Priateľ na dne
Dobry den,
som z priatelom 6 rokov. Nebyvame spolu, kazdy byvame u rodicou. Pred par dnami sa pohadal s rodicmi a uz doma nebyva. Zobral si veci a odisiel, nechce mi povedat kde je. Ze je v poriadku a spi v aute.
Uz dlho mu hovorim aby sme isli byvat spolu. Pretoze ak chceme spolu bit musime za sebou cestovat viac km. A mna uz to unavuje, ked za nim musim jazdit. Lenze on nema peniaze, tak to mam vzdy zamietnute to byvanie. Chodim na 3 zmeny. Do prace chodiaj on, prijem ma. Len mu nezostavaju ziadne peniaze.
Pomoct teraz nechce, bema kde byvat. U nasich byvat nechce. Je v aute, nevie co bude s nim dalej. Peniaze vobec nema. Premysla o smrti.
Ako mu mam pomoct? Ako mam vyriesit tuto situaciu? Co by ste robili na mojom mieste? Uplne som z toho na nervy a len placem.
Dakujem za radi
Ak vieš kde sa nachádza momentálne alebo aj keď nie, tak samovražedné sklony by si mala nahlásiť, keď máš teda také trápenie kvôli tomu a o ničom inom nepíšeš a ak mu sama teraz nevieš pomôcť alebo ak tvoju pomoc očividne odmieta - číslo 112 alebo 155, či 158. Zoberú si ho do nemocnice...
Autorka, bud si zaslepena láskou a preto naivná, alebo proste si fakt taka hl... Naivná.
Toto tela ti treba? Keď mal take zdravotné problémy, tak neverím, že všetky peniaze dal na liečbu. To by rodičia nikdy nedovolili, aby sa ich dieťa úplne zničilo, ak naozaj bol taky chorý. A keď teraz pracuje, tak dupľom by nedovolili, aby šiel na ulicu a tam "sa zabil".A stále si nepovedala, kam dáva peniaze teraz. Co si platí za minulú liečbu? Fakt tej hlúposti veríš?
Ktovie, čo tam skutočne bolo... A ten celý postoj, výhovorky, odmietanie všetkého, ty ho chceš učiť šetriť a on chudáčik odmieta... No takého blbca by som kopla do riti a nech si žije v tom aute. Okrem toho, ak skutočne ma dáke auto, to môže predať a na aspoň na pár mesiacov nájomné.
Ale tam bude iný problém... On ti klame až sa prasi a ty mu to papkas aj s navijakom a ešte si robíš výčitky, že on sa "zabije a ty na to budeš pozerať"
Tak nech sa zabije, no a čo? Každý je strojcom svpho šťastia
Ale ver tomu, že on si nič neurobí.. Lebo toto sú len prázdne taraniny na vyvolanie súcitu. Takí ľudia sa majú veľmi radi.
Okrem toho, čo akože chceš urobiť? Utekať za ním, zviazať ho a dovluect k sebe? A ofukovat, hladkať, lebo on je teliatko bezprizorne, čo nevie, ako žiť? Toto ti treba? Toto ma byt manzel a otec?
Nechaj ho tak.. ja viem že chceš pomôcť, ale on o tvoju pomoc nestoji. 6 rokov je velmi dlha doba na to aby ste spolu minimalne byvali. Je to neperspektivny vztah. Ukončila by som ho. On sa nebude vediet postarat o rodinu.
Ak sa zabije nikdy to nebude tvoja vina. Je dospelý a zodpovedný sám za seba.
To ho chces celý život zachraňovať? Niekoho, kto o to ani nestojí? Po pár rokoch totálneho vyčerpania lebo áno aj teba stiahne na dno si budeš búchať hlavu o stenu že najlepšie roky života si strávila s takýcm chudákov. , A že aká si bola sprostá.
Áno pomáhať treba ale hlavne tým ktorí o to stoja a chcú žiť...
V prvom rade musíš pochopiť, že za neho nenesies v tomto prípade zodpovednosť. To je tvoje prekrutene zmýšľanie. On takto o tebe nezmysla. Nema žiadny pocit zodpovednosti voči tebe. Inak by sa o váš vzťah staral. Posúval by ho ďalej, plánoval vašu budúcnosť a snažil sa tieto plány napĺňať. Namiesto toho ta len ťahá ku dnu. Nestará sa o to do akej pozície tým stavia teba. A to na mnohých leveloch.
A pre koho toto všetko? Pre frajera. Nieje nič viac. Nezastava v tvojom živote žiadnu hodnotnejsiu funkciu. Len ťa práši. Teda, keď za ním dôjdeš alebo ma drobné na autobus aby prišiel za tebou. Zastavas rolu manželky za plat frajerky. Nikdy ani jeden z vas nebol v tejto pozícii. To ze ste spolu tak dlho je len tým, že ste obaja vo vzťahoch neschopní. Ty sa bojíš ísť do neznáma a začať odznova a on dobre vie, že nestojí za nič tak si ťa drží aby mal aspoň tu frajerku keďže iná by s ním nebola. Tiež ale nieje nejako hlboko do vzťahu investovaný, inak by pren robil viac. Alebo by robil aspoň niečo.
Vieš, nieje problém keď je chlap chudobný, všetci občas chytime dno. Problém je, ak sa chlap cíti komfortne byt chudobný a nič pre to aby sa zo situácie dostal nerobí.
Je absolútne na tebe ako sa zachovas, moja rada ale zostáva, nevydavaj sa cestou do bodu v ktorom sa naozaj nechceš nájsť.
Viem, investovala si 6 rokov do vzťahu a je ťažké nechať ich ísť. Myslela si si, že niečo spolu budujete, zatiaľ čo si ho len zabávala v jeho mizerii. Niekedy treba naozaj len stratu (v tomto prípade tých 6 rokov) uťať a nechať ísť a pohnúť sa ďalej. Alebo chceš ďalších 6 rokov takéhoto a horšieho života bez perspektívy? Odpovedz sama sebe. Loyalita je skvelá vlastnosť, musíš však vedieť, že aj tá má expiracnu dobu. Je rozdiel byt loyalny a byť za blázna.
Pozor aby si sa v tom aute nenasla raz s s nim s malým deckom a tehotenskym bruchom.
Akemu zdravotnemu stavu?
Napisem ti to takto: za svoj zivot je zodpovedny kazdy sam, ked sa rozhodne obesit, ty mu v tom nezabranis, taki si zvycajne vezmu lano, idu do lesa a najdu ich po par dnoch. Ano, treba pomoct, ale to, ze ho vlastni rodicia vyhodili, ludia, s ktorymi travi najviac casu, ti, co ho maju radi najdlhsie na svete, to by bolo zaujimave vidiet ich uhol pohladu. Poznas ich? Mate vztah? Po 6 rokoch by si mala byt rodina.
A teraz akoze co chces robit? Priputat sa naveky k cloveku, ktory s tebou nekomunikuje, ma psychicke problemy, nechce sa nikam posunut po rokoch vztahu a nemoze ti byt oporou, ak/ked budes na materskej? S takymro clovekom chces mat rodinu? Uz si stratila 6 rokov a ked aj teraz rozidete, zrejme si natolko poznacena tymto "laskyplnym" vztahom, ze dalsi chlap sa bude chovat rovnako, lebo trpis spasitelskym komplexom. Kebyze aj ste spolu od 14 a to je jediny akceptovatelny dovod, preco nebyvate spolu po 6 rokoch, ze mate 20 rokov, tak by som sa poobzerala inde. Alebo mate obaja po 30ke, tak to uz definitivne 100 cervenych zastav ti ma viat v mozgu.
PS pobyt v aute nevedie k smrti - moji rodicia tiez vyhodili mojho brata (ked ho prisli mafiani hladat kvoli dlzobam - gambler) a zije. Vratil sa a zije takmer normalny zivot (pod financnym dozorom rodicov, ale byva samostatne).
Podala si mu pomocnu ruku,odmietol,tak akoco chces s tym robit? Mozes ho strazit 24h denne aby sa nezabil,skvely napad🙊
Tak o dôvod opustiť ho. S takýmto človekom šťastná veru nebudeš.
On by mal podstúpiť liečbu Naty si nájsť iného priateľa
Uvedomuješ si, že roky ti bežia a ty cestujes za chlapom ktorý žije v aute? Nedal si námahu ani si nájsť podnájom?
Čo od neho očakávaš? Ako sa raz bude starať p teba a deti?
Chápem ťa... Zamilovaný človek to vidí inak ako človek, čo nie je do toho citovo zaangažovaný...
V každom prípade... Ak sa bojíš, že tie slová o smrti myslí vážne, volaj políciu...
A čo sa týka toho spoločného (ne)bývania.. Buď ideme spolu bývať alebo pá-pá.. Jasné, ľahko sa hovorí, ťažko robí, ale život ma akosi naučil, že z výhovoriek sa nenajem a nakoniec sa zbadám po xy rokoch, že sa len dokola motám v blúdnom kruhu a výsledok nulový. Buď sa chce postaviť za váš vzťah, posunúť ho na úroveň aspoň spoločného bývania alebo nie.. Neverím, že dvaja zamestnaní ľudia nemajú na prenájom aspoň garzónky.
Ak sa o neho skutočne tak bojíš, jediné riešenie už bolo vyššie písané- zistiť okľukou od neho čo najpresnejšie kde sa nachádza a zavolať mu záchranku. K vyhrážkam o samovražde chodia. Ty mu inak pomôcť nedokážeš, kým sám nezačne chcieť.
Este dodam, ze mozno s tebou nechce byvat, lebo sa boji, ze by si rychlo pochopila, ze jemu trenky prat do konca zivota nebudes, ze ti za to nestoji, mozno je to povalac, co ani tanier po sebe neumyje a kos na pradlo je prilis daleko...
Jemu vyhovuje, ako veci su, idrziavat tvoj status frajerky, aby nebol uplny luzer, takze povysenie necakaj. 🙄
Prosím Vás, nechajte autorku, keď je naivná. Ak som už vyššie písala: Ak sa tak bojí, že jej priateľ spácha samovraždu má možnosť a dokonca povinnosť kontaktovať 112, 155 alebo 158 - vedia si napr. lokalizovať jeho mobil, keď autorka nevie kde je, ale podľa jej slov v kontakte sú. Zoberú si ho do nemocnice a budú ho tam sledovať. To je jediná pomoc, ktorú mu vie dať teraz, keď inú nechce. Autorka nepotrebuje podľa mňa reči, že ho má opustiť, keďže ho neopustí, no o tom aké má sklony k samovražde píše. Otázne je, či autorka aj na 112 volať naozaj bude... a o tom silno pochybujem.
Ma príjem nemina na bývanie ale peniaze mu neostanú žiadne???tak kde pre Boha ich míňa???
Iiiiichhh....a to preco s nim este si? Z tohto viac ako je najskor nebude..a ak by ano...tak aka je pravdepodobnosr,ze vsetko bude len a len na tebe?
Autorka kruta pravda je ta, ze tento clovek ta nelubi, nerespektuje a si mu uplne ukradnuta. Pripadne sa z teba smeje niekde v tom aute. Silno inak pochybujem, ze je v aute, bude niekde nasackovany u nejakeho kamosa alebo mozno uz naspat u rodicov, len vidi, ze to na teba funguje. Je to vrcholovy manipulator a psychicky vydierac, je to nebezpecny clovek. Ty ho vobec nepoznas, taji pred tebou prakticky vsetko. A tie veci, ktore o nom aj vies, pravdepodobne polovica z toho je loz. Preto s tebou nechce byvat. Poznas jeho rodicov? Poznas jeho lamaratov, sirsiu rodinu, kolegov? Tipnem si, ze ani velmi nie, maximalne zbezne. Vies preco? Pretoze ti cely cas klame a manipuluje ta. Tipla by som si, ze si mu v minulosti aj davala peniaze alebo mu aspon platila cast nakladov. Viem, ze je to velmi tvrde a boli to, ale vyzeras ako rozumna zena, neznic si zivot s debilom. Pre tohto chlapa si len matrac a pokladnaa robi si z teba dobry den. Mas na viac zena, posli ho do riti. Nebude to lahke, lebo tieto typy lubia urobit scenu, ale nedaj sa. Naozaj to bude tvoje najlepsie zivotne rozhodnutie.
Dakujem Vam za vsetky vase slova. Myslim to uprimne.
Nie je psychicky v poriadku a Ty sa musíš od neho odstrihnúť lebo Ťa stiahne dolu. Nech ide na príjem na psychiatriu ak sa chce zabiť, tam mu pomôžu. Čo ako chces či môžeš urobiť?
ak si chces zachovat svoje psychicke zdravie, nechaj ho. Je to asi jedina moznost. Za tych 6 rokov ste sa nikam nepohli. Ani tvoja laska ho nezachrani, ak on nechce. Musis sa teda ty rozhodnut co chces. Trapit sa, alebo zit normalny, spokojny a stastny zivot. A este raz zopakujem, za jeho ciny nie si vobed zodpovedna.
Zničis si život s takýmto chlapom, totálny masochistický tragéd, ktorý si ani nedá pomôcť. Podľa mňa sa nezabije, max akože poje nejaké tabletky, aby ťa mal zas pod palcom. Ved to je celé choré, ubližujes sama sebe, necháš sa manipulovat. Teda aspoň z toho čo čítam, mi to tak vychádza. Myslím, že baby ti to tu všetko dobre vysvetlili. S takýmto chlapom bude stále zle, furt dačo. Popytaj sa o názor aj svojich rodičov, jeho rodičov, čo ti vravia známi, ktorí Vás poznajú?
Ponúkla si mu x možností.odmietol. Čo by si ešte chcela urobiť? Tak trochu ťa vydiera. Myslím si, že ťa ťahá ku dnu. Mal by navštíviť lekára
Ake mal zdravotne problemy, ked bol tak dlho doma? Psychicke, ale nejaka operacia s dlhou rekonvalescenciou? Sest rokov ste spolu, asi nemate 16 rokov.
Problemy v zivote sa riesia, ze zatnes zuby a makas. Zoberies dve prace. Nie ze rozmyslas pri prvom probleme, ze sa zabijes. Predstav si, ze mate dve deti a musis ich niekam ulozit a nakrmit. Miesto toho si to pojde chlap hodit, lebo nezvlada bezne problemy v zivote, ktore ostatni zvladaju. Taky zivot chces?
Je cas na vazny rozhovor. Bud sa da dokopy, alebo sa rozidte. Taha ta pod vodu.

Skonci snim..to je normalne riesenie..ak nechces skoncit na psychiatrii..