Problémy s nevestou: Ako môžem pomôcť synovi?
Ahojte, mám dvoch synov. Starší bol vždy introvert. Nikdy neriešil dievčatá, aspoň som si to myslela. Najradšej bol zavretý v izbe, hral na gitare a programoval. Ani neviem ako a kedy, zrazu mal priateľku, kúpili dom a dnes majú dieťa.
Nikdy som mu do vzťahu nehovorila a ani teraz nechcem o jeho partnerke hovoriť zle, hoci si o niektorých veciach myslím svoje. Nevesta má epilepsiu a ešte nejaké ochorenie, ktoré jej spôsobuje tiky – presný názov nepoznám. Napriek nastavenej liečbe má časté epileptické záchvaty. Nevyznám sa v tom, ale príde mi to zvláštne. Celkovo pôsobí zvláštne.
Doma veľmi nefunguje – nenavarí, nezapne práčku, často len spí alebo pustí malej televízor. O väčšinu vecí sa stará syn – o dieťa, domácnosť aj financie.
V poslednom období mi syn poobede nosí vnučku, pretože partnerka sa vraj nedokáže o ňu postarať. Niekoľkokrát sa stalo, že počas toho, ako spala, malá spadla a rozbila si hlavu či peru. Syn pritom pracuje, má meetingy a programuje, zatiaľ čo ona spí. Sťažoval sa mi, že už nevládze byť zároveň otcom aj mamou a že všetko zostáva na ňom.
Neviem, či je to naozaj dôsledok liekov a je utlmená, alebo je jednoducho pasívna a vyhovuje jej, že všetko robia ostatní. Syn dokonca uvažuje nad rozvodom, vraj sú tam aj ďalšie problémy.
Nechcem sa im miešať do života. Som rada s vnučkou a rada by som synovi nejako pomohla, ale neviem ako. Mám sa s nevestou porozprávať? Skúsiť jej ukázať bežné veci v domácnosti, napríklad varenie? Bohužiaľ, nevie uvariť ani polievku. Alebo to vôbec neriešit a pomáhať aspoň poobede?
Čo by ste robili na mojom mieste?
@anonym_7716e6 Čistá pravda. Dnešné mladé matky sa nevedia o deti postarať a spoliehajú sa na starých rodičov. Vidím to všade v okolí.
Mňa ešte napadá, či nemôže pretrvávať nejaká popôrodná depresia v kombinácii so silnými antiepileptikami ju to asi úplne vypne. Určite by to mal syn riešiť a zobrať manželku k lekárovi a sám povedať objektívny stav, ako doslova prežíva... Držím palce ❤️
@anonym_60548d “ Dnešné mladé matky sa nevedia o deti postarať a spoliehajú sa na starých rodičov. ” toto je dobra hlúposť a velmi obmedzený názor. Mam 24 rokov, deti s rozdielom 1,4r a vsetko taham ja s mužom. Nikto nikdy nestrazil, nekocikoval, nenavaril. Ani jedno 600nedelie pre mna neexistovalo, po porode som hned makala okolo deti. K lekárom aj na úrady taham deti so sebou, k vela lekárom ist nemozem lebo nemam kam dat deti a manžel si nemoze stale brat volno z prace. K tomu mam aj svoje zdravotne problémy. A doma mam vsetko porobené, deti su šikovne a starám sa o vsetko. Velmi odvážne tvrdenie, ze dnešné matky sa nevedia postarat.
@anonym_0b9b00 akože nevestu nechala tak??? Vari pre jej domácnosť, pre jej muža a pre jej dcéru. Stráži tak isto jej dcéru, chodila aj upratovať do nevestinej domácnosti. Zdá sa ti to málo?? Tá hnida cely den doma spí a nestará sa o vlastné dieťa a domácnosť. Je to neveste ešte malo? Mala ju okúpať a učesať? Zdá sa ti toho málo, že pre ňu robí? Robí vysoko nadštandard pre ňu. Nie je to jej povinnosť, je to mladá žena a keď nezvláda seba, nemala si zakladať rodinu a nemala rodiť deti.
@simca06022011 Presne tak. A ja si myslím, že sa určite nezmenila zo dňa na deň . Je to ako pri tých úžasných otcoch, ktorí zo deň zo dňa na deň otočia o 180 stupňov. Tato musela byť taká istá lenivá. V dnešnej dobe sa da epilepsia krásne podchytiť, tí ľudia fungujú, chodia do práce, šoférujú autá, chodia na dovolenky. Táto dáma zrejme nemá záujem normálne fungovať a vyhovuje je jej súčasný stav, že sa všetci okolo nej o ňu starajú.
@anonym_autor držím ti palce, aby ste to vyriešili k spokojnosti. Porozprávaj sa s nevestou, nech ide k lekárovi a predstavi jej lieky, lebo tento stav nie je normálny. Poznám ľudí s epilepsiou a teda takto nefungujú. Nevesta musela byť už davno leniva. Syn ma zrejme taku povahu, že možno nenašiel nič lepšie. Nenechaj sa využívať a zneužívať, pomáhas im dosť vysoko nad rámec. Nie je to tvoja povinnosť a zničíš sa.
@katkazatka my mame pohľad iba od svokry, cele to môže byt uplne inak, ani ona nemusi mat všetky informacie. Nevieme, ci autorka nie je chorá. Tiky môžu byt spôsobené aj tetaniou, co je totálne vycerpanie organizmu z vit a minerálov, do toho anemia a psych dg a ziva mumia je na svete. Unava, akú popisuje autorka nie je normálna a nie je to lenivosť. Podla mna si ju tiez neprávom velmi rychlo odsúdila a cudzieho cloveka, o ktorom nic nevies nazvala hnidou.
@katkazatka my mame pohľad iba od svokry, cele to môže byt uplne inak, ani ona nemusi mat všetky informacie. Nevieme, ci autorka nie je chorá. Tiky môžu byt spôsobené aj tetaniou, co je totálne vycerpanie organizmu z vit a minerálov, do toho anemia a psych dg a ziva mumia je na svete. Unava, akú popisuje autorka nie je normálna a nie je to lenivosť. Podla mna si ju tiez neprávom velmi rychlo odsúdila a cudzieho cloveka, o ktorom nic nevies nazvala hnidou.
@anonym_11e1ef uznávam, že to tak môže byť. Ja som ju sice hneď odsúdila, ale vy ste ju tiež hneď zdiagnostikovali bez toho, aby ste o nej čokoľvek vedeli.
Nejzavaznejsi otazka ze vsech je- jedna se tady o ohrožení bezpečí dítěte? To musi tvuj syn rozhodne vyresit, nez se stane nestesti.
Kazde sebelepsi matce se stane, ze si jeji dite ublizi. Ale pri tom co jsi popsala (pokud to teda neni jen smyšlená synova realita) mi blikají všechny kontrolky!
@anonym_11e1ef uznávam, že to tak môže byť. Ja som ju sice hneď odsúdila, ale vy ste ju tiež hneď zdiagnostikovali bez toho, aby ste o nej čokoľvek vedeli.
@katkazatka hej, lebo clovek musí byt vyštudovaný lekár na to aby vedel ze ked niekto stále spi, tak asi mu niečo je 😉
@anonym_autor tento trend pozorujem v dnesnej dobe ako vo svojej rodine tak u znamych, sikovny chlap si najde lenivu zenu ktora je pritom mlada a vystudovana ale neskutocna leniva, necha si urobit od chlapa decko cim si ho zaviaze a potom sa ten chlap stara skutocne o vsetko zatial co dotycna slecna je cele dni na socialnych sietach, je vraj tazko unavena, ani nenavari, ani neupracie, ani nenapecie, ani neda do pracky, ledva co zvladne je ist na urad ale na mobile a s kamoškami do mesta to ano, na to zrazu casu a energie ma, dokonca poznam jednu taku co pojde na ranajky, obed a na veceru do restauracie, neskutocna hnida.
@anonym_7716e6 Ja som mala takú kolegyňu, 30tnička, slobodná. Bola taká hnilá, že si ani kávu neurobila, išla si ju kúpiť na pumpu aj s raňajkami. Obed, večera, donáška.
Nikde netvrdím, že je lenivá. Syn mi povedal, že minulý rok bola hospitalizovaná na psychiatrii, keď sme boli s mužom na dovolenke. Vraj mala nejaký záchvat a nevedela dýchať. Neviem presne aký, nevyznám sa. Chodí aj k psychiatrovi, má depresie, úzkosti. Syn mi tvrdí, že cez deň sa hraje na telefóne, malá pobehuje kade tade a ona nerieši. Potom spí a znova sa hraje na mobile. Ja som sa s ňou chcela porozprávať, poslala ma do teplých krajín a hodila do dverí pohár, keď som šla preč. Neviem, čo si myslieť. Vnučka bola vystrašená a k mame nechce vôbec ísť. Spí dnes u nás. Len som začala rozhovor, či jej netreba pomôcť a začala vrieskať, tak som odišla.
@anonym_60548d “ Dnešné mladé matky sa nevedia o deti postarať a spoliehajú sa na starých rodičov. ” toto je dobra hlúposť a velmi obmedzený názor. Mam 24 rokov, deti s rozdielom 1,4r a vsetko taham ja s mužom. Nikto nikdy nestrazil, nekocikoval, nenavaril. Ani jedno 600nedelie pre mna neexistovalo, po porode som hned makala okolo deti. K lekárom aj na úrady taham deti so sebou, k vela lekárom ist nemozem lebo nemam kam dat deti a manžel si nemoze stale brat volno z prace. K tomu mam aj svoje zdravotne problémy. A doma mam vsetko porobené, deti su šikovne a starám sa o vsetko. Velmi odvážne tvrdenie, ze dnešné matky sa nevedia postarat.
@anonym_11e1ef Tak to si jedna z mála a chválim za to. V mojom okolí sú mladé matky lemry a o vnúčatá sa starajú starí rodičia.
Nikde netvrdím, že je lenivá. Syn mi povedal, že minulý rok bola hospitalizovaná na psychiatrii, keď sme boli s mužom na dovolenke. Vraj mala nejaký záchvat a nevedela dýchať. Neviem presne aký, nevyznám sa. Chodí aj k psychiatrovi, má depresie, úzkosti. Syn mi tvrdí, že cez deň sa hraje na telefóne, malá pobehuje kade tade a ona nerieši. Potom spí a znova sa hraje na mobile. Ja som sa s ňou chcela porozprávať, poslala ma do teplých krajín a hodila do dverí pohár, keď som šla preč. Neviem, čo si myslieť. Vnučka bola vystrašená a k mame nechce vôbec ísť. Spí dnes u nás. Len som začala rozhovor, či jej netreba pomôcť a začala vrieskať, tak som odišla.
@anonym_autor no daj ešte nejaký vymyslený príbeh, co nevesta “urobila”, nech je to zaujímavejšie 🤪
@anonym_autor no daj ešte nejaký vymyslený príbeh, co nevesta “urobila”, nech je to zaujímavejšie 🤪
@chocolatebox 😉😁🤣🤣🤣🤣veď napíš niečo zo svojho života!!!Mám taký pocit ,že ..alebo si sa v príspevku našla,alebo si to TY.Profil založený 05.2026.
@chocolatebox 😉😁🤣🤣🤣🤣veď napíš niečo zo svojho života!!!Mám taký pocit ,že ..alebo si sa v príspevku našla,alebo si to TY.Profil založený 05.2026.
@bruno1 chodím sa sem zabávať už zopár rokov a o môj život sa nestaraj, ten nie je predmetom tejto “diskusie” 😉
Posledné mesiace úplne dementne príspevky - divný vyber slov, milión zbytočných detailov ktoré s pointou absolútne nesúvisia a samozrejme treba informácie kúskovat v komentároch na každej druhej strane diskusie 🙂
@chocolatebox ešte vyliezla na stôl nahá a tancovala. - tu máš niečo vymyslené.
@anonym_autor Pri takomto jednaní zo strany nevesty by mal Tvoj syn zakročiť a zájsť s manželkou k psychiatrovi. Možno by jej hospitalizácia skutočne pomohla. A dcérku by som s ňou už osamote nechávala.
@bruno1 chodím sa sem zabávať už zopár rokov a o môj život sa nestaraj, ten nie je predmetom tejto “diskusie” 😉
Posledné mesiace úplne dementne príspevky - divný vyber slov, milión zbytočných detailov ktoré s pointou absolútne nesúvisia a samozrejme treba informácie kúskovat v komentároch na každej druhej strane diskusie 🙂
@chocolatebox tak že našla!!! 😁😁😁
@bruno1 áno mas pravdu, som ta nevesta a práve spím 🤪
@chocolatebox tak odlož mobil a choď sa hrať s malou a nespí!!!😉😁😁😁😁Daj si radšej kávu ,alebo energeťák.🫡
@katkazatka toto je sranda, ze ako funguje ľudská psychika a vidíme hned to, co mame v sebe. Resp podla seba súdim teba. My sme okomentovali pozitívne ty si ju hned dourazala ako hnidu 😅 asi nemáš najlepsie skúsenosti s ludmi.

@anonym_39ddd9 úplne s týmto súhlasím, a chcela som napísať niečo podobné.. ono ľahko sa útočí do nevesty, že je lenivá a neviem čo všetko, ale toto vôbec nevyzerá na lenivosť, ale na nejakú psych. diagnózu a sama si zrejme pomôcť nemôže… ja sama mám v rodine takú osobu, ktorá má viacero psych. diagnóz, a tiež sa nedokázala postarať o dieťa, domácnosť.. nakoniec na psychiatrii nastavili liečbu dobre, aj keď priebehom rokov je to tiež take kolísavé, raz lepšie raz horšie, ale teraz na správnej liečbe dokáže fungovať normálne v domácnosti, navarí, uprace, postará sa (dieťa už majú väčšie). Ale teda do práce nechodí a uznali jej invalidný dôchodok. Ale stále po tých liekoch dosť spí, ale rozhodne nie celý deň, ale potrebuje tak 10-12h spánku denne. Určite to netreba nechať tak. Treba ju poriadne vyšetriť u psychiatra. Pripadne či nemá aj zdravotne problémy nejaké ďalšie.
@anonym_a221b4 tiež to bolo najkritickejšie keď mali malé dieťa, manžel zobral očr a staral sa, kým ona bola hospitalizovaná mesiac, nečakali na zázrak a kým sa stane nejaké nešťastie.. my sme o tom ani nevedeli, určite by sme pomohli, ale určite by sa to nezaobišlo bez nejakého odcudzovania a manžel sa k tomu postavil ako chlap, nevyplakával nikde..vedel, že si zobral ženu so zdravotnými problémami..