icon

Prispievanie partnerov na domácnosť

vivusika
14. nov 2011

Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.

bodka70
16. nov 2011

@vivusika , ešte k tvojmu úvodnému príspevku, kde si napísala, že TY poberáš rodičovský príspevok a prídavky na deti. Toto je veľmi často zaužívaný omyl. Materská sa poberá 6 mesiacov, je to podobná "štátna dávka" ako nemocenská. Štát uznal za vhodné dávať tento príspevok tehotným ženám 6 týždňov pred pôrodom a zvyšné týždne po pôrode, pretože sa zaužívalo, že toto je tá nevyhnutná doba, kedy žena kvôli vysokému tehotenstvu, pôrodu, šestonedieliu a následnému sa nevyhnutnému staraniu o malé bábo nemôže chodiť do práce (tak ako nemôže chodiť do práce chorý človek). Rodičovský príspevok je štátna dávka, ktorou štát prispieva rodine na podporu toho, aby dieťa (deti) ostali v domácej starostlivosti aj po dobu dlhšiu ako sa považuje za nevyhnutnú (t.j. od tých 6 mesiacov do 3 rokov) a rodičia túto dobu nemusia celú využiť. Nie je to plat ženy, nenahrádza jej príjem, len podporuje rodinu v určitom rozhodovaní, aby sa ľahšie preklenulo toto pre rodinu z hľadiska príjmov ťažšie obdobie.
Čo je skutočný príspevok ženy do rodiny som napísala v predchádzajúcom príspevku. Sú štáty, ktoré tento príspevok vôbec nedávajú, jednoducho to nepovažujú za až tak potrebné, aby toto podporovali (je zbytočné teraz diskutovať či je to správne alebo nie). Ak v takomto štáte sa žena, resp. celá rodina dohodne, že napriek tomu ostane doma s dieťaťom dlhšie, tak potom čo? Jej práca, jej hodnota sa rovná nule? Mala by, surovo povedané "zdochnúť od hladu", lebo nič "nezarobila"?.
Rodinný príspevok nie je tvoj plat, ani tvoj príspevok pre rodinu. Máte ho od štátu a patrí celej rodine. Takisto ako príjem tvojho muža patrí celej rodine. Že si to tvoj muž nechce uvedomiť, je druhá, oveľa smutnejšia stránka celého problému.

somjezibaba
16. nov 2011

je mi zo seba do placu,co si necham zo sebou robit.je mi do placu ked citam ako to inde funguje skvelo.zena na rodicaku zabezpecuje chod rodiny ,,zvnutra" a manzel ,,zvonka"-chodi do prace a nikomu nevykrikuje,ze on je ten co to tu drzi nad vodou,plati vsetky ucty,zaraba...ja som ta co mina a ziadne peniaze pre rodinu nedonesie a ked nahodou ano tak nad tym sa mavne rukou lebo je to stale malo.a to som este napisala slusne.. je mi z toho zle

jolinka
16. nov 2011

@bodka70 ale iste, aj my mame fyzicky 2 ucty a on mi "fyzicky" dava do ruky peniaze alebo presuva z uctu...ale v skutocnosti mame spolocny prijem, nedelime na jeho a moj. Su to skor prakticke dovody 2 uctov, moja banka ma viac bankomatov, v jeho sme mali vyhodnejsi uver...

bets
16. nov 2011

my sme si principy fungovania domacnosti a rodiny dohodli pred svadbou, tak aby to obom vyhovovalo, za tych nasich 11 rokov sa nic nezmenilo. vela sme sa o tom rozpravali. keby sa z manzela pred svadbou vyklul silny individualista a mal problem so spolocnymi financiami, tak si ho nezoberiem.

irriss
16. nov 2011

@jolinka
my mame jeden ucet a 2 karty...
Snazime se jen o jedine, informovat vzdy druhou stranu o vetsich vydajich predem...ne kvuli diskusi, ale aby ten druhy pri vypisu z bankomatu "neomdlel" 😀

jolinka
16. nov 2011

@irriss
@bodka70 ... na tom sa asi zhodneme, ze pocet uctov a karticiek nie je rozhodujuci, ci maju manzelia spolocny prijem... tam je rozhodujuca ta spolocna dohoda, pochopenie veci... presne ako to popisala velmi vystizne bodka daco vyssie

jolinka
16. nov 2011

myslim prispevok bodky o 00.50

irriss
16. nov 2011

@somjezibaba
takovych zen je mnoho, ktere maji stejnou situaci jako Ty..ja jsem vyrustala v takove rodine, kde se rodice preli i o "blbou kofilu"...tenkrat stala 2,50Kcs a mama mi ji prinesla, kdyz mne vyzvedavala ze skolky...a zapomnela ji napsat do sesitu "Ma dati - Dal"...byla strasna scena, mama zavrena v koupelne, ubrecena a tata rozcilenej za zamknutejma dverma s tim,ze je prokopne..coze je to za ucetni (povolani me matky), kdyz zapomene na tak dulezitou "Extra polozku"...☹
Nechci se rozepisovat, ale Kofilu jsme si koupila az s odstupem nekolika let..doslova se mi zhnusila...bylo mi tenkrat 5let...a je to ma ziva scenka z detstvi, kterou nikdy nevymazu...ale i proto, protoze nechci vymazat..bylo to vzdy jakymsi motorem pro to, abych se vcas vzpamatovala, pokud se mi to stane v zivote s partnerem...

...podle pasu jsem vycetla nejen, ze jsi "jezibaba" 😉 😀 ale i vekove stejne jako ja.... 🙂 ..
Pokud se u Tebe jedna o manzelstvi 20ti lete a tudiz prvni i posledni, nic s tim asi uz nenadelas..ale pokud jsi ve 2.manzelstvi, mohlo by se ledaccos jeste zmenit (beru to podle deti..ne spatne
😉 )

gemini2
16. nov 2011

zena, ktora opusti muza preto ze jej nedava alebo dava malo penazi - nebude po rozchode este vo vecsej kasi?

irriss
16. nov 2011

@gemini2
zalezi, jestli si na sebe hodi celou kasi a nebo se s ni rozdeli s manzelem... 😉
Ver tomu, ze pokud se zena SAMA rozhodne o takovy zavazny krok, je plna energie..a urcite nehodla neco SVEHO "darovat" prave jemu....
My zeny se casto podcenujeme, ale v jadru jsme silne..zalezi, jak moc nam bylo "jadro" naruseno, poslapano a kam az stlaceno...Pokud mame silu na konecne rozhodnuti, vime do ceho jdeme a jakou TO VSE MA CENU 😉 a jestli to ma cenu... 😉 🙂

filipal
16. nov 2011

@bets a to bol velmi rozumny postoj. skoda, ze ho nema viac zien.
podla mna za to vsetko moze aj klima v ktorej zijeme (teraz myslim spolocenska klima 😅 )
dievcata sa snazia vydat a neuvazuju o kvalitach, hodnotach partnera. (ved co by zostala stara dievka!?)
viete ze na vacsej casti sveta neuzatvaraju ludia manzelstvo na zaklade lasky, zblizenia...ale podla toho ako sa rozhodne rodina?
strasne pre nase europske myslenie, ale zase keby sa na vztah pozrel niekto skusenejsi a trochu zenicha " prelustroval" nebolo by od veci. volakedy do tychto veci viac hovorili rodicia a dnes si myslim, ze to nebolo na skodu....
neviem ci ma chapete. nemyslela som nieco ako Romeo a Julia.....branit laske kvoli peniazom.... 😝 😅

nibiru
16. nov 2011

@vivusika mi tak isto niesme zobraty zijeme v podnajme 5r.nemame rodicou u ktorych by sme mohli zit a hypo nam nedali ale od zaciatku fungujeme na principe spolocnych uctou s jedneho sa platil najom s druheho seky a co ostalo olo spolocne na stravu a tak je to teraz.co sa tyky vydajou na malu co potrebujem kupim ale nerozhadzujem.

filipal
16. nov 2011

@gemini2 nebude.

exupery
16. nov 2011

Ak s nikym zdielam domacnost,a vychovavam deti-u mna plati,ze peniaze su spolocne,neexistuje moje tvoje,a neratam kto akou sumou prispeje...tot moj nazor.

jolinka
16. nov 2011

@gemini2 zalezi na tom aky typ "kase" ta zena preferuje 😉 😉 😉
ci je to kasa ktoru ma doma... t. jest... ponizovanie, vydelovanie penazi, stres, prip. nasilie...
alebo kasu typu, predierat sa sama s detmi, s namahou bez podielu partnera

irriss
16. nov 2011

@filipal
budu oponovat...trosku, trosicku 😀 😀 😀
znam misto, mistecko v EVROPE, ktere se vztahuje na Tvuj prispevek...kde rozhodne rodina....a doslova se spocita-ty mas 10 ovci, ja 5 krav...a dohazovacem je "sousedka", ktera nejdrive kontaktuje MATKU ci OTCE devcete, dojde k projednavani(stale PRES sousedku) a aniz by devce spatrilo sveho "zajemce" je temer rozhodnuto...Zmenilo se jen to, ze se muze devce vyjadrit a popripade udat duvody proc ne, pokud jsou zavazne, je mozne dojit ke kompropmisu....Pokud k takovemu kompromisu nedojde, devce "utece" se svym aktualnim partnerem(pokud nekoho ma)..a zalozi rodinu daaaaaaaaaaaleko od sve rodoiny a po case se vrati..muze to byt rok, ale i 10 let, zalezi, kdy ji rodina opet otevre dvere a prodycha "ostudu" vuci okoli....
toto neni z jineho stoleti, nez ve kterem zijeme a jedna se o EVROPU! 😉

bets
16. nov 2011

@filipal
"dievcata sa snazia vydat a neuvazuju o kvalitach, hodnotach partnera. (ved co by zostala stara dievka!?)"

s tymto suhlasim, hoci som zila v naivnej predstave, ze nasa generacia je doslednejsia pri vybere partnera. ale niektore temu tu na MK mi otvaraju do siroka oci, a moja naivna predstava sa ruca.
ja som na zivotneho partnera cakala dlhsie, ako mnohe mamicky tu na fore a nie preto, ze by o mna nebol zaujem. nejak som sa poucila z chyb mojej mamy a presne som vedela, co ano a co nie. a prvou z chyb bol presne tento problem, ze nemali spolocne financie. tym nemyslim, spolocne ucty, to je jedno, ci jeden alebo viac uctov.

irriss
16. nov 2011

@bets
Vzdycky jsem si rikala, ze MNE se to stat nemuze, abych spadla tam, kam moji rodice....spadla jsem s prvnim muzem presne tam a jeste hloubeji😉
a to jsem si rikala, cele sve detstvi, ze to nedopustim..😉

filipal
16. nov 2011

@irriss preboha a kde to je? 😕 😅

filipal
16. nov 2011

@bets obdivujem tvoju zrelost. ja sama som bola dost blba a musela som sa poucit na svojich chybach....mas pravdu, najlepsie je poucit sa na cudzich..... 🙂

irriss
16. nov 2011

@filipal
co kde je?
jedno je na Volne diskusi, kde jste mne nechaly samotnou...je to na Tobe...muzes jit prestrihnout pasku... 😀
a druhe misto je Sicilie 😝

bets
16. nov 2011

@irriss
@filipal
ale postavila si sa na nohy a poucila z vlastnych chyb, to sa mi paci. a zaroven sa mi paci, ze nemas problem o tomto verejne na fore pisat a dat rady zenam, ktore momentalne prezivaju nieco podobne.
ja rady davat neviem, nakolko sa neviem dobre vzit do ich koze, lebo som si to neprezila.

filipal
16. nov 2011

@irriss tak B je spravne! bude to ta Sicilia! 😀

@bets a ja, ze si sa pomylila a pises mne...... 😵

filipal
16. nov 2011

@bets ahhhha, az teraz som to pochopila a pises naozaj AJ mne. 🙂 🙂 🙂

cervena_ciapocka
16. nov 2011

Ťažko sa žije ak rodina nefunguje ako celok, ale ako "ja a ty" , "moje" a "tvoje". Neviem, či sa toto správanie ohľadom financií dá odhaliť už aj pred začatím spoločného života 😕 ja som to našťastie nemusela riešiť. Keď som pracovala moja výplata chodila na môj účet, niečo som ušetrila, niečo minula pre seba, občas zaplatila nejaký nákup. Zvyšok riešil manžel. Teraz chodí RP aj všetko ostatné jemu na účet, on nakupuje, platí všetko a ja som rada, že nemusím nič riešiť. Ak chcem niečo mimo bežných výdavkov, stále sa poradíme či na to momentálne máme alebo počkáme.

irriss
16. nov 2011

@filipal
no to A je taky spravne...nuzky na prestrizeni pasky u tematu na Volne diskusi mas ty...nenechavejte mne v tom samotnou.. 😢 😢 😢 😢

filipal
16. nov 2011

@cervena_ciapocka napriklad u nas sa to dalo odhalit. moj partner ma nikdy na nic nepozval a ked som navrhla ja, aby sme niekam isli, tak sa tvaril, ze nema peniaze a ja som musela zaplatit.... a rozne situacie, pri ktorych som zatvarala oci. urcite nie je lahke odhalit zasadne zle vlastnosti, ked sme zamilovane.

gemini2
16. nov 2011

@cervena_ciapocka mne priatel stale hovoril ze penazi ma dost.ked som pracovala ako operka, prehovoril ma aby som ostala doma....a nasla si pracu na slovensku. mesacne mi daval 400-500eur... ale pracu som si nenasla a on navrhol dieta...myslela som ze fajn, vezmeme sa potom dieta...ale diedas nas predbehlo, vlastne dvojicky,...svadba nikde, penazi pomenej a ked som prisla z porodnice, pol roka som nevidela ani korunu. az ked som sa postazovala jeho mame. dal mi.inkaso platim ja, tiez poistky detom,. telefon starsiemu synovy obedy a kruzky...neostava mi nic...ako - do kelu- som to mala poznat skor???

kaby
16. nov 2011

@vivusika Mne po prečítaní tvojho príspevku prišlo dosť smutno, najmä keď si uvedomíme, že toto nie je jediný prípad a mnohým ženám sa s partnerom žije veľmi ťažko...

Ale vraví sa aj to, že ako si kto zariadi, tak má.. Pokiaľ ste si finančnú stránku nevyriešili vopred, s jasnými pravidlami, ťažko sa neskôr čosi "vyjednáva".. (až na niektoré mužské výnimky). Kým je žena 3 roky s dieťatkom doma, muži všeobecne majú pocit, že žena nič nerobí a oni sú tými, kto ich živí.
Ja si myslim, že veci sa dajú vyriešiť len komunikaciou s tymi, ktorych sa to tyka. Ked to nejde ani takymto sposobom, nastupia na rad ine prostriedky, pretoze na kazdy problem existuje riesenie, len ho treba najst a hlavne sa s nim stotoznit. Mnoho ludi kona unahlene a absolutne nemysli na nasledky svojho konania. :(
Ak je tvoj partner tvojim manzelom, ma voci tebe vyzivovaciu povinnost, ktoru si mozes uplatnit sudnou cestou (pokial sa nedohodnete inak). Rovnako ma vyzivovaciu povinnost voci svojim dvom detom, ktoru si moze zena uplatnit na sude aj za trvania manzelstva. Samozrejme aj v tomto pripade plati - pokial sa nedohodnete inak. Ono vzdy je lepsia v zivote cesta dohody (aj ked v mnohych pripadoch sa to lahko hovori), ale treba si uvedomit fakt, ze akykolvek sudny spor znacne narusi vzajomne vztahy, najma doveru medzi partnermi a v zasade je to zaciatok konca vztahu. Preto je potrebne zvazovat vsetky pre a proti a ujasnit si co ma a co nema vyznam.

Drzim palce, aby si dospela k zrelej uvahe ako vyriesit svoj problem 🙂

nikolca
16. nov 2011

no ja to mam v celku v pohode,môj priatel,plati všetky výdavky ohladom domácnosti,poplatkov,a ja de tom oblečenie,staršiemu školu a potreby do školy no a samozrejme ked mi peniažky dojtu tak si normálne na drzáka od priateľa vypýtam,týmto štýlom:miláčik a ty si si nevšimol že malá potrebuje nové topánočky,ved som jej pred nedávnom kupovala a už ich zodrala,no len maminka ma akesi suchoty v ponaženke!no a tatinko hned penaženku vytiahne! 🙂 🙂 🙂 ja som zatial na rodičovskej dovolenke,môj priatel zarába ale pre neho je dôležite aby sme mali my a nie on,zarába pre rodinu a nie len pre seba 🙂 🙂 🙂 🙂