Priateľova tajná rodinná história a jej dôsledky
Ahojte prišla som si po radu. S priateľom čakáme bábätko som v 9 týždni zachvíľku , hľadám si spoločne bývanie , priateľ je veľmi starostlivý, rozumieme si, problem je ale v tom že sme spolu veľmi krátko a preto som sa niektoré veci dozvedela až neskôr.
Od začiatku mi vravel že on s mamou nieje v kontakte že s ňou nemá dobrý vzťah že mu nevolala 6.rokov samozrejme že som sa pýtala prečo a zaujímala sa o to boli tam nejaké rodinne problémy a pod., tak som sa nechcela vypytovať na jeho mamu viac a tak mi napadlo minulý týždeň že si pozriem jeho mamu na fb a zistila som že je rómka.. ja niesom rasista a neodsudzujem ľudí podľa farby pleti, ale ostala som v šoku lebo môj priateľ nieje tmavšej pleti a ani jeho otec nieje rom tak som nepočítala s tým že niečo sa takéto dozviem a je to podľa mňa veľmi podstatná a dôležitá vec ktorú som mala vedieť hned na začiatku. Moja rodina nemá dobrý názor na rómov, priateľa síce milujem no bojím sa či by to nebola prekážka do budúcna..
@anonym_f043ce presne tak. A môj manžel nie je Róm. Ani ja. A sprchuje sa len raz za pár dní. A nevadí mi to. To len tak, že my "dokonalá" majoritná rodina 🙂
@any_soj trošku to upresni lebo neviem čo tým chceš povedať
Poznám opačný prípad, kočka polo Rómka, on biely. On o tom tiež nevedel, lebo priezvisko má ona exotické. A je tmavšia, ale črty rómske nemá. Je inač veľmi pekná, vzdelaná, ale niektoré spôsoby má rómske. Jeho rodina ju prijala a majú ju radi.
Haha takze cakas polovičaka tak si sklamana? Boze dieca, ty nepotrebujes uprimnost ale mozog.
@anonym_f043ce presne to čo píšem. Nie je to irónia, myslím to vážne. Neznášam rasizmus.
Už rozumiem 🙂
Poznám opačný prípad, kočka polo Rómka, on biely. On o tom tiež nevedel, lebo priezvisko má ona exotické. A je tmavšia, ale črty rómske nemá. Je inač veľmi pekná, vzdelaná, ale niektoré spôsoby má rómske. Jeho rodina ju prijala a majú ju radi.
@anonym_2eac7f ja len zo zvedavosti, že aké to sú niektoré rómske spôsoby?
Myslim, ze robili v minulosti vyskum a vyslo, ze Slovaci maju v genofonde 3% ciganskych genov, lebo za tie storocia sa ludia, podobne ako vy dvaja, nasli a lubili. Bude dobre.
@reela slováci patria do europoidnej rasy, indovia tiež, preto.
@tamkka píšeš "ja nie som rasista. ...je to podľa mňa veľmi podstatná a dôležitá vec ktorú som mala vedieť hned na začiatku. ...bojím sa či by to nebola prekážka do budúcna.."
Nehnevaj sa, ale si rasistka. Ak je pre teba vo vzťahu podstatná etnická príslušnosť, to znamená, že si rasistka.
@any_soj a čo keď je? Tak, ako majú niektoré ženy kritériá, že nechcú muža, čo žije u rodičov alebo nemá vyštudovanú VŠ, rovnako si hádam môžeme vyberať mužov aj podľa rasy alebo etnicity. Áno, výber partnera bude vždy diskriminačný, ale je to rozhodnutie, ktoré ovplyvní mnohé aspekty nášho života, takže snáď mám právo si voliť partnera aj podľa nie zrovna politicky korektných kritérií. Skôr nerozumiem tomuto trendu robiť si dieťa s priateľom, hlavne keď dotyčná je s ním krátko a dokonca ani nepozná jeho rodinu 🤦
Nejde o pôvod ako taký, ale o to, že ti o tom vedome nepovedal, hoci vedel, že ide o citlivú tému a dokonca ani teraz, keď čakáte dieťa. Fakt, že s matkou nemá kontakt 6r je sám o sebe veľká téma bez ohľadu na jej pôvod. To, že dôvody poznáš len veľmi povrchne, je problém do budúcna. Rodinné väzby alebo ich absencia sa skôr či neskôr premietnu do vášho života a do života dieťaťa. Dieťa bude predovšetkým vaše. To, aký človek z neho vyrastie, závisí od výchovy, hodnôt a prostredia, nie od etnika babky z otcovej strany. Ak je tvoj partner slušný, starostlivý a zodpovedný, to je podstatné. Ale k tvojej rodine. Je naivné si myslieť, že to nebude téma. Preto je dôležité, aby si mala jasno ty sama skôr, než budeš riešiť názory iných.
@billy_jean ano, dovod preco spolu nerozpravaju bude o vela hlbsi niez povod mamky. Ale je mozne, ze s mamou rozprava, len nechce, aby ju autorka poznala, ci? @autorka
Odkial vies ze je romka ? Vies kolko ludi ma len tak tmavy pigment a niesu romovia ? Ale za tieto rasisticke slova ti prajem nech je male vizualom po babke 👌🏻
@anonym_0f8f8a 🤣🤣🤣🤣 taka podpasovka autorkinej rodine
@anonym_2eac7f ja len zo zvedavosti, že aké to sú niektoré rómske spôsoby?
@any_soj ohnik uprostred obyvačky 🤣
Akoze baby nehnevajte sa na mna,vy ste si tiez partnerov vybrali podla niecoho a aj ona ma na to pravo.Zatajit jej je ze polovicny rom je bezcharakterna podpasovka.Ja by som v tomto pripade dieta nechcela a jeho by som nakopala do tej hnusnej klamarskej riti.
@any_soj a čo keď je? Tak, ako majú niektoré ženy kritériá, že nechcú muža, čo žije u rodičov alebo nemá vyštudovanú VŠ, rovnako si hádam môžeme vyberať mužov aj podľa rasy alebo etnicity. Áno, výber partnera bude vždy diskriminačný, ale je to rozhodnutie, ktoré ovplyvní mnohé aspekty nášho života, takže snáď mám právo si voliť partnera aj podľa nie zrovna politicky korektných kritérií. Skôr nerozumiem tomuto trendu robiť si dieťa s priateľom, hlavne keď dotyčná je s ním krátko a dokonca ani nepozná jeho rodinu 🤦
@qrstxyz čo keď je? Myslí si o sebe a tvrdí o sebe, že nie je, takže žije v klamstve o sebe. Tak som jej to napísala. Čo s tým spraví je na nej.
Akoze baby nehnevajte sa na mna,vy ste si tiez partnerov vybrali podla niecoho a aj ona ma na to pravo.Zatajit jej je ze polovicny rom je bezcharakterna podpasovka.Ja by som v tomto pripade dieta nechcela a jeho by som nakopala do tej hnusnej klamarskej riti.
@anonym_bcb52d a ty bežne partnerom hovoríš etnicitu svojich predkov? Totiž ak by sa na to bola pýtala, to by bolo iné.
@anonym_bcb52d ano vybrala som si ho podla toho ci je mudry vtipny pracovity verny spolahlivy. Nie podla rodokmenu
moj exmanzel je rasista a pamatam si, ako mi vykrikoval, ze som mu zatajila, ze moja babka je zidovka (bola polka, nie zidovka). uprimne, ozaj mi nenapadlo ani vo sne, ze by toto niekto riesil.
skor ja som mala nervy, ze mi zatajil, ze je rasista ak chapes, autorka, na co tym narazam.
@tamkka
@anonym_bcb52d ano vybrala som si ho podla toho ci je mudry vtipny pracovity verny spolahlivy. Nie podla rodokmenu
@really8 kazdy ma pravo si vybrat podla svojho.Tak ako by som ja nchcela turka,araba ona ma pravo nechciet polovicneho roma.Toto je pre mna dost zavazna vec.Zatajil jej svoj povod a tym ju pripravil o moznost rozhodnut sa ci chce vo vztahu pokracovat alebo nie.
@anonym_bcb52d a ty bežne partnerom hovoríš etnicitu svojich predkov? Totiž ak by sa na to bola pýtala, to by bolo iné.
@any_soj modre oci a blondina,nemyslim,ze je to potrebne.
@really8 kazdy ma pravo si vybrat podla svojho.Tak ako by som ja nchcela turka,araba ona ma pravo nechciet polovicneho roma.Toto je pre mna dost zavazna vec.Zatajil jej svoj povod a tym ju pripravil o moznost rozhodnut sa ci chce vo vztahu pokracovat alebo nie.
@anonym_bcb52d v akom svete a akom storoci to zijes kde musis na zaciatku vztahu vyklopit "povod". Na rande ti nosili snad svoje geneticke testy aby si vedela ci su cisti arijci?
@anonym_bcb52d v akom svete a akom storoci to zijes kde musis na zaciatku vztahu vyklopit "povod". Na rande ti nosili snad svoje geneticke testy aby si vedela ci su cisti arijci?
@really8 nepokracujem v debate s tebou,je to zbytocne ked nerozumies pisanemu textu.
Haha takze cakas polovičaka tak si sklamana? Boze dieca, ty nepotrebujes uprimnost ale mozog.
@anonym_fe3782 Keď už tak "štvrtináka"...
@tamkka o čo tu vlastne teraz ide? Chudák asi presne pre takýto názor ti to nepovedal. Asi už má s tým skúsenosti, bohužiaľ už spravil dieťa.
Zeny, ktore tu pisete, ze no a co ze je romka a podobne. Chceli by ste mat romske dieta s moznou mentalitou romov v osade? Naozaj?
@anonym_1a144e mentalita sa nededi a s charakterovymi crtami, akokolvek negativnymi, sa da pracovat. A na tvoju otazku, mozno by som predychavala tuto info, ale urcite nie, co by mozno moje dieta mohlo zdedit...geny sa dedia 7 generacii dozadu, poznas ich vsetkych z kazdej strany - cca. 500 ludi cez 150 rokov?? Ja som skoncila max. Pri prarodicoch, aj to nie je istota z kazdej strany....
@tamkka dieta dedi gény po starých rodičoch. Je možné, že vaše dieťa bude tmavšie...mal ti to povedať skôr, to je jasné. Ktovie, čo všetko ešte nevieš.
@anonym_bcb52d nepokracuj. S obmedzencami si nemam co povedat.
@really8 nie si sama obmedzena ked nerespektujes nazor ineho?Urazaj tu,ktora ta porodila.
@really8 nepokracujem v debate s tebou,je to zbytocne ked nerozumies pisanemu textu.
@anonym_bcb52d podobne ako really8 ani ja nerozumiem, nie, ani trochu. Do ktoreho pokolenia je potrebne dokladovat povod, aj rodokmen treba nosit na rande? Geneticke testy si si uz, dufam, dala urobut za peniaze z prvej brigady na strednej. Akoze what? Ani trochu blbo sa pri tom necitite?

Nechápem čo majú ľudia furt problém s rómami.Ja som polovičná rómka.Mama romka otec biely a všetci sme taký že by na nás nikto nepovedal že sme poloviciari.Na takých Rómov ako ukazujú napríklad v telke ktorý sú špinavý, zanedbany , nerobia mám názor že nám "normálnym iba robia hanbu.A tak isto nie všetci biely sú poriadny .Nieraz ma až zarazilo že si neumyvaju ruky po wc,nesprchuju sa niekoľko dní atď a je to v pohode lebo sú biely .Pokiaľ je to dobrý človek nerieš čo povie rodina.
@anonym_f043ce presne tak. A môj manžel nie je Róm. Ani ja. A sprchuje sa len raz za pár dní. A nevadí mi to. To len tak, že my "dokonalá" majoritná rodina 🙂