Priateľ si zo mňa a z mojej rodiny robí srandu
Ahojte zaujíma ma strašne aj váš názor na toto drahé ženy. S priateľom máme dve detičky jedno má 2roky druhé 10mesiacov. Keď something otehotnela s prvým dieťaťom hľadali sme bývanie. No neúspešne keďže sme nemali dosť financií a priateľovi nevedeli dať dostatočný úver (zarábal vredy 700€) tak nám pomohli moji rodičia. Moja mama mu vybavila ten najlepší úver s najlepším úrokom. A spoločne sme aj s mojimi rodičmi išli nakoniec bývať do trojgeneračného domu. Čo je super pretože mama mi vždy pomôže ja pomôžem jej atď. A každý má svoje súkromie dóm je rozdelený do 3 bytov niečo ako v paneláku. No a teraz kameň úrazu. Priateľ zarábal 700€ doteraz ja materská 400€. Za celé dva roky čo tu sme som nevidela od jeho cent.
Moji rodičia platia všetky poplatky v dome. On ani raz nedal za nás mojím rodičom na energie. Mne to z materskej nevychádza nakoľko ťahám domácnosť aj všetko okolí detí. Teraz v septembri po dlhšom dohovarani celej rodiny konečne zmenil zamestnanie a zarobí aj viac. Ale on stále nič nedáva mne ani mojím rodičom. Stále sa vyhovára že je v debete atď pritom už zarobí viac. Ja už sa s ním o Tom rozprávať ani nechcem pretože vždy na mňa vyletí je agresívny a dvíha na mňa ruky hádže všetko o stenu. Ja už naozaj neviem ako ďalej. Pre info ja mám 24 on má 23
@annamalaga Mám pocit, že všetci zúčastnení postrádajú rozum. Vrátane rodičov autorky.
kokos ešte horšie ste si nevedeli skomplikovať život? Ľutujem tvojich rodičov. Boli sprostí na čele s tebou.
Mne napadá taka možnosť, či fakt neplatí nanejake dieťa. Autorka, to ze ty ho dlho poznáš, a ze nemal vážny vzťah pred tebou, či že vôbec nemal vzťah, to vôbec nemusí znacit že nemohol mať jednorazovy sex a niekde na druhej strane republiky teraz dieťa.
Leno z nejakého dôvodu peniaze nedáva, zatajuje ti, kde idú, vysvetľuje to úplnou blbosťou(20 eurivy nákup v sobotu) a nedovolí ti ani vidieť jeho účet. To sakramentsky smrdí...
Na druhej strane, vy máte xy problémov, nie len financie. Úprimne, toto ťažko riešiť lebo aj keď sa rozidete, on ma polovicu domu, čiže nikde nemusí ísť. Veľmi zle ste to riešili...čudujem sa, že rodičia toto dovolili a urobili.. Skratka ste si skomplikovali poriadne život, a vyjsť z toho sa bude dat zrejme len za veľkej finančnej straty, pripadne predaja domu . Aj to možno vôbec, keď nebude on chcieť predať dom, tak ste v"keli"
sa rozídete, tak budete ako jedna šťastná veľká rodinka. On s druhou frajerkou v jednom byte vo vašom dome, vy v druhom a budeš sa aj s rodičmi modliť, len aby hypotéku splácal.
Prestane splácať, tak prídete o dom všetci na čele s tvojimi rodičmi. Rozum sa mi zastavuje nad takýmito dôležitými krokmi v živote.
vies co... urobila si si dve deti s neschopnym chlapcom. Normalne je na case si ho posadit, ze zije v niekoho dome, nedava penaize na nic, ani tebe ani detom... na case aby sa to zmenilo. Cize zaraba 700EUR, neviem co si plati kazdy mesiac, ale zvysok by som brala komplet na domacnost. Ak nepochopi, ze uz nebyva u mamicky, ktora sa o neho stara a plati mu veci, ale musi to platit sam (rovnako by sa ku vasej bytovej jednotke mali postavit aj tvoji rodicia, ktori to podla mna trpia vylucne kvoli tebe, lebo ti nechcu ublizit a mali by urcit mesacne naklady na tu vasu cast a ziadat to uhradzat), tak je na case porozmyslat, co s takym deckom 23rocnym. Poslat ho k rodicom. Netrpela by som toto ani den. Je to len priatel.
@simca06022011 Čítaj pozorne - on žije v dome, kde mu patrí polovica a platí zaň úver. 😂 Jedine zakladateľka je dospelý bezdomovec s dvoma deťmi.
A inak ja neviem, cele to mate divne ako to tu citam, tvoji rodicia asi tiez velmi rozumni neboli. A este su aj neschopni sa ozvat. Nerozumiem tomu. Nastahovat sa do domu, kde hypo je na cudzieho chlapca, agresivneho a neschopneho... Z tohoto celeho vyjdete iba ak budete naozaj aktivne to riesit a razantne. Ale mam pocit, ze u vas nebude mat velmi kto. Lebo obavy z pribinacika na stene (no a? ked bude vyvadzat volam psychiatriu ze mu siblo v bedni, nech ho pridu dat do poriadku).
ja ako citam diskusie na MK, tak niektori radsej budu roky ticho trpiet dufam a cas stracat ako by sa ozvali a daco urobili.
@simca06022011 polovica domu je napísaná na mladého muža, ktorú si vraj zatiaľ spláca, teda hypotéku. Ostatné náklady neplatí, plyn, elektrinu, jedlo, náklady na deti atď. On si platí hypotéku a partnerka svoj rodičák míňa na bežné náklady.
@heleninamama ano citala som dalej 🙂 cele psycho. Cesty je z toho von iba pri raznym riesenim, bohuzial.
@simca06022011 no daj akým ráznym riešením. Lebo podľa mňa už je absolútne neskoro hocijak to riešiť. Vždy vyjde z toho na koni on
@0silvia0 ano uz som to citala aj dalej, mam dost.
Véd mu vycisli svoje výdavky na vaše deti plus nákupy plus výdavky na dom ako energie, voda, internet, TV a co ja viem co všetko atrvaj na tom ze idete 50:50....
@sasa1310 da sa to riesit, dcerenka ho kopne do zadku = odide kludne aj do rodicovksej polky a vyziada si vyzivne na deti... spoluvlastnictvo sa da vyriesti odkupenim/predajom. Mlademu panovi sa nebude plnit chladnicka, nebude sa mu tam robit nic + dostane vyuctovanu polovicu energii a poplatkov za dom. Odpoji sa mi telka, internet a podobne veci, ak to neplati on. Vybavene, zariadene.
Dokonca ak su to samostatne oddelitelne pristory, vediat am urobit aj vodomery a asi aj elektromery samostatne a teda nebudu za ine casti platit.
NIe su manzelia, nemaju to spolu, su tam majitelia samostantní, ktorí majú rovnaké práva a povinnosti a o mnoho jednoduchšie riešenia... By ma vytocil, predam svoju polovicu ciganom prvyk ktori pojdu okolo, kedze predpokladam, ze na to aby odkupil druhu polovicu- nebude mať.
Najvacsia chyba bola ze vam rodicia pomohli. Mali ste si sami vyriesit problem byvania. Mate psa a nevezmu vas do bytu. Tak idete do domu, na ktory nemate. To je ake riesenie? Koli psovy???
A to ze na teba dviha ruku, tiez musis riesit ty a nie s rodicmi. Ani jeden z vas sa nenaucil riesit svoj zivot sam a teraz ste sa dostali do situacie, ktoru neviete vyriesit, lebo to bol proste velmy zly napad... to bolo odsudene na neuspech uz od sameho zaciatku.
Dom predajte, rodicia nech si zaobstartaju vlastne byvanie a vy tiez. V tom novom byvani budete vlastnici obaja rovnakym dielom a budete davat vsetky peniaze na spolocny ucet a z neho obaja cerpat na co je potrebne.
@andreatytler kde by sa to naucili, ved su "mladucki" (na dnesne pomery). Ja sa divim rodicom velmi...
@simca06022011 len to môže trvať roky. On keď nebude chcieť odísť, nikto ho odtiaľ nedostane. Nemôžeš polovicu predať cigánom. Musíš ponuknuť jemu svoju časť najprv a s predajom ako takým musí súhlasiť aj on. Takže cigánom nepredáš. Nie je to vôbec jednoduché
@sasa1310 napisala som ti ako to je. Dostane ponuku na kupu polovice, nema na to, predam to ciganom. Inak mi odpreda svoju polovicu a dovidenia. PLus maju to rozdelene na samostatne jednotky, cize by mali byt schopni oddelit si domacnosti, prestat mu nakupovat, platit ucty a pod. V priapde agresie, volat policiu. A nech si tam byva :D Skoda ze autorka toto neriesila cele inak, rozumnejsie a vlastne ako vyssie pisali, zo seba urobila bezdomovca. My mame dom s priatelom na polovicu, aj tento mohol ist na tretiny, alebo polovica rodicom a im 2x1/4. A pri prerabkach to uplne mali rozdelit, kludne aj na bytove jednotky (neveim ci by to slo, cisto teoreticky pisem). Takto rodicia seba dostali do neprijemnej pozicie, lebn preto aby mladym nerozumnym zabezpecili "dom", lebo v byte byt nemozu :D
@simca06022011 Mali jedinecnu moznost sa to naucit v tom momente ked si hladali neuspesne byvanie, ale mama obehala banky a vybavila to a teraz su tam kde su.
Najhorsie je to ze autokra povie ze oni inac problem nemaju, len ...
@sasa1310 s predajom suhlasit nemusi, ma moznost prekupneho prava (predpokladam, ze pisomne to nemaju, ale teda k nehnutelnostiam je to bezna vec), ak ho nevyuzije vlastnik ma pravo nakladat so svojim podielom ako len chce, aj ho predat. Nic ine netreba, iba dat spolumajitelovi vediet, ze podiel sa ide predavat, dat mu ponuku teda na vyuzitie tohto predkupneho prava. NIekedy mne napr chodia na podpis aj veci ako "vzdanie sa predkupneho prava, kde vlastne podpise, ze nema zaujem si tento podiel kupit ale to zatial iba pri podnikatelskych objektoch. A to je vsetko. NIc ine tak nie je potrebne riesit (teda aspon ja som nikdy nic ine pri nehnutelnostiach neriesila)
@annamalaga mate pravdu su v srackach. Ale nie len oni ale aj jej rodina. 4 dospeli ludia a ani jeden nema financnu gramotnost.
Ak by som sa postavil do role rodica, tak by som prisiel na navstevu a povedal, ze treba zaplatit 225€ nedoplatok za plyn a tiez vycislit nejake dva roky vsetkych energii. Ze to chcem do mesiaca doniest, lebo vypnem istice do ich casti, vypnem kohutik plynu a tak rovnako aj vodu. Ak povie ze nema, tak by som mu povedal, ze ak tam chce nadalej byvat tak bude to splacat. Povedat mu ze zavolam notara a pred notarom podpise ze dlhuje ciastku xxxxx € za energie ku dnu 14.12.2021 a to riadne splati mesacnou splatkou napr. 100€. A tymto by mal clovek dokaz, ze neprispieva nic do domacnosti okrem uveru. Okrem toho ho zaviazat platit polovicu energii, ktore bude riadne ku nejakemu datumu posielat.
Ak nie, nesral by som sa, vsetko by som dal vypnut, spravil by som mu na vianoce blackout. Mohol by byt doma sam a v zime a potme. Dceru by som zobral ku sebe aj s detmi a on nech si pri sviecke zje oplatku z medom a ide nazad na internet.
Byt/dom celok ako byvanie nie je len o uvere a dajte mi pokoj.
Ako pise, ze ako s nim vybabrat je nam vsetkym jasne, ze chce od neho bud nech normalne plati alebo nech ide do prdele. Priklanam sa ale k variante, ze je uz rozhodnuta a varianta b u nej prevazila kedze rozbija veci o stenu a dviha na nu ruku.
Rozhodne rozumne riesenie. Vykaslat s nim ale neide, stale je na koni on. Treba poziadat o vyzivne ako som pisal a opakujem sa. Na vsetkych troch nezaopatrenych prislusnikov. 2 deti i zenu na materskej.
Dom treba potom predat alebo sa to pokusit tahat s rodicmi. Neviem stale ci je zalozeny byt hypotekou, nejakym spomenutym spotrebakom alebo ci je bez tarchy.
Ak by bol bez tarchy tak pozadovat predanie a alikotnu ciastku vratit naspat. Nepisem polovicu, neviem co to vasich stalo sa tam prestahovat plus inflacia zdvyhla hodnotu nehnutelnosti atd
Takze vycislit kolko je rodicov a pozadovat to nazad. Ak nebude chciet predat pouzit pravnika.
Ohladom energii, jeden dom vie mat viac odbernych miest. Napriklad v bode rozdelenia dat podruzny rozvadzac na elektriku, plynomer, vodomer.
Ale vela veci zostava prikryte ruskom tmy, nevieme ako pomoct, poradit ak nevieme vsetko a mlada mamicka len stroho odpoveda ak vobec.
@simca06022011 fajn, ktorý kupec kúpi dom, kde je hypotéka na jeho časť s ďalším majitelom domu? Jedine hotovostný kupec a totálny debil.
Prepis na katastri ohľadne bytovych jednotiek im zasa brzdí banka. Nie je to vôbec jednoduché. Skôr neriešiteľné ako riešiteľné
@sasa1310 netáraj, ako vlastník ponúknem spoluvlastníkovi svoj podiel ... a lehotu na vyjadrenie, ak sa nevyjadrí, tak ja za tú cenu za ktorú som ponúkla spoluvlasltníkovi alebo vyššiu nehnuteľnosť svoj podiel môžem predať tretej osobe.
Nie za menej.
A spoluvlastník mi tak môže fúkať práškový cukor do riti. Mal možnosť, neodkúpil, tak už mi nič nebráni k tomu predať tretej osobe. A súhlas spoluvlastníka nemusím mať. Lebo predávam len svoj podiel svoju časť majetku.
Vazena slecna, problem s nezodpovednym konanim nema len vas akoze ´priatel´/cize milenec/ kedze sk prvny system nepozna pojem druh -druzka ci partnersva v zmysle rod.prava....
Vy ste ako dpspela zena tak isto nezodpovedna ,ako aj vasi rodicia....kazdy inym smerom...
Takze aby bola jasne .... vy nie ste pravne rodina ani pribuznna s tym vasim priatelom...on je otcom vasich deti.... tym jeho pribuznestvo konci.. Takze on nem me a ziadnu povinnost vam oznamovat svoje majetkove pomery.ani prijmy....
On ma dve povinnosti: vyzvne k dvom maloletym detom.. To ste si mali u neho uplatnit.. a este jednu povinoost /ak by ste si ju uplatnili by mal.... davam do pozornosti $ 74 zakona o rodine....prispevok na vyzivu a uhradu niektorych nakladov nevydatej matke...
To,ze on neprispieva na naklady byvania v jeho nehnutelosti,ktoru ma ako spoluvlastnik s vasimi rodicmi,nie je vasa vec.ale vec vasich rodicov.... pretoze vlastniik /spoluvlastnik je povinny sa podielat na nakladoch ,ktore vzniknu v suvislosti s vlastnenim nehnutelnosti..
Ak vasi rodicia chcu jeho zivotne naklady dotovat/cize energie a veci spojene s udrtbou nehnutelmosti,je to na nich....,Ak nechcu,mali by konat....
Vy sa mate postarat o tie nalezitosti na ktore mate dosah a pravo ich ziadat... v zaujme svojich deti aj vas...
Takze tomu doporucujem venovat pozornost .
S kym deti plodite ste hadam len vedeli....Ci nie?

Autorka, co by som spravila ja v tvojej situacii:
- 1 dieta do skolky, druhe do jasli, co najskor to bude mozne a ja do prace
- samozrejme odstrihla by som od seba to tretie cudzie decko, co sa nevie postarat same o seba
- ziadat vyzivne
- vyplatit ho z toho, co splatil hypo, prepisat polku domu na seba a dovidenia.
Pories to co najskor, kym si uplne nepokazis vztahy s rodicmi. Su pre teba oporou a maju zaujem ti pomoct. Len aby im pohar trpezlivosti nepretiekol.