icon

Problém so svokrovcami

symbioza
3. máj 2014

Ahojte.. Potrebujem pomoc lebo som v koncoch. Som vydata a mam uz deticky. Od zaciatku tehotenstva som byvala so svokrovcami. Kym som bola tehotna vsetko bolo ok. Vychadzali sme spolu dobre, myslela som si ake mam stastie , ze takto vychadzam so svokrovcami. Vsetko sa zmenilo porodom. Prisla za mnou sestra , ktora ocividne prekazala svokrovcom odzaciatku, Este ked som im oznamila ze sestra za mnou pricestuje sa mi zdalo ze cosi sa im nepaci, ale pomyslela som ze to tak asi nie ze si namyslam. Ale mala som pravdu, este len vosla do dveri a videla som tie tvare nespokojnosti. Ale stale som nic nehovorila. Po porode to prislo... peklo... Sesra je dost zasadova a nepacilo sa jej ako sa ku mne spravaju , Este stale som to tak nechavala. porodila som a po 4roch dnoch po porode v nemocnici som sla domov. Sestre sa moc nepacilo ze som sla domov bez maleho synceka ze som mala ostat v nemocnici pri nom. Mal totiz zltacku a v tu noc bol lampou .Odisla som domov, osprchovala sa a sla naspet do nemocnice s odsatym mlieckom pre neho. a rano o piatej sme si sli po neho uplne stastny. Svokrovcom sa nepacilo ze sa ozvala a povedala mi aby som ostala este s malym. Vsetko to vyvrcholilo hadkou sestry s mojim muzom. Boli to hrozne chvile. Sestra sa ma zastala a povedala mu na rovinu co sa jej nepaci ... samozrejme svokrovci sa to dozvedeli...a samozrejme sestra bola najhorsia.. Az po jej prichode som si uvedomila ze som nevidela veci okolo mna. sestra odisla a rok nato som otehotnela s mojou dcerkou. yehotenstvo bolo komplikovane od zaciatku... skoncilo sa to cisarkym rezom. o mesiac nato som oznamila svokrovcom ze mi pride mamka, ktoru som nevidela 4 roky. a uz som videla tie tvare nespokojnosti. na druhy den sa ma svokra spytala.. A TO MAMKA PRIDE AZ NA 3 MESIACE? ta otazka ma zasiahla priamo do srdca, az som plakala vecer v posteli. na dalsi den sa mi ospravedlnovala ze to takto nemyslela... a myslela....:( Mamke som radsej nic nehovorila... Ale bolo to hrozne hned ako prisla mi po tyzdni povedala, ze sa u mna zle citi kvoli nim. A ze moja sestra mala pravdu... Do muza stale hucim nech sa konecne osamostatnime lebo uz dalej nevladzem.. ale akokeby ma ani nepocul. Uz neviem co robit ... Svokrovci mi uz lezu na nervy. svokra mi robi naprieky. Podotikam este ani raz mi nepomohla s pratanim . A je mi jedno ci chodi do prace ja som chodila tiez az do 38 tyzdna som pracovala od 6tej rano do 9 vecera. jej pride rodina a pratam za nimi ja ludia pomozte lebo sa zblaznim

Strana
z2
prasiatko30
4. máj 2014

ako tento problem je dost komplikovany - aj ked najjednoduchsie riesenie vypada odstahovat sa ale nevieme aka je celkova situacia.

ja v podstate rozumiem svokrovcom - ze su dostatocne zhrozeni z toho ze zase pride niekto zit pod spolocnu strechu kto nerozumie miestnym zvykom a predpokladam ani nerozprava "recou ich kmena" - je to komplikovane lebo taketo spolunazivanie po dlhsom case vydoluje z ludi to najhorsie hlavna vdaka jazykovej bariere kedy sa kazde gesto a kazdy vyraz na tvari vysvetluje kazdy po svojom a neraz nie v tej pozitivnej rovine 😅 a po ich predchadzajucej skusenosti kedy tvoja sestra prisla narobit hustu atmosferu niekde kde na to nema ziadne pravo ani ju nikto na to nevolal tak sa im fakt necudujem, hlavne ak ste pred navstevou tvojej sestry v pohode nazivali - spoluzitie je o kompromisoch a mozno tak ako ty robis kompromisy voci nim tak oni robia voci tebe - kazdy ste z inej kultury, background, a mate svoje muchy a ak ste ich vy dokazali zladit preco ma tvoja sestra zrazu prist ako general a robit poriadky - nerozumiem tomu - to bud ta psychicky a fyzicy tyrali a ona musela v tom pripade zasiahnut alebo inak si to neviem vysvetlit 😖

dalsia vec je - je nieco insie ked pridu navstevy na obed na vikend a po max 48h ich vypoklonkujete z hostovskej izby a nieco ine je dlhodobe spolunazivanie - i ked velmi opodstatnene lebo naozaj na to aby prisla tvoja mama na 2 dni na zdvorilostnu navstevu to musia uznat tvoji svokrovci ze to nie je mozne.

riesenie - pokial inaksie spolunazivanie nie je na maslu a len vas stresuju dlhodobe navstevy tak by som si sadla a prediskutovala z oci do oci co im vadi/vadilo na tvojich navstevach, ake by mali byt pravidla hry a co mozu a nemozu ocakavat od tvojej mamy tiez by som upozornila mamu ze musi respektovat vas a vas pravidla - lebo vy tak zijete a vyhovuje vam to - ona je navsteva a mala by sa prisposobit tiez i ked pre nich je to tiez tazke ale proste respekt a slusne spravanie este nikomu neuskodilo.

a hlavne vysvetlovat a vysvetlovat - i ked tiez ti poviem ze nie je horsie obdobie na to aby ti prisla pomoct do cudzej krajiny tvoja matka ako hned po narodeni dietata a este ak to bude prvy krat - budes sa musiet starat o seba, o novorodenca, o starsie dieta a este aj riesit ci tvoja mama vsetkemu rozumie a ukazat jej trochu okolie - mala si pockat aspon tie 3-4m kym vy budete trochu zohrani a potom volat tvoju mamu

wena
4. máj 2014

Nič v zlom, ale ani mne by sa nepáčilo keby mi niekto chcel do domu nasťahovať svojho príbuzného na 3 mesiace.
Pýtala si sa vôbec svokrovcov či im nebude prekážať keď k nim príde tvoja sestra/ mama na dlhodobú návštevu? Lebo pozvať niekoho bez opýtania do cudzieho domu je maximálne neslušné.
Potom sa nečuduj, že takto reagujú.

sissy27
4. máj 2014

@symbioza čo to vo vašom prípade znamená "rentovať dom 50/50" ? je to dom, ktorý má dva samostatné vchody, dve samostatné bytové jednotky, kedy sa nájomníci týchto dvoch častí teoreticky nemusia vôbec stretnúť, sú v podstate len susedia? alebo je to veľký dom, kde máte aj spoločne využívané časti (napr. kuchyňa, obývačka a pod.) a každý svoje spálne a delíte sa o náklady? v prvom prípade by mi návšteva u "susedov" nevadila, ale v druhom prípade si povinná brať ohľad aj na "spolubývajúcich" a ich súkromie, potreby atď... samozrejme opačne by to malo platiť tiež...
riešenie stále vidím v osamostatnení sa, bez ohľadu na návštevy z jednej či druhej strany... a popravde, mať pol roka vkuse niekoho nakempovaného v dome (raz z jednej, raz z druhej strany), tak by som to bola asi ja, kto by si zvolil bývanie v hoteli... som spoločenský človek, ale všetko má svoje hranice...

symbioza
autor
4. máj 2014

@wena tak ako oni tak ani ja sa nepytam

symbioza
autor
4. máj 2014

@ailin opakujem... my nebyvame u nich...

ukulela
4. máj 2014

@symbioza nebyvate predsa u nich - platite spolocne najom, takze aj oni musia resektovat vase/tvoje sukromie. ale na druhej strane - asi mate spolocne pristory/kuchynu, ked im to tak vadi, resp. ked ty musis upratovat po ich navstevach a podobne ... riesenim by bolo iba oddelene byvanie. samostatne bytove jednotky - vlastne kuchyne, vlastne miestnosti, kupelne - ziadne spolocne zavazky, ziadne konflikty ... inac ti poradit neviem . neviem, ako sa svokrovci na teba ako na "cudzinku" pozeraju. ako casto, a ci vobec chodis domov ... ako ti napr. pomahaju s detmi ... ako mate podelene vydavky - napr na domacnost, stravu a tak. treba sa snazit co najviac osamostatnit. a ak sa to neda a na to spolocne byvanie ste odkazani a neda sa to zmenit (aj ked iny dom by nemal byt problem najst) tak stanovit jasne pravidla, moja navsteva, moje vydavky a starostlivost, vasa navsteva, vase problemy ... druha vec je, ze tvoja navsteva (sestra/neviam ako mama) by nemala zasahovat do chodu vasej rodiny. ak sa nemiesaju do zalezitosti svokrovcov a chodu vasej domacnosti, svokrovci by to mali tolerovat, ak nie su schopni raz za 4 roky privitat a zniest tvoju mamu, tak (prepac) ta vobec nemaju radi a maju ta len za nejaky podradny clanok ich rodiny, a to by mal riesit tvoj manzel.

nithy
4. máj 2014

@symbioza tak zijes v tej Australii alebo nie? opat mas ako bydlisko uvedeny Presov...
zeby niekto neratal s tym, ze sa tu najdu ludia aj z Australie? 🙄

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
sandracs
4. máj 2014

@tanapeta Ja som to pochopila tak, že nebývajú u nich /myslím tým svokrovcov/, ale že svokrovci aj oni si spoločne prenajímajú cudziu nehnuteľnosť pol na pol. Neviem či správne.

anatalia77
4. máj 2014

@sandracs ja som to tiez tak pochopila...

ukulela
4. máj 2014

@tanapeta spolocne si prenajimaju - tak som to pochopila ja aj vuiacere baby tu. jeden dom s majitelom XY a on ho prenajima svokrovcom plus zakladatelkes manzelom. platia to 50 na 50 - takto zakladatelka pisala.
dalsi argument?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2