icon

Priateľ neodoláva drogám: Ako mu pomôcť?

8. okt 2024

Pred 8 rokmi som spoznala svojho priateľa bol to tichý plachý chlapec a ja divoška.. zasvätila som ho poskúšali sme rôzne drogy divočili spolu.. no lenže mňa pubertálna psychopatia prešla no on nevie odolávať… ja mám hrozné výčitky hrozne hrozne hrozne nenávidím sa za to pokazila som dobrého chlapca čo by som dala za to keby bol ako predtým

Strana
z5
lujza123
9. okt 2024

Nuž stalo sa. Vieš nejaké piko vyskúša v živote dosť ľudí, niekto raz a naposledy a niekto do toho spadne. To sú proste také adiktivne typy, ktoré to vzdy nájde a je úplne jedno aká latka to je. Nevieš co by tvoj frajer robil keby ta v živote nestretne, možno by bol závislý tak či tak . Deti alkoholikov to majú takže, k my závislostiam majú bližšie než iny

Co si myslím ze skutočne pomôže tebe aj jemu je radikálne riešenie. Ultimátum, piko alebo vztah. Ked vztah okamžite sa presťahovať inde, co najďalej. Jasne ze ked chce si zoženie hocikde, no pri piku je dôležitý ten prvý mesiac a úplná zmena prostredia. Byt čistý v kolektíve feťákov nejde, závislosť mu úplne zmení myslenie, ospravedlňuje si to .

Veľmi dôležitý je tvoj postoj. Si pripravená aj na možnosť ze odídeš? Lebo toto môže byt jediny impulz ktorý ho nakopne, ked sa reálne zbalíš a pôjdeš preč, ziadne prosby, vyhrážky, proste odchod. A samozrejme je tam veľká šanca ze si nevyberie teba. Ale s tým musíš rátať. Nemozes sa vecne obviňovať ze si ho k tomu doviedla. Ono by si to s najväčšou pravdepodobnosťou našlo cestičku tak či tak

obleckodogymu
9. okt 2024

Nechcela som ťa rozplakať😊...a prosím...dieťa si nerobte, fakt nie. Stretávam momentálne taky pár, kde sú obaja pikeri a ona je tehotná. Napriek tomu je stále vyfičaná (čo nehovorím že je tvoj prípad). Je na to neskutočne ťažký pohľad a žiadne dieťa si toto nezaslúži. Ono si svojich rodičov nevybralo tak ako nikto z nás, preto prosím ťa aspoň ty buď zodpovedná natoľko, že toto nedovolíš. Naozaj držím palce, nič není stratené 😊👍

obleckodogymu
9. okt 2024

Osobne si myslím, že každý si zaslúži nový začiatok a novú šancu. Poznám aj babu, čo pikovala roky, bola na tom veľmi zle, zarábala si naň už predajom svojho tela a dnes je tá baba 10r čistá, má serióznu prácu, zarába veľmi slušne, je vydatá a nedotkne sa alkoholu ani ničoho návykového. Nikto by do nej takúto minulosť nepovedal, za to dám ruku do ohňa. Sama som tomu dlho nechcela veriť😊

yosi
9. okt 2024

@dadis A dôvod? Poznám pár ľudí ktorým to pekne zničilo život a argument, že alkohol robí to isté asi neobstojí

dadis
9. okt 2024

@yosi Obstoji. Poznam radovo nasobne viac ludi, ktorym alkohol znicil zivot, nez tym, ktorym thc znicilo zivot. Konkretne jedneho len takeho poznam, ale tiez je diskutabilne, ci trava u neho rozbehla psychicke ochorenie alebo by sa rozvinulo i tak. Vacsina ludi, co uzivala a uziva thc je normalnych pracujúcich

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
yosi
9. okt 2024

@dadis To ako keby si povedala, že nemáš problém s mŕtvicou keď už máš rakovinu, lebo rakovina je horšia.

dadis
9. okt 2024

@yosi Nemam problem s thc, dokonca ani s alkoholom, tiez rakovinou a mrtvicou. Rakovina a mrtvica su ochorenia, ak by som ich dostala, liecim ich. A alkohol aj thc obcas uzivam, nie som zavisla ani od alkoholu ani od thc.

dadis
9. okt 2024

@konikmodry111 Nemyslim, ze to uz je take tabu. Uz v eu je par krajin, kde mas na rekreacne ucely marihuanu legalizovanu. To iba na sk ta za joint idu posielat do basy 🙄, verim, ze to je otazka par rokov. Aj alkohol je taky otazny. Vela ludom prinasa zabavu, oddych, uvolnenie a na druhej strane okrem uz spominanej hroziacej zavislosti je s jeho konzumaciou vyssie riziko urazov, smrti, trestnych cinov, vyrazne jeho konzumacia ohrozuje zdravie atd. Ale uz sa pokusali ho zakazat a ludi to od konzumacie neodradilo, rovnako ako zakaz marihuany neodradzuje ludi od jej konzumacie.

eliska13
9. okt 2024

Doteraz, pokým ti to jeho brat nevykrical si nemala výčitky?

silvike
9. okt 2024

@dadis Kedze zakazy nepomahaju, tak to teda urobme ludom este dostupnejsie ? Vzdy vzdy ulahcenie dostupnosti navykovych latok vedie k vyssiemu poctu zavyslych. Nikdy nie naopak. Takze ani toto zjavne nepomaha.

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
dadis
9. okt 2024

@konikmodry111 Ja cim som starsia, tak uprednostnim skor drink alebo pohar vina. A to z jedneho dovodu. Nikdy nevies, aky material ti kto ponukne. Ale to je len moj osobny pocit, ze cim som starsia, tak potrebujem viac citit kontrolu nad vlastnym konanim. Ved vzdy to je pri nejakej prilezitosti. Ale tak tiez nie som svata a boli vecery, ked bolo tych drinkov viac a uplnu kontrolu som nad sebou nemala 🤪. Ale ano suhlasim, ten pristup k drogam - nevynimajuc alkohol, by mal byt zlozitejsi, napriklad 21+. Nebolo by to nic proti nicomu. Urcite by sa k nemu dostali aj mladsi, ale isty pocet ludi by to mohlo od zavislosti zachranit.

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
loliki
9. okt 2024

Prišiel domov?

zmrzlinka8
11. okt 2024

toto je tak smutné, že sa to ani čítať nedá 😢 máš výčitky a oprávnene😢 tak už mu len pomôcť, keď si ho do toho dostala. Byť matkou tohto chlapa, asi by som mala na teba veeeeľmi ťažké srdce. Teraz mu pomôž dostať sa z toho von. ale už nikdy nebude ako predtým.

Strana
z5