icon

Problémy so 16 ročným bratom

smutnasestra
14. jan 2016

Ahojte maminky.
Som tu dlho, no vzhľadom na to, že je to vážna téma a na MK ma poznajú aj rodinní známi, nechcem, aby sa to šírilo pomedzi ľudí, ktorí by sa z toho skôr tešili.

Mám brata. Má 16. Kritický vek, no to ako sa zmenil za posledného polroka je šialené. Je medzi nami šesťročný rozdiel takže mám k nemu vekovo blízko, no napriek tomu ho nechápem. Ja už žijem so svojim manželom mimo domu tri roky a bývam hodinu cesty od mami, takže je nemožné jej pomáhať.
Brat začal tento rok chodiť na strednú školu. Žiadna ťažká škola, no nie je to ani učňovka.
Má samé päťky, štvorky, prepadáva zo štyroch predmetov pritom irónia je, že z angličtiny má jednotky. Nechce ani počuť o zmene školy, vraj táto je super a on si ju vybral a chce tam ostať. Najprv sme si mysleli, či ho nešikanujú, že preto sa neučí, nebodaj sa mu za známky vysmievajú, no vzhľadom na jeho narcizmus a strúhanie frajera pochybujem, že by on bol typ na šikanovanie. Potom brat tvrdil, že má problémy so žalúdkom (vracal častejšie) a tak s ním mama obehala aj gastro aj všetko, no doktori zhodnotili, že mu nič nie je. Napadol nás strach zo známok, no brat to má úplne na háku vzhľadom na ďalšie situácie ktoré nastali.
Dokým sa zle učil dalo sa to zvládnuť. Napriek tomu že ho mamina skúšala každý deň a to už je hanba pri takom veľkom chalanovi a on sa ozaj učil, na druhý deň dostal štvorku. Jeho obhajoba je tá, že je nervózny keď odpovedá, no on pokazí aj testy...
Ale problém prišiel pred Vianocami. Brat šiel poza. Na týždeň !!! A ten dilino si nezohnal ani ospravedlnenku. On si proste vôbec neuvedomil, že ak nemá ospravedlnenku má neospravedlnené hodiny!
Mame zavolal triedny až na konci týždňa. Bola v šoku. Najprv ma napadlo či nebehá za frajerkami alebo nerobí s kamošmi nejaké ožran párty doma. Ale nie. on bol iba doma, bez kamošov a hral sa hry...
Bola to riadna aféra. Otec nám robí v zahraničí a kvôli nemu prišiel. Nedostal ani facku, ani zákazy, proste naši mu slušne dohovorili, dokonca sľúbil aj triednemu, že už sa to nikdy nezopakuje a triedny mu to veľkoryso odpustil (nedostal dvojku zo správania ktorá mu hrozila) no s podmienkou, že už to nemôže spraviť..
Predvčerom mi volala mamina.. že už ani nespí po nociach, že brat bol opäť poza.. Triedny volal mame na obed. Keďže nepracuje v mieste kde býva, bez toho aby brata upozornila letela domov. Brata našla za telkou ako sa hrá hry.. pohotovo jej klamal že skôr skončil, no už to nevydržala a struhla mu zo pár faciek až po kým sa nepriznal..
Brat má dvojku zo správania už istú..triedny je sklamaný a nehovorím o mojej mamine..je na brata 80% z roku sama a ja by som jej rada pomohla no neviem ako.. už sme bratovi aj dohovárali ale on nič, akoby to šlo cez neho ako cez stenu..
Prosím vás.. poraďte mi, ako mame pomôcť. Ubíja ma keď vidím, ako je na tom. Ja som síce tiež bola číslo za puberty, ale v škole som teda problémy nikdy nemala a popravde ak už som chodila poza vedela som kde a ako si to vybaviť aby neospravedlnené hodiny neboli, no brat on akoby si ani neuvedomoval, že to nie je normálne a hlavne to nie je povolené.
Mňa napadlo to, aby mama našla bratovi školu v mieste kde pracuje. Žijem tu aj ja a keďže budem ešte 2-3roky doma s bábätkom, po škole by mohol chodiť k nám a ona by ho potom po práci brávala domov. Tým by sa zamedzilo jeho chodenie poza, bol by pod kontrolou mojou a maminou a nemusela by sa pri každom probléme hnať hodinu cesty domov len aby to riešila.
Blbé komentáre si prosím vás odpustite.. Brat bol do deviatej triedy v škole síce uderený, ale tak normálne. Učil sa na dvojky, trojky, inak slušný chalan. Síce už aj vtedy ho zaujímali dievčatá, no vedel byť v pohode. Teraz ho nezaujíma nič iné ako hry, jeho vzhľad, posilovňa a frajerka. Jeho frajerka je ale milé dievča. Slušné. Chodí na gympel, rodičia tiež slušní, takže ona ho dolu určite neťahá a kamaráti detto.
Poraďte mi prosím. Ďakujem

Strana
z2
dominika6
14. jan 2016

@smutnasestra
no je to len extra divná puberta..
chalani to prežívajú 2x horšie ako baby,my aspoň používame mozog,ked niečo domrvíme,ale muží nie 😀
majú zatmenie mozgu a klapky na očiach...tie facky by mala mama dávať preventívne 😀
zobrať mu hry,ovládač od TV,zmeniť heslo na wifi ..
a čo študuje za IT čkára?

mysicka36
14. jan 2016

Zhabať elektroniku, hry aj mobil. Príde mi to tak že je na hrách závislý. Mojim deťom to zaberá. Vekovo sú síce 11 a 14 ale aj tak už majú niekedy po víkende kedy je zlé počasie také tiky, že ráno sa zobudia a prvé čo chytia do rúk tablet či mobil a hrajú niečo. Zabavím a je. A raz dokonca sa manžel naštval a odinštaloval hru z tabletu. To bolo revu že prišiel a body a nahraté levely. Je to závislosť. 😒

limetka69
14. jan 2016

No ja som chodila na sou dopravné, s maturitou, bolo nas 5 dievcat a 25 chalanov v triede. Opisala si asi vacsinu z nich. Kazdy druhy chodil poza skolu, vacsinou im na to prisli, ja som patrila tiez medzi nich. Vedeli to v skole nafuknut, robit problemy, ale aj tak nic nepomohlo. Mala somaj znizenu znamku zo spravania, aj chalani a vies co? Nikdy to nikde nikoho nezaujimalo. Vsade pitaju len vyucny list a maturitne vysvedcenie. Tak nutila by som ho len zmaturovat. Viac aj tak robit nemozete. Mala som spoluziaka, taky grazel, cisty frajer, aj sa mi pacil 😀 same 5, prechadzal so 4. A zmaturoval na trojky. Co je celkom ok. Prekvapil cely ucitelsky zbor, vsetci ho odpisovali, ze z neho nic nebude. Vies co robi twraz? Je hasic. Skola nie je podstatna, pre chlapcov co sa nechcu ucit uz vobec nie. Kym sam nechce, nic nezmozete. Patri to k mladosti. 🙂 no a keby sme sli podla mojej mamy a jej vychovy tak urcite. By mi vzala tu zabavku na ktorej hraje hry, playstation, pc, notebook.... A bolo by vyriesene, kym sa nepolepsim, zaracha na neurcito atd.... Ziadne hry, frajerka, kamarati.... A mal by sa umudrit 🙂
@smutnasestra

alaguema
14. jan 2016

@smutnasestra nechýba mu otec? Puberťák to samozrejme neprizná, ale ak je otec dlhodobo preč, tak ten mužský element v rodine asi chýba.

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@alaguema určite mu chýba otec aj mne chýbal, no nedá sa to zmeniť. Oco si tu prácu podobne platenú nevedel nájsť a po rokoch v zahraničí by bol risk to zmeniť

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@limetka69 mamina od neho nechce jednotky ani dvojky len aby prešiel ale takýmto štýlom ho v druhom ročníku vyhodia. Nikto sa nebude pozerať na to, že je v puberte.
Mama mu už vzala všetko okrem mobilu aj to má mobil starší keďže nový si roztrieskal. Vypli wifi v byte, má k dispozícii iba svoju izbu, kuchyňu a moju izbua počítače má na heslo tak uvidíme

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@dominika6 Nebude Itckar skôr nejakého technika študuje, ale do toho sa ja ozaj nerozumiem.

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@mysicka36 ja som našim už pár rokov dozadu hovorila, že je závislý, ale vtedy ma nepocuvali...

seahorse27
14. jan 2016

Tiez som za zhabanie elektroniky a dostane ju naspat az potom, ked zacne riadne chodit do skoly a upravi si prospech - tym by som ho motivovala. Uz sa utoho vela nazbieralo a boji sa to nejako riesit, lebo uz si neveri, ze to vsetko zvladne, tak takto unika...je tam teda aj strach zo zlyhania. Treba si s nim sadnut a po malých krockoch naplanovat, co s tym idete robit a ako. Prvy krok - zacat riadne chodit do skoly - ak vydrzi 2 tyzdne dostane spat wifi. Ak pojde poza skolu, znova sa vypne atd. Potom postupne zacat opravovat jeden prdmet za druhym....Ked opravi prvy - dostane napr. tablet atd. Treba operovat s tym, co ma najradsej...mozno aj stretka s frajerkou by som mu na cas obmedzila, nech sa chlapec trosku spamata. Viem, ze bez otca to musi byt s pubertakom tazke....

sissy27
14. jan 2016

@smutnasestra nechať ho padnúť na hubu ako sa hovorí a nie ho čičíkať a riešiť prúsery zaňho... porozprávať sa s učiteľom a vedením školy, nech ťahajú všetci za jeden povraz a nie že škola navrhne trest a mamička bude utekať orodovať za nepodareného synka - raz to už urobila, nepomohlo, neváži si to, tak dovidenia... smer psychológ - lebo toto už ďaleko prekračuje hranice toho, čo by sa dalo nazvať puberta... odpojiť doma internet, káblovku, zrušiť mladému pánovi internet v mobile, zrušiť pc ... a samozrejme mu raz a jasne vysvetliť následky, ktoré ho čakajú v škole, pokiaľ si nebude plniť povinnosti aspoň na úrovni slabšieho priemeru a vyvodiť z toho dôsledky aj doma - po ukončení denného štúdia nemajú viac rodičia voči nemu vyživovaciu povinnosť a je úplne jedno, či dokončí školu riadne alebo sa nechá vyhodiť... prípadne navrhnúť reedukačný ústav... no ale hlavne treba, aby rodičia boli dôslední a stáli si za tým, čo povedia alebo urobia, lebo ak si synáčik vydupe svoje, tak to nemá zmysel...

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@sissy27 Reedukačný ústav rozhodne nie. Nerobí také problémy aby tam šiel a byť tam so zlodejmi, alkoholikmi, deckami čo drogujú alebo nonstop utekajú z domu? .. zas odtiaľ potiaľ..
Dvojku zo správania má istú. Prvýkrát za neho tiež naši neorodovali. Učiteľ sám sa za neho postavil že mu dôveruje a preto mu tú dvojku nedá, naši s ním šli do školy preto lebo ich o to sám učiteľ požiadal takže to nie je o orodovaní.
Psychológ tiež nič nevyrieši a už vôbec nie u decka, ktoré je v puberte. Ešte ani raz som sa nestretla že by to nejakému decku pomohlo a brat sa nevie zveriť ani môjmu mužovi s ktorým má perfektný vzťah, cudziu ženu by mohol vieš čo... So zvyškom súhlasím. Mamina zamkýna jej izbu aj obývačku, kde je wifi, tv. On v izbe síce notebook má, ale aby ho zapol potrebuje heslo a to vedia iba naši a ja.
Vyhodiť z domu by ho naši nikdy nevyhodili. Brat sa nefláka po nociach, nie je grázel, nechodí chlastať keď je poza, iba sa doma hrá. Síce je to zlé, ale určite lepšie ako druhý prípad.
Internet v mobile nemá keďže ten nový roztrieskal, oco mu nechal mobil ešte z pred pár rokov, kde neni šanca sa pripojiť na internet, takže je bez netu úplne.
Áno, naši zmäkli odkedy som odišla. Akoby všetku prísnosť minuli na mňa a teraz si brat užíva lážo plážo. No ja som mala riadne prísny režim takže bolo pochopiteľné, že som sa búrila, ale brat má všetko, ozaj všetko, aj vychádzky, aj internet, čož som ja nemala a aj tak..

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@seahorse27 mamina mu frajerku zakázala. V podstate sa aj tak stretávali raz dva krát do mesiaca lebo ona sa učí dobre a aj veľa takže rodičia ju držia na krátko.

viera27
14. jan 2016

@smutnasestra aha. A ake ma inak brat povinnosti? Okrem skoly teda, na ktoru dlabe. Travi s nim niekto cas? Ma nejaku cinnost, ktoru musi vykonavat?
Pytam sa preto, lebo presla som si podobnym. Aj u nas otec v zahranici, mama mala svoje zaujmy a pracu a ledva vsetko postihala (a do toho aj popijala), ja som nemala ziadne povinnosti a nikdy som k nim ani nebola vedena. Tak som zdrhala. Vsak naco by som bola "sama" doma? Tvoj bracho zdrha do ineho sveta - virtualneho. Znudeny arogantny fracek.

cecil36
14. jan 2016

suhlas so @sissy27 a ja by som ho este aj riadne niecim zamestnala... 😉

cecil36
14. jan 2016

@smutnasestra aaa bola by si prekvapena ako dokaze hrozba reedukacneho zabrat... 😀 a ja rozhodne poznam vela deti, ktorym psycholog pomohol.

sardinka335
14. jan 2016

Vieš, ty ako sestra...tebe moze byt luto maminy, ale ak maminy neurobí razne opatrenia tak čo ty zmožeš? Suhlasim so @sissy27 v tom, ze treba nechať mladého nech svoje prusery rieši sám....štýlom - akcia - reakcia. Proste čo si navarí nech si aj zje. Ako nahle niekto vie, ze za neho mama porieši kazdy pruser no tak čo by sa snazil? Ak uz začne dieta rodičov klamat a chodit poza školu tak to je velmi zlé a zašlo to pridaleko...Tvoj brat neciti žiadnu zodpovednost za svoj zivot a za to akym smerom sa uberá. Ak dohovaranie nepomaha tak zial musia nastupiť tresty a obmedzenia. Problém vidím aj v tom ze tam nie je - chapem ze z pracovných dovodov - pritomnost otca ako vzor, ako parták...otec je otec a hlavne v tomto citlivom období by sa mu mal venovať viac.
A prepáč ale neverím ze nema aj zlu spoločnost čo sa tyka priatelov...neverim ze chodi poza školu sam a sam sa prechadza po meste alebo po nákupákoch alebo neviem kde.Nemyslím si ze sameho by ho to bavilo. S niekym ten čas travi - okrem frajerky. Zase neverím tomu, ze na vine je len ,,gemblenie,, a internet. Synáčik sa rodičom vyšmykol z ruk...po mnohých strankach. Ak nechytia tvoji rodičia pevne opraty do ruk tak ich ešte čaka vela bezsenných nocí.....
Odporučam knihu ,,5 dní a vaš teenager bude iný,,. ....jeho vychovne knihy su prakticke a ja z nich často vychadzam - je to vychova realitou....akcia, reakcia...
http://www.zachej.sk/produkt/6141/5-dni-a-vas-t...

sardinka335
14. jan 2016

@smutnasestra ale mozno je to chyba ze to mama zakazala - frajerku ....lebo dobré vzory pre svoje deti musime podporovať - a ta dievčina dobrým vzorom zrejme bola ak sa dobre učí, mohla mu aj pomoct z učením či nie? Mama robí vychovne chyby takze mozno prave to ze by sa poradila s odborníkom by pomohlo a nie ze psychoš nič nevyrieši - nevyrieši lebo kazdy si svoj zivot rieši sám len ukaze situáciu v inom svetle, moze dat rady ako postupovať, čo robiť a kde je zadrhel...

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@sardinka335 priateľka mu bola zakázaná až tento týždeň čo mal ten posledný útek zo školy. Inak za ňou mohol chodiť.
Mamina v psychológov neverí a nikdy ju na nich nepresvedčím. Raz za jedným bola a ten jej radil bratovi všetko povolovať a nechať mamu v pozícií kamarátky, takže toľko k tomu.

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@sardinka335 brat chodí poza školu sám, ale nechodí po meste, ale sedí doma a hrá sa hry.
@cecil36 samozrejme pohrozenie môže byť produktívne, ale nie zatvorenie ho tam za tieto prešľapy.
@viera27 Brat venčí psa- ráno, keď príde zo školy a večer. Potom vysáva, nakladá a vykladá myčku, chodí do obchodu a vynáša smeti. Takže si myslím, že v rámci možností pomáha.

smutnasestra
autor
14. jan 2016

@viera27 Mamina sa mu venuje ihneď ako príde z práce. Učí s sním, rozpráva sa, cez víkendy chodia k babke alebo na výlety, cez leto sa chodili kúpať. S našimi chodia pravidelne k moru, chodia sa prechádzať so psom. Nesedia na zadkoch. Naši sú mladí, moderní ľudia takže nie je to žiaden gaučing.

mawka
14. jan 2016

@sardinka335 super tip na knihu. take som nieco hladala v poslednej dobe. sice problem este nemam s malym, ale tak ze pre istotu. lebo v puberte uz je a nech som radsej pripravena. dakujem 🙂

a s tou frajerkou mas pravdu. v okoli mam niekolko znamych, ktore boli z chalanov zufale, ale ti, co si nasli priatelku, co sa dobre uci a je drzana na kratko, tak ich krasne vytiahli hore. aj s ucenim aj tak vseobecne. tiez si myslim, ze tato dobra kocka by mu mohla pomoct.

mawka
14. jan 2016

@smutnasestra a co tak pravidla zaviest. ja to mam doma tak, ze maly moze na PC, ale len hodinku a aj to v zavislosti na vysledkoch v skole a spravani. cize staci ak zapapuluje a na pc nejde. alebo schyta trojku a tiez nejde. pc nie je az take nevyhnutne pre jeho 12 rocny zivot, cize nieco za nieco. este to mam nastavene tak, ze ak ma byt chory alebo teda chybat v skole, dam ucitelke vediet den dopredu alebo rano, ze nepride. staci sms. a teda keby som jej nedala vediet a maly tam nebude, tak ma ma kontaktovat. lebo ja sa obavam tiez tychto veci lebo toto sa moze stat kazdemu, clovek nikdy nevie. tak sa zichrujem uz teraz. a tym, ze maly vie, ze to je takto, tak aj keby chcel, nema odvahu. lebo by som ihned vedela, ze blicuje a nie az po tyzdni. a vie, ze by mal doma velky problem. zatial ma teda respekt a toto je asi to, co u tvojho brata absentuje. respekt pred rodicmi.

vulka
14. jan 2016

@smutnasestra Udivuje ma, že za viac než 25 neospravedlnených hodín nebude mať žiadne výchovné opatrenia v škole. U nás by to bola min 3, ak nie viac a podmienka na vylúčenie. A k výchovnému poradcovi ho triedny poslal? My máme výbornú poradkyňu a vskutku pomohla mnohým adolescentom.

sardinka335
14. jan 2016

@smutnasestra tomu neverím ze psycholog radil mame všetko povolovať a byť len kamarat....zase my tu tiež nie sme na hlavu padnuté aby sme tomuto uverili - to je tak ked veci interpretuje psycholog mame a mama dcere...nehovorim ze to bol psycholog par exelance ale tomuto neverím - v tejto interpretácií.
Rano by som ako matka počkala a syn by odišiel do školy....a nenechaa by som mu kluče aby sa mohol vratiť gembliť...Ja by som toto doma nezniesla a niekde vaši spravili chybu...

sardinka335
14. jan 2016

@vulka šípim či to nebude sukromna škola.....tam všetko toleruju aj s ,,chlpami,, lebo ved peniaze...ale kto vie uz všelijakí týpkovia sa držia aj na bezných školách...kto vie..

cecil36
14. jan 2016

@smutnasestra na 90% deciek pohrozenie zaberie...ale je tu aj moznost, ze brat je sice aj v puberte, ale je silny mampicista... VIes co by som spravila ja? (mam 17 rocnu dceru), ja by som dala na vyber, bud bude riadne chodit do skoly a ucit sa, ale ho prelozim na skolu, ktoru vyberiem ja (aj odbor aj mesto). Mojou dcerou triasla puberta v 13 tich ( a to nebolo ziadne chodenie poza skolu, len bola drza jak opica). Ked nepomohlo dohovorenie, vytlacila som prihlasku do diagnostaku, vyplnila a nechala ju na stole, akoze nahodou zabudla som... 😝 dcera si ju pozrela, natukala do netu stranku diagnostaku (videla som v historii 😀 ) a odvtedy akoby mi niekto decko vymenil 😀 btw @sissy27 ti nekazala rovno ho tam zavriet 😉

sardinka335
14. jan 2016

tak tak milé detičky...do diagnosťaku mozete ist aj na zaidost rodičov a min. pobyt je 3- 6 mesiacov...ja som vyštudovaný sociálny pedagog, okrem ineho, a veru bola som v diagnostačiku....a ,,žádné crcání,, a rodičia tých deti? Zvyčajne vychova ,,sme kamarati,,....ak nehovorim o asociáloch a romoch tam je to jasne...ale aj deti z dobrých rodín ked fotrovci chodili na ,,ťažkej audine,, tam navštevovali deti, ktore sa im vyšmykli z ruk a od dobroty nevedeli čo so sebou tak rodičom kradli, klamali a chodili poza školu....super kariéra....

mawka
14. jan 2016

@vulka zalezi od skoly. maly maju v triede takeho exota a to uz na ZS blicuje a skola s tym nic nerobi. ziadne vychovne opatrenia, ziadna spolupraca s matkou, socialkou, je to taka asocialna rodinka. naopak u malej v skole raditelka nezahala a ked treba, riesi to okmanzite. ta sa s tym nepare. a pedagog by tiez mal s rodicmi spolupracovat, ved to dieta tiez pozna, pracuje s nim, hadam vidi, ze nieco sa deje.

@sardinka335 na mna dnes vyletela dokonca psychiatricka dost brutalnym sposobom a vyhodila ma z ambulancie a z cakarne 😀 a to som sprevadzala babku, ktora doprovod potrebuje. takze tiez nie je odbornik ako odbornik 😉 😀 ty ale to som este nezazila, aby psychiater takto reagoval. uff. ja v klude a taku supu na mna spustila, ze v cakarni nikto nedychal. asi mala zly den. ja som ostala v nemom uzase 😀

cecil36
14. jan 2016

@sardinka335 mojej podla mna stacilo pozriet rezim dna co bol na stranke a bolo rozhodnute 😀 😀 😀

cecil36
14. jan 2016

@mawka alebo si zaudla supnut rano lexaurinik 😀

Strana
z2