Príliš utáraný syn
Ahojte, názov ma ako mamu mrzí, ale myslím že je najvýstižnejší ak ho chcem stručný... K veci...
Syn je odmala veľmi utáraný, kto si myslí že má doma ukecané dieťa verte, že nemáte doma toho môjho. No a tu je problém. Bývame na mieste kde je cca 15 domov, su tu rodiny s deťmi, my sme sa nasťahovali posledný, akosi sa s nimi skamarátil, syn by chcel byť s nimi stále, ale posledný týždeň počúvam ako mu deti hovoria že je otravný (ja to chápem lebo jeho štýl komunikácie je naozaj taký, aj keď to vyznie odomna ako matky zle) v skratke sa s ním ani deti nechcú hrať, doslova som počula ako hovorili že "si otravný, lebo stále za mnou beháš a nič iné len ferko ferko ferko...) meno vymyslené ale asi ste pochopili čo tým myslím. Ja sa dotoho ako mama starať nechcem, musí sa aj on naučiť ako má s inými rozprávať, musí si podľa mna v kolektíve to miesto" obhájiť "nejako sa zaradiť sám, ale ako mame sa mi to zle počúva.
Povedala som mu že si tak hovoriť nemá nechať a keď sa s ním deti hrať nechcú a začnú mu tak hovoriť, nech príde domov. Lenže viem že on domov nepríde, hovoria mu tak a on aj tak behá za nimi
Neviem vlastne ani čo
Ja mam 2,5 ročnú, utarana až tak nie je, ale miluje ľudí a keď sa jej niekto zapáči, či už dieťa alebo dospelý, nepohne sa od neho na krok. Už teraz ju učím, že nie každý sa s ňou vždy chce hrať a keď jej povedia, aby ich nechala, nech ich nechá. Naozaj to je otravné a nie každý má vždy náladu. Rovnako by som aj na tvojom mieste synovi vysvetľovala stále dokola, že keď mu Ferko povie, že sa s ním hrať nechce, nech sa ním viac nechodí, potom skončia aj posmešky a reči o otrave.
Kolko ma rokov?
máme niečo podobné doma....Tiež je v kolektíve out....ako matku ma to mrzí. často býva terčom posmechov.... Zvyknú ju kamarátky využiť a potom už ju akosi nepoznajú... 😢
Tak ono je tiez pravda ze ked sa zacne skolsky rok tak tam dostanu taku prestavku v tychto poulicnych vztahoch a ptom ked sa uvidia po slhsej dobe tak to zase bude o niecom inom. Je pravda, ze nemali by mu tak hovorit ale asi by bolo treba aj aynovi nejakymsposobom naznacit ze sa moze snazit o kamaratstvo a byt s nimi ale nech ich neumara svojim rozpravanim - i ked je pravda ze on sa nauci neskor aj kontrolovat a trochu sa skoriguje, cim ak ho naucis nerozpravat sa s tymi co ho upozornia nanieco co im lezie na nom nanervy tak bude mat menej priatelov a menej socialnych zrucnosti. Toto by som fakt nechala na tie deti aj tak trochu
@thoughtfulweirdo hovorím mi to stále dokola, dokonca sa ich pýta keď za nimi ide, či sa s nimi môže hrať. Niekedy povedia áno, tak ide, ale keď ho idem pozrieť, alebo idem poňho napr o hodinku, tak to zase počujem. Stále mu hovorím, že nie všetci sa s ním budú vždy chcieť hrať, že to musí rešpektovať. Ale on proste neodíde odtiaľ, keď mu tak hovoria, nechce od nich odísť a je starší, bude mať o pár mes 7r niesom pri ňom ako ty stále pri 2,5 chápeš, akurát chodím častejšie "na kontrolu" Mňa to trápi, lebo tu sú všetky deti kt sa poznajú dlhšie, z každej rodiny súrodenci rôzny vekovo, medzi sebou kamoši, takže aj zapadnúť zapadne ťažšie, aj keď on by sa veľmi chcel s nimi hrať a potom je presne taký otravný, že chodí a vkuse niečo brble napr meno dookola, kym ho niekto nebude počúvať a podobne.. Tak som sa asi len chcela vypísať, lebo keď ho potom volám dnu, je až smutný.. Ja sama musím uznať že tým že vkuse brble je naozaj otravný, často mu to hovorím, že zbytočne a vela rozpráva a potom to už ľuďom vadí, priznám sa že aj mne samej keď je toho už veľa, ale on je proste taka povaha, taky je.. Aj doma je vkuse len mami, mami, mami a mamiiii...
Skor by som to riesila este mozno tym, zeby si si snazila ziskat tie deti aj ty - vsak nech si pozve 1-2 na olovrant, pohrat sa s nim v jeho dome - a tak ich vystriedaj vsetkych - nie vsetkych naraz ale tak aby mali v mensich mnozstvach moznost spoznat tvojho syna blizsie aj oni - “divide y venceras” rozdel a vyhras
Ja mám také dve deti. Dcéra je tým známa všade, kde sa objaví a zážitky s ňou sú na román. A môjho škôlkara po prvých dňoch v škôlke začali učiteľky prezývať Rapoták, lebo vraj sa mu nezatvoria ústa a povie aj to, čo sa ho nikto nepýta. Beriem to tak, že genetiku človek neojebabre.
ahojko skus za zamysliet ci je to len tym rozpravanim alebo tym detom vadi aj nieco ine, mozno ich skus pozorovat bez toho aby si do ich hry zasiahla, aby ta syn videl ze ho ides skontrolovat, lebo takto aj deti vidia ze ho chodis kontrolovat a maju pocit ze su kontrolovane aj oni 🙂 a co tym detom vlastne vadi? myslim ze nie len to rozpravanie... a urcite to neries ak ma mat dobre vztahy v kolektive musi si ich vybudovat sam s kamaratmi inak to bude este horsie a budu ho posielat este viac prec lebo to bude vynutene drzim palceky
@prasiatko30 presne preto mu hovorím že ked mu tak začnú hovoriť, nech sa zoberie a príde domov, Tým ze on veľmi chce byť s nimi to ale sám neurobí, nechá si tak hovoriť a deti sú deti dosť potom stupňuju také reči vieš... Byvame tu 3/4roka a s deckami začal behať až teraz po jari, cca po korone keď už bolo všetko uvoľnené, takže aj kamoši sú tu preňho taka novinka že už mu aj ja dovolím "flákať" sa tu a dam mu viac voľnosti behať lebo tu môže, ale viem že aj on si potom sám môže zato keď za nimi chodí aj keď to nechcú. A aj keď sa mi to chápe ťažko, chápem aj tie decká že mu to potom povedia..
Vsak mu povedz nech pozve niektoreho z nich na olovrant priprav dobry olovrant nech sa zahraju u vas a tak - a tak si ich trochu aj odstriehnes uvidis aku maju medzi sebou dynamiku a aj tvojmu synovi to pomoze utuzit priatelstva
@heleninamama učiteľka by si mohla odpustiť blbé prezívky nech je to dieťa akékoľvek..... 😉
@kacena4 nie to vôbec, oni sa hrávajú tak ze nevidia vôbec že idem. Hrajú sa tu hocikde, idú ku jednému chlapcovi na dvor su tam aj pol dna atď.. A nechodím zase nejako často, sem tam je to keď mu idem zaniesť mikinu alebo behajú hore dole aj okolu domu a tak ich počujem.. V skratke je to naozaj v tom, že oni sa tu všetci poznajú dlho, malý chce byť s nimi kamoš, chodí za nimi, aj ked mu povedia potom, aby za nimi nechodil, no problém je že on neprestane, proste chodí a potom už padli tieto reči, hlavne teda jeden chlapec, ked sa ho maly pýtal že prečo sa ním niekedy hra a inokedy mu tak rozpráva, povedal mu že ho nemá rád a on je aj ten ktorý s týmito rečami začal a dnes sa hral aj s iným a už obaja začali. Syn je taka citlivka, on aj v škôlke všetkých by dával štýlom "všetci spolužiaci sme predsa kamaráti nemôžem sa hádať"
@deti95060810 No ja ju aj chápem, keby si ho počula, pochopíš tiež. A on je navyše mimoriadne vytrvalý, keď má potrebu zvestovať niečo dôležité. A tú potrebu má stále. A ako rastie, je hovorcom aj za ostatné deti. Po niekoľkých hodinách s ním má človek pocit, že mu narastie a exploduje hlava.
Má tvoj syn súrodenca?tak túži po kamarátoch, až si nechá nadávať a osočovat.Ty sa práveže ako mama do toho musis miešať musíš mu vysvetliť, že nemôže každý robiť ako on chce, musí pochopit, že nie všetci môžu byť jeho kamarati.Cim viac ho budú odstrkovat, tým viac bude túžiť byť s nimi.Spravila by som mu iný program.Ty ako mama si zaujatá syn nemusí byť utarany môže byť majetnicky a to je nepríjemné.Najlepsie je nájsť si jedného kamarata.Syn sa otuka toto sú také prvé kamarátstva a je bez tvojho dozoru a hľadá si svoje miesto
@prasiatko30 boli už aj u nás, oni ked su vonku behajú hore dole, dnu na 10min a potom zase von... Chodia ku jednému chlapcovi su tam dlho.. Len teda toto spustil najmä ten jeden chlapec, je to asi týždeň čo som to zaregistrovala, že sa to deje hlavne tie reči... Ale uz aj predtým malý prišiel že chlapci sa chceli hrať sami atď.. No predtým ako príde už domov, za nimi dokáže chodiť aj hodinu. Ja viem že si to robí aj sám a nie a nie si povedať, on je proste taký... Potom ich počuje o pár min a chce ísť zase za nimi a nechcem ho už pustiť keď sa sním nechceli hrať.
@luccija nema surodenca ani nejako netúži po nom, ano prvé kamarátstva a preto mu to je také vzácne, no on vhupol do už zabehnutých kamaratstiev o to to ma ťažšie. A áno je utárany a je to tým, ked sa ním hrať nechcú on to nerešpektuje chodí za nimi a tak spustili jeden chlapec tie reči ktoré sú vkuse, hovorí mu to naozaj vkuse. A samozrejme ze ako mama som zaujata, preto som napísala, aby som dostala aj iné názory. Aj ked ja viem a už aj vyššie priznávam že viem že týmto si tie reči vytvára sam, ale zase nechcem aby si nechal hovoriť take reči. On sa nevie brániť pred inými a ja mu to isté vysvetľujem stále dokola. Ze nie všetci budú chcieť byť jeho kamaráti, ze to musí rešpektovať, že nema za nimi chodiť ked mu povedia nech nechodí, ale takisto si nemá nechať aby mu iný hovorili také veci. Lebo jedne začne, pre iných je to sranda a nakoniec zostane "slovne šikanovany" tým ze všetci uvidia že mu môžu take veci hovoriť. Je to teraz taka situácia.. nová aj pre mňa
Chápem čo myslíš taký dobrák hlupák.Bude to mať tazke každú mamu trápi, keď jej dieťa vyčlenuju z kolektívu.Nauci sa asertivite deti sú zlomyselne
To je negativum jedinacikov, ak by mal súrodenca je zvyknutý na slovne potýčky a vedel by sa obranit
Mno ako píšu ženy, je jedináčik, je sám, a nechce byť, možno nejaké krúžky? Alebo niekde, kde tie deti musia s ním byť. 😳😕😂 Lebo takto on behá za nimi a zjavne nechápe, kedy je dosť. Možno aj vy doma vo vasom vzťahu mu všetko dávate a vždy odpovedáte...nezažil veľmi asi také sklamania a neponaucil sa z toho? A určite by som sa to snažila chlapcovi vysvetlt, prečo je zle že sa tak správa a že deti sú kruté a celkovo ľudia tiež. 🙄 On sa postupne umierni. Len nebuď ticho, lebo synovi to dôjsť nemusí, čo robí zle... 🤷 A nehraj na obe strany, takto mu vysielas zmiešané signály. Buď ANO alebo NIE. Nie, že nechoď za nimi, keď...ale za keď... A keď ... A keď... Prosge, nech sa na tie deti vys...
No ešte by som skúsila, aby si sa ty s ich mamičkami skamarátila, lebo čo si ja pamätám, tak my sme takéto deti nejako tak brali do partie, aj keď boli otravné, ale naše mamy sa spolu navštevovali a tak sme ich nejako dokázali akceptovať.
@ivangeline krúžky zatiaľ nemá, nijak k niečomu prejavili zatiaľ záujem tak nešiel. Na ihriska chodíme to si vždy niekoho nájde, ale nemá problém sa vyhrať aj sám, tu je to o tom, že tie deti sa tu všetky hrajú spolu lebo po poznajú. Je jasné že aj jemu sa to paci ked sa s nim hrať chcú, že lieta po vonku s nimi, doteraz to nerobil.. A teda rozprávať mu rozprávam stále to isté dokola, že to tak robiť nemá lebo potom sa s ním hrať nebudú chcieť a presne ked za nimi chodí, ked to nechcú, začnú mu tak rozprávať a keď mu tak rozprávajú je to škaredé a nemôže si tak nechať hovoriť.. Alenon to berie tak že ved nie vždy mu tak hovoria a om sa s nimi chce hrať. Sam v tom ma zmätok a pýtal sa jedného chlapca že prečo sa s ním niekedy hra a potom mu začne tak hovoriť. V kolektíve sicto musí ustáť sám, už teraz niesom pri ňom na každom kroku... Ja viem že časom pochopí viac veci, aj ked pôjde do skoly tak sa naučí možno viac byť ticho. Ale on naozaj len trepe a trepe, cele dni... Proste sa mu nezavre pusa
@777januska777 ja som maxi introvert... takže ja sa v rámci susedskej slušnosti porozprávam ak nejako ku tomu príde, ale stačí mi. A hlavne tie ženy majú xy deti, nevedú tu také tie mamickovske debaty a pod, každá beha za ďalšími menšími deťmi čo som si všimla
myslim, ze stale opakujes dokolecka to iste posielaju ho prec on nechce ist on je chudacit oni ho nechcu a ja nechcem aby mu to robili... - precitaj si svoje prispevky stale hovoris o tom istom, myslim ze je dost velký aby pochopil čo je "nie" a čo je "ano" ak ho nechcu nech si da na chvilu pauzu jemu by sa tiez nepacilo keby sa mu niekto vtieral (vam) bud to neriesi nech si to vyriesia chalani sami nedavaj mu rady o sikanovani prosim ta toto je chlapcenske hasterenie sa nie sikanovanie! sikana je umyselne a pravidelne ublizovanie cloveku!!! pozor na slovicka potom pride dieta do skoly a rodicia zacnu nafukovat situacie ked sa deti pobiju cez prestavku lebo sa sikanuju ☹ hlavne by si to chalani mali vydiskutovat medzi sebou nauc ho klast vhodne otazky na tie vety typu chod prec nechceme ta tu nech sa vie brati vchodnymi argumentamy stylom co vam vadi prave v tejto chvili? preco sa s vami nemozem hrat?, preco sa vam nepaci ak sa s vami chcem hrat? a treba to potom rozdebatovat ten dovod uvidis ci to bude len ta jeho ukecanost uz som ti to pisala vyssie
Neviem či je dobré byť silná matka ale možno by som mu to zakázala s tými deťmi ... Proste že nebude môcť byť s nimi a hotovo. Tým ho ochrániš, keď on to zatiaľ nevie. Neviem, ako iné ženy...ale ja by som tak asi urobila, keďže má kontakt s inými deťmi aj inde..
@kacena4 opakujem to dokola preto, že vždy odpovedám konkrétnej osobe, z vlastnej skúsenosti viem, že nie každa číta ostatné komentáre, takže beriem že myslíš že hovorím len to isté, ale skôr odpovedám konkrétnej mamičke, tak jej to opíšem v príspevku kde ju označí v rámci "našej" debaty.
A ďakujem za radu s komunikáciou a tými otázkami, že ked mu to povedia, nech vie aj on vhodne reagovať.
Za chvilu je skola, druzina, kruzky, najde si novych kamaratov a mozno uz za tymito behat nebude.
A ja by som to asi neriesila. Ked to jemu nevadi, tak by som ich nechala, nech si poradia sami.
Ja by som ale fakt vsadila na to aby si z toho zhluku deti nasiel nejakeho lepsieho kamarata - aplikovat nashovu konduktualnu teoriu - ak pojdes za tym najsilnejsim chalanom on je bos a tvojho bude zosmisnovat ak on sa zacne viac hrat a ty viac podporovat kamaratstvo tvojho syna s inymi detmi mozno v porovnani s tymto vodcom slabsimi chalanmi ktorym mozno tiez lezie na nervy ze ich diriguje tak mu v ramci toho zhluku deti umoznis prebit sa a najst si svoje miesto ale tam by si mohla helfnut ty ako matka - opakujem nepozyvaj ich vswtkych ani mozno tych najlepsich kamaratov toho vodcu nie je tam ziadne dieta s ktoreho by spominal viacej, priprav im program - olovrant, zober do kina, do mesta na nieco zaujimave - fomentuj jeho “bocne” znamosti v ramci kolektivu
Ahoj 🙂 ver mi, že ja ti veľmi dobre rozumiem 🙂 nečítala som ostatné príspevky, takže neviem, čo ti baby radia, poradiť ti neviem, pretože ja som s tým tiež veľa nenarobila. Chcem ťa však povzbudiť, že sa to môže zmeniť, u nás sa to samo, tým, že vyrástol, proste sám pochopil čo áno a čo nie a prestal so sebou nechať zametať. A to som mu mohla dohovárať....
Náš je teda tiež riadne táradlo a k tomu má pubertálneho brata, ktorý je chodiaca encyklopédia o histórii svetových vojen, čo menší pochytil, takže on vykladal dejiny a podobne a to si ešte len mala vidieť tie deti, ako...za totálneho čudáka bol...
A naozaj v škole a v družine mal vždy tak jedného kamaráta...
Mňa ako matku neskutočne mrzelo a mrzí, že je to chlapec absolútne nekonfliktný, nezákerný a že decká, ktoré sa vedia chovať hnusne sú obľúbenejšie...
Teraz si už aj on vie vyselektovať, ktorý kamarát s ním čo robí rád a prispôsobil sa 🙂 nie, nebude to ten typ, čo hneď zapadne, ale je v pohode 🙂
@prasiatko30 práveže nie, neviem akoby som ti to opísala aby to bolo zrozumiteľne. Sú dvaja chlapci v jeho veku +/-1r a práve tí sú spolu takí naj kamoši a s tými sa syn aj najčastejšie hra a chce hrať, potom je tam tento "Ferko" ten je starší a raz je s týmito menšími, potom s väčšími. Oni su tu všeobecne taka jedna banda, ale všetci sa vekovo akosi oddelia ale sem tam su aj spolu. Tu je asi 12-14 detí z asi zo 4rodín, rôzne vekové kat. Fungujú tak príbuzensky ak chápeš, ako to myslím. Ak je iba s jedným (je jedno s ktorým s tými +/-1r) je to ok a hrajú sa, ale ked uz príde ďalší, môj je tam skôr navyše, lebo oni sú tí kamoši ku ktorým už môj prišiel ako nováčik. Neviem, asi to patrí ku deťom, preto som na vážkach či mu zakázať sa s nimi hrať (ked on nevie odísť ked ho začnú posielať preč čo je problém. Lebo potom je považovaný za otravného) alebo ho nechať nech si to riešia sami len tam to ústi už tam, kam sa zase mne ako mame nepáči a je mi to ľúto.Viem že keď príde škola tak sa stretne zase so starými kamarátmi a tam chcem nech sa už dohodne že 1 taky ktorého ma najradsej bude chodiť k nám a tak.. Len teda syn chce behať s týmito, su to susedia, behajú vonku stále, tak aj on by chcel len nieje tak vítaný akoby chcel...a nie a nie to pochopiť alebo rešpektovať. Ale teda pokúsim sa to podchytiť a využiť keď bude iba s jedným, nech idú k nám a urobím im nejaký program..ďakujem
@lucysl ďakujem za pochopenie aj povzbudenie. Je to naozaj pre matku zložitá situácia. Ja viem že aj syn si zato môže tým aký je, jednoducho chápem že pre iné deti štýl jeho komunikácie vie byť otravný, verím že sa naučí časom ako sa funguje v kolektíve, aj ked chodil 2roky do škôlky. Hádam sa to nejako zmení k lepšiemu keď pôjde do školy, nech ma nejakého toho naj kamoša... no susedia sú susedia, ja viem lebo ho poznám, že za tými deťmi bude chcieť aj tak chodiť von, ked ich pozná a považuje za kamarátov. Aj mna mrzí to, že hoc je na jednu stranu až moc ukecany, na druhú je nekonfliktny a nezákerny. Hlavne preto že sa neubráni tak, akoby som chcela aby sa bránil pred inými.. Mrzí ma to, lebo viem aké dokážu byť deti, ja som introvert takže ja sa ľudí stránim, ale on je v kolektíve rad asi ako každé dieťa, preto mi je ľúto že to zariadenie medzi ostatných je pre neho ťažšie.

Čakám od založenia témy, len sa mi to ako mame zle počúva a trápi ma to. Na jednu stranu má rešpektovať ak sa niekto s nim nechce hrať, čo on nerešpektuje tým že chodí za nimi sa tie reči o otrave len stupňuju. Na stranu druhu ho chcem naučiť že si nemá dovoliť aby mu iní hovorili také veci. V tomto je povaha ku druhým skôr opatrná, nieje takej tej ráznej povahy že by druhým niečo zakázal aby si nedovolovali.