icon

Prispievanie partnerov na domácnosť

vivusika
14. nov 2011

Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.

skeptik
14. nov 2011

@riamim mne sa tiez rozum zastavuje, snazim sa si tu situaciu predstavit, a vobec mi to nejde - vzdy ked si to predstavim, tak po 5 minutach takejto diskusie vyhadzujem manzela z domu 😀
Ale podla mna si za to mozu tieto zeny samy - ze vobec dovolia aby sa s nimi takto jednalo, zrejme uz v detstve boli naucene "drzat hubu a krok", otehotneli pred tym, nez by sa postavili na vlastne nohy, nedokazu sa samostatne financne zabezpecit, su zavisle financne a hlavne citovo...
To aky vyznam ma preboha vychovavat spolu deti v jednej domacnosti? Ved to je ako platene sluzky niekde v 18. storoci a nie rovnocenne partnerske vztahy.

domidomi
14. nov 2011

@vivusika no máš to zaujímavé teda. To ešte z tých 200 euro platíš nájomné, mobily, internet a ostatné výdavky? Ako rátam tak rátam tak ti z tých 200 eur nevychádza ani na stravu! To som najskôr myslela, že mm zaplatí tieto základné výdavky akože byt atd. a 200 eur ti dáva na stravu a pre deti a aj to pre 4-člennú rodinu je málo 😅 .
Nestačím sa diviť. To máš dobrého somára doma. nenechaj sa odpáliť, že on vás živí to čo sú za reči, ved ty sa staráš o deti o jeho predpokladám. čo máš ísť do roboty a deti čo ostanú doma samé???
Tak var pre deti a pre seba niečo malé a jemu povedz že nevyšlo, že nie sú peniaze, viem ľahko sa to hovorí, ale nejako sa to pohnúť niekam musí 😉 .

gumimaci
14. nov 2011

@vivusika necitala som celu diskusiu, ale fakt takychto chlapov nechapem. Mam pocit, ako keby trpeli nejakym spasitelskym komplexom, ze ked je partnerka na materskej, tak oni su zivitelmi a tym padom maju aj MOC zenu ovladat a ked uz nie fyzicky alebo psychicky, tak aspon financne 😒
Popravde my s muzov vieme kolko mame kazdy penazi a na co ich miname, teraz je vacsia cast uctov na muzovi, bohuzial, inak to nejde. A tiez mam aj pracu popri RD. Keby zacal robit nieco ako ten tvoj, tak mu nerobim ani ranajky, a obedoval by to co si najde v chladnicke. 😝 To ze sa staras o dieta domacnost je tiez praca, dokonca nepretrzita prevadzka a este k tomu zle zaplatena.

darinkazv
14. nov 2011

hm, ja nepochopím toto prispievanie. raz keď sú partneri, tak sa treba dopredu dohodnúť, ako bude fungovať domácnosť. my máme s manželom spoločný účet a jednoducho všetky peniaze sú spoločné. žiadne také, že koľko mi má prispievať. veď nie sme predsa spolubývajúci, ale partneri. a deti sú spoločné tiež. ja nikoho neodsudzujem, že ako to má doma zariadené, len si myslím, že všetko si treba vopred dohodnúť a jednoducho to tak udržať. neviem, nám to takto funguje 7 rokov.

gemini2
14. nov 2011

@skeptik ved vravim ze uz sa tesim do prace...to mam teraz deti deti zahodit aby aby som bola financne nezavisla? ved beriem matersku a pridavky 300eciek. ked ho zapisem do rod.listu, chcem dat na vyzivne.....

isabella_fly
14. nov 2011

@gemini2 znie to paradoxne, ale mne je do placu, ked vidim ako sa dokaze chlap spravat, som si normalne zobrala nutelu a ju pozrieram... sak endorfiny nech sa mi uvolnia ked taketo citam... keby slo o bezdetne baby, tak im zakricim aby od takeho chlapa utekali co najdalej, ale ked ja dobre viem, ze s dietatom na krku je to uz ovela rozdielnejsia situacia, tak vobec neviem nic lepsie poradit ako sa povadit a stat si za svojim, propadne ako tu baby pisali, ziadat si vyzivne na deti (da sa to aj ked su manzelia) inak to s tym rodnym listom to co ma byt? ake stare je vase babo? zbehni na matriku pocas prechadzky a tam sa informuj a na tom urcite trvaj, lebo toto mi zavana velmi spinavou hrou

isabella_fly
14. nov 2011

@gumimaci vies, mna to cele udivuje, lebo chlap, ktory skutocne svoju rodinu plne zivi z vlastneho presvecenia, tak to zene ale nikdy na oci nevyhodi... ved to by som to ja mohla mat na tanieri denno denne... to je o charaktere chlapa, ked je to raz chuj (prepacte baby) tak dokaze zene vytknut aj to, ze jej dal nejake omrvinky

gemini2
14. nov 2011

@isabella_fly nemat deti..tiez s nim asi nie som....mame dvojicky 8mesacne....a matrika daleko.....preto sa pytam tu, ci sa to da...on suhlasi so zapisom do RL

martinas30
14. nov 2011

@skeptik este nevies ako ty dopadnes, ci nieco nepride do vasho manzelstva a nebudes ty drzat hubu a krok...zeny tu rozoberaju svoj problem a mozno cakaju nejaku rada milu a vystiznu,urcite necakaju na nejake blbe prirovnavanie k 18 storociu...myslim, ze kazdy vztah urcite zastihne nejaky problem v zivote niekto ho chce riesit diskusiou tu a niekto ako ty im urcite takym komentarom nepomoze,radsej by som sa zdrzala a nic nepisala,,,,

isabella_fly
14. nov 2011

@gemini2 skus najst na to ine temy, urcite niekde pod kolonkou paragrafy s tym niekto bude mat skusenost, povodne, keby to riesis este pred porodom, tak k porodu myslim staci cestne prehlasenie potvrdene notarom, ale teraz to asi tiez tak nejak bude

gemini2
14. nov 2011

@martinas30 dakujem za podporu s skeptik...tiez ma rozculilo....

gumimaci
14. nov 2011

@gemini2 asi bude treba aby ste na matriku isli obaja, ved si skus zavolat na prislusnu matriku. cisla najdes urcite na nete. Opytaj sa ich, co vsetko treba ak chces zapisat otca dietata do RL.

skeptik
14. nov 2011

@gemini2 Akoze sorry, ale ja by som jasne mu dala najavo, ze ak nebude prispievat, tak sa s detimi ani nebude stretavat, to co je za otca, to radsej ziadneho!

@martinas30 Mozes uviest nejaky priklad? Pretoze mna nic nenapada, co by sa mohlo stat, aby som stratila svoju nezavislost, zaroven by sa moj muz zmenil na chrapuna a ja by som nechala so sebou zametat?
Pisala som @riamim nie konkretnej osobe, to sa neda poradit, to musis mat v sebe, bud mas alebo nemas.

gemini2
14. nov 2011

@gumimaci no vidis. zavolat!!!! este ze vas mam....tak dobre...

mataharyy
14. nov 2011

@gemini2 Ahoj, pokud souhlasí s tím že bude uveden v kolonce otec v rodných listech, tak stačí zajít na matriku, zaplatí se nějaký poplatek (nevím kolik přesně) + poplatek za změnu rodného listu (což je asi 2€/1RL) a uvedou ho tam, pokud by nesouhlasil, musíš podat žádost na soud o určení otcovství, pokud by se cukal, tak budou nařízené testy DNA a po prokázání že je otec je pak musí zaplatit (cca 20000,-) 😉
Jo a na matriku musíte jít oba s dokladama totožnosti a RL (vašima i dětí)

isabella_fly
14. nov 2011

@skeptik suhlasim s tym, ze prezentujes na taketo chlapove chovanie velmi prudku reakciu, sama by som tak reagovala, no nesuhlasim s tym, ze mat partnera a deti skor akosa finance postavi na vlastne nohy... keby som sa mala na nohy postavit tak aby som vzivote nemohla byt povazovana za financne zavislu to by som si musela zabezpecit vlastne byvanie a zasoby na obdobie materskej dovolenky, lebo pri 200€ mesacne je dobrovolne/nedobrovolne financne zavisla kazda... no a keby som toto chcela, tak nemam dieta skor ako v 37r. asi... ak vobec... ja stale vravim, asi sa budem uz opakovat, ale to je o charaktere toho chlapa a nie o tom kto je ako zavisly ci nezavisly...
ved rovnako su chlapi zavisli od zien, co sa tyka vedenia domacnosti... je to cele iba o charaktere, charakter zene nevytkne ani ked neprispieva nic, lebo vie, ze ak aj jeho partnerka je charakter, tak ked bude najhorsie je schopna investovat vsetko co ma nasetrene

gemini2
14. nov 2011

@skeptik ale on mi dava peniaze len akosi malo....

mataharyy
14. nov 2011

@skeptik Myslím že to co jsi napsala je trochu mimo... Těžko teď tady mudrovat jaké jsou hloupé (i když nechápu proč by měli být) a měli nejdřív zarábat miliony... Nevím někdy rozum stojí 😉
Já ve své podstatě jsem na tom teda podle tebe taky jak v osmnáctém storočí... protože manžel má na sebe stabební a penzijní spoření a já nemám nic, vše co máme "projíme" a o finančí nezávisloti si můžem nechat tak akorát zdát a myslím že dost partnerů (i se společnýma účtama) je na tom stejně 😝

skeptik
14. nov 2011

@gemini2 Ale ved to je to iste, akokeby ti nedaval nic, pokial ti neda tolko, aby to pokrylo tvoje (opodstatnene) vydavky. Proste mu povedz kolko na deti potrebujes a hotovo, ak chce byt otcom, tak to je uplne prirodzene, ze ti vyhovie. Ak nevyhovie, tak to mozes povazovat za nezaujem. Chapem, ze nezijete v manzelstve, to znamena nemate bezpodielove spoluvlastnictvo, co sa ale neda povedat o zakladatelke.
V rodnom liste mal byt uz davno, tieto veci treba riesit vecne a rychlo, ved ide o tvoje deti v prvom rade.

gemini2
14. nov 2011

@skeptik chcela by som byt tebou a mat tvoje miliony.....

skeptik
14. nov 2011

@mataharyy Co ti mam na to povedat, ked napises, ze manzel ma stavebne a penzijne sporenie a ty nemas nic? Ako koho je to chyba? Moja snad? Alebo jeho? Ked vas budu miliony v takej situacii, tak to uz bude ok?

Ja som to napisala, aby prave ked rozum stoji, sa niekam pohol, mozno niektorej sa pohne a najde stratenu sebadoveru a zlomky asertivity, ked aspon jedna, tak to pomohlo.

skeptik
14. nov 2011

@gemini2 Za miliony si sebauctu nekupis.

mataharyy
14. nov 2011

@skeptik chyba to není ničí, jen poukazuji že tedy manžel nedává vše co má a protože dejme tomu nemáme na vše co chcem, tak jsem placená služka z roku raz dva, případně že v tom případě nemá zájem být otcem... Teda promiň, ale nějak takhle jsem si vyložila tvůj příspěvek, ještě s tím že jsem hloupá protože jsem neměla milion na kontě, abych v době mateřské mohla při sebemenším problému bouchat do stolu jak jsem velká a samostatná holka... Nevím mám to asi jinak seřazené, ty hodnoty...
Chraň bůh, netřeba aby nás bylo milion, jen prostě tak to je, ne každej měl to štěstí že byl strašně finančně nezávislej a přijde mi smutné a urážlivé když takové lidi někdo jiný posuzuje a dá se říct se nad ně vyvyšuje... 😉

viera27
14. nov 2011

@skeptik ma pravdu s tym co hovori. V case zamilovanosti sa nam vsetko zda ako malichernost, zbytocnost, nepodstatne, ved kolki tak ziju..... No a potom pride vytriezvenie.
Pokial sa nenaucia zeny (a ludia vseobecne) mysliet zodpovedne do buducnosti aj o trosku dalej ako do buduceho tyzdna, tak dovtedy budu taketo temy na konikovi a nestastne zeny.
Nech len ostatne citaju a rozmyslaju, mozno to prave pomoze niekomu, aby sa vyhol podobnym problemom v buducnosti.

viera27
14. nov 2011

@mataharyy skus to nebrat citovo, ale cisto z pragmatickeho hladiska. Tu nejde o buchanie do stola, "kolko mam ja straasne vela penazi a aka som mudra". Tu idenapriklad o to, ze kolko zo zien uzivi svoje vlastne deti v pripade nahlych udalosti bez partnera (a ze zivot vie byt svina...).

karmelka77
14. nov 2011

@vivusika taky chlap ktory ti da 200 EUR mesacne a nic ine nespravi ti je asi aj na nic, nie???

gumimaci
14. nov 2011

@mataharyy v jednom so @skeptik nesuhlasim... cakat az sa sama financne zabezpecim... hm, keby sa to aj dalo do porodu tak pocas MD z vlastnych zdrojov urcite nevyzijem. Ale inak ostatne je o komunikacii a zene, lebo ked bude pasivne prijimat odrobinky, tak nemoze cakat, ze sa nieco zmeni.

domigb
14. nov 2011

ozaj máš doma somára.. ☹ By ma zaujímalo kolko zarobí a čo robí s peniazmi...Pochybujem,že šetrí... 😕 Ja ked to tak rátam,tak tebe ani na stravu neostáva...V našom svinskom štáte ti dajú almužnu akože rodičovský príspevok a ked si ešte náhodou vezmeš blbca tak si v predeli... ☹ ☹ ☹

gemini2
14. nov 2011

@domigb asi tak

gumimaci
14. nov 2011

@viera27 presne na to myslim aj ja. Mame sice kazdy ziv. poistku, ale tiez rozmyslam co budem robim ak by sa s nami ako parom nieco stalo a ja ostanem sama.