icon

Priateľ ma nechápe

20. máj 2022

Mala som mačku, narodila sa u nás a už dosť dlho je súčasťou nášho života. Neskutočne som ju milovala a včera mi zahynula.
Písala som priateľovi , že z mačky vyteká neskutočne veľa krvi a ideme k lekárovi, nato len odvetil, že práve sa stravuje a nechce vedieť koľko krvi z nej vyteká. Ešte v ten deň zahynula. Poplakala som si ale priateľ neprejavoval žiadnu empatiu. Nemá rád mačky a je to preňho “len” mačka. Večer sa išiel zabaviť ešte, ja som ostala doma. Dnes som tiež posmútila ešte , načo mi povedal, že či to ešte stále riešim?..Ako by ste reagovali vy? Ja som sa v ňom celkom sklamala.
Preháňam?

Strana
z5
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zdenka11081983
21. máj 2022

@kristina97v uz zas nepreháňaj, vbehla dnu pod postel, babka sa maciek boji, nevedela ju dostať von tak ju potiahla. Nerobila s nou kovbojku... Babka dostala naložené od mojich dcér, odomna, odvtedy sa nič podobné nestalo. Ked sme na dovolenke, mimo domu na par dni, babka autom príde mačke dat 2 krat do dňa žrať, vodu... Ale proste žiaden dotyk. Naša mačka hryzie keď ju deti hladkaju, ked ju chceš chytiť a dat ju trebárs von. Nie je kontaktná. Tu doma sme jej nikdy neublížili. Vybrať kliešťa bol pre mňa s nou boj.

andreatytler
22. máj 2022

@zoro9836 Nevies co je empatia. Nemas ju.
Clovek s empatiou si nepredstavuje seba v tej istej situacii. On si predstavuje seba v tom istom citovom rozpolozeni. Ty to nedokazes. Neustale si predstavujes seba v momente kedy ti umrelo zviera a porovnavas svoje city co si v tom momente mal s citmy ktore mala autorka. Toto nema s empatiou nic spolocne.

Clovek s empatiou nepotrebuje prezit tu istu situaciu aby sa vedel vzit do pocitov ineho cloveka. Clovek s empatiou, nemusi mat absolutne ziadny vztah k zvieratam aby vedel pochopit ako to boli ked ti umrie zviera..
Je to preto, lebo clovek s empatiou vie ake to je citit smutok a dokaze si u seba navodit smutok (tak ze si vybavi inu smutnu udalost) a tym sa dostane na tu istu pocitovu vlnovu dlzku ako autorka a preto ma pre jej smutok pochopenie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
erickatt
22. máj 2022

Ako aspon objat, polutovat. Aj ked nemá rad mačky. A hned zajtra doniest novu

panelacikova
22. máj 2022

@mondolina tak neviem ako vy, my sme sa učili, že sa členia na stavovce a bezstavovce. a potom na teplokrvné a chladnokrvné. alebo cicavce, ryby, hmyz, vtáky apod. možno si mala na mysli triedenie na divoké a domestikované. ale domestikované neznamená "spoločenské", ale práve tie, ktoré majú slúžiť človeku.

mircalla
22. máj 2022

@andreatytler Presne tak.
@zoro9836 Fakt si nepomozem, ale tvoje slovne spojenia ozaj svedcia tom, ze tu empatiu voci ludom skratka nemas a ani mat nebudes. Ono, nic sa nedeje. Len posobis sebecky, chladne a egocentricky. Niekomu podobnemu ako ty to mozno vyhovuje. Ono to potom suvisi aj s nejakou formou podpory, pomoci inym ludom. Partnerke, rodicom, detom aj uplne cudzim ludom.Teraz fakt zabudnime na zvierata. Jednoducho vseobecne ju nemas. To je skratka holy fakt.

mircalla
22. máj 2022

A je to vidiet na tych 5 stranach tym, ze ty ocakavas tvoje ci tebou akceptovatelne prezivanie veci ci reakcie. Nulova snaha sa vcitit do niekoho situacie ci akceptovat, ze niekto to ma inak. Ani to len neakceptujes (neni nutne s tym suhlasit, len sa snazit to pochopit). Je to pre tebe nenormalne, prehnane, afektovane, neprijatelne, chore ako pises. A znova - nice to nema so zvieratami, ale s ludmi.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
22. máj 2022

@mircalla Mna ludia bez kuska empatie doslova desia. Je to velmi casto znak psychickeho problemu, alebo vaznej traumy z detstva. Ludia ziju v "spolocnosti" a preto je schopnost vcitit sa do pocitov ineho clena svorky dolezita, lebo to vytvara vazbu a spojenie. Ako tak rozmyslam, nazivo som takeho cloveka este nestretla.
@zoro9836 pouziva take slovne spojenia a vyrazy pri ktorych ma doslova mrazi, aj ked viem ze pisomna forma nie vzdy uplne odzrkadli skutocnu podstatu myslienky.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
22. máj 2022

@zoro9836 Ty nechapes. A tiez ma tie tvoje okopirovane vetne konstrukcie o blahu pre spolocnost fakt bavia. Treba totiz cakat u jednotlivca. Ale v podstate sa mas lepsie ako vacsina ludi. Ploche, mechanicke myslenie. Uz aj to potlapkanie po pleci nechapes, nejde to totiz zvnutra, ale beries to ako nieco mechanicke a zbytocne

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
22. máj 2022

@zoro9836 myslím, že stačí prečítať túto diskusiu.... odsudzovania tu bolo až až 😀

mircalla
22. máj 2022

@zoro9836 Neviem o nikom, kto kona vzdy ako ma a nerobi chyby. Ale minimalne sa viem vzit do situacie inych. Nepotlapkam po pleci niekoho preto, ze sa to ocakava resp. sa premaham, ale lebo to tak citim. Myslim a dufam, ze to tak ma vacsina ludi. Momentalne mam u seba 2 utecenkyne, pretoze mam s nimi empatiu a sucit. Potom je dost velka skupina ludi, ktora ich hejtuje. k tvojej otazke. Myslim, ze to je uz otazka dobra a zla, nie empatie. Mat pochopenie pre niekoho, kto tyra zviera ci niekoho znasilni sa asi neda...Myslim, ze uz trosku miesas hrusky s jablkami. Ci to chapes tak, ze mam byt empaticka v tomto pripade a hladat dovody jeho konania? Nepletme si pojmy

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mircalla
22. máj 2022

@zoro9836 V tomto suhlasim

ckocka
22. máj 2022

Je fajn že tu Zora máme. Je to prototyp chlapa čo vás unaví velkohubými argumentami čo sa tvária ako neochvejná logika s prímesou hlbokej filozofie.

sari24
22. máj 2022

@zoro9836 pre panajana, čo je pre teba afektovane a prehnane? Že autorka smutila za mačkou s ktorou žila niekoľko rokov až dva dni? Aj keby týždeň...kto určuje čo je príliš a čo nie? Ty? Proste jej to bolo ľúto lebo ju mala rada. A je to totálne jedno či je to mačka alebo televízor ktorý prestal fungovať. Znevažovať niekoho pocity z niečoho je podľa môjho názoru sebectvo. Veď kľudne si myslí ako to niekto s emóciami pri zvieratách preháňa ale aspoň buď ticho. Pomôžeš tým danej osobe keď budeš mliet svoje múdrosti dookola?

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
sari24
23. máj 2022

@zoro9836 veď samozrejme si názor vyjadri, na to máš právo rovnako ako všetci ostatní. Ale ak ty môžeš niečo označovať za prehnané a afektované, tak môžem aj ja tvoj názor označiť za necitlivý.

jana_eyre_2
23. máj 2022

Mne je niekedy tak smutno z toho keď vidím ako dokážu ľudia zdrbat iných ľudí pokiaľ sa ich smútok nedotýka osobne.. ani ja by som nečakala od nikoho aby somnou smútil, ale do riti, nejakú základnú empatiu voči cudziemu smútku snáď dokáže mať každý normálny človek...

Strana
z5