icon

Priateľ ide pracovať do Čiech a ja za ním študovať

sari24
28. jan 2014

Neviem do ktorej časti tohto fóra patrí dajme tomu môj problém, ale napísala som sem. Keďže je tu veľmi veľa mamičiek a skúsenejších žien, tak by mi veľmi pomohlo keby ste mi povedali svoj názor možno ako pohľad zo strany matky k dieťaťu alebo čo by ste urobili na mojom mieste. Každá rada mi pomôže.

Problém alebo diléma spočíva v tom, že priateľ už ma istú pozíciu v Čechách a ja tam chcem ísť študovať tiež. Aby to nevyzeralo, že to robím len kvôli nemu, tak štúdium v zahraničí som si vybavovala už pred rokom, len nastal zádrhel so skúškami a nevyšlo mi to. Ale už dlhšiu dobu ma to ťahá preč, skúsiť niečo nové. Dokončujem si bakalára a Mgr. chcem už inde. Dôvod prečo to nie je jednoduché je, že mamina nemá toľko peňazí nazvyš, aby mi mohla platiť internát. Navrhovala som jej to už skôr, ale presne preto som to vylúčila, že nebudem ju zaťažovať. Zrazu mi priateľ oznámil túto veľkú novinu a mne blisol nápad v hlave, že prečo to neskúsiť tak, že by sme bývali spolu, ja by som si našla brigádu a dvom by sa nám žilo ľahšie, nejak by sme to potiahli a po dvoch rokoch môjho štúdia by som sa rozhliadla po práci a peniažky by ešte pribudli. No a toto je všetko pekné, ale po rozhovore s bratom, ktorý má pravdu som počula, že ma bude v tom podporovať, ale nemám mať ružové okuliare, lebo stať sa môže kadečo a keby sme sa počas dvoch rokov rozišli, tak aby som neplakala. Ja viem, že je to jedna z možností, vie to aj priateľ. Ale stále ma to láka hoci by som veľmi zariskovala. Možno risk je zisk. Neviem

Zaujíma ma len váš pohľad, či by ste to riskli, či nie, či by ste si pripúšťali prípadný rozchod atď. Zabudla som ešte podotknúť, že na môj odbor na Mgr. na univerzite, na ktorej som beru len 10tich, čiže ani to nie je záruka istoty.

Ďakujem za odpovede 🙂

sissy27
28. jan 2014

@sari24 na tvojom mieste skúsim najprv prijímačky - ak to nevyjde, máš po "probléme" a ak to vyjde a priateľ súhlasí, tak môžete ísť do spoločného bývania... ak by sa náhodou stalo, že sa rozídete, tak predsa len už tam budeš mať nejaké zázemie, kamošky, možno brigádu a budeš sa vedieť osamostatniť, doriešiš to bývanie nejak "za pochodu" ... ja na tvojom mieste neváham, lebo ak sa budeš stále zaoberať tým, ako to nevyjde a čo sa pokazí, tak v 40 zistíš, že si presedela celý život za pecou na zadku a houby z toho... si mladá, bezdetná, bez hypotéky - ideálne podmienky 😉 uč sa na prijímačky a bal kufre 😉

sari24
autor
28. jan 2014

@sissy27 priateľ s tým súhlasí od úplného začiatku a podporuje ma v každom jednom mojom kroku. Presne preto, že nechcem to neskôr ľutovať, chcem skúsiť tie prihlášky poslať, potom prijímačky a uvidím čo z toho bude. Len mam spočiatku nejaký strach, taký že idem sa pustiť do niečoho nového a potrebujem aj nakopnutie a názory od iných 🙂

haslerka27
28. jan 2014

ja by som dostudovala na povodnej univerzite kde som robila bc.mam VS a viem ze uprednostnuju svojich studentov na magisterske a bolo by to jednoduchsie.dva roky bude skuska ale ked ju zvladnete,mozte byt spolu a ty budes mat po skole a vyhliadky do buducna istejsie.neriskuj,doba je zla a nevyspytatelna!aby neostala bez vzdelania aj bez frajera

haslerka27
28. jan 2014

@sissy27 zaklad je vzdelanie.univerzity uprednostnuju svojich studentov,podla mna by mala dostudovat tak kde zacala a ma istotu....

bubinko1506
28. jan 2014

@sari24 urcite to vyskusaj. Ak by ste sa nahodou aj rozisli, mozes si najst brigadu alebo pracu popri skole a z toho si financovat byvanie. Podla mna je to pre teba idealna prilezitost, ako sa osamostatnit uz teraz. Drzim palce, nech ti to vyjde 🙂

sissy27
28. jan 2014

@haslerka27 veď keď skúsi prijímačky na inú školu, tak ju snáď automaticky nevylejú z tej pôvodnej, či? ak ju zoberú, tak pokračovať bude, ak nezoberú, tak tiež, ale na tej pôvodnej škole... neviem, či len mne to tak vychádza, že stratiť nemá čo... a okrem toho, nech má titul aký chce, jeho význam končí na prvom hraničnom priechode...

haslerka27
28. jan 2014

@sissy27 no zalezi od znalosti jazyka....v cesku by som nevidela az tak vela barier,praveze tam nie.nasich tam chcu vsetkymi 10timi....

zuzzqa
28. jan 2014

podla mna urcite vyskusaj. teraz mas najidealnejsiu prilezitost odist prec, a ked vam to nevyjdes - no co no bóže, tak sa vratis prinajhorsom naspat 🙂 v CR nie je problem najst dobre platenu brigadu popri skole. Na zaciatok nemusime mat ani vlastny byt, predsa v CR su trochu drahsie najmy ( i ekd zalezi kam idete) mozete ist byvat s inymi ludmi a ani to nebude az tak financne narocne 🙂 urcite chod do toho, ak tam idete dvaja, tak potom uz ozaj nie je co vymyslat 🙂

sari24
autor
28. jan 2014

@haslerka27
@bubinko1506
@sissy27
@zuzzqa Ono s mojou univerzitou je to tak ako som písala. Doteraz pre tých, čo už študovali aj Bc. na nej, tak prijímali na Mgr. automaticky, ale teraz sa podmienky kus zmenili a po štátniciach musím aj na svojej domácej univerzite ísť robiť prijímačky, kde berú len 10tich. Problém je aj v tom, že štátnice a prijímačky idú robiť aj tí, čo neurobili štátnice minulý rok a plus neviem kto všetko sa tu nahlási ešte aj z iných kútov Slovenska 🙂 Preto tvrdím, že už ani moja škola nie je záruka toho, že ma zoberú a potrebovala som mať niečo v rukáve, nejakú poistku kdyby neco. Lenže ani tie Čechy, aj to som bola na vážkach, či urobím správne, preto som písala sem 🙂 Môj názor je, že áno chcem to skúsiť, aspoň prijímačky, za to dám maximálne peniaze, ale keby ma zobrali tak by som mala veľkú možnosť skúsiť konečne život osamote. Asi to raz prísť muselo. No niečo ma tam ťahá ako taký magnet. A práve preto, že maminu nechcem s peniazmi zaťažovať, tak toto mi prišiel ešte ako ideálnejší nápad - ísť s ním. Chce si nájsť podnájom, na vlastný byt zatiaľ nemáme a aj to má čas 🙂 Ale ďakujem za podporu a za akýkoľvek názor. Aj za ten, že by som mala ostať tu. Možno ostanem, ešte neviem čo do júna, ako sa situácia vyvrbí 🙂

espanola89
15. jún 2015

Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby nás okrádali. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂