Priateľ má problém s alkoholom

22. máj 2024

Ahojte, už dlhšie ma trápi jedna vec. Priateľ robí na turnusy čiže dve denné, dve nočné a štyri dni voľno. Takmer vždy po druhej dennej si dá pár piv alebo fľašu vína a takisto cez voľno aj dva - tri krát buď pivo alebo víno. Keď ho poprosím aby nejaký konkrétny deň nepil, že chcem aby bol triezvy tak to neurobí... neviem či len z trucu alebo to naozaj tak strašne potrebuje. Keď pracuje nepije, ani keď bol chorý nepil ale inak naozaj každé voľno proste musí mať to víno alebo pivo. Ešte dve, tri pivá večer chápem ale s tým vínom to podľa mňa preháňa, nebolo zatiaľ ani jedno voľno že by si nevypil. Pálenku pije skôr len na oslave alebo keď s niekym sedí... je to už alkoholizmus alebo preháňam?

crazy_cat_lady
22. máj 2024

neprehanas, myslim, ze pokial si musi dat to pivo/vino, tak je to problem, ked nevie vydrzat bez toho..

maranco
22. máj 2024

Alkoholik je aj keď sa neopije, ale musí si dať svoju dávku pravidelne a bez nej nie je vo svojej koži. Cez sviatok dokáže ísť aj na benzínku aby si kúpil fľašku.

autor
22. máj 2024

@maranco ale tak toto zase napríklad nie... stane sa ze sme doma a povie ze by si dal víno alebo pivo ale do obchodu kvôli tomu neuteka ani do krčmy

nina19833
22. máj 2024

Toto nie je alkoholimus len proste zabija cas aby mu to rychlejsie uslo a bol cim skor doma ked pises ze chodi na turnusy 😉

kinats
22. máj 2024

S manzelkou si uplne bezne niekedy aj 2-3x do tyzdna vecer otvorime flasku vinka pri TV a to som si si pred tym uz po praci zasiel na 1-3 piva (spolocenske posedenie / osviezenie ). Nie je to samozrejme denne a vela zalezi aj od pocasia a inych okolnosti, ale nepokladam to v ziadnom pripade za alkoholizmus. Alkoholizmus je ked to bytostne potrebuje, nie ked si to obcas dopraje a alkoholik berie vsetko do radu, pivo, vino, spiritus nevychutnava nerolisuje podstatne je dosiahnut stav opileckej euforie.

autor
22. máj 2024

@nina19833 nechodi na turnusy mimo mesto alebo štát asi si zle pochopila 🙂 normálne robí kúsok od bydliska len taky turnus ze dve denné, dve nočné 12stky

autor
22. máj 2024

@kinats lenže ja napríklad nepijem skoro vôbec a on stiahne liter vína sám... nehovorím že sa opíja ale ten liter už naozaj vidno na ňom... najviac mi vadí že keď mu poviem "prosím ťa dnes nepi, chcem aby sme si spravili pekný večer bez alkoholu... Kľudne si daj to vino zajtra" tak si aj tak vypije

evinea
22. máj 2024

nie, tiez si myslim, ze vobec neprehanas. pokial bez toho skutocne nedokaze prezit ani jeden jediny den, tak ma problem. a ak to nechce riesit on sam, tak ty mu rozhodne nepomozes. musi chciet on v prvom rade.

kinats
22. máj 2024

A nie je ten problem skor v tej vzajomnej komunikacii, ako v alkohole ? (mne to skor pride ako unik z reality a mozno aj pred rodinou)

vroni
22. máj 2024

Neviem posúdiť, či to alkoholizmus, ale dobrý smer to rozhodne nie je. Hoci pravdu povediac, keby som partnera požiadala o triezvy večer a on by si i tak nalial, bolo by mi úplne fuk, či je alkoholik alebo "len" debil, veľmi, prevelmi.by som zbystrila pozornosť (ak sa táto situácia opakovala)

kiwi3
22. máj 2024

tak minimalne psychicku zavislost ma, dost mozne, ze aj fyzicku, kedze ma vlastne takmer stale alkohol v krvi. mne by vadilo aj jedno pivo denne. raz za cas mi to pivo nevadi, samozrejme.

feb13
22. máj 2024

Ano je to zacinajuci alkoholizmus.
Uz ked berie vsetko do radu, je dost pokrocile stadium...

pimpulienka
22. máj 2024

Problém..

haley7897
22. máj 2024

Ci je to už alkoholizmus alebo nie a je len na správnej ceste k alkoholizmu... Záleží na tom? Mne osobne by vadilo mat niekoho doma alebo len v blízkosti kto je pod vplyvom alkoholu, smrdí ako stoka a nepridá k pozitivam ani fakt, ze je mu jedno ako sa ohľadom toho cítiš. Potrebuješ to? Potrebuješ niekoho kto vidí len seba a nemá potrebu vziať do úvahy ako to vnímaš ty, ci je pre teba dobrý spoločník, ci je pre teba atraktívny atď..? Vôbec by som nepotrebovala mat oficiálne diagnózu alkoholik, takýto človek nieje pre mňa. Nieje pre mňa partner, nieje pre mňa dosť... 🤷🏽‍♀️ 👋🏼

darina77
22. máj 2024

Každý alkoholik voľajako začal. Môj bývalý manžel sa rozpil za jeden rok, a tiež sa to začalo len s jedným pivkom po robote, na začiatku doma nikdy nepil sám len keď niekto prišiel na návštevu. Už keď si začal aj sám doma nalievať, to už bol rozvinutý alkoholizmus.

neviditelnypes
22. máj 2024

Ako abstinujuci alkoholik to vidim ako prinajmensom problematicke. Nech pre zaciatok da mesiac uplne bez alkoholu. (ano, aj pivo je alkohol)

Mimochodom, na YouTube kanali Abstinenti Jablonec je momentalne velmi zaujimavy a poucny obsah na pokracovanie.

domkakvet
22. máj 2024

Neprehanas.

tamitamitami
22. máj 2024

Vypiť 4 krát týždenne liter vína + pivá je už za mňa extrém (veď z toho musí byť ožratý).
Keby napíšeš dá si večer pri telke pohár vína/jedno pivo tak ok. Ale vypiť liter vína sám a k tomu si ešte dať pivo xy krát týždenne je za mňa už naozaj moc.