icon

Problém s priateľovou mamou, chodí do bytu, kým tam nie sme.

spetka358
23. okt 2018

Ahojte, prosím mám taký pre mňa problém, pre iných možno nie, neviem...
S priateľom spolu bývame v byte od začiatku roka. Byt patrí jeho mame a my jej platíme 200€ mesačne.
Priateľ vlastní starší dom cca 50 km od bytu a so svojou mamou sa slovne dohodli, že si medzi sebou vymenia dom za byt. čiže my v byte a ona so svojím priateľom budú v dome ktorý sa momentálne pomaly prerába zatiaľ oni bývajú v dome u jej priateľa (mimochodom momentálne všetko čo sa dáva do domu ktorý má byť JEJ platí môj priateľ) .
Keď je jej priateľ v robote ona tvrdí, že sa nudí u nich doma tak chodí ku nám do bytu a je tam. Ja si nemôžem pomôcť ale mne neskutočne vadí keď si len predstavím, že tam je keď tam my nie sme. Ja prídem z roboty a ona je tam. Nemám žiadny pocit súkromia...
Keď to poviem priateľovi tak mi povie, že jemu to nevadí, že je to jeho mama. Ja to beriem tak, že sme v nájme (polovicu platím aj ja) a je mi to dosť nepríjemné... no nechcem sa s ním stále hádať kvôli jeho mame... Prosím vás ak ste sa niektorá stretli apo s podobným problémom ako ste to riešili? Ďakujem za všetky rady ...

lujza123
25. okt 2018

Bývalí sme chvíľu aj u našich aj u svokrovcov v prázdnom byte len za energie a naozaj nikto z nich nám domov nechodil len tak bez ohlásenia, ani príliš často a keď už došli dali si kávu a zachviľu boli preč. Ani ja sa našim netrepem do domu neohlasene a už vôbec keď tam niesu

terezka1947
25. okt 2018

@sasa1310suhlasim....inak,zaujimave
A dost ma to irituje tu na konovi
Muz musi prestrihnut pupocnu snuru....a najlepsie,zabudnut,ze akukolvek rodinu ma,mal
Ale zien sa to netyka,tym mamky kludne mozu vsetko....a muz musi byt ticho
Pokial je ticho voci ich mamam,ok
Ale potencialna nevesta,ci uz nevesta ma odrazu pravo na vsetko...leeeebo...beda ak nie
A myslim,ze treba sebareflexiu z oboch stran...aj zo.strany svokier,aj zo strany neviest
Zo strany nevesty...aspon uctu k sedinam.

alissawhite
25. okt 2018

@spetka358 Máme - teda mali sme presne toto isté, plus máme aj deti takže ešte horšie. Bývame vo svokrinom byte a najradšej k nám chodievala keď sme neboli doma, pritom my platíme všetko takže sme tiež ako v podnájme. Je to strašný pocit lebo nevieš čo ti tam robí keď sa nudí. Ja viem čo robila tá moja - upratovala nám skrine. A to nie že by sme mali bordel, ona nám vždy preskladala tričká do tvaru na aký bola ona zvyknutá. Pár krát som v jej prítomnosti zazúrila že nemôžem nič nájsť a vyhádzala som skrine, spravila som robotu síce zase iba sebe a ona sa urazila tak bol vždy na chvílu kľud. Ale nakoniec sme vymenili zámok lebo sme povedali že ten starý sa nám pokazil. Teraz keď k nám ide tak klope ako šialená lebo je nasr..tá že nemôže odomknúť- aj keď muž jej už druhý kľúč dal ale z trucu ho nenosí, niekedy mám pocit že ani neklope ale doslova kope, vie ma to rozčúliť keď mi deti práve zaspia ale inak som spokojná že už k nám v našej neprítomnosti nechodí

sasa1310
25. okt 2018

@terezka1947 svokry môžu za všetko. A nevesta ešte ani nevestou nie je a už ide dirigovať. Ja im želám také nevesty, ktoré sa nasťahujú ku nim do domu.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
dudos
26. okt 2018

5 rokov žijeme s manželom v byte mojich rodičov. Platíme nájom a všetko spojené s prevádzkou bytu. Zrekonštruovali sme ho, od rozvodov, kúpeľne, proste všetko. Moji rodičia ani raz za 5 rokov nevstúpili do ich bytu (mužovej a mojej domácnosti) keď sme neboli doma. Aj keď prídu na navsetu a sme niekde vonku okolo paneláku tak čakajú vonku. Až mi je to trápne. V živote nám nenarusili súkromie. Raz nám byt dali do užívania, vidia že sa staráme, zveladujeme, žijeme slušne tak nás rešpektujú. Je CHORÉ ak to niekde takto nefunguje.
Keď sme boli mladší, víkendy sme trávili u priateľa v rodičovskom viacgeneračnom dome. Tam to nefungovalo. Svokra nám prehádzala obývačku, starala sa do nás...Nebolo to príjemné, no inú možnosť sme nemali. Tak sme to tam okresali a chodili sme tam len spávať. A v nedeľu som išla naše izby poupratovať, aby mal muž čisto cez týždeň.
Treba sa triezvo porozprávať s partnerom a keď to nepôjde trvať na osamostatnení sa.

sashabb
26. okt 2018

@sasa1310 pokiaľ by som si k sebe nasťahovala partnera, tak v prvom rade by sme si dohodli "pravidlá". Kompromis je hádam na prvom mieste, čiže ak by mu niečo vadilo, tak by sme o tom diskutovali.
Určite by som neurobila postoj, je to moje drž hubu a šuchaj nohami, a keď sa ti nepáči vypadni 🤐

a k tejto vete "Ja im želám také nevesty, ktoré sa nasťahujú ku nim do domu."
Pokiaľ sa nevesta sťahuje do domu/bytu svokry, tak zrejme svokra s tým súhlasí či nie? Ešte som sa nestretla s nikým, kto by sa nasilu a bez opýtania niekam nasťahoval 😖

sasa1310
26. okt 2018

@sashabb Jej partner s tým súhlasí a nerieši žiaden kompromis. Takže ona môže urobiť iba postoj držať hubu a šúchať nohami. Neviem ako ti to mám inak vysvetliť. Takáto je situácia v tejto rodine.

A k druhému odseku....to by som moc netvrdila. Mnohé súhlasia len pre dobro v rodine, tak "nasilu".

danula.ch
26. okt 2018

@terezka1947 tuším narazas na môj príspevok. Písala som, že rodic by mal vedieť v pravy čas prestrihnut pupocnu snuru a nechať deti žiť svoj vlastný zivot. Nie iba synov, pre dcéry to platí rovnako.
Myslím si, že toto nie je o neucte k sedinam. Nie, že potencionalna nevesta môže všetko. Ale prečo by mali rodičia zasahovať do života dospelým deťom? To je o dôvere, viem, že som ich dobre vychovala, urobila som pre ne maximum, ale už je ich život iba v ich rukach. Ak viem, že som syna, alebo dcéru dobre vychovala, tak dôverujem jeho úsudku, koho a za akých podmienok si k sebe nastahuje. Aj sa,zle rozhodne, ponesie si za to následky iba on sam

dkethe
26. okt 2018

Teda takuto vtipnu debatu o svokrach som na MK nezazila :D akosi nam tu starne generacia.

@sasa1310 neviem kto si co si ale tvoj prejav je otrasny a velmi tvoje buduce nevesty lutujem, ba dufam ze sa svokrou ani babkou radsej nestanes. Nechce sa mi ani pocitat kolko krat si napisala slovo CUDZIA ale nemas zdravy pohlad. Prichodom novej zeny do zivota tvojho syna sa zakonite mnohe veci zmenia. No napokon - ak to je pripupocneny mamanek, rovnako ako ty si manzelku nezasluzi.

sashabb
26. okt 2018

@sasa1310 mne nemusíš vysvetlovať nič, mám pocit, že skôr ty to akosi nechápeš.
"Takáto je situácia v tejto rodine." poznáš tú rodinu? lebo napísať takúto vetu po "jednom" príspevku je dosť odvážne.
Mne skôr príde, že tam žiadna komunikácia nebola, že len pomedzi rečou povedala, že sa jej to nepáči.

senticka
27. okt 2018

@spetka358 riešili sme niečo podobné, priateľ dostal od babky dom, keď babka zomrela, daroval dom otcovi, pretože šiel na zahraničnú misiu, keby niečo. Keď sa vrátil, rozhodli sme sa, že sa do domu prestahujeme, podotýkam, že bol prázdny, svokrovci majú svoj byt. Dom sa prepísal späť na priateľa ale jeho otec sa s tým akoby nevedel zmieriť, vkuse chodil do domu, bez zavolania, bez pozvania, svokra tak isto. Stávalo sa, že sme sa zobudiki ráno v posteli na to, že sú dnu. Rozčuľovala som sa, on slušne dohovaral, bez zmeny. Raz sa stalo, že som bola v sprche a počula, ako svokor chodí po dome. Povedala som dosť, pripravila si svoje zbalené veci, počkala kým sa priateľ vráti z práce a povedala mu, že ja na toto odkázaná niesom, mám kde bývať (mám aj svoj byt) a pokiaľ toto neskončí, budeme sa musieť rozlúčiť alebo odsťahovať do môjho bytu. Odišiel na pár minútovú návštevu k rodičom, odvtedy nemajú kľúče od domu, len od brány, ak chcú prísť hoci len na dvor (na jablká napr.) volajú. Ide len o to či mu stojíš za to, aby si to poriešil. Tak prajem pevné nervy a držím palce 😉

ivkabubi
27. okt 2018

@sasa1310 "Jeho mama nerobí nič zlé, jeho mama to má DOVOLENÉ." Nie vsetko co je dovolene robit je spravne. A v tomto pripade by mamicka mohla byt slusnejsia a povedat ze pride.

sasa1310
28. okt 2018

@ivkabubi to či je slušná alebo nie je, nie je podstatné. Robí asi niečo, načo je zvyknutá dlhú dobu.

sasa1310
28. okt 2018

@dkethe cudzia píšem kvôli tomu, lebo akosi vy nechápete, aké má dotyčná právo a aké nie, v nehnuteľnosti, ktorá stále patrí jej "svokre", poprípade jej priateľovi, ktorému to nevadí, že svokra tam chodí aj bez ich vedomia.

danula.ch
28. okt 2018

@sasa1310 v medziľudských vzťahoch sú ine veci dôležitejšie, ako právo, zákony. ......Ale keď už si na to toľko potrpis, tak syn býva v svokrinom byte, ona zase v jeho dome, pričom náklady na obe domacnosti platí syn. Dokonca svokra býva docasne u svojej mamy, kde neplatí nič. Majú to v rodine takto, asi im to aj vyhovuje, čo my vieme. To len tak na okraj, keď už sa tu toľko omiela, kto má aké právo na čo a prečo ho má. Je to tam komplikovanejšie, my to tu nerozluskneme.
.......počuj, nie si ty náhodou ta svokra????? 😀......To len taký blby vtip, ale už mi nedalo, sorry 😉

sasa1310
28. okt 2018

@danula.ch vyhovuje to jemu, mame. Ona bohužiaľ nič nezmôže. Jedine sa odsťahovať. Čo by som teda urobila aj ja. Ale diktovať alebo zakázať jej vstup do jej bytu nemôže.
A mne by to teda nedalo diktovať majiteľovi, že čo smie a čo nesmie. Nikdy som nebývala s nikým, takže možno aj vďaka tomu mám taký názor. Nebola som nikdy odkázaná, aby ku mne chodila svokra alebo mama "akože do svojho". Chodia iba ku nám. Ty máš možno inú skúsenosť.

danula.ch
28. okt 2018

@sasa1310 aLe ona nič nefiguruje, ani nezakazuje
, len povedala priateľovi, že jej to vadi.....pochopiteľne. ..Aj mne by vadilo, keby som tam mala osobne veci a takto by mi niekto narúša súkromie. Chalan je teda pekne zamamankovany, ak sa mu to zdá byť ok. Ale to už ako sme písali predtým, je medzi nimi dvoma

danula.ch
28. okt 2018

@sasa1310 nediktuje tam malo byť, nie nefiguruje 🙂

mm2008
28. okt 2018

ja osobne si neviem predstaviť, že by som chodila do bytu svojho syna bez jeho vedomia, ak nie aj prítomnosti... a ako čítam komenty.. už sa "teším" na nevesty 🙂 . aaale nebojte, ja sa budem snažiť byť dobrá svokra 🙂 .

sasa1310
29. okt 2018

@danula.ch veď to vieme, už sme to písali, že chyba chalana. Ale teta robí len to, čo robila predtým, čo jej nik ešte nezakázal ani nevyčítal. Neviem či sa chápeme. Ona možno ani nevie, že to mladej vadí. A budem sa opakovať, ona nemôže jeho mame nič povedať. To všetko musí on, a on zjavne nechce.

montemotherone
29. okt 2018

@spetka358 platíš si polovicu nájmu. Tak si nájdi radšej nový nájom. Možno to chlapec pochopí. V podstate vediete nezáväzný vzťah. Ste "priatelia", peniaze si môže v takom prípade vrážať kde chce... Celé je to divné, hlavne neuvažuj že v takejto situácii a vzťahoch idete mať spolu dieťa 🤦 Toto celé si najskôr uprac...

montemotherone
29. okt 2018

@mm2008 neboj nič, keď si vychováš dobre syna (v zmysle, že sa dokáže v správnom čase odpútať a pestovať si manželský vzťah), budú aj vzťahy s nevestami dobré 😉

lulica
29. okt 2018

@spetka358 tiez by mi to vadilo. My byvame s jeho rodicmi a nejaku chvilu trvalo kym sa to dalo naporiadok, teda uz ked chcu prist k nam tak zavolaju ci mozu vybehnut, uz nam nechodia do spalne atd skratka mame svojosobny sukromny priestor uz trvalo to skoro dva roky kym to zacalo klapat lebo tomu moc nerozumeli prečo chceme byt sami vtedy a vtedy😅bolo to neprijemne ale uz ok. Treba na tom trvat. Mne by aj moja mama vadila keby toto robila. Mlady pár potrebuje sukromie. Jeho mama to je ale tvoja to nie je tak nech to partner rešpektuje alebo sa dohodni s tvojou mamou nech ona robi jemu to iste co jeho mama tebe ci to vydrzi jst na veľkú ked je svokra doma alebo si poprdkavat pred telkou n gauci napríklad 😆chapes...

spetka358
autor
Autor odpoveď zmazal
dkethe
29. okt 2018

@spetka358 nikdy ju to neprejde a bude to len horsie. S tym rataj... a aj s tym ze po porode sa zle veci 5x zhorsia a plno novych pribudne. Brrr

spetka358
autor
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
29. okt 2018

@spetka358 ahoj,u nás to bolo podobné,držala som sa roky,on jej nič nehovoril mňa sa nezastal,až to prerástlo do problémov obrovských rozmerov,skoro som sa tam zodrala..a momentálne som 2 mesiace od neho aj s deťmi,sudime sa..Zastavte ju skôr ako prídu deti,lebo potom si s ňou neporadis ani keby si sa na hlavu postavila.V jej očiach (možno aj priatelovych) budeš TY tá nevďačná,zla,neposlusna, leniva..za rok ti to pranie a upratovanie vyhodí na oči,že ona ti musela dokonca vyprať a tebe sa ešte nepáči.Ste v podstate na začiatku vzťahu,učíte sa jeden aj druhý,spoločný život,práca,rodiny toho druhého,majetky vaše a rodín a bla,bla.Nevyzera to tak,ale je veľmi náročné taktne to všetko zvládať a ukočírovať k spokojnosti všetkých zainteresovaných (bohužiaľ to je väčšinou na pleciach nevesty) a to ešte nemáš deti.Maximalne dôležitý je postoj chlapa a ako sa postaví k tebe a zároveň matke.Ak budeš cítiť voči nemu v tomto neistotu a nedostatok opory,ja by som to vzdala,nehľadiac na iné jeho kvality a spoločne majetky.Pretoze rokmi to nezvládnete

sasa1310
29. okt 2018

@spetka358
dedukovala som z prvého príspevku.
Na tvojom mieste by som sa porozprávala s priateľom, nech jej vezme kľúče. Ak by s tým nesúhlasil, prehodnotila by som vzťah. Asi si inak ani nepomôžeš, keďže sama píšeš, že to asi robí naschvál.

spetka358
autor
Autor odpoveď zmazal