Problémy a zmeny správania dospelej dcéry
Vedel by mi niekto poradiť poradiť ohľadom dávno dospelej dcéry?
Pubertu sme prešli celkom ešte miernu.
Aspoň čo počúvam od kamaratok,kolegýň aj okolia.
Od malička bola skôr introvert.
Mala kamarátku jednu max dve.
Nikdy vyhľadávala veľké partie, ale v kolektíve v škole obľúbená.
Mimo domu sme nemali s nou nikdy problémy vážnejšie.
Doma áno. Vždy robila rada naschvál súrodencom, absolútne neposlúchla a neznášala ak sa jej čo i lrn dotkol niekto veci.
Vždy muselo byť všetko rovno (ako Monk) a na svojom mieste.
cl nechcela pomáhať, zavrieť sa do izby a mať svoj pokoj.
Inak veselé, zlaté dievča, všade kde som počúvala chvály.
Naozaj šikovná, sportovala .
Aj strednú zvládla dobre .Dokonca dva krat ocenená za nulové vymeškanie hodín.
Ale! Zlom prišiel neskôr neviem dodnes úplne prečo..
Viem ako matka som zlyhala.
Ale neviem kde som urobila chybu, ale urobila!
Veľa sme sa jej venovali bola najstaršia. Áno vždy som za radšej urobila ako sa hádať stále.
Nemala rešpekt k nikomu čo sa týka zakladnych vecí.
Veľa sme sa hada6ki aj kvôli tomu s mužom.
Puberta prišla neskôr.
Vždy sa vedela pekne obliekať, starala sa o seba ukážkovo .
Proste pekné dievča.
Počas školy si už zarábala na seba.
Neskôr si až našla chlapca ,šikovný, fešák pracovitý.
A po rokoch sa zmenila.
Je veľmi pracovitá v práci svedomitá .Absolútne nechodí na preventívky,nevymešká z práce ani deň. Do práce ide aj chorá dovolenka nehrozí. Len keď jeh dajú lebo má vždy aj starú. Prestala sa o seba starať úplne..Už doma to začalo, ze bordel v izbe, nic staré nechce vyhodiť.
Už rok žije s chlapcom. Chlapec sa o seba stará a ona pri ňom no hrôza! Doma sa o domácnosť starajú dobre.Varí aj pečie(sem tam aj doma zvykla) .Aje čím viac jej dohováram akoby natruc! Chlapec ju veľmi ľúbi,ale časom mu to určite bude prekážať. Pribrala a proste už to nie je to dievča co predtým. Som zúfalá a trápim sa veľmi tým.
Inak dobré a veľmi Som skromné a šetrné dievča.
Stretol sa niekto s tým? Som veľmi nešťastná s toho.
Dala by som všetko zato sby bola ako predtým.
Najhoršie je,že nikto do nej nevidí.
Nikdy nechce sa rozprávať ani keď bola mladšia tak otrvorene.
@anonym_autor mrzi ma, ze sa tak velmi trapis. Je to dolezite viac ju pocuvat a menej dohovarat. Ak sa o seba niekto nestara a priberie, to je casto znak nejakej depresie, trapenia, dusenia niecoho v sebe. Nemusi to suvisiet
so ziadnou tvojou chybou, ale moze, to nevieme. Mohlo sa stat nieco, co je pre nu tazke, a nie je to priamo vina jej rodiny a detstva. Dolezite je skor porozumenie a pomoc. Taktiez, je dospela. Je zodpovedna za seba sama. Aj za to, aby vyhladala pomoc,
ak potrebuje. Moze menit svoj styl - docasne, pretoze skusa nebyt stale taka tip-top poriadna, ako ju cely zivot okolie vzdy vnimalo. Mozno sa trosku citila cely zivot prinutena byt dokonala, a mozno to nie je tvojou vinou.
Mozno jej partner nema problem s tym ako sa ona sprava a zije, mozno ju chape. Nevieme.
Dobre by bolo nechat ju rozpravat samu. A ak sa nevie otvorit tebe, tak pozvbudit niekoho, komu doveruje. Nema nejaku kamaratku, sesternicu, babku, tetu?
Mozno by jej pomohla psychologicka - a mozno ani netreba. Viac nez jej dohovarat , ohladne toho co vidis na povrchu,
je dolezite poskytnut jej pomoc ohladne toho, co sa deje v jej vnutri. a na to treba dat jej priestor vyrozpravat sa. Mozno to zatial nepojde priamo tebe.
@anonym_autor to zanedbavanie seba v mladom veku nie je normalne, nema depresie? Starsi surodenci sa casto citia ukrateni o lasku, o pozornost, kvoli mladsim surodencom. Neviem poradit, len davat jej najavo, ako velmi ju mas rada a ze si tu pre nu. Drzim palce.
Je veľmi pracovitá v práci svedomitá .Absolútne nechodí na preventívky,nevymešká z práce ani deň. Do práce ide aj chorá dovolenka nehrozí. Len keď jeh dajú lebo má vždy aj starú. Prestala sa o seba starať úplne..Už doma to začalo, ze bordel v izbe, nic staré nechce vyhodiť.
Už rok žije s chlapcom. Chlapec sa o seba stará a ona pri ňom no hrôza! Doma sa o domácnosť starajú dobre.Varí aj pečie(sem tam aj doma zvykla) .Aje čím viac jej dohováram akoby natruc! Chlapec ju veľmi ľúbi,ale časom mu to určite bude prekážať. Pribrala a proste už to nie je to dievča co predtým. Som zúfalá a trápim sa veľmi tým.
@anonym_autor tiež si myslím, že za tým budú depresie, svoje pocity skrývala dlhé roky, teraz si už s nimi nevie poradiť. Skús sa porozprávať s jej chlapcom, je potrebné, aby navštívila psychológa
Ked chodi stale do prace,asi nema potrebu sa stale o seba starat,ked len praca a domov,praca a domov.A ked jej este mama dohovara ako ma zit a co ma a nema robit uz ako dospela tak ako dospela si aj tak urobi podla seba,ved dlhe roky posluchala tak co jej ma teraz mama opet rozkazovat,urobi si po svojom.Neprehanaj to s tym extremnym dohovaranim,lebo sa od teba uplne odstrihne a stratis ju.Ona sa chce s tebou normalne rozpravat a nie pocuvat sustavne dohovaranie,moze jej to liezt na nervy a stopne to s tebou.Je dospela,uz nie dieta a moze si zit ako ona chce.Priatela ma,ktory ju lubi taku aka je a asi sa pri nom uz nemusi pretvarovat a hrat sa na nieco ine.Nechaj ju zit jej vlastny zivot.A hlupe reci nepocuvaj,ale radsej ju,ak bude pytat rady sama,tak jej porad,inak jej nic nerad.Len sa s nou tes,nic viac nerob a netrap sa kvoli tomu.Uz je dospela a ked sa sama bude chciet zmenit urobi to aj bez teba.
@anonym_autor podla mna ma psychicke ochorenie a je ti pripad pre psychiatra
Casom sa to bude zhorsovat
moze byt aspergerka, skus pozreit na nete znaky AS
Ked chodi stale do prace,asi nema potrebu sa stale o seba starat,ked len praca a domov,praca a domov.A ked jej este mama dohovara ako ma zit a co ma a nema robit uz ako dospela tak ako dospela si aj tak urobi podla seba,ved dlhe roky posluchala tak co jej ma teraz mama opet rozkazovat,urobi si po svojom.Neprehanaj to s tym extremnym dohovaranim,lebo sa od teba uplne odstrihne a stratis ju.Ona sa chce s tebou normalne rozpravat a nie pocuvat sustavne dohovaranie,moze jej to liezt na nervy a stopne to s tebou.Je dospela,uz nie dieta a moze si zit ako ona chce.Priatela ma,ktory ju lubi taku aka je a asi sa pri nom uz nemusi pretvarovat a hrat sa na nieco ine.Nechaj ju zit jej vlastny zivot.A hlupe reci nepocuvaj,ale radsej ju,ak bude pytat rady sama,tak jej porad,inak jej nic nerad.Len sa s nou tes,nic viac nerob a netrap sa kvoli tomu.Uz je dospela a ked sa sama bude chciet zmenit urobi to aj bez teba.
@anonym_a21a78 Ďakujem veľmi si cením tvoje rady aj tvoj názor.Mas pravdu tak to chápem aj vnímamam aj ja. Uvedomujem si,že bola iná povaha ako mladší súrodenci. Taká svojská, ale srdce má na správnom mieste.
V detstve sme sa jej venovalii naplno. Pozornosť a lásky sa jej dostávalo dosť.Mozno problém bol aj to, že bola diho jedináčik. Zadarilo sa až po desiatich rokoch a samozrejme, že už nebola iba ona.Ale vždy sme sa snažili aby jeden sa venoval jej.Mali sme aj starých rodičov naozaj lásky sa jej dostávalo vždy dosť a rozdiely sa nerobili.Chodila som všade s ňou aj kočíkom ,veľa na výlety,v lete dovolenky. Vzťahy v rodine máme chvalabohu dobré, majú ju starý rodičia veľmi radi aj im pomôže. stretávame sa často a ako rodina držíme spolu. Určite to bolo tým, že bola dlho jedináčik a samozrejme pozornosť sa viac dostávalo súrodencovi.To už tak býva, že malé potrebuje starostlivosť, aj venovať sa mu a rozvíjať jeho vývoj. Ak rodina možno viac po rokoch bábätko .Ale nikdy nebola odsunutá na vedľajšiu koľaj. Oma ako dieťa bola veľmi naviazaná citovo na mňa. Bola náročné dieťa, kojena do 2,5 roka.Vyrastla sc toho a bola dobré dievča. Cez strednú školu precestovali s kamarátkami,brigády si nasla sama sj hneď po maturite nastúpila do práce. Nepije,nefajči len od istého veku sa začala zanedbávať. Možno to začalo pomaly od covidu.Mne sa zdá od kedy začala pracovať a robí s najlepšou kamarátkou a to je tiež ecot. Alebo akoby mala vzťah istý a nemala pte koho sa snažiť. Žijú ako štyridsiatnici. Ak idú tak občas chaty a stretávajú sa s rodinou.
Ja viem nemám da starať úplne viem, ale nedá mi to. Kto má ak nie rodič. Aj som ju nechala ale kde to skončilo.
Mužovi je to jedno. Ale mnr nie. A psychológa absolútne.
@vladuska20
Ahoj,ja mám podobne šibnutú 26-ročnú dcéru,no tá moja ani nikoho nechce, žiadne kamarátky, žiaden priateľ. Iba nakupuje kopec vecí na oblečenie,obuv, kabelky.Do práce tiež chodí i chorá absolútne nevynechá jediný deň, len na dovolenku ide, pretože tú si musia vyčerpať. Nuž čo spravíš? Myslím, že s dospelým človekom už absolútne nič.
Aspergerka? ADHD? Kombinacia obidvoch, u dievcat tazko zdiagnostikovat, ale nie nemozne.
@anonym_autor poradiť neviem, ale držím palce aby ste našli nejaké riešenie
Aspergerka? ADHD? Kombinacia obidvoch, u dievcat tazko zdiagnostikovat, ale nie nemozne.
@lenusiatko ono na jednej strane diagnostika je fajn, no načo? Vyliečiť a dokonca ani liečiť sa to nedá, takže za mňa absolútne zbytočné
@lenusiatko Nad tým som uvažovala už keď bola malá .A boli sme u psychologicky a na ten čas sa ADHD nepotvrdilo. Bola šikovná ,hravá skoro sa aj začala pýtať na nočník,rozprávala, ohľadom vývinu nikdy nebola nejako pozadu.Mala odklad, pretože je augustová a nebola citovo zrelá na školu. Bola veľmi neposedna,nesústredená aj úzkostlivá.Veimi naviazaná na mňa.
Testy urobila,ale po psychickej stránke nebola zrelá na školu. A nič lepšie sme nemohli ani urobiť.
Tým pádom jej škola išla ľahšie. Na prvý krat si vždy všetko zapamätala.
Je to dobre dievča .Veľmi šetrná,má svoje ciele aj si ide za tým. Je bezkonfliktná v kolektíve, len veľmi tajomná.Nikomu nerozpráva o svojich pocitoch, dusí to v sebe a potom vybuchne. Možno aj povaha ťažká a možno aj tú tvrdohlavosť, zaťatosť zdedila.
Veľmi by som jej chcela pomôcť. Snažím sa o to už roky. Máme dobrý vzťah, veľmi veľa sme rozprávali kým bývala s nami. Ale bežne veci nie to co cíti..Vždy ak sme prišli na tú tému odvrkla, že čo riešim. A odisla do zby.
Žiaľ je dospelá a už si pomôcť nedá a samozrejme nechce! Nechcem ju dirigovať ani starať sa,ale zase kto jej má povedať a pomôcť ak nie mama.
@lenusiatko Nad tým som uvažovala už keď bola malá .A boli sme u psychologicky a na ten čas sa ADHD nepotvrdilo. Bola šikovná ,hravá skoro sa aj začala pýtať na nočník,rozprávala, ohľadom vývinu nikdy nebola nejako pozadu.Mala odklad, pretože je augustová a nebola citovo zrelá na školu. Bola veľmi neposedna,nesústredená aj úzkostlivá.Veimi naviazaná na mňa.
Testy urobila,ale po psychickej stránke nebola zrelá na školu. A nič lepšie sme nemohli ani urobiť.
Tým pádom jej škola išla ľahšie. Na prvý krat si vždy všetko zapamätala.
Je to dobre dievča .Veľmi šetrná,má svoje ciele aj si ide za tým. Je bezkonfliktná v kolektíve, len veľmi tajomná.Nikomu nerozpráva o svojich pocitoch, dusí to v sebe a potom vybuchne. Možno aj povaha ťažká a možno aj tú tvrdohlavosť, zaťatosť zdedila.
Veľmi by som jej chcela pomôcť. Snažím sa o to už roky. Máme dobrý vzťah, veľmi veľa sme rozprávali kým bývala s nami. Ale bežne veci nie to co cíti..Vždy ak sme prišli na tú tému odvrkla, že čo riešim. A odisla do zby.
Žiaľ je dospelá a už si pomôcť nedá a samozrejme nechce! Nechcem ju dirigovať ani starať sa,ale zase kto jej má povedať a pomôcť ak nie mama.
@anonym_autor aké je znamenie?
Podľa mňa by si jej mohla podsunúť info o ADHD a PAS, lebo je dospelá, môže si sama naštudovať (a ľudia s ADHD si to vedia dokonale naštudovať - je to ich extrém, ak ich niečo zaujíma) a kopec vecí na ňu sedí. Vtedy ešte diagnostika nebola tak prepracovaná, teraz by výsledok mohol byť iný... A berú sa pri týchto diagnózach i lieky čo predpisuje lekár, môžu pomôcť. Často pomôže i to ak bude brať vitamíny a minerály - niekedy sa to pri nedostatku niečoho môže zhoršiť. Tiež stres zhoršuje prežívanie... Tým by sa vysvetlilo i: neposedna, nesústredená aj úzkostlivá. Tiež s ADHD dievčatá to vedia dobre skrývať, lebo vedia vycítiť čo sa od nich očakáva a tak to proste ponúkajú, nie že by chceli, ale že by mali. Potom sa o nich hovorí, že sú zodpovedné, spoľahlivé, perfekcionistky. Ale nevedia sa odreagovať... Ak si nenašla osobu, ktorej by sa mohla otvoriť a vyžalovať jej vnútorné prežívanie, môže to byť pre ňu ťažké. A vzhľad nie je podstatný, ak máš prácu a priateľa - tak to má pre ňu nižšiu prioritu, zároveň ľudia s ADHD to môžu považovať za nudnú rutinu, ich mozog to nemá rád. A tiež ostatné veci nadmerne zamestnávajú jej rozum. Lebo ľudia s ADHD neustále rozmýšľajú a potom tá koncentrácia na tú jednu vec rýchlo uniká. Ale vraj mávajú dobré nápady, sú kreatívny. Možno tá práca, ktorú má už nie je pre ňu dobrá - zvláda ju, ale stojí ju to veľa energie a i s jej priateľom to nemusí byť tak ružové, ale nemá silu to riešiť... Môže to byť kopec vecí, len sa možno ešte i hľadá... Moja rada, dať jej najavo, že cítiš, že niečo v jej živote nie je v poriadku a trápi ťa to, ale že jej nevieš pomôcť. Ponúknuť jej, ak bude čokoľvek potrebovať, od zavolania k lekárovi - objednanie (lebo toto je pre nich tiež ťažké - sociálny kontakt..), cez to, že tam s ňou pôjdeš až, po to že jej uvaríš čo bude chcieť, len sa zrelaxuje... že chceš, len aby bola šťastná... ❤
Podľa mňa by si jej mohla podsunúť info o ADHD a PAS, lebo je dospelá, môže si sama naštudovať (a ľudia s ADHD si to vedia dokonale naštudovať - je to ich extrém, ak ich niečo zaujíma) a kopec vecí na ňu sedí. Vtedy ešte diagnostika nebola tak prepracovaná, teraz by výsledok mohol byť iný... A berú sa pri týchto diagnózach i lieky čo predpisuje lekár, môžu pomôcť. Často pomôže i to ak bude brať vitamíny a minerály - niekedy sa to pri nedostatku niečoho môže zhoršiť. Tiež stres zhoršuje prežívanie... Tým by sa vysvetlilo i: neposedna, nesústredená aj úzkostlivá. Tiež s ADHD dievčatá to vedia dobre skrývať, lebo vedia vycítiť čo sa od nich očakáva a tak to proste ponúkajú, nie že by chceli, ale že by mali. Potom sa o nich hovorí, že sú zodpovedné, spoľahlivé, perfekcionistky. Ale nevedia sa odreagovať... Ak si nenašla osobu, ktorej by sa mohla otvoriť a vyžalovať jej vnútorné prežívanie, môže to byť pre ňu ťažké. A vzhľad nie je podstatný, ak máš prácu a priateľa - tak to má pre ňu nižšiu prioritu, zároveň ľudia s ADHD to môžu považovať za nudnú rutinu, ich mozog to nemá rád. A tiež ostatné veci nadmerne zamestnávajú jej rozum. Lebo ľudia s ADHD neustále rozmýšľajú a potom tá koncentrácia na tú jednu vec rýchlo uniká. Ale vraj mávajú dobré nápady, sú kreatívny. Možno tá práca, ktorú má už nie je pre ňu dobrá - zvláda ju, ale stojí ju to veľa energie a i s jej priateľom to nemusí byť tak ružové, ale nemá silu to riešiť... Môže to byť kopec vecí, len sa možno ešte i hľadá... Moja rada, dať jej najavo, že cítiš, že niečo v jej živote nie je v poriadku a trápi ťa to, ale že jej nevieš pomôcť. Ponúknuť jej, ak bude čokoľvek potrebovať, od zavolania k lekárovi - objednanie (lebo toto je pre nich tiež ťažké - sociálny kontakt..), cez to, že tam s ňou pôjdeš až, po to že jej uvaríš čo bude chcieť, len sa zrelaxuje... že chceš, len aby bola šťastná... ❤
@jarka1980 Áno máš pravdu vo veľa veciach. Práca ju baví,ale aj vyčerpáva, keďže sa musí pri nej sústrediť a dobrovoľne ostane aj dlhšie, všetko robí na 120%v praci .
Robí obchodnú zástupkyňu a šoféruje celé dni. Dokonca často aj zastúpi niekoho.
Som tu pre ňu, vie to. A ona problém nevidí v ničom. Žije ako väčšina ľudí, len sa nestará o seba. Povie,že už nie je v puberte a že vzhľad nie je dôležitý. Samozrejme hygienu dodržiava to si zakladá natom aj na zuboch .A vždy chodila dobrovoľne pekne oblečená a nik ju nenútil .Doma si veci objednávala. Od 17 ky ma vodičák aj auto ojazdené si kupila z prvej výplaty už počas školy. My sme len prepis zaplatili a muž bol s ňou prr auto. Je inteligentná, rozhladena.Neverila sim ze sa tak skoro osamostatní,ale chvalabohu má veľmi dobrého priateľa.
@autor myslim, ze diagnostika nie je zbytocna, mnohi dospeli vravia, ze sa im ulavilo, naucili sa akceptovat svoju inakost, adhd u dievcat sa prejavuje inak, ako u chlapcov, dokonca aj autizmus a casto sa prelinaju. Myslim si, ze dievcata viac vnutorne trpia, lebo si pestuju socialnu masku. Lieky na adhd existuju, neliecia, ale celkom pomahaju ludom nevycerpat sa na smrt. Ja mam doma adhd muza a dceru a to, co mi opisujes, sedi aj na tvoju dceru. Ano, myslis si, ze su zatatti, tvrdohlavi, ze to je taka povaha, nakoniec je z toho diagnoza. Pomahaju aj rozne terapie, najma KBT, z mojej skusenosti, ak sa toto neriesi, tak stav sa vekom zhorsuje, clovek je vycerpanejsi, v bludnom kruhu, nici si vztahy.
@jarka1980 Nato je strašná povaha to by nešla. Skôr.by sa na mňa nahnevala a prerušila radšej kontakt možno.
A viem podľa seba ako som neznášala ,keď sa mi mama miešala do života a pritom až neskôr som pochopila, že mala pravdu a robím to bohužiaľ tiež. To nie sú tie pubertálne nerozvážnosti (tými musí prejsť každý sám)
toto sú veci, ktore možno rokmi budú len horšie. Neviem.
Naozaj nemám potrebu nikomu rozkazovať, žijú si svoj život, ale každej mame by to nedalo a trápilo by ju keď vidí svoje dieťa takto upadať.
Veľmi mi záleží aby bola spokojná a šťastná. A aby im vzťah vydržal,lebo takého chlapca už nenájde.
@lenusiatko Úplne rozumiem a preto ma to trapi roky a úprimne di želám aby to pochopila, že jej zle nikto nechc,že a chceme jej len pomôcť. Milujem ju taká aká je,ale viem ,že tým škodí nie len sebe, ale aj priateľovi.
Ďakujem za rady sj skúsenosti. Ako to zvládaš ty s nimi
.respektíve v čom jr život iný s takými ľuďmi? Treba aj iný prístup. Majú aj sklony veci odkladať na poslednú chvíľu však? A potom stres panika..
@lenusiatko Úplne rozumiem a preto ma to trapi roky a úprimne di želám aby to pochopila, že jej zle nikto nechc,že a chceme jej len pomôcť. Milujem ju taká aká je,ale viem ,že tým škodí nie len sebe, ale aj priateľovi.
Ďakujem za rady sj skúsenosti. Ako to zvládaš ty s nimi
.respektíve v čom jr život iný s takými ľuďmi? Treba aj iný prístup. Majú aj sklony veci odkladať na poslednú chvíľu však? A potom stres panika..
@anonym_autor toto rozhodne nie je o IQ. IQ majú často nadpriemerné. Ale problém je ako takýto rozum pracuje. Ak má urobiť niečo, čo ju aktuálne neteší, alebo čiastočne i desí, neurobí to, lebo to chce až príliš premáhania sa a premôže sa, až keď jej horí za pätami - lebo tá časová tieseň vytvorí stres, ktorý je pre ADHD práve motivujúci. Prísť niekam na čas, je tiež pre nich často neuskutočniteľné, keďže majú úplne iné vnímanie času.
Možno by si si ty mohla naštudovať ako k nej pristupovať, aby teba nevyčerpávalo to, ako ona momentálne žije. Že to nie je v súlade s tvojou predstavou o jej živote a nastavení.
Ale rozhodne jej nehovor, že keď sa nezmení, jej priateľ ju opustí a už si takého dobrého nenájde. Myslím si, že by to mohla zobrať, že jej neveríš a cítiť sa, že nie je dosť dobrá! A rozhodne si myslím, že ona sa snaží byť na všetky strany dosť dobrá! Je to určite vyčerpávajúce plniť predstavy zamestnávateľa, kolegov, priateľa a aj rodičov ako si napísala na 120 % ...
A rodičia by mali nechať urobiť deti aj chybu, ak sa jej v momentálnom rozpoložení mysle a životných skúseností nevedia vyhnúť... poučia sa, zocelia sa ...
A možno budeš nakoniec príjemne prekvapená, že jej priateľ ju naozaj má rád takú aká je a časom sa to všetko utrasie ... a naučí sa hovoriť aj NIE! (napr. v práci...)
@anonym_autor toto rozhodne nie je o IQ. IQ majú často nadpriemerné. Ale problém je ako takýto rozum pracuje. Ak má urobiť niečo, čo ju aktuálne neteší, alebo čiastočne i desí, neurobí to, lebo to chce až príliš premáhania sa a premôže sa, až keď jej horí za pätami - lebo tá časová tieseň vytvorí stres, ktorý je pre ADHD práve motivujúci. Prísť niekam na čas, je tiež pre nich často neuskutočniteľné, keďže majú úplne iné vnímanie času.
Možno by si si ty mohla naštudovať ako k nej pristupovať, aby teba nevyčerpávalo to, ako ona momentálne žije. Že to nie je v súlade s tvojou predstavou o jej živote a nastavení.
Ale rozhodne jej nehovor, že keď sa nezmení, jej priateľ ju opustí a už si takého dobrého nenájde. Myslím si, že by to mohla zobrať, že jej neveríš a cítiť sa, že nie je dosť dobrá! A rozhodne si myslím, že ona sa snaží byť na všetky strany dosť dobrá! Je to určite vyčerpávajúce plniť predstavy zamestnávateľa, kolegov, priateľa a aj rodičov ako si napísala na 120 % ...
A rodičia by mali nechať urobiť deti aj chybu, ak sa jej v momentálnom rozpoložení mysle a životných skúseností nevedia vyhnúť... poučia sa, zocelia sa ...
A možno budeš nakoniec príjemne prekvapená, že jej priateľ ju naozaj má rád takú aká je a časom sa to všetko utrasie ... a naučí sa hovoriť aj NIE! (napr. v práci...)
@jarka1980 Veľká vďaka za také s povzbudivé slová.Áno máš pravdu. NIKDY som ju nebrala tak,že má má nejaký vážnejši problém (teda nie oficiálne)ale viem, že je iná, tvrdohlavejšia a najväčšia chyba porovnávať s inými.
Áno nastudujem .Naozaj ju obdivujem s akým odhodlaním aj prístupom chodí do práce ako sa tešila s nového spoločného hviezdočka. Snažím sa im pomáhať ak keď to odmietajú. Aspoň v maličkostiach .Áno chyba je vo mne, že som do nej hustila často ..Ale každý keď, niečo povedal len mne. Uz skúsim iný prístup.
@autor, je vela vela odbornej literatury, u nas pozri na webe Rada Kyrinovica, je psycholog, sam ma adhd, robi rozne seminare, je na fcb. Zit a pochopit adhd cloveka si vyzaduje vela odvahy, nervov, pochopenia, trpezlivosti. Oni maju radi ked je vlak uz rozbehnuty a az potom donho naskakuju, to plati na kazdu ich cinnost. Ich mozog umiera a spi pri rutine, maju radi nove vyzvy, komplikovane cinnosti, ktore este viac komplikuju. V honbe za dokonalostou sa dokazu ustvat a niekedy sa ich diagnoza moze zamenit s bipolarkou, lebo v stave vycerpania mozu naozaj trpiet depresiou. Casto reaguju v afekte, skacu do reci, maju problemy s emociami, casto im ani nerozumeju. Adhd ludia su nachylni na alkoholove a drogove zavislosti, celkovo hladaju rychly dopamin a riskantne cinnosti, tam treba dat na nich pozor. Fyzicky pohyb je velmi dolezity, stimuluje im mozog a zlepsuje sustredenie. Maju problemy s vnimanim casu, nedokazu odhadnut minuty, ani hodiny. Dokazu sa stratit v cinnosti, byvaju hyperfokusovani na cinnosti, ktore maju radi. Casto zabudaju jest a pit, ak na to pride, aj v jedle hladaju rychly dopamin. Zivotosprava je u nich velmi dolezita, treba dbat na pravidelne jedenie, vysoky obsah proteinov, vitaminov, mineralov, vyhybat sa spracovanym potravinam, kontrolovat cukor. Funguju v obrazovom vnimani, veci potrebuju vidiet, mat ich na ociach, inak na ne uplne zabudnu. Kedze nemaju radi rutiny, mozu zanedbavat bezne veci, ako je hygiena, upratovanie. Maju lepsiu dlhodobu ako kratkodobu pamat. Casto pouzivaju stimming, vybijaju si napatie, klepu nohami, prstami, dokola sa prechadzaju. Je medzi nimi mnozstvo inteligentnych ludi, vedia vyborne pracovat, aj ked casto na ukor zdravia a osobneho zivota. Casto su zabavni, zovialni, maju super napady. Spravanim mozu aj v dospelosti pripominat deti, ich emocny system dozrieva omnoho neskor. To ma teraz tak v rychlosti vsetko napadlo. Ak mi mi napises, viem ti poslat aj ss.
@anonym_autor jej chlapovi to nevadi, muzi su ini ako zeny. Nechaj ju zit tak, ako chce. Ak budes velmi rypat, moze ta uplne vymazat zo svojho zivota, alebo len povinne ti raz za mesiac zavola. A hlavne ak budes pouzivat vyrazy ako co je "normalne" a co nie... Len ju nahnevas.
A nezlyhala si vo vychove, musi to uz mat v sebe.
@autor myslim, ze diagnostika nie je zbytocna, mnohi dospeli vravia, ze sa im ulavilo, naucili sa akceptovat svoju inakost, adhd u dievcat sa prejavuje inak, ako u chlapcov, dokonca aj autizmus a casto sa prelinaju. Myslim si, ze dievcata viac vnutorne trpia, lebo si pestuju socialnu masku. Lieky na adhd existuju, neliecia, ale celkom pomahaju ludom nevycerpat sa na smrt. Ja mam doma adhd muza a dceru a to, co mi opisujes, sedi aj na tvoju dceru. Ano, myslis si, ze su zatatti, tvrdohlavi, ze to je taka povaha, nakoniec je z toho diagnoza. Pomahaju aj rozne terapie, najma KBT, z mojej skusenosti, ak sa toto neriesi, tak stav sa vekom zhorsuje, clovek je vycerpanejsi, v bludnom kruhu, nici si vztahy.
@jarka1980
@lenusiatko dievcata, vy ste psychogicky?
@jarka1980
@lenusiatko dievcata, vy ste psychogicky?
@oli18 Pravdu povediac som aj.potrebovala počuť názor psychologičky. Niekoho kto rozumie duši a kto má podobné skúsenosti.
@autor, je vela vela odbornej literatury, u nas pozri na webe Rada Kyrinovica, je psycholog, sam ma adhd, robi rozne seminare, je na fcb. Zit a pochopit adhd cloveka si vyzaduje vela odvahy, nervov, pochopenia, trpezlivosti. Oni maju radi ked je vlak uz rozbehnuty a az potom donho naskakuju, to plati na kazdu ich cinnost. Ich mozog umiera a spi pri rutine, maju radi nove vyzvy, komplikovane cinnosti, ktore este viac komplikuju. V honbe za dokonalostou sa dokazu ustvat a niekedy sa ich diagnoza moze zamenit s bipolarkou, lebo v stave vycerpania mozu naozaj trpiet depresiou. Casto reaguju v afekte, skacu do reci, maju problemy s emociami, casto im ani nerozumeju. Adhd ludia su nachylni na alkoholove a drogove zavislosti, celkovo hladaju rychly dopamin a riskantne cinnosti, tam treba dat na nich pozor. Fyzicky pohyb je velmi dolezity, stimuluje im mozog a zlepsuje sustredenie. Maju problemy s vnimanim casu, nedokazu odhadnut minuty, ani hodiny. Dokazu sa stratit v cinnosti, byvaju hyperfokusovani na cinnosti, ktore maju radi. Casto zabudaju jest a pit, ak na to pride, aj v jedle hladaju rychly dopamin. Zivotosprava je u nich velmi dolezita, treba dbat na pravidelne jedenie, vysoky obsah proteinov, vitaminov, mineralov, vyhybat sa spracovanym potravinam, kontrolovat cukor. Funguju v obrazovom vnimani, veci potrebuju vidiet, mat ich na ociach, inak na ne uplne zabudnu. Kedze nemaju radi rutiny, mozu zanedbavat bezne veci, ako je hygiena, upratovanie. Maju lepsiu dlhodobu ako kratkodobu pamat. Casto pouzivaju stimming, vybijaju si napatie, klepu nohami, prstami, dokola sa prechadzaju. Je medzi nimi mnozstvo inteligentnych ludi, vedia vyborne pracovat, aj ked casto na ukor zdravia a osobneho zivota. Casto su zabavni, zovialni, maju super napady. Spravanim mozu aj v dospelosti pripominat deti, ich emocny system dozrieva omnoho neskor. To ma teraz tak v rychlosti vsetko napadlo. Ak mi mi napises, viem ti poslat aj ss.
@lenusiatko Tak toto na nu nesedí.Mozno s toho množstva informácií nájdeme každý čo k nám ide.
Ale veľmi si cením tvoj čas,odbornosť.
@lenusiatko Tak toto na nu nesedí.Mozno s toho množstva informácií nájdeme každý čo k nám ide.
Ale veľmi si cením tvoj čas,odbornosť.
@anonym_autor citam a nechapem, co ti vlastne vadi? Ze pribrala? Ze sa uz nefinti? Ak to vyhovuje jej priatelovi preco sa im do toho miesas? Robi,ma domacnost,ma vyhovujuci vztah.
@eeffka Mňa netrápi ani najmenej, že sa nefintí.To by bolo najmenej. Áno vždy som sa upokojovala,že pracuje, k práci pristupuje zodpovedne, všade ju zato chválim, je veľmi šetrná, nie je ako väčšina mladých .Pracuje od 16tky a vždy bola príkladom pre ostatných v tomto. Že nastal zlom a chodí zanedbane.Vygajdané veci, úplne také ,žeby si to niekto nedal ani do záhrady na dedine.Tenisky špinavé takmer deravé, vlasy neupravené.Akoze ok z.mierila som sa že behom 2 rokov sa zmenila a vyzerá na 35.Ale to nie u nej štýl.Nie nemiešam sa im do vzťahu, ani do života. Ale priateľ je vzdelaný, inteligentný, stará sa o seba a viem,ze s tým ok úplne nie je. On ju musí veľmi ľúbiť. Ale rodina, známy mi to hovoria často, že čo sa deje, že sa tsk zanedbala.A mňa to mrzí. Pretože viem, že keď to má takto po 20tke co bude neskôr. Doma má kopec veci, dokonca nových aj obuv a nezabrala si nič Pár veci aj to obnodené väčšina. Tiež som bola v mladosti divoká,ale nestretla som sa s nikým kto sa dobrovoľne takto opustí. Jedine po rozchodoch,rozvodoch ,alebo iných traumatických udalostiach. Áno trápi ma to,pretože s niektorými vecami nedovolí pohnúť ani v detskej. Chceli sne vymaľovať dať izbu do poriadku s ňou ,ze aby mali kde spať keď prídu a už vyše roka sľubuje a doteraz neprišla .
Trápilo by to aj Teba ver mi.
@anonym_autor to zanedbavanie seba v mladom veku nie je normalne, nema depresie? Starsi surodenci sa casto citia ukrateni o lasku, o pozornost, kvoli mladsim surodencom. Neviem poradit, len davat jej najavo, ako velmi ju mas rada a ze si tu pre nu. Drzim palce.
@lenka_da Ďakujem za povzbudivé slová veľmi si to vážim..Ona sa tak zmenila ja to nechápem. Asi tak ako chlap (aj ženy niekedy) po 10 rokoch manželstva.Teda niekde na dedine. Veď ja by som urobila vstyko3ore ňu rovnako ako pre mladších. Veď aj sz ja neozvem ledva sa ozve.Fuurt je v robote s víkendy oddychujú, alebo niekde idú.Obcas aj k nám, ale spolu .Ale keď prídu vyzeráju v pohode.Tazko povedat ci skrýva depresie keď je taká uzavretá.