukaze ci tento vztah vobec stoji za to, ale tento pristup ma skratka velmi sklamal a mam sa na pozore
@kamiska098 ja aj chápem, že hodiť celý vzťah za hlavu sa ti nechce, ale sú občas životné situácie kedy sa ľudia rozchádzajú aj po ôsmich rokoch vzťahu, pretože ten problém je neprekonateľný. A toto zrovna nie je problém typu išiel s kamarátmi von a opil sa. Tu ťa úplne vyšachoval zo všetkého čo sa týka vašej spoločnej budúcnosti a predstáv a mal ešte tu drzosť ti to zatajiť. Tiež ti nechcem radiť rozchod, ale dôvera by sa tak naštrbila, že by som mu nebola schopná viac veriť.
Áno, len škoda, že to niekedy tí chlapi tak nevidia, ba by som povedala, že nechcú to tak nejak správne vidieť. Len on to má teraz v rukách a dúfam sa rozhodne správne hlavne pre vás
@sari24 ja som este taka ze sa snazim vcitit do jeho rodicov ze mu chceli zabezpecot byvanie co je v dnesnej dobe ok, tak ale dobre vedeli ze sa orientujeme skorej inam a oni to takto zmenia a so mnou sa nikto neporadí... kazdopadne mam este kopec casu a uvidim... nie som mu schopna verit po tomto este ked to obratil proti mne... dalsia vec co som vsak zistila, ze priatel mi zrejme klame ze tam je hypoteka, lebo na katastri nic neni zapisane som to overovala... este som mu nepovedala ze o tom viem len teraz som to zistila... takze tam ziadna hypoteka nie je ale on tvrdi ze je a teda ze ju treba splacat... vychadza mi z toho teda, ze rodicia ten byt kupili za vlastne a mame to splacat im...co to akoze vsetko znamenat preco mi to taji? mne uz z toho zacina byt az fyzicke zle...
@kamiska098 toto su otazky, ktore by si mala smerovat priamo na neho. Otazne je ako to realne je. Nikde nie je napisane, ze s nim musis byt, nikde nie je napisane, ze to musis ty splacat, najma nie ak figuruje na liste vlastnictva on alebo jeho rodicia.
@veroniak12 tak to je vlastne tak ze ked s nim chcem zostat a tam byvat tak budem musiet
@kamiska098 ja by som ich rodičov chápala jedine vtedy ak by to prepísali naňho, vtedy by to bolo pekné gesto, že chceli zabezpečiť syna. Ale oni ostanú vlastníkmi a vy im máte platiť. V podstate by ste boli ich podnájomnici, to si môžete nájsť podnájom hocikde inde.
Záleží kedy sa to posielalo na kataster a či to už schválili. Lebo oni keď to posielali len teraz, tak ich mená tam ešte nemusia figurovať. Po ďalšie aj keby to platili z vlastného, tak na katastrálnom portáli sa ich mená budú vedieť dohľadať a rovnako aj keby brali hypotéku.
A určite ho s tým konfrontuj hneď. Vôbec by som s tým nečakala, nech si myslí čo chce.
@kamiska098 ked s nim zostanes, tak budes platit elektriku, vodu a tieto veci na polovicu. Preco by si mala platit nejake peniaze, pripadne hypoteku, ked nemas istotu nikde, ze ten byt raz bude tvoj?
@kamiska098 no ak ti ešte aj do očí klame, tak tam nič dobré necakaj. Normálne by som ho konfrontovala, toto ozaj nie je partner do budúcna. Áno, každý je nejaký, ale v čase napr. svadby by mal byť v tvojich očiach ten naj a nepochybovat, keď už teraz mu nemožno veriť, tak neskor to bude len horšie.
@sari24 davalo sa to uz skor iverovala som si to ziadne zalozne pravo tam nie je
@sari24 su tam ich mena uz teda jeho rodicov ze su vlastnici, je tam ze bola uzavreta kupna zmluva, bolo to uz pred nejakym casom hypoteka tam vsak nie je ziadna... Resp zalozne pravo
@sidicek nechapem ale co tym teda sleduje... Tymito klamstvami... Preco klame ze tam je hypoteka ked som si overila ze nie je... O co mu ide nerozumiem, preco mi nepovie pravdu
@kamiska098 lebo chce aby si platila aj ty. Oni to kúpili za hotové, (možno predali dáku chatu, auta, mali nasetrene, ktovie) a takto chcú, aby si aj ty dala "časť peňazí" za niečo, čo ani nemusí nikdy byt tvoje.
Toto sú zavazne veci o priateľovi, lebo nie len ze ta úplne vysachoval, ale vyslovene klame...
Polož si otázku, či mu chceš a môžeš veriť v ďalších veciach, ake môžu prísť. A podľa toho konaj...
@jaskolka akoze nic neni iste... Oni to mozu teoreticky na mna prepisat tiez bude to vsak v ich moci... Skor sa mi jedna o to ze mi priatel klame a teda ked to kupili za hotove preco mi o tom nepovedal priamo... Ved mi mohol povedat ze teda kupili to za vlastne a ze sa bideme podielat na splacani jeho rodicom... Ci coho sa boji? Zeby som ho v tom nechala sameho keby som zistila ze neni hypoteka?? Zeby som nebodaj chcela byt inde, keby som teda zistila ze tam netreba nic splacat, kedze jeho rodicia by ho teoreticky mohli dat do prenajmu?
@kamiska098 nech sa podieľa ak na to ma, keď nie tak nie. On musí byť chlap a povedat na čom je a či s tým súhlasí
@kamiska098 nečítala som celú diskusiu,ale ste študenti,až si nájdete resp.priatel čo ak si nájde výbornú prácu niekde ale uuuplne inde ako v meste kde JEMU alebo skôr SEBE rodičia kúpili byt,čo potom?Bude kvôli diktatorskym rodičom dochádzať každé ráno 100km apod?Kým dostudujete už vôbec nemusíte byť spolu,nie že by som ti priala rozchod,ale zažila som neskutočne diktatorsku svokru,zničilo nám to vzťah a ex je vďakabohu už dávno ex.Tiez nedovolila bývanie inde ako jej pod nosom..Ďalšia vec,aj keby si sklopila uši a išla tam bývať,budeš sa tam cítiť zle,nebude to pre teba domov a ak sa.nieco stane,po 10rokoch čo budeš splácať polku cudzej hypo,neuvidis pri nejakom rozchode,rozvode vôbec nic a vaše deti tiež nič pokiaľ to časom nejak právne nevysporiadate.Co samozrejme rodičia určite nedovolia.Ja byť tebou,si mladá..chlap sa k tebe stavia ako sa stavia,to máš ešte zatiaľ! slabý odvar,to čo príde v spolužití pod patronátom diktátorskej svokry a svokra..ako rozmysli si,či chces tak žiť,lebo aj naj vlastnosti chlapa stratia v takom prežívaní význam.Za 5r budeš písať ako ti svokra kecá do upratovania,zariadenia bytu, obliekania,ako máš byť tehotná,kedy máš byť tehotná,kedy máš porodiť,či chlapca alebo dievča a nakoniec bude vnúča masirovane ich výchovou a.ty budeš vyflusnuta zmordovana mamička zúfalo uvažujúca kam zdrhnúť bez peňazí.A tvoj chlap samozrejme povie,že si nevďačná a máš ustúpiť.🤷Je tu milión takýchto príbehov a ja som tiež bola v jednom z nich.A až teraz pred 40tkou mám kvázi normálny život.Keby som pred 20timi rokmi viac dala na intuíciu a dobre mienené rady,mohla som mať normálny život už vtedy.Nepos...r si najkrajších 20-30 rokov čo máš pred sebou
@sari24 byt neprepises, ked tam je hypo. Lebo hypo pojde z ich vyplat a banka ma tarchu na dany byt, nemozes tam menit majitela len tak. Preto byt bude na rodicov minimalne do doby, kym tam je hypo, alebo kym ten byt neodkupia a neziskaju vlastnu hypoteku, aby sa rodicovska mohla splatit.
Inak autorka, este mate cas pocas studia, ako sa to vyvrbi s vami dvoma. A ako to bude o par rokov, ked skolu skoncite. Mozno aj priatel zisti, ze doma pracu nenajde, byt sa prenajme a aspon kym ziska nejaku prax, tak budete byvat v inom meste. A ak by ste sa vratili, neuznavam sice platenie len polky energii, ale dohodnete sa na nejakej rozumnej sume. Mne napr ex priatel platil sumu, ako v nasom meste stal prenajom 1 izby. Bolo to menej, ako som ja platila hypo, ale rozhodne viac, ako len par eur za energie, pricom sa byt zariadoval aj zveladoval len z mojich penazi a zit u niekoho za povedzme 30 eur (a este ist s ostatnymi nakladmi napoly) je dost mimo. Alebo su ine modely.
Teraz napr. zijem u sucasneho priatela, ale tam sme dohodnuti na tom, ze ja neplatim nic za ubytovanie (sme v pohranici a mame dost vysoke naklady na byvanie aj bez hypo), ale on neplati ziadnu stravu. Robi z domu, takze vsetko ohladom jedla naozaj zabezpecujem ja (a nechodi ani na obedy nikde). A za stravu da mesacne mozno 10-20 eur, ale to je cisto v case, ked nie sme spolu a rozhodne sa, ze si skoci nieco kupit (lebo si nenabalil z domu) alebo ide sam/s kamaratmi na burger, do toho mu nekafrem, ani on odomna na to nepyta :D Je to o dohode, ale pokial obaja pracuju (hovorim o case, ked budete zamestnani po skole, nebudete svoji a budete mat rozdelene financie), je nefer, aby vsetko z jednej kategorie tahal jeden a druhy sa len viezol. Na rodicovskej, s detmi alebo v case kratkodobej nezamestnanosti ci dlheho studia to je samozrejme ine...
A tiez mi pride normalne a uplne v pohode, ze rodicia kupia nieco len synovi. Partneri sa menia a oni chcu zabezpecit SVOJE dieta. Hovorme si co chceme, ale keby nasi minuli svoje uspory a platili isty cas aj hypo zo svojej vyplaty (kym skoncite skolu a zamestnate sa, hypo budu platit asi rodicia) a potom pri rozchode by si moj ex priatel narokoval na cast bytu v ktorom zil so mnou a kupovali ho nasi, tak ho asi vysmejem. Lebo ide o majetok mojej rodiny, nie jeho.
@kamiska098 a nezalozili namiesto noveho bytu ich byt? Teoreticky to mohli urobit, ak ma ich byt vyssiu hodnotu.
@lopka1313 ich chovanie a hlavne chovanie priatela voci mne ti pride v pohode?? Ja teda nechapem cibto tu su taki prisposobivi ludia ze je podla niektorych tuna v pohide skakat ako mi piskaju svokrovci...
@babovka2321 potom teda bude zalozne lravo zapisane na katastri pri ich byte nie?
@kamiska098 no bolo by, ja len, ci si nahodou nepozrela aj ich byt. Ale prosim, nevydavaj sa do takej rodiny klamarov a manipulatorov, velmi to olutujes.
@babovka2321 ano teraz pozeram je tam zalozne pravo na ich byt

@kamiska098 Tak sa už prestaň zarážať a nájdi si niekoho normálneho.