icon

Priateľ popri štúdiu nechce pracovať

26. jan 2022

Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.

nikyball
27. jan 2022

@sissy27 áno on môže sedkat doma , lebo je študentik a ona nech sa aj pretrhne 😉

nikyball
27. jan 2022

@kvetinka75 áno pretože je chlap, ktorý chce bývať s frajerkou a nezivia ho rodičia. Ak by bol pri maminke a tá ho chce živiť, tak nech nakladá zo svojim studentskym životom ako chce. Ale čo je to za zdraveho chlapa keď sa nechá živiť frajerkou? Veď to je hovado

kvetinka75
27. jan 2022

@nikyball mimochodom, nepripadá mi to tak, že on sa trhal o spoločné bývanie. Ktožvie ako to v skutočnosti bolo. Možno je chudák chlapec s nou len preto, aby jej trošku pomohol. A možno v skutočnosti ani nechce spoločné bývanie a lepšie by mu bolo u rodičov. Ke´d si raz nájde tú pravú, možno bude zakladateľka len čumieť, čo všetko potom dokáže spraviť. Možno je to len výhovorka, že nechce ísť mimo mesta len kvôli rodine a kamarátom.

nikyball
27. jan 2022

@kvetinka75 áno chudatko prišla táto zlá autorka so svojimi 500 eurami a odviedla ho nasilu od maminky. To je svokrovsky syndróm toto čo máš ty 🤣

pandusica
27. jan 2022

mna by len zaujimalo, ci si ty pracovala pocas studia a kolko si si priemerne zarobila za mesiac?

kvetinka75
27. jan 2022

@nikyball skôr mi to príde, že zakladateľka témy viac tlačila na pílu.

kvetinka75
27. jan 2022

@nikyball bola by si prekvapená, koľko ,,mužov,, spraví to čo ich frajerka chce, len aby jej vyhoveli ale v skutočnosti to nechcú.

kvetinka75
27. jan 2022

@nikyball ty si teda dobrý svokrovský syndrom 😂

mooonika1975
27. jan 2022

Už to tu zrejme bolo, ja si myslim, že ty s tymi 500€ teiž nerobiš dieru do sveta, mohla by si mať ešte jednu prácu, potom by to bolo fér, on škola plus brigáda a ty práca plus brigáda. To je fér, to je to, že sa podelite.

sissy27
27. jan 2022

@nikyball a kde si ty vyčítala, že je študentík a sedká doma? veď chalan sa v rámci svojich možností snaží a sama autorka fňuká, že v ich regióne nie je dostatok práce, preto ani ona sama nemá nič lepšie a to je časovo flexibilná. Tak keď nie je pre ňu práca, tak určite bude preňho, čo z objektívnych príčin nemôže pracovať každý deň.
Inak dúfam aj tvoja dcéra pôjde popri výške pracovať na full time, aby teda mala aspoň 500€ a žiadny život, len škola, práca a 4 hodiny spánku denne...
Fakt neviem, či nechceš alebo proste nedokážeš pochopiť, že toto nie je situácia dvoch rovnocenných partnerov, kde obaja majú rovnaké možnosti (hlavne časové).

domiklik
27. jan 2022

Asi by som sa sama seba spýtala, či chcem s týmto lenivý ignorantom vôbec niečo do budúcna riesit

kvetinka75
27. jan 2022

@domiklik lenivý ingorant? On študuje, má brigádu. Ona pracuje a to je všetko. Čo ona robí vo voľnom čase? Prečo si nenájde ešte niečo na 4 hodiny? Čo ona robí, keď je on v škole alebo na brigáde?

jaskolka
27. jan 2022

@nikyball ok. Čiže celé prázdniny bude robit.Zarobi koľko? 10 000,ze im to bude stačiť na celý ďalší rok?
Brigáda tiež nie je od vidím do nevidím,tetaz tiež je určený počet hodín, aký človek môže brigadnicky odpracovať, alebo pôjde do zahraničia? A aj keby, tak koľko za tie dva mesiace zarobí?
On nie je zivitel rodiny. Ešte nie. Nie je jeho povinnosť (ani jej) živit sa vzájomne, a zároveň mi podľa písania autorky príde skôr to, že ona ho chce mať u seba, lebo proste potrebuje jeho pár eur, aby vôbec prežila.
Ale prr, on nie je jej manžel, že ma voči nej vyzivivaciu povinnosť. Obvykle brigádnik, študent ma tie peniaze na svoje výdavky, alebo len na prilepsenie. Nie je to plný plat.
Tu ona chce, aby on jednoducho začal fungovať ako plnohodnotne pracujúci zivitel rodiny, lebo ona nemôže sa uživiť sama
A to je dosť veľký rozdiel. Tiež som žila sama, mala, som dve roboty, aby som to u tiahla. Ale neprišlo mi na um, že "frajer, pod bývať so mnou, lebo potrebujem tvojich 200 eur, aby som vôbec neumrela od hladu"

timing
27. jan 2022

Autorka, z tych tvojich vyrokov,co si vypustila mam pocit,ze ty ho absolutne neľubiš, si s nim skrz financie a to ťa pri nom drži,2 roky.
Zalozila si diskusiu,zeny Ti tu dali najavo svoj nazor. Stale opakuješ,ze chces aby skoncil skolu a zamestnal sa,aby si viedla taky zivot aky si chcela ty ( lebo ste sa tak dohodli) no asi ste sa nedohodli vo vsetkom.
A čo mas robit aby si nežila z ruky do úst? Zmen byvanie. Podnajom nie je pre Teba, najdi si zdielani byt,usetris €. Ale do toho sa Ti nechce, lebo by si to uz davno urobila.
Nevyuzivaj toho chalana. Nechaj ho druhej a ty skus stastie v inom meste. Nemas co stratit iba ziskat

jaskolka
27. jan 2022

@nikyball a o lenivé hovädo by šlo v tom prípade, keby normálne už bol zamestnaný, chodil do roboty 40 hodín týždenne a nedal by jej ani cent, alebo len minimum. Áno, v tomto prípade by, šlo o lenivé hovädo.
Ale toto je úplne iná situácia, ktoru fakt zrejme ty nechceš pochopit, že nedá sa porovnať a rovnocenne finančne žiadať od študenta na dennom štúdiu a chlapa, čo ma plný pracovný úväzok.
Ver tomu, že keby o takých 20 rokov by môj syn normálne pracoval, ale nestaral sa o partnerku, nedával jej peniaze, tak by som veru ho riadne "vykrstila" že ako si to predstavuje.
Ale keby bol študent a partnerka bude fnukat, že nech nechá školu, alebo ide makať naplno, aby ona prežila, tak mu odporučím niečo iné... A svadba to veru nebude..

autor
27. jan 2022

@kittykat22 tak potom asi do toho nemal som mnou ísť nie ? Však ja to všetko chápem ale ide o to že on dobrovoľne sa rozhodol, ja som ho nenutila nasilu. Je svojprávny človek. Keď na to nemal a nemal chuť pracovať a aj sa učiť tak to mal odmietnuť a išla by som bývať sama lacnejsieho. Nejde o to že nechápem tu situáciu. Ide o to že on sa rozhodol pre takú vec a teraz si ju neplní.

kittykat22
27. jan 2022

ja by som ti teda poradila ho vystahovat k rodicom. Zjavne na to nema. Zbav sa ho.

lopka1313
27. jan 2022

Necitala som uplne vsetko. Ale som z Humenneho, viem, ake su tam nanic platy. Ale to, ze tam ma Tvoj priatel brigadu, je podla mna taky maly zazrak. Ja som po skole sla do KE, ale nemala som vysoky prijem, tak som v prvom rade sla do zdielaneho bytu. Humenne sice nie su studentske mesto, tak neviem, ci tam take nieco funguje, ale pride mi to idealne aj pre mlady par. Pocas vysky som bola tiez v zdielanom byte a mali sme tam aj pary, kazdy mal bud izbu sam, s partnerom alebo s kamaratkou/kamaratom. Hned si s najmom aspon o 130 eur nizsie... Kedze si si vsak nenasla inu pracu, ako predavacka (co je tiez dost uspech na Humenne), tak preco nejdete inde? Preco nejdete aspon do Kosic? Kde si najdes pre seba primeranu pracu, ziskas prax a ktovie, mozno po par rokoch a praxi sa budea vediet uplatnit aj v HE. Kludne chodte v KE do zdielaneho bytu. Mna na vyske financovali rodicia, a ja si naozaj neviem predstavit chodit pocas toho obdobia do prace. Nestihala by som sa venovat skole. Brigady som mala v lete po okoli HE, ale to boli take tie max za 200 eur/mesiac a cisto len pre potesenie. V tych KE by aj priatel mal lepsie moznosti na brigady, ale ako sa tu uz spominalo, brigady pre studentov su financne zvyhodnene len do istej vysky a preto ich zamestnavatelia zhanaju a daju im max taku sumu, aka je zvyhodnena... Full time od neho v studentskych casoch necakaj. Je student. Na vyske nema byt vyflusnuty z plnej prace a skoly a partnerky, zivot na vyske si ma uzivat a kludne ak nie je na intraku (korona), tak doma u rodicov...

jaskolka
27. jan 2022

Pozri, predtým ste jednoducho si to nedomysleli, tetaz ste zistili, že to nezvladate.
Normálne on nech sa vráti k rodičom, ty do zdieľaneho bytu, alebo úplne do ineho mesta.
Lebo toto skutočne nie je dobré, čo robite. Keď takto pôjdete ďalej, takmer určite sa rozidete. Možno sa rozidete aj tak, ale ja si neviem predstaviť, že by ma partner ako študentku takto tlačil do zarábania peňazí na plný úväzok, do obeda škola, poobede alebo v noci robota, lebo "sa mu to zdá bez charakterne a zrada, a bez neho to nezvládnem ".
Pochop, že on nie je povinný ta živiť ani dbať, aby si prežila, ani ty jeho. (narážam na to, že bez jeho 200 eur neprežijes TY)
Ano, partnerstvo je o pomoci, ale toto, ako píšeš, znie tak trochu ako využívanie, ale nie z jeho strany.

bosorka2302
27. jan 2022

No mna by len zaujimalo co autorka vystudovals ze si nevie najst uplatnenie v odbore🤔. Tie Kosice su super napad co poradila zienka vyssie. Ty si najdes lepsiu pracu, mozte ist do zdielanehi bytu a priatel tiez predpokladam ze aj lepsia moznost brigady aj blizko do skoly( ak studuje v Ke)

sasesoe
27. jan 2022

Najdi si k sebe inu podnajomnicku, ktorej nebudes platit stravu atd.

nikyball
27. jan 2022

@sissy27 ja hovorím to, že tie 4 mesiace kedy nechodí do školy vie zarobiť pekne. Keby chcel samozrejme a áno chlap môže ísť robiť taxikára, má stavbu, tovar vykladať, na VZV a podobne

nikyball
27. jan 2022

@jaskolka 4 - 5 tisíc môže zarobiť. Určený počet je, ale pokiaľ sa zamestná napríklad na stavbe tak to nikto nebude riešiť. Tak ako aj čašníci dostávajú dohody ale všetci vieme , že makajú aj 12 hod denne.
To sa mylis. Ona potrebuje aby zarobil na to, čo reálne minie. Polovica nákladov na bývanie, sem tam jedlo a podobne

magnetk
27. jan 2022

milá autorka napísali ste -nechápem skade tu ľudia berú že s vysokou školou majú automaticky zabezpečenu super prácu a nadpozemsky plat. Váš priateľ ak skončí vysokú školu bude geodet. Dobrý geodet vie zarobiť dosť veľa peňazí. Máme známeho a ten má ako geodet veľmi slušný plat. A veľa zákaziek ešte aj pomimo. Len je v tom aj dobrý. Tak nechajte vášho priateľa doštudovať ako má. Je to náročná vysoká škola. Rodičom sa ani nečudujem, že majú strach, aby vysokú školu skončil. Ak skončí vysokú vo svojom obore, plat bude mať dobrý. Že zarába terez len 200 eur brigádne. To je úplne ok. Šak chodí na denné štúdium. Ja na jeho mieste idem domov. Keď vám je málo od študenta 200 eur. Rodičia by boli šťastný a on sa môže naplno venovať škole. K vysokej patrí aj študenský život. Brigádu má, tak ok. A hlavne sa má učiť. Ako budúci geodet školu nemá istotne vôbec ľahkú. A tie čo tu vypisujete, že málo zarába a je lenivý. Tak ste na vysokú školu istotne nechodili. On chodí na denné štúdium, nie na dialkové platené. Jeho hlavná náplň práce je študovať a doštudovať. A potom mať ako geodet pekný plat. Rodičom sa ani nečudujem, že vás majú v zuboch.

rybkoava
27. jan 2022

V postate Ťa teraz drží v šachu. Podľa mňa mu to vyhovuje, počítam že ma u teba full servis a nie je to len o tom, že mu Ťa je ľúto. Veľmi ťažko ho donútiš nájsť si brigádu pokiaľ to sám nechce. Inak poznam kopu báb čo robia s titulom pokladníčky alebo vo fabrike na linke. Vôbec to nie je hanba, žiaľ lepšie miesta sú väčšinou po známosti alebo hľadajú zamestnancov s dostatočnou praxou.

kate211
27. jan 2022

Autorka, asi pred 12 rokmi som bola na tom podobne, len my sme to mali opacne. Vtedajsi priatel bol o 2 roky starsi, oba sme studovali VS, takze posledne 2 roky mojho studia boli take, ze ja som studovala, priatel pracoval. Prvy rok a pol mal plat okolo 600 - 700 eur, pracoval v obore, na tu dobu to bol super absolventsky plat. Platili sme najom tiez cca 380 eur. Ja som studovala a brigadovala. Od polovice septembra (vtedy zacal semester) do maja som tiez na brigade zarobila asi 200 eur mesacne. Musela som sa ucit, pracovala som cca dva dni v tyzdni vecer a dva cele vikendy v mesiaci. Zvysok som sa ucila. Ale mne bolo vrcholne trapne, nechat sa zivit priatelom. K rodicom som nechcela, na intrak tiez nie. Chcela som zit v podnajme s priatelom. Preto od juna do augusta som mala dve brigady, cca 200 hodin mesacne a celkove za tie tri mesiace som zarobila 3000 eur. Do toho jeden semester prospechove stipendium 1000 eur, druhy semester dalsie prospechove stipendium. Studentsky zivot som si uzivala v case volna a prvu polovicu septembra, ked este nebola skola. To som cestovala - Srbsko, Skandinavia, Slovinsko, Taliansko, Grecko. A mamka mi posielala rodinne pridavky par eur. Takze ked si to spocitas moj rocny prijem bol 200×9=1800 (brigada pocas skoly), 3000 (brigada v lete), 2000 (stipendium zo skoly). Celkovo to je 6800. Prijem priatela bol 650×12=7800. To mas plus minus rovnake. Ano student ma mat cas na skolu, musi sa ucit. Taktiez si ma ako tak uzivat studentsky zivot. Ale to, ze v lete jun-august vlastne nic nerobi, len uziva, je nezodpovednost a lenivost. Kazdy ma iny pristup. A ked sa clovek fakt uci, mal by zist ake take prospechove stipendium. Ale to sa musi fakt po veceroch ucit.

antoniatonka
27. jan 2022

prepac, ale neverim, ze si ing. a podla vsetkeho si od neho starsia, preto si chcela "jeho rodicom" niečo dokazovať, ci sa mylim? uz z uvodneho textu je kazdemu jasne, ze ani netusis, čo vysokoskolske studium obnasa, ako sa da sklbiť s pracou, pretože keby si to mala odžité, nepýtala by si sa.
a prečo mlady pristúpil na spolocné bývanie? lebo netušil čo to obnáša, rovno po maturite do spoločneho byvania, a starsia priatelka k tomu, wau! vsetci sme boli mladí a život gombicka...
kazdopadne, klapky z očí padli, niet o čom, ze sa mate radi, o tom nepadlo doteraz ani slovko. Myslim, ze mlady uz davno chce vycuvat, len nevie ako ti to povedat.
Inac, aky velky je to byt v HE za 380e? mlady paru by stacila i garzonka, ci zdielany byt

kate211
27. jan 2022

Takze autorka, mojim prispevkom vyssie chcem povedat, ze student ma mat dostatok casu na svoje denne studium aj pripravu. Aj nejaky priestor na studentsky zivot by mal mat. Ale ked raz chce viest partnersky zivot v podnajme, tiez k tomu treba pristupit zodpovedne. On sa tak rozhodol. To je blbost, ze mal byt u matky a ty si ho odtrhla ako to niektore pisu. Alebo ze teba chcel tym podnajmom potesit. Vsak je to dospely clovek aj ked student. Sa snad sam rozhodol, nie? Pokial ani nevie co chce, tak toto neni problem student vs. pracujuci. To je problem v nom ako v osobe - nedokaze prijat zodpovednost za to, ze je student a zaroven zodpovednost, ze vedie partnersky zivot v podnajme.

rora
27. jan 2022

Vrázas vela penazi do podnajmu,neusetris nic, vela energie do vztahu v ktorom zrejme nie je ani jeden z vas stastny, hentoho by som poslala nazad na mamkin cecok a ku sebe bud nasla daku spolubyvajucu (pripadne viac osob) s ktorou by ste to utiahli, alebo vykaslala na cely podnajom. Necitala som celu diskusiu, ale ak je moznost vratila by som sa domov, a mesacne miesto podnajmu peniaze sporila na vlastne byvanie...

jaskolka
27. jan 2022

@nikyball 5000 eur za dva mesiace? To akože kde? Vo Švajčiarsku?A za tie dva mesiace bude ona robiť čo? Prežije ako? Co akože on jej ešte ma posielať odtiaľ peniažky, aby slečna neumrela bez neho?
A myslím, že stále zabudas na to, že on nie je jej manžel, nemá s nou dieťa, nemusí ani absolútne s nou bývať, u nej nie je ani slovo, že by ho milovala, len stále točí, že potrebuje jeho peniaze a ze on nesmie ísť bývať s rodičmi, lebo ona neprežije (nie oni, ale ona). Toto ma popudzuje, a byť nim, rozidem sa už dávno.
Takže byť nim, pošlem ju kamsi a idem normálne si užívať študentský život bez toho, aby musel počúvať, aký je neschopný a zradca, lebo nechce živiť slobodnú zdravú ženu ktorá okrem fnukania a plaču príliš veľa nedokáže na seba zarobiť.
A ešte by ma zaujímalo keby to bolo naopak, tiež by si takto reagovala? Ze nech ide študentka makať, aby dala presne polovicu, ba ešte viac do rozpočtu?