icon

Problém s puberťákom

fajnova
27. mar 2020

Dievčatá, idem si k Vám po radu. Mám 17-ročného syna, ktorý je najmúdrejší na svete. Všetci ostatní rodičia sú vraj úplne ini ako ja, všetko dovolia a je s nimi sranda atd. Ja som ten najhorší rodič a už sa nevie dočkať, kedy odtiaľto vypadne. Lebo on si radšej vyberie srandu ako basu. Prvopočiatok tohto problému je ten, že som mu zakázala ísť s 15-ročnou frajerkou na víkend. Všetci ostatní rodičia by to vraj dovolili, aj jej rodičia s tým boli v pohode. Vraj aj písal do nejakej poradne a tam mu vraj odpísali, že som manipulátor. No skratka, naplakala som sa veľmi kvôli týmto jeho urážkam. Vy by ste to svojmu dieťaťu dovolili? Ja mu frajerku nezakazujem, aj k nám chodí, ale ísť spolu na víkend, to mi už pripadá cez čiaru. A v lete vraj pôjdu aj keď by som sa s ním už nikdy nemala rozprávať. Neviem už ako na neho, na všetko má odpoved a potom ma to velmi trápi a potajomky plačem a trápim sa. Poraďte aké máte finty na takéto situácie. Ďakujem

Strana
z2
hettinka
28. mar 2020

@renkare25 no a teraz sa modli, že ti domov neodniesol od frajerky suvenír koronu.

renkare25
28. mar 2020

@hettinka jasné že sa bojim, jeho frajerka býva vedľa nas a oni sú celé dní spolu, buď u nás alebo u nej. Proste nedá sa im zakázať aby neboli spolu, dohovarali sme mu. Bol to bezproblémový chlapec až doteraz, chová sa ako veľký šéf doma. Niekedy si povieš to by som nedovolila ale veľakrát človek upusti zo svojich presvedčení. Povedal že buď bude nezvestný alebo budem vedieť kde je.

hettinka
28. mar 2020

@renkare25 vydiera ta, manipuluje. Zober mu mobil, vreckové a uvidis, ako sklapne.
A spojila by som sa s rodičmi tej frajerky, možno im to tiež vadí a nechcú byt oni za zlých.
Ja som v 17 mala frajera a videli sme sa raz za týždeň na diskotéke a v lete na kúpalisku. Kdeže v tom veku každý deň spolu. Veď majú aj iné povinnosti, v prvom rade školu, domáce prace a nielen v kuse jeden s druhým vysedávať.

renkare25
28. mar 2020

@hettinka ďakujem máš pravdu a všetko čo hovoríš sme skúšali, ale aj tak sme si nevedeli poradiť s ním a nevie nas pochopiť a rešpektovať. Mamka priateľky nema problém, voláme si a že tam môže kludne prespat a tam je pes zakopany🙂 vyhrážal sa že odíde keď bude mať 18 tak som povedala ok nech si vyskusa 🙂 verim že to je len bu bu bu. Tak už som upustila zo svojích zásad nech mám pokoj

sisaka
28. mar 2020

@hettinka to už trochu preháňaš, nemyslíš? 17 ročný je skoro dospely, tak hádam za tých xy rokov vieme, čo sme si vychovali.
Moji rodičia sa ma snažili presne takto na krátko držať i keď som nebola debil, čo nevie do 5 narátať a mohli sa na mna spolahnut, že nevyrobim žiadne problémy. Miesto dôvery to boli len nekonečné zákazy, takze celé teenagerské roky som im musela klamať, aby som sa niekde dostala. Užila som si aj chaty, aj rôzne akcie, aj koncerty všetko poza ich chrbát, oni spokojní ako tancujem ako oni pískajú, ja spokojná, že sa mi podarilo dostať sa von. Vo vnútri som ale trpela, lebo dodnes neznášam klamať. Totálne to narušilo naše vzťahy, dodnes majú reči typu: Máš tu dieťa, kde zas ideš? Vari už stačilo návštev a pod. To pindaju, keď pridem raz za x rokov na Slovensko, mám po 40! a stále majú pocit, že som malé decko, čo nevie čo ma robiť a potrebujem byt patrične usmernena
Decká si cestu nájdu, či sa nám to páči alebo nie, je čistá naivita myslieť si, že budú do smrti skákať ako my pískame (malé percento zakríknutych sa samozrejme vždy nájde) S mojou dcerou som fungovala úplne inak, som rada, že mi nemusela klamať a ja som ju púšťala, lebo som vedela, že jej môžem dôverovať. V 17 rokoch nebola odkázaná na žiadne vreckové od rodičov, mala prácu, začínala práve študovať na univerzite a rozhodne som sa nestrápňovala braním mobilu, aby “sklapla” Nie všetky deti sa z toho po, keď sa im rodič vyhráža, že im niečo zoberie, alebo ich vyhodí na ulicu. V 18 rokoch som dcéru brala ako rovnocenneho partnera a ako ja som jej nenahlasovala každý môj odchod z domu, neočakávala som, že bude ona hlásiť príchody, odchody, kde bola, s kým bola a čo tam robila, to bola jej súkromná vec. Pravidla boli - upratať si po sebe, pomôcť s domácimi prácami, babysittovat brata (nezneužívala som to) navarit, ak mala čas a ja nie a oznámiť mi, ak planovala niekoho pozvať na návštevu, nech nie som zaskočená. Teraz ma 21 rokov, býva s priateľom v prenajatom byte, obidvaja pracujú, študujú a ja mám s ňou super vzťah...

hettinka
28. mar 2020

@sisaka presne ako píšeš, len "skoro", teda nie je dospelý a ani dnešní 18-roční ešte nie sú na bohvieakej mentálnej úrovni, k zodpovednosti sa tiež nevyjadrujem. Dôkazom toho je, že je obdobie, kedy má byť každý doma v úzkom kruhu a tu si veselo mladý behá za frajerkou a ona k nemu. Absolútne nezodpovedné. A tiež je nezrelé, priam detinské dupkať nôžkou, že ak ho nepustí, bude nezvestný...

Ja som mala prísnych rodičov a aj som zaklamala, ale napr. na chatu som si nedovolila ísť, vlastne, v živote som na žiadnej chatovici nebola a žijem. A s odstupom času, to, čo mi zakazovali, som skutočne nemala robiť, vôbec na to nie som pyšná...
Študentské roky som si užila na intráku, tam sme aj povyvádzali v rámci istých hraníc, ale to už som bola 19- a viac ročná.

krisbar
28. mar 2020

@sisaka no a tu mas uz vlastne to co som napisala len uz zo skusenosti prezitej.

moonlight1210
28. mar 2020

@fajnova si na neho sama?

sisaka
28. mar 2020

@krisbar teraz som si prečítala tvoj príspevok... no presne

bluka2
28. mar 2020

Ja mam len male deti, ale ak ti tu chatu vycita od decembra, asi ho to naozaj mrzi. Aj mne rodicia v tom veku vsetko zakazovali a pamatam sa, ako som sa s nimi chcela normalne dohodnut, ale kazdy pokus o normalnu dohodu sa koncil zakazom. Takze nebola ina moznost, nez vsetko poza chrbat. Kriticky mlady clovek neakceptuje vsetko, lebo rodicia maju strach. Riadit zivot strachom je blbost, skor som za doveru. V 17 som napriklad na tajnasa isla s priatelom na dovolenku do Grecka. A na tu som si zarobila tak, ze som 3 tyzdne nechodila do skoly, ale na brigadu. Mala som same jednotky, kryli nas ini rodicia aj ucitelia 😀 Do teraz ma tento ich pristup v podstate trochu mrzi.

natalala
28. mar 2020

@fajnova ja mam sice babatko ale moj brat ma 17 ako tvoj syn a mama ho pusta...sama podla seba a kamaratov viem ze ked rodicia prilis zakazuju deti si zacnu vymyslat a klamat. Ja som mojej mame vzdy povedala s kym chcem ist a kam presne a preto nemala problem ma pustit. Uz je skoro dospely a jasne ze je pochopitelne ze sa o neho bojis ale skus to prekonat a pusti ho uvidis ze sa vam zlepsi vztah a bude ti vdacny za ten pocit ze ho beries ako dospeleho ( jasne ze nim este nie je ale pubertaci sa tak uz citia :D) Tak ma prvu lasku pre nich je byt spolu teraz najdolezitejsie na svete :D skor by som sa snim asi porozpravala nech si davaju pozor 🤷🏼‍♀️

bluka2
28. mar 2020

@sisaka super, snad sa mi to podari ako tebe

fajnova
autor
28. mar 2020

Zase ja mu nezakazujem všetko, to zas nie. Veď sa navštevujú, každý deň sa spolu motajú. Samozrejme teraz nie, už sa nevideli asi tri týždne. Nemala by som s tým možno vyrazny problém, keby ona bola staršia. Ale je preboha ešte na základnej škole. A ísť spolu na chatu mi prišlo skrátka choré

modrykoniicek
28. mar 2020

V 17 by som nedovolila mať frajerku.A v 30tke už môže? Či mu podržíte sviecu.

V 19 som už mala 3 ročný vzťah 😂.A skončil sa...ale naučil ma veľa a neskončila som tehotná.

A vďaka tomu mám dnes skvelého muža.
To, že ma doma nedržali ma urobilo dospelou.
Mobil mi nikto nebral lebo som si v 18 na neho sama zarobila a počas prázdnin som žila v zahraničí a pracovala.

Nepoznáte si vlastné deti? Super dôvera.

luccija
29. mar 2020

@hettinka prosím neporovnavaj to, čo bolo pred 25 r😊každý puberťák v tom veku to cíti ako krivdu, až teraz vekom si pochopila, že si o nič neprišla.Kazde dieťa sa chce vymaniť spod nadvlády rodičov, ktorý prikazujú, zakazujú, obmedzujú.Ved dospieva má iné názory, chce rozprestriet kridla.Je chyba rodičov, že deti držia ako na obojku a potom sa priečia a každý čas, kedy majú povolenu uzdu využijú a utrhnu sa😂.Tvoja dcéra je možno poddajna, má iné ciele u syna to platiť možno nebude.Myslim, že nedávno si písala ako Ti rodičia vyvolávajú kde si a kedy prídete a to si dospelá, vydatá žena v strednom veku.Doveruj, ale preveruj 17,18 r teenegeri už nie sú naozaj malé deti

hettinka
29. mar 2020

@luccija jasné, že to môže cítiť ako krivdu, no je to aj o tom, ako človek to dieťa 17 rokov vychováva, koľko času mu venuje, ako po celý ten čas komunikuje, aké alternatívy trávenia voľného času mu ponúka a či má potom potrebu sa "utrhnúť" pri každej príležitosti. Myslím, že ak všetko funguje, dieťa má od detstva rôzne záujmy, športuje, nemá sklony potom riešiť príliš skoro frajerky/frajerov a chatovice od nudy. Proste to má v hlave inak nastavené, presne ako píšeš, má iné ciele ako sa iba povaľovať niekde s frajerkou.
A keďže som s mladými ľuďmi v tom veku denne (teda bola som, kým nezačala karanténa), tak vidím, že rodičia im venujú málo času, netrávia spolu popoludnia, víkendy ... Majú pocit, že veď sú veľkí, chcú mať jeden od druhého už pokoj a nechajú ich. Presne ako moji rodičia, v tom čase rozbiehali podnikanie, otec na mna nemal čas vôbec, mama tiež moc nie. Víkendy trávili vo firme, ja som bola sama (som jedináčik) ... teraz si to asi chcú vynahradiť 😀 😀 😀

Rodičia začnú riešiť, až keď je zle, ked už pubertálne decko rebeluje, ťahá sa s partiami, frajerkami, trieska dverami ... a to už je neskoro. Veci treba podchytiť skôr.

A jednoznačne, decku treba vysvetliť, že kým je rodič za neho právne zodpovedný, nemôže mu dovoliť robiť si čo chce. Po 18-ke už je aspoň dospelý pred zákonom, hoci k skutočnej dospelosti toho treba viac, ako iba 18 sviečok na torte a vodičák vo vrecku.

luccija
29. mar 2020

@hettinka súhlasím, ja som dosť prekvapená, že nie raz sa tu písalo o tom, že deti vo veku 13,15 r trávia čas s vrstovnikmi a nie s rodinou cez víkendy, dovolenky a pod.Tiez mám dcéru jedináčik a, ale mne sa to zdá cez ciaru.Az niekedy rozmýšľam ci ja som divná, že idem s pubiskou korčuľovať a spolu pečieme koláč.Ludia nemajú čas, chuť, energiu to máš pravdu a je to smutne prave ta puberta je kritická a neuznávam to, aby 13, 15 r dievčatá sa poflakovali po uliciach a boli rýchlo dospelé.Len nájsť tú správnu mieru je ťažké😊moja sestra má 21 r syna a často idú spolu ako rodina plávať, či výlet pár dňový do zahraničia a nikto sa nad tým nepozastavuje.Niekedy sa mi zdá, že panuje názor, ze deti potrebujú rodičov do 12 r a potom už len peniaze a navarene.Ja som bývala doma do 25 r mali sme a máme výborný vzťah s rodičmi nebol dôvod rebelovat a v 17 r utekať do sveta a niečo či niekomu si dokazovať.

maminkinsvet
29. mar 2020

Ahoj. Myslím, že tu nejde len o jeden problém. Vo vzťahu medzi matkou a dieťaťom v pubertálnom veku je dôležitá komunikácia a dôvera. <-Nakoľko poznám svojho syna, viem aké má názory, viem aké ma ciele, viem aké má túžby, čo má a nemá rád. Človek v pubertálnom veku je "dospelý" bez skúseností. (minimálne sa tak cítia 😁) Preto by som si radšej sadla so synom, hodila reč a spýtala sa ho, čo sa mu nepáči na našom vzťahu a na čom by chcel aby sme popracovali. Iná cesta nevedie.

Môj názor si nemusíš brat k srdcu, no ak dovolíš, rada ho vyjadrím. 🙂
Ak si zaspomíname do veku, kedy sme boli v puberte a chceli si užívať život. Každý sme mali iné túžby, koníčky a ciele... Rodičovské zákazy nám šli krásne hore krkom a ak sme túžili po "niečom", dokázali sme si nájsť cestičky. Či to boli zábavy alebo čokoľvek iné čo nám vtedy prišlo "cool". Rodičia nemohli zasiahnuť, pretože nevedeli o tom (ak sme ušli) Nemali sme taký blízky vzťah aby sme sa porozprávali o "tom". Neuvedomovali sme si čo robíme zle, pretože nikto to s nami nediskutoval a len prikázal a zakázal. Keď sme sa aj snažili debatovať, nebolo nič vypočuté len zatrhnuté. A teraz, to čo sme my neznášali robíme zase, namiesto toho aby sme si uvedomili, že naše deti nie sú už malé deti, ale "dospelí" bez skúseností.

Nakoľko ja tvojho syna nepoznám a neviem aký je zodpovedný, ti s konkrétnou situáciou neporadím.
Ale za to, si určite sadnite a porozprávajte sa ako dospelý s "dospelým" určite to ocení a uvoľní sa atmosféra. Možno ti prezradí aj tajomstvá z ich života o ktorých sa ti ani nesnívalo, ale zato budeš mať aspoň možnosť mu povedať svoj názor a nasmerovať ho na lepšiu cestu. 😁

sigma510
19. apr 2020

Fu, no tak neviem, ja som pred 16 timi prespala u "frajera", mal vtedy 19. Doma v pohode, nejako to neriešili, viac menej som to oznámila 😂. Ale nemala som nejakú bujaru pubertu, mala som kopu koničkov, športovala som, takže záujmov bolo až až. Nič také sme s dotyčný vtedy nerobili, myslím ze sme pozreli nejaké filmy a išli spať. Žiadny sex ani nič podobné, samozrejme pusy a objatia boli. O pár mesiacov bol druhý frajer, tam už boli aj prvé chaty, naši ho spoznali, tiež bol odomna 3 roky starší, ale nebol to žiadny problémový typ, aj keď boli chaty, vedel ze s alkoholom mam skúsenosti malo, tak dával pozor aby nebol nejaký pruser. A nikdy nebol, boli sme obaja rozumní, jasne ze sme sa opili, ale nikdy ma doma nikto na nič netestoval 😂, dokonca ma rodicia boli z niektorých akcií vyzdvihnúť, a myslím ze mama ma aj na chaty par krát viezla 😁. Dokonca sme chodili na celý víkend spolu na fehstivaly a úplne v pohode všetko. Boli sme spolu niečo cez rok, a ani tu k žiadnemu sexu nedošlo. A potom som si našla sučasneho chlapa, sme spolu dodnes, už 10 rokov, mame spoločnú domácnosť, deti zatiaľ nie, fungujeme v pohode. Tehotná som nezostala, a vážim si dôveru svojich rodičov, ktorú mi vtedy dali a ja som nemala najmenšiu potrebu ju sklamať. X krát sa stalo ze som iba domov napísala ze neprídem spím tam a tam, vždy vedeli kde ma hľadať, nikdy som im v tomto neklamala. Akurát keď som sa dala dokopy s terajším, tak bol trochu rešpekt im to oznámiť, je medzi nami 15 rokov rozdiel a ja som mala necelých 18, ale časom keď sme sa vlastne odhodlali im povedať ze sme pár, už dávno vedeli, dobilo im 😂. Dnes sú so zaťom v pohode, týkajú si, nemáme problém. To ze ma nedrzali na krátko bolo fajn, na výške som nemala tu potrebu vybujacit sa na každej party. Bola som na intraku a presne som vedela, kto sa konečne dostal s pod dohľadu rodičov. Tí ľudia boli ako utrhnuti z reťaze. Takže asi toľko. Je to všetko o zodpovednosti a dôvere.

mayka_
3. júl 2020

Ahoj. Tiez teraz cosi take riesim. Syn ma cerstvych 17, frajerku 2 roky o rok starsiu, byva o 3 domy vedla. Nepustila som ho stanovat s nou za dedinu. Teraz dosiel s tym ze ho jej mama pozvala na ich chatu na domasi. Ze by siel s frajerkou a jej mamou. Na par dni. Spanikarila som a okamzite zareagovala nie. Je to rozumny chlapec, ale studuje strednu, chodi skola domov, ak nieje s nou, tak je na pocitaci. Doma pomaha, je samostatny dost.

Hneva sa teraz na mna. Bohuzial som konzervativna. Nerozumiem jej mame, ze to tak pohodovo berie a este ich podporuje. Chyba jej byt babkou? Nechcem aby v tomto veku bol jeho stred vesmiru jedno dievca. Rozisli sa uz 3x a ona k nam nechodi, vzdy chodi on k nej. Pritom je tu vitana, bola tu raz na silvestra, hrali sme karty, nijak som ju netrapila. S jej rodicmi sa velmi nepozname, len tak ako dedina.. vieme kto su a to je vsetko. Nejak mam z toho zly pocit. Nebranim mu s nou sa stretavat, ale uz parkrat kvoli nej plakal, raz dokonca schudol 5 kilo potom co mu povedala, ze sa s nim rozchadza. Viem ze si musi zazit svoje a ze ho neochranim. Ale tiez neviem ako s tym nalozit

miskaska
3. júl 2020

Mna by mama 17 rocnu pustila. Nám v podstate dovolili skoro vsetko, ale zas doverovali nam. A my s bratom sme ich doveru nesklamali. Ako to vsak budem riesit so svojimi detmi, no neviem 🙂

katulienkax
3. júl 2020

nuz teraz ste vsetky hrdinky lebo dopadli tie vase pubertalne zazitky ok, ale staci citat diskusie na modrom konovi ako dopadli ine zeny ktore nedali na rady rodicov - myslim ze takych so zlym osudom je viac, napr neplanovane tehotenstva, blby muz, muz ktory nepomaha apodobne. Vasi rodicia mali o vas strach aby ste nebodaj nedopadli takto preto treba chapat reakciu rodicov. Teraz ked uz mam deti ktore postupne tiez pridu o par rokov do puberty veru nie je mi to vsetko jedno, kadeco sa moze stat... Tiez neviem pokial co dovolim ...

Strana
z2