Priateľ chce, aby som sa zbavila môjho psa
Ahojte,
ja už neviem čo mám ďalej robiť, tak skúsim napísať sem. Mám 3 roky priateľa, doteraz sme sa iba stretávali niekoľkokrát týždenne až sme sa rozhodli, že je čas to posunúť ďalej a plánujeme spoločné bývanie. Priateľ je slušný, nenadáva, má dobrú prácu, nepije, nefajčí, nebije ma, športuje a dobre vyzerá, je veľmi inteligentný, máme vyriešenú otázku svadby, detí, vierovyznania, rátame spolu do budúcnosti. Problém však je, že mám psa už 8 rokov, prežil so mnou toho veľa, vychovala som si ho od malého šteniatka, vydrží sám keď som v práci a doteraz s ním v byte nebol žiadny problém. Ku mne sme nechodili práve kvôli psíkovi, lebo priateľ sa bojí psov. On má fóbiu, nedokáže s ním vydržať v jednej miestnosti, že vraj by sa bál že by mu v noci ublížil. Ono je tam tých problémov viac, že vraj pre neho je pes v novom byte no go, totálne narušenie súkromia. Argumentoval mi chlpami všade, že keď nebudeme doma bude nám oblizovať veci, ňuchať nohy v noci, capkať po podlahe a že či vôbec viem, že keď je sám doma, tak môže zavýjať a budú nás neznášať noví susedia a že mu smrdí psí pach a keď budeme chcieť ísť do domu, tak byt po psovi budeme mať problém predať a on jednoducho odmieta žiť so zvieraťom v byte a už vôbec nie, keby nám pribudne nový člen rodiny, lebo psa by pri bábätku nenechal samého ani na sekundu. Ja sa samozrejme svojho psa vzdať nechcem ani za nič, rodičov už nemám a žiadna kamarátka nie je ochotná si ho vziať, že by som ho navštevovala a ani by mi to nevyhovovalo, takže buď budem trvať na svojom a bude pravdepodobne nasledovať rozchod, alebo môj psíček milovaný pôjde do útulku. Boli by ste sa ochotné vzdať svojho zvieratka, časti svojho života, kvôli chlapovi? Alebo existuje vôbec iné riešenie? Na dom so záhradou momentálne peniaze nemáme.
Nie, psika by som sa nikdy nevzdala, v ziadnom pripade. Mam priatela, tiez nie je zastanca psikov v byte....alebo lepsie povedane nebol 😀 prerabame dom a chystame spolocne byvanie, a tak isto ako bere moju dcerku za svoju, tak bere aj mojho psika za svojho...lebo ma miluje so vsetkym, co ku mne patri a nikdy by mi neublizil. A je mu uplne jasne, ze Trixinka bude spinkavat vzdy len dnu, ako doteraz 🙂
capkat po podlahe a nuchat nohy v noci? pardon, ale pobavilo. to je asi to najhorsie, co sa moze v zivote stat... asi ho nic lepsie nenapadlo. ale zjavne ma od matky vsugerovanu antipatiu alebo dokonca nenavist k psom a mozno aj k dalsim zvieratam. nevedela by som sa asi zmierit uz len s tym, nie sa este kvoli nemu psa zbavit. viem, ze realne to je tazka situacia, ale radsej by som byvanie s nim dalej neplanovala, ak dava taketo podmienky.
A je úplne jedno aké to je plemeno ziadny pes nie je nebezpečný je taký ako ho človek vychová
Ja som sa tak trochu zamyslela nad tým.ze doteraz nevieme plemeno...z toho mam pocit ze autorka chova vlkodlaka 😃 tiez nie som psickar mam z nich strach ci je to čivava ci vlciak... natíska sa otázka keby ho aj ona ľúbila tiez preto niečo urobi...apropo ked ho tak úžasne opísala uprimne a ruku na srdce v dnešnej dobe je ťažké nájsť normálneho partnera...plus ten chlap usúdil ze by sa rad s nou posunul ďalej ale proste pes...nuž nik ini nepozná ani autorku ani jej priateľa musia sa rozhodnúť sami...ja mam kamoša co je alergicky na macky a vzal si zenu s dvomi perskymi kocurmi...síce ma tabletky v každom rohu domu ale láska je láska 😃
Ja by som dala do útulku toho tvojho frajera....Už teraz ti dáva podmienky a ešte spolu ani nebývate, tak čo bude neskôr ? Chudák pes, srdce by mu puklo od žiaľu...
ja len nechapem preco vsetci kydaju len na chlapa... rovnako ako on, aj autorka isla do vztahu a urdziavala ho tie roky s vedomim ze jej priatel ma taky postoj aky ma, takze obidvaja v tom nesu rovnaky podiel viny ze teraz maju takyto problem. A nikto nie je zly clovek len preto ze nema rad psov a navyse to, ze niekto nema rad psov, este neznamena, ze nema rad ine zvierata a uz vobec nie ze nema rad ludi alebo je sociopat. Takze ja len predpodkladam podla opisu autorky ze okrem tejto jednej "chyby" je to fajn chalan. Ak maju obidvaja zaujem udrzat vztah a nevedia najst riesenie, potom by stalo za pokus, zatiahnut do toho este niekoho ineho - su napr rozni mediatori alebo terapeuti co pomahaju riesit krizove situacie, alebo mozno nejaky odbornik co pracuje so zvieratami by vedel poradit atd... ked je uprimny zaujem najst kompromis a zalezi im jeden na druhom tak sa netreba vzdavat a treba sa snazit najst riesenie. Mozno pri tom vysvitne ze jedna strana o riesenie vobec nema zaujem ale aspon v tom budu mat jasno. Urcite by som to ale neriesila stylom "nechces akceptovat psa - tak cau".
ked budete mat dieta aj to bude zavijat ze vas budu susedia neznasat bude vam cuchat nohy slintat a robit taky bordel ze si vlasy budete trhat, mat psika je len slaby odvar, pravdepodbne je to ten typ cloveka co chce mat stale vsetko pekne ciste, ticho a pokoj, na rodinu s nim by som to nevidela
Dobre, tak teraz nám teda už konečne povedz aká je to rasa. ak je to naozaj veľký nadrozmerný psík ( salašník a pod). tak sa teda tvojmu chlapovi absolútne nečudujem.
do bytu nepatrí taky pes pretože aj preňho samotného je to utrpenie byť zavretý bez výbehu. v lete takéto veľké rasy páchnu, pĺznu, slintajú.
Ja mám tiež fóbiu z veľkých psíkov, pretože raz ma jeden pokusal ako malé dieťa a nebol zaočkovaný plus mal besnotu. mesiac v nemocnciici3x denne injekcie do pupka nebola žiadna sranda a tiež mam dosť rešpekt odvtedy a nesúhlasila by som, aby býval s nami v byte.
urobte kompromis - kúpte dom a psík bude mať výbeh pri dome a voliéru.
Ja by som nezahodila životnú lásku za žiadnu cenu. a urobila by som všetko preto, aby som nestratila ani psíka.
Psíka by som určite nedala preč, ja mám osobné psíka 12 rokov tiež od malého šteniatka a nikdy by ma nenapadlo kvôli nikomu ju dať preč . Nikdy ...ak by priateľovi na tebe záležalo vedel by že ten psík je pre teba dôležitý a nikdy by nič takéto od teba nechcel , vedel že by ti tým ublížil .. takže ho necháj čím skôr teraz je to psík potom to budú kamarátky potom sa preberies a zistíš že nemáš nikoho 🙈
@tomi97 ja by som sa psa nevzdala, trvala by som na tom aby sme išli do domu a pes žil pri dome. je to kompromis pre oboch. neviem či nečítaš alebo nevieš čítať 🙂 jedno z toho určite. a áno, ak s niekym pôjdem pred oltár a plánujem s ním dieťa - tak je to životná láska.
Zbytočne nadávate na chlapa - ja ho chápem. Pes v interiéri proste smrdí - hlavne človeku, ktorý na psoch nevidí nič úžasné. A prirovnávať psa k dieťaťu - to hádam nemyslite vážne!
Slečna mala otázku psa riešiť hneď na začiatku pri vzájomnom spoznávanií - aby videla, či má zmysel do toho vzťahu vôbec investovať čas. Teraz je neskoro a minimálne jeden bude nespokojný a nešťastný. Takže, ak ani jeden neustúpi, zbytočne riešili svadbu, deti, vierovyznanie... Toto nemá budúcnosť. Nech ona naďalej žije v byte so psom a on si hľadá inú.
@banderaska29 pozri, raz mi naša veterinárka na veľkých psov v byte povedala. Pre psa je byt búda, je na tebe aby si ho zobrala vyvenčiť. Takže je jedno, či je to malý pes alebo veľký pes, tento mýtus o výbehu je kravina. Áno máš aktívne plemená, ale tie tiež nemôžu byť len tak pri búde na dvore, "aby mali výbeh".
Necitala som vsetky komenty len za mna poviem. Ak by som priatela skutocne lubila a vedela by som si predstavit s nim rodinnu buducnost, dala by som psa prec. Akokolvek by mi to bolo luto. Priatel za to nemoze, ze mu pes vadi. Mam rada psov, povazujem ich za uzasne zvierata a zelam kazdemu psikovi, aby sa mal dobre, placem, ked vidim v telke tyrane psy... A to ma hned znamenat, ze si nejakeho nasackujem hned k sebe? To ani omylom, ani keby mi za to niekto platil. Vadia mi bytostne chlpy, smrad, spina, vencenie atd., atd. Svoj domov si ani nahodou neviem predstavit so psom - necitila by som sa v nom komfortne, cisto a bezpecne - a to hadam nechces od priatela aby zil niekde, kde sa citi neprijemne. Chapem ho uplne. Uz som tu zahliadla ten argument, ze ci aj dieta bude chciet dat prec, ked s nim bude vela prace - k tomu len tolko - dieta (aj to najnarocnejsie) a vlastne hociaky milovany clovek je pre mna milionkrat dolezitejsi ako zviera. Kto ma lasku k cloveku, nebodaj vlastnemu dietatu (!) v jednej urovni s laskou k psovi (ked tieto neporovnatelne veci porovnava... toho je mi nesmierne luto. Je to dost smutne (hlavne pre to dieta).
@acrobaleno ja poznám naozaj niekoľko rodín ktoré majú v byte bernardína, vlčiaka, salašníka, huskyho, dokonca nie tak vzrastovo veľkého ale aj staforda. keby idem do vzťahu s niekym kto má v byte takého veľkého psa, tak by som vlastne do vzťahu nešla. nehanbím sa za to, že mi to proste vadí. vadí mi ten zápach v byte, chlpy na každom cm bytu. neviem si predstaviť mať novorodenca v takom prostredí. a to psov milujem, milujem všetky zvieratá. ale nie každá rasa psa patrí do bytu a to je môj názor a tak to proste vnímam ja.
ale - tu je to ale. ja by som do vzťahu s takým človekom nešla, nie žeby som v ňom bola 8 rokov a potom poviem že buď ja alebo pes... autorka nech sa rozhodne. ja som už viackrát spomínala čo by som na jej mieste urobila ja
@banderaska29 Veď v poriadku. Ani ja by som nešla do vzťahu s niekým, kto netoleruje psa v byte. A preto mi to príde divné, že sú spolu tak dlho a dobre vie, že má psa.
@acrobaleno ja mam bigla ..mala som ho už aj v byte, teraz sme v dome. kúpkam ho každy tyzden, pravidelne češem. starám sa onho. necítit ho absolútne, pretože vonia jemu prirodzene. lenže bigl je 1/3 veľkosti napr takého vlčiaka 😀
ale zasa je rozdiel aj veľká rasa krátkosrstá (napr. afgánsky chrt) a potom taký salašník.. bože inak btw to su všetko tak nadherne psiky na vybozkávanie ♥
Ked to zoberiem "kolem a kolem", tak s priatelom ste 3 roky, par krat do tyzdna a nasledny krok je spolocne byvanie... Cize to moze skoncit tak, ze das psa prec, len aby bol priatel spokojny a po pol roku zistis, ze s nim nemozes vydrzat, lebo mu vadi nielen pes, ale i to,ci das riad na odkvapkavac a neutries ho, ze po Tebe vytahuje vlasy zo sprchy, atd atd... Chlap ma strasne vela vyhovoriek, preco sa to neda,mne tam napr. chyba: "vies co moja, tak ta lubim, ze som ochotny to so psom skusit, viem, ze ho mas od malicka..." Co tym chcem povedat? Ze by som sa psa nevzdala.
Zbavila by som sa priatela.
Nikdy by som sa nevzdala psa. Bud ma bude akceptovat aj s nim alebo dovidenia. Trvaj na tom,ze bude s vami v byte,nedaj ho do utulku ani nikomu cudziemu. Psa vies naucit spavat na svojom mieste,vies ho naucit,ze do spalne nesmie,takisto na gauc. Dohodni sa s priatelom,ze pes bude mat svoj pelech a spalna,gauc budu prenho tabu. Ak je normalny ako ho opisujes,bude si vediet zvyknut. Ak ma fobiu,treba to riesit s terapeutom.
@nika523 ja nehovorim, kde ho ma dat, no v prvom rade asi k znamym ludom, ktorych pozna a kde vie, zeby psika lubili, ak sa neda, neviem... Ja len pisem, ze je normalne nechciet psa v byte, proste kto to tak citi, nemoze za to (a uz vobec to neznamena, ze je zly k zvieratam a pod.). Zas si to zoberte z duhej strany - psik moze zit este dlhe roky - a byvat roky v byte, kde sa citim ozaj zle a neprijemne? Domov ma byt presa miesto, kde sa citia dobre vsetci clenovia (v prvom rade ludsky clenovia) nie len jeden. Za mna tu tazko radit, lebo bud bude spokojna zena a muz tam bude trpiet so psom, alebo bude spokojny muz a ukrivdena zena. Ani tak dobre ani tak, no nikoho z nich by som neodsudzovala, kazdy to ma proste nastavene inak, co sa psa tyka - a je to tak o.k., nik nie je pre to horsim clovekom. Idealne sa na tomto mali dohodnut a premyslat nad tym uz davno.
Nechcela by som takého priateľa. Tak máš psíka osem rokov a teraz sa ho zbavis? Ved to je strasne. Je to zvieratko, ale to nie je nič menej, je to tvoj domáci miláčik, člen. Tvoj priateľ nebude taký super ako si napisala. Prosím tá, ani nerozmýšľaj, že kvôli nejakému chlapcovi strčíš psíka do útulku, veľmi by trpel, tiež má city a lubi ťa.
A tvoje deti tiež nebudú vedieť čo je zvieratko, keď budeš mat vedľa seba takého...partnera...

Nikdy v živote by som sa nevzdala psa kôli žiadnemu chlapovi a tvoj chlap je iný sebec keď toto od teba chce aby si sa vzdala psa ktorého máš 8 rokov ktorého máš rada a on teba s takým hlapom by som ani nebola a dať psa do útulku kôli chlapovi???? Pes je záväzok na celý jeho život nie je to vec ktorú môžeš odložiť lebo už ho nechceš veď to je živý tvor ktorý ťa ľúbi najviac na svete nikoho iného nemá, ty máš prácu, priateľov, rodinu ale on má len teba. To fakt by si bola schopná dať ho do utúlku pre chlapa ktorý má v hlave nejaké nezmyselné fóbie a za tri roky čo ste spolu si nevedel nájsť cestu k tvojmu psovi kôli tebe lebo ťa má rád? Takého chlapa by som poslala niekam aj s jeho nezmyslami