Príliš prispôsobivý priateľ
Ahojte, mám taký zvláštný problém s mojím priateľom. Má 38 sme spolu už pár rokov ja som jeho prvá známosť ale viac menej vzťah na dialku sme spolu tak 1 týžden do mesiaca plus nejaký víkend, dovolenka. Je až extrémne hodný , radšej je ticho aby nebolo zle ako to on nazýva. Všade by chcel byť aj so mnou. Nejdem ja nejde ani on aj ked chce ale bezomňa nejde. Jednoducho urobí všetko čo mi na očiach uvidí. Stále by len pomáhal. Každý ho chváli, že druhý taký nie su. Ale mňe príde ako človek bez názoru a lahko ma nahnevá blbosťami keď mi len tak pripomenie, že keď on niečo chce tak to neni dobré ale ked to navrhne niekto iný súhlasím dám napríklad nechcela som sa s ním vyfotiť na dovolenke pri vodopáde neznášam fotenie ale švagrová stále otravovala, že nás spolu vyfotí tak som súhlasila kvôli nemu a po týždní mi to vytkol, ale len v správe do očí to nepovie. Mne to správanie príde také neprirodzené a o všetkom aby som rozhodovala ja lebo ak by to nebolo dobré nech neni na neho zle. Teraz ma zaujíma som ja ta špatná čo ho nechápe a má niečo zmeniť?
moj muz ma podobnu povahu.. je flegmatik a je introvert.. v praci sa dokaze prisposobit a bol dokonca aj na veducej pozicii kde mal vlastny team a tam je proste uplne iny - ale doma vzdy kludny (ja zase cholerik) a radsej sa prisposobil.. odkedy ale mame deti, v praci to ma narocnejsie, aj jeho povaha sa trocha zmenila, obcas sa aj somnou pohada.. tazko sa opisuje niekoho povaha, pretoze kazdy ma milion stranok a kazdy den moze nejaku situaciu riesit inak.. my mame stastie z toho titulu, ze mame na vela veci rovnaky nazor a hadame (resp. zvacsa iba ja sa hadam) len o blbostiach (az na par vynimiek v naso spolocnom zivote)
no v kazdom pripade - ja som rada ze moj muz je taky aky je - nieco z neho sa nalepilo namna, nieco zo mna sa nalepilo na neho.. aj ked su situacie, ked mam na to strasne nervy.. napr.na dovolenke pri balatone - obrovska prazdna plaz, mlada partia ludi si rozlozila deky rovno pri nas.. deti jedli hotdogy a mladi tam vsetci zacali fajcit, vsetko rovno na moje decka.. do mna sto certov voslo, tak som im po slovensky zacala rozpravat nech sa posunu, mam tu deti.. oni zjavne najprv nechapali, tak som povedala muzovi, nech im to prelozi do nemciny.. a on? zlozil hlavu a nepovedal ani slovo!!! taka som bola sklamana, ze sa za nas nepostavil.. mladi to pochopili, ale toto ma velmi nastvalo.. napriek tomu, je to moj muz, mam ho rada.. nie je dokonaly, ani ja nie som a mam x milion chyb..
ja to beriem tak - nikdy nic nie je dokonale, v kazdom vztahu sa najde nieco s cim clovek nie je spokojny.. je mozne ze sa raz zmeni.. ale aj dost mozne, ze nie.. treba sa porozpravat uprimne a polopatisticky s partnerom a najst riesenie spolocne ak ti to velmi prekaza.. ak sa ale nezmeni rozmysli si ci vydrzis drzat prve miesto v rodine aj ked pridu deti..
nie je náhodou býk? 😀 A nezmení sa, to mi ver. Teraz to vieš ešte nejak tolerovať ked spolu nežijete, ale ak by ste spolu žili, tak ti tá jeho dobrota a submisívnosť pekne otrávi život.
@jana_eyre presne podobne situácie má dovádzaú do nepríčetnosti. To je šťastie že sú to ojedinele situácie. Ja tak v podstate nejem mäso (len keď musím) nechutí mi. A neviem v podstate po anglicky, ako pelozit si preložím. Ale konverzácia z mojej strany viazne. Priateľ robil v zahraničí. Vie parádne angličtinu. Šli sme na dovolenku na pumpe som mu kázala vypýtať ja neviem či bagetu bez mäsa alebo čo. Ani bohovy! Vysral sa na mňa. Šli sme preč... Ostala som hladná 😑
Ak hladas dokonaleho muza, princa na bielom koni, tak uz konecne dospej. Ak ti vadi, ze je moc dobry, tak sa nad sebou zamysli a tiez dospej. Kazdy ma chyby. Hadam aj ja 🙂
dámy a PREČO HNEĎ PORUCHA OSOBNOSTI???? PORUCHA??? to že je niekto iný, je hneď porucha? a ešte k tomu nekonfliktný dobráčisko - to je výhra, nie porucha...
@ajinka23 tebe vadí, že je k tebe dobrý??? "je taký stále radšej odíte von než by sa aspoň trochu pohádal" - a to je chyba??? bolo by lepšie keby doma treskol po stole, jednu ti strelil, otočil, poj*bal, urobil decko tebe aj výčapníčke z krčmy kam sa chodieva ožierať a mlátiť s podobnými skrachovanými indivíduami? jeeezusmááária 😨🙏 škoda takéhoto chlapa pre teba 😒 a aj ty si nešťastná, tak si nájdi nejakého dominantného alfa samca, keď ťa urobí šťastnejšou a dopraj obom šťastie (aj sebe aj jemu)
a už čakám kedy tu pribudne tá debilná veta "ženy nevedia čo chcú" ale očividne v tomto prípade to tak je... tráva je vždy zelenšia u susedov
@221girl ano aj u nas su to ojedinele situacie.. vzdy sa ho ale pytam, ci sa zamna hanbil a preto sa zamna nepostavil, ale ze nie ze somnou suhlasi, ale napr.v tej situacii, ze ved naco by im vravel.. ved naco asi nato aby som sa necitila ako nepravom nespokojna, neviem kto by bol stastny keby na jeho deti niekto fukal cigaretovy dym..
ale zase moj nema taky problem normalne komunikovat o comkolvek s kymkolvek aj bagetu mi vypytat 😊, (moj cely den komunikuje v praci len po anglicky a nemecky, ja len rozumiem a hanbim sa rozpravat) len ked sa schyluje ku konfliktu som len ja ta, co sa musi za nas postavit a to ma mrzi..
@zuzanka.zuzu presne.. uz ani byt dobry nie je dobre.. niekedy mam pocit, ze vacsina ludi na internete byva dokonala, nic z ich povahy neprekaza nikomu,vsetky ich rozhodnutia su vzdy bezchybne a vzdy sa vedia rozhodovat podla spravnosti a takych maju samozrejme aj partnerov a cele rodiny.. (to pisem nie len na margo tejto diskusie, ale tak celkovo co tu kazdy den citam)
@jana_eyre on sa podľa mňa nehanbí... Ono to proste a ty si nevieš a ty nemôžeš a ty a ty ... Toto stále dokola. A tiež sa za mňa nepostaví... Nikdy ma len vezme za ruku že pod. A potrebuješ sa hádať. A vieš aký sú ľudia. Ja keď vidím nejaký pár, aj sa mu snažím ukázať čo mi chyba... napríklad v rade raz sme stáli (na kolotoč alebo také niečo) a jednu babu tam skoro prevalcovali, minútu predtým mňa. Môj bez povšimnutia. Ten druhý podrhal toho chalana a pekne slušne mu povedal ze prosím ta dávaj pozor veď si mi skoro zvalil priateľku.... Najviac ma štve že si ma nezastaví pred svojimi rodičmi
nobud rada, že je taký,že ty si TA hlava aj krk, akonáhle chlap začne vytrkovať pazúre a dupať soi svoje a tvrdohlavo zaryto neprijíma žiadny názor, tak potom by si sa tu sťažovala, že je tvrdohlavý a robí si po svojom. vedz,ze toto je lepší pripad.
@221girl podla mna maju jednoducho taky blok v hlave.. mozno este z detstva, ktovie.. to je to iste ako ani mna by nikto nedonutil konat kludne ked mam v sebe najvacsie nervy na svete 😅😅 oni proste tie nervy asi nemaju, alebo su tak hlboko skryte.. mozno aj preto im vyhovuju viac zeny co su ohnivejsie.. ja som raz mala priatela co bol nervak ako ja.. no kazdy den to bolo len o tom ze sme boli ako taliansky par a potom sme sa udobrovali.. to mna strasne vycerpavalo.. lebo sice sa viem riadne nastvat, ale za 5minut ma to prejde..
@zuzanka.zuzu nie je to vyhra.
lebo taky clovek ta casom zacne deptat tym, ze je k tebe vzdy dobry, ze ti ide v ustrety, ze sa prisposobi, ze hladi iba na teba, ze on toto a hento pre teba.
ani si sa neprosila, mozno by si kludne pristala na to, ze nech aj on si povie, co chce, nech sa len stale neprisposobuje.
ale robil to. a ked to robil, tak co s tym? prosit ho na kolenach, aby to nerobil stale?
a potom si zrazu vypyta ucet. zacne ti predhadzoavat, aka si zla, nevazis si, nemilujes dostatocne, ini su ti dolezitejsi, maloco, co pre neho robis, je dostatocne, atd.
ohodnoti ta tak, ze z toho vyjdes najcernejsia. obcas dokonca az bezcitna, sebestredna, vyuzivacna.
prilis dobrosrdecne povahy su hrozne. su take laskave, az vo chvili, ked maju pocit krivdy, vedia byt zakerne ako maly zbabely psik a utocia od chrbta na najcitlivejsie miesta (namiesto konfrontacie z oci do oci ta iba obvinia a hrdo odkracaju, odmietnu k tomu cokolvek od teba pocut. alebo ta poohovaraju pred vsetkymi - teda, oni si iba vyleju a vyplacu na niecom pleci ubolene srdce, ale na tebe neostane nitka sucha.).
je to taky temny protipol ich dobroty, ked nadobudnu pocit, ze im nie je oplacane rovnakou mincou (a ze vedia to znasat dlho a dlho ta vedia nechat v omyle, ze su v pohode, pricom uz vrsia pocit krivdy na krivde.).
@jana_eyre ja si nemyslím, žeby sa za teba hanbil, skôr si myslím, že je mu trápne pred niekým vyvolávať konflikt. Možno vidí, že sú to pubertiaci, radšej sa on zdekuje ako by mal vynakladať energiu na riešenie takej banálnej veci. Chlapi sú nastavení riešiť krízové záležitosti, záležitosti, kde ide o život. Toto sú pre nich somariny a nestojí im to za to. A možno nemajú ten ochranársky pocit aký majú matky...
My sme raz stáli v supermarkete v rade s našimi vtedy malými deťmi a nejakí nabúchaní (svalovci) chlapi (vtedy cca 25-30 roční) preberali oplzlo medzi sebou sexuálne skúsenosti naplno pred všetkými s rôznymi vulgárnymi nadávkami - ako ktorú poj...bali... Môj manžel (vtedy mal dobrých 110 kg) to už nemohol počúvať a rázne ich požiadal aby sa prestali tak vyjadrovať, že tu máme deti.
Našťastie chlapi stíchli, ale pokojne sa do neho mohli vulgárne pustiť a vynadať mu do nejakých pííííp... ja osobne som sa aj bála...
možno aj tvoj muž má strach, že konfrontácia sa zvrtne zlým smerom a výrastkovia by sa do neho pustili a ešte mu vynadali a nechce vás vystaviť takejto krízovej situácii. Lebo výrastkovia sú nevyspytateľný, v skupine im rastie ego a nikto nevie či nie sú pod vplyvom niečoho.
Ako môže to byť celkom inak, iba som sa snažila vžiť do chlapa, ktorý sa nepridá v krízovej situácii ku svojej žene...
@0silvia0 ano moze to byt tak.. ale za 13rokov som uz zazila viac takych situacii.. ako napriklad bola namna velmi neprijemna bezdodvodne predavacka, ja sa hadam, skusam argumentovat a on sa pomaly zamna skryje, tvari sa, ze neexistuje.. mam v takom pripade pocit, ze sa hanbi hoci vie ze mam pravdu.. ja nemam prilis vysoke sebavedomie, mna potom take hadky velmi mrzia a ktomu mi ani on neda ani brvou najavo ze somnou suhlasi..
nemam ale rada nespravodlivost, vzdy sa ozvem, zatial co on si vzdy necha skakat po hlave.. ja viem ze je taky, akceptujem to, len vravim, ze ma to proste niekedy zamrzi.. tak ako som napisala - nikdy nic nie je dokonale a kazdy vztah ma nejake "problemy" resp.situacie kedy by si predstavoval ich riesenie inak ako prrbehli.. niektory vztah ma "problemov" viac, iny menej, ale vzdy sa nejaka taka situacia najde..
@zuzanka.zuzu ale jej nevadí , že je dobrý, ale že sa nevyjadrí keď ma a môže a potom jej to vyčíta
.To, že všetko rozhodovanie a tým aj zodpovednosť necháva na nu. On nie je nekonfliktný ani flegmetik ale zbabelý , nerieši problémy ale uniká pred nimi atď.Clovek ,ktorému chýba zdrave sebavedomie ,na ktorého sa môže spoľahnúť, ktorý preberie časť zodpovednosti v partnerstve...byt s takým človekom je podľa mňa psychicky náročné ,ja by som s takým človekom nechcela žiť a to som dosť schopná aj dominantná.
Chodila som som tak s jedným chalanom 2 a pol roka...ako píšem chodila...liezol mi s tým na nervy
@ajinka23 Ahoj, ja si myslím, že Ťa veľmi ľúbi. A asi viacej ako ty jeho. Vieš, keď takto vystupuje ku každému, tak by som to priradila k jeho povahe.A ak len k tebe, tak Ťa ľúbi. Keby si stretla ozajstného kreténa, tak by si len túžila radšej po takomto chlapovi. A možno zase pre niekoho ten kretén, je pán úžasný! Tak, keď nemáte spoločné dieťa, veľa šťastia pri hľadaní .. ☺ lebo, kde sa pominie láska, tam sa hľadajú chyby ...
riešiš blbosti..ale v pohode,ak ti to vadi,kludne rieš
Mne to pride take ..malicherne. Tie problemy by si mala v kazdom vztahu len s kazdym trochu ine. Keby som mala vymenovat situacie ked ma muz sklamal ci nahneval kazda by mu dala diagnozu a poslala niekam.Keby som vymenovala jeho prednosti kazda by ho chcela. Proste ho uz nemilujes a tak ti moze vadit aj to ako hlasno dycha ked spi. Alebo mu puka sanka ked je. Jeho proste mozes natiet na chleba ale to sa ti nechce ty chces byt natierana.. Hneva ta ze vsetci ho maju za dobraka a ty pri nom sa citis ako ta zla. On radsej prehltne akoby ta mal nahnevat a ty povies ze nema nazor. On nazor ma len ho pred tebou skriva lebo nechce sa stale o blbostiach dohadovat no niekedy aj take blbosti cloveka dlho zeru a musi o nich hovorit. Nemyslim si ze je hrozny a ze je to diagnoza ako tu niektore pisu a ty snimi stastne suhlasis. Proste sa k sebe nehodite. On potrebuje zenu ktora vie co chce je rozhodna a nema problem ho modelovat podla svojich predstav ktora vie ze co si s inym nevydupes to nemas a stymto jej to pojde lahko a krasne. A ty potrebujes dakeho dominantneho chlapa co sa za nazor stebou pohada co si bude presadzovat svoje a ked sa ti raz za cas podari presadit tvoja vola tak budes stastna ako blcha.

ja tu odísť neradím, nevravím, že to nie je problém, ale úplne ideálny muž asi neexistuje, jemu predpokladám chýba tých 20% do dokonalosti (inak zrejme nemá žiadne vážne nedostatky - pracuje, má ťa rád, váži si ťa, nepije, viete sa spolu rozprávať, mať nejaké aktivity spoločné atď...).
Je v ňom nejaký strach, vyhýba sa konfliktu, zodpovednosti... ale strach má niekedy veľké oči. Skús sa ho spýtať, že čoby sa stalo, ak by niekedy "bolo zle"?. V zmysle, on by o niečom rozhodol a bolo by to nesprávne. Čo najhoršie by sa mohlo stať a čoho konkrétne sa na tom najviac bojí. Výsmechu? Že ho kvôli zlému rozhodnutiu niekto prestane mať rád, alebo opustí? Že bude musieť povedať "bola to moja chyba" ?. Že bude znášať dôsledky v zmysle nahradenia škody, ospravedlnenia...? Nech o tom porozmýšľa a nech skúsi postupne rozhodovať o maličkostiach a neskôr väčších veciach.