icon

Problémy so sestrou po smrti rodičov

27. máj 2020

zdravim zienky ospravedlnujem sa vopred za anonymitu ale potrebujem sa s vami poradit ide o problemy s mojou sestrou po smrti rodicov..po rodicoch sme sme zdedili rodicovsky dojgeneracny dom, vacsi byt v meste a mensiu polorozpadnutu chatu v chatovej oblasti..dohodli sme sa so sestrou ze si dedicstvo podelime tak ze jej ostane dom (predtym tam aj tak zila s detmi )..a ja si vezmem ten byt a chatu..co sa tyka ohodnotenia nehnutelnosti tak sestra dostala dom v sume 180 000 ja byt v hodnote 85 000 a chatu v hodnote 40 000 takze je jasne ze vysla z toho ovela lepsia ale kedze som vedela aka je jej financna situacia ( ma postihnute dieta) tak som od nej nechcela ziadne dorovnanie sumy..ani by to nemala z coho zaplatit..postupne sme si z manzelom tu chatu zrekonstruovali,.dorobili sme tam kupelnu urobili novy obklad strechu..( ten byt sme dali do prenajmu a z toho sme prerabali chatku)..pred 3 rokmi sa prace ukoncili a zacali sme chatku prenajimat..hlavne v lete sme tam mali kazdy vikend obsadene a aj finacne sa nam vdaka tomu prilepsilo..a tu je kamen urazu..sestra zacala na mna nadavat ze nasi by sa otacali v hrobe keby videli co som s tou chatkou dorobila a ze na tom zarabam..ze keby to bola vedela tak by mi tu chatku nikdy neprenechala..ze tam chodia cudzi ludia po chatke ktoru nasi stavali a chodila tam za ich cias len rodina..a ze ak sa bude dat sudnou cestou tak tu chatku bude ziadat ona..ja nechapem co robime zle..ved ta chatka je v super stave..a myslim ze prenajimat chatu nie je zlocin..odkazdeho prenaimatela si vzdy pytame udaje keby sa tam nahodou nieco poskodlo alebo zmizlo..vzdy si pytame obcianske preukazy pre pripad..uz sme po celej rodine ohovorení s manzelom..

Strana
z2
autor
27. máj 2020

no pohadala som sa s nou riadne pred tetou a sesternicou ked zase zacala s tym ze som tam mala ludi a ze proste jej by to srdce nedalo sa divat na to ako tam behaju a uzivaju is to cudzi ludia ale ze ja evidentne s tym nemam problem lebo ja som tam neprezila detstvo a nedivala sa ako to nasi krvopotne stavaju ako ona..proste trapna bola uplne tak som na nu zacala ziapat ze nech mi s tym da pokoj ze nerobim nic zle tak aj teta jej dohovorila ze vsak co je na tom..ze ti ludia si to neuzivaju zadarmo a ze je to normalna vec..a na to hned sestra ešte utrusila poznamku vzmysle ze hej ze nasi sa na tom namakali a ja si na tom zarabam..lebo ja som sa kua na tom nenamakala a neinvestovala!!..odpoved sestry: tak investovala si ale zase z majetku co nadobudli nasi!..🙄

kukurica13
27. máj 2020

Ak je jej novy priateľ taky na peniaze aby ju nenapadlo napisat nanho polovicu alebo cely dom a ostane ona s holym zadkom...

autor
27. máj 2020

@kukurica13 no dufam ze taka sprosta nebude

dilino
27. máj 2020

aj dom v ktorom žije nadobudol kto ked už sme pri tom a žije tam a čo akože postraš ju dáš ju na súd aby ti zaplatila zvyšné peniaze tak hned by otočila kartu nechápem takýchto ľudi pomôžeš jej v dobrej viere a ešte ta okyda no na mňa by to nebolo povedala by som jej že treba mi tie peniaze súrne že čo by povedala a aj mňa nápadlo aby naňho neprepisala polku domu to by bola iná káva.

ovaaa
27. máj 2020

Nemusis sa snazit pochopit sestru.....mas vo vsetkom jasno a majetok mate vysporiadany. Bohuzial niektore veci nie su ovplyvnitelne ako zavist, ktora vam kazi surodenecky vztah.

autor
27. máj 2020

@dilino ona tam zije ale sa obhajuje tym ze tam investoavala uz aj za zivota nasich

halienka
27. máj 2020

Závisť je sviňa, ono to je vždy tak že ten chudobnejší má častokrát akýsi zvláštny pocit väčšieho práva na niečo, už len z titulu, že je chudobnejší tak si myslí, že by mu malo byť všetkého viac a zadarmínko dopriate. Potom si tento hnev na život a na svet vylievajú na najbližšom človeku, ktorému sa darí. že sa mu ale darí častokrát vlastnou zásluhou a k ničomu neprišiel zadarmo, to už prehliadajú. Pravidlá by si menili ako im to momentálne vyhovuje, len aby oni vždy mali z toho väčšinu, lebo veď sú chudáci, majú právo. No a partner tvojej sestry kľudne mohol urobiť ten vplyv na ňu, aj ja som podobné zažila s bratovou bývalou ženou a teda úplne to rozbilo medzi nami dokonca aj bratom na určitú dobu vzťahy. Bohužiaľ partneri na seba vplývajú navzájom, nie len v dobrom ale niekedy aj v zlom. Ak to pochádza od partnera, tak ak bude na to vhodná situácia, môžeš to aj jemu taktne vysvetliť, ako sa veci majú. Možno mu to docvakne a možno nie, uvidíš. Tiež prišiel k dvojgeneračnému domu ako slepé kura k zrnu, tak nech čuší.

ledgerka
27. máj 2020

cista zavist, je uplne jedno ake arguemtny pouziva aby ta citovo davala dole. Proste zavidiz ze mas peniaze s prenajmu a serie ju ze ona nema. Bud ignoruj reci alebo pouzi na nu jej zbrane. Ale ako tak pises asi bude lepsie ignorovat a ked zacne s touto temou radsej sa postavit a odsit.

cacianka
27. máj 2020

Draha sestra, ak neprestanu tvoje blbe reči ohladom majetku a chces súdnou cestou riesit svoje mindraky, ok - budem aj ja.
Prenechala som ti majeto o 55 000 viac, takze bydem žiadať dorovnanie. Vyplat mi 27 500e, no dobre 25 000 .
A nevydieraj ma rodičmi - oni sa v hrobe obracaju zato ako sa správas, ze v ich dome plnom mozolov bačuje cudzi chlap, ze prerobila niečo... a vymalovala blbe farby, to by mama plakala.aj jej koberec vyhodila, zavesy zaclony, obite veraje, oskreta omietka /chudák mama, otec....
Slusne si nepochodila, tak jej povedz rečou jej kmeňa

deti95060810
27. máj 2020

nemyslim si že je to závisť sestry. Niektorí ľudia neradi sa delia a majetok s druhými ľuďmi - mám na mysli nájomníkov. Známa má veľký dom a nevie si predstaviť žeby na poschodí mali byť cudzí ľudia - nájomníci, popr. študenti.

sidicek
27. máj 2020

@deti95060810 ale veď to je úplne iná situácia , mať nájomníkov na chatke a v dome kde bývaš.To je o strate súkromia vo vlastnom.A situáciu so sestrou dobre vystihla @halienka ,čistá závisť menej schopného jedinca.

bimbambim
27. máj 2020

A papierovo máte všetko v poriadku? Myslím tým že chata a byt je vyslovene vaše bez sestry a opačne.Ak áno tak potom sestra len žiarli peniaze vedia robiť divy.Nemas jej prečo dávať keďže ste do vrazili vaše peniaze

autor
27. máj 2020

@bimbambim ano mame to vsetko osetrene..ja som majitel chaty a bytu a sestra domu..aj na papieri

gladys_07
27. máj 2020

ale je to presne ako pise cacianka, Ty mozes tiez pindat do nej ze v Tvojom rodicovskom dome byva cudzi chlap! A keby zacala rypat, ze zarabam peniaze - no este ak tak som daleko od tych 45,000 co si si prilepsila dedenim hned na zaciatku Ty na moj ukor. Joj smutne ako sa tie vztahy doondia pri majetkoch....Ake ste mali vztahy predtym...?

bimbambim
27. máj 2020

Tak potom má smolu.Keby veľmi pindala tak ju schlaď, že nech ti vráti rozdiel z domu 😜

autor
27. máj 2020

@gladys_07 práveže veľmi dobre.. Boli sme kamosky.. Nam sa pokazili vztahy ked sa dala dokopy s tymto jej novym pred 4 rokmi

bmuller
27. máj 2020

Ved jej normalne ludsky, sestersky povedz, ze mala moznost volby, sama sa vtedy rozhodla pre dom s ovela vacsou cenou, ze vy ste do chatky investovali, a teraz uz skratka idete obidve s nehnutelnostami vlastnou cestou... Mozno mas aj fotky chatky pred rekonstrukciou, tak jej ich ukaz pre porovnanie, ze ci si mysli, ze v dnesnom stave sa chatka ocitla zadarmo... A inak reaguj vecne, nie emotivne... jasne, ze ju hloda to, ze mate z chatky zisk, ale snad je schopna pochopit, ze kazda ste mali moznost urobit s tymi nehnutelnostami, ako ste uznali za vhodne. A ze na sud to moze dat, ale nech si dobre rozmysli, ci dp takto zjavne vopred neuspesnej veci chce investovat cas a platit trovy.

martul
27. máj 2020

Sestra ti nemá čo vyčítať, jedine by som si dala pozor či máš na daňovom úrade nahlásené prenajímanie a riadne daňové priznanie,

cervenaruza123
27. máj 2020

Je to zial dost bezne, ze hadky narobia partneri. Ludia su schopni aj sami sa pohadat a ked este je taky partner a hucka toho druheho... Nic ine ti asi neostava, len nevsimat si to, nie take skvele rodiny sa rozhadali na majetkoch. Co sa tyka chaty, podla mna by praveze rodicia mohli byt radi, ze ich krvopotna drina, ktoru do tej chatky vlozili, je teraz obdivovana tolkymi ludmi a ze tolki tam chcu travit cas. Pokial mate vsetko pravne poriesene, tak si to proste nevsimaj. Je to smutne, ze tolke krasne vztahy a rodiny padnu pri majetkoch a dedeni, ale je zial pomerne bezna vec. Hlavne sa nedaj zneuzivat a neustupuj.

asia83
27. máj 2020

Vy ste jej "darovali" 55 000 a ešte sa jej máli? Tak predovšetkým by som jej žiadne peniaze nenechala, takto vidí, že ste príliš mäkká a môže si ku vám dovoľovať. No a teraz by som ju ignorovala. Nie som právnik, no pokiaľ ste mali iba ústnu dohodu, všetok rodičovský majetok je aj jej aj váš. Pokiaľ máte chatu na mene, tam nič nezmôže. Kašlite na ňu. Evidentne ste tá múdrejšia. No hold, každý má čo si zaslúži (vaša sestra).

marca12
27. máj 2020

Zavidi ti,ale ani sa jej necudujem. Ak ma postihnute dieta,zrejme nepracuje a venuje sa dietatu. Postihnutie dietata ju tazi,nevie ho stravit. Pridete obe k majetku,ma sa rozhodnut,nema inu moznost ako dom. Mozno keby mala byvanie,tiez zvoli byt a chatu. Ale kedze je zivotom frustrovana,navyse asi nema podnikatelskeho ducha,neostava jej nic ine len zavidiet sestre,ze bohatne na dedicstve po rodicoch. Chapem vas obidve,ale nieje rozumne sa s nou hadat. Ponukni jej,ze tam moze chodit aj ona s rodinou na dovolenky a tomu jej krasavcovi vysvetli,nech ti nerozostvava rodinu.

kittykat22
27. máj 2020

Niektore ženy majú pipiňákom zatemnené pred očami. Nájdu chlapa a čau. Keby ten partner aspoň za niečo stál. Ale obyčajne je to šašo počmáraný. Mám v rodine aj v okolí viac takých žien. Len kôli chlapovi sú schopné zničit rodinné vzťahy, vzťahy s detmi, s kamarátkami - lebo chlap to tak vidí. Pre neho by sa aj rozkrájali. Pričom často vzťahy v ktorých sú niesú hodné obdivu. Ja si myslím, že tvoja sestra má ten istý problém. Našla chlapa a, je zaslepená láskou. To ako sa k tebe správa, je žial jej rozhodnutie 😐 Je to veľká škoda.

pesmaxipes
27. máj 2020

Sestre by som povedala, že tie peniaze investuješ do svojich detí, že by sa rodičia tešili, že sa máš Ty aj ich vnúčatá finančne dobre, že by im boli potomkovia určite prednejší ako budovy.Že si tú chatu užili za života a ak im na chatke záležalo, tak sa tešia, že je pekná, rekonštruovaná a niekto z nej má radosť.

danielahamar
28. máj 2020

Máš to na mene?? Ak hej nerieš, sestra si problém robí sama.

licc
22. mar 2021

Ze ona investovala za zivota do rodicovskej nehnutelnosti, bolo jej rozhodnutie. Taky argument neobstoji. Ale ked jej teda tak vadi toto vysporiadanie navrhla by som, ze ona si zoberie byt a chatu a na teba prepise dom.
Az teraz som si vsimla datum posledneho prispevku. Vyriesilo sa to nejak?

Strana
z2