Problémy v manželstve
Ahojte. Prosim o Vas nazor, pohlad na situaciu u nas. Sme manzelia 11 rokov, mame 2 deti. Fungujeme ako rodina, on je dobry otec, dokaze sa postarat. Ale nas vztah ochladol, ja nedokazem vygumovat z hlavy hadky, skarede veci co mi povedal, je ziarlivy, stale ma upodozrieva ze niekoho mam v robote (nemam, s nikym si nepisem), vonku chodim s kamoskami mozno 3x do roka...v hadke mi nada vulgarne, parkrat ma v hadke vyhnal z domu. A co je najhorsie dokaze sa so mnou nerozpravat aj 3 tyzdne. Pred pol rokom sa urazil, ze som bola na firemnej akcii s kokegynami hore do 3tej, ze co sme tak dlho robili ( boli sme tam na 1 noc , bolo to skolenie), nebavil sa so mnou 3 tyzdne...teraz sa na mna urazil, lebo som nechcela sex ( nie som stroj, ze ma vecer zapne a roztiahnem nohy)..zase mi vycita ze nieje sprosty, ze si mam ist za tym svojim, ze so mnou skoncil...zase bude ticho 2-3 tyzdne....ja to uz psychicky nedavam, nebavi sa so mnou cely den, ani ked sa pytam nieco ohladom deti. Keby ze nemame deti, uz s nim davno nie so...ked sa udobrime, dokaze fungovat dalej, ja to mam stale v hlave, staviam si mur krorym sa mi vzdaluje. Nikdy sa mi neospravedlnil za nic, co povedal. Ja by som najradsej odisla, ale nemam kam, jedine do podnajmu, deti so mnou na byt nepojdu - nechcu. ByByvame v dome, mame
Ty si učebnicový príklad obete psychického týrania ……zostavas sama so svojim tajomstvom
Komu niet rady, tomu niet pomocí
@pribinak ja viem ze pravne je moj...ale moralne to nedokazem. Nie som blba, neboj.
Tak ťa vlastne ani neľúbi. Pomaly pracuj na odchode, roky, kým deti podrastú, alebo pochopia.
@gribka1 tiez si to myslim.aj som mu to povedala, ze keby ma lubil, sa tak nesprava, a nepovie niektore veci.
Ale si 🤷♀️
@gribka1 ja nie som svata..tiez som mu uz v hadkach povedala kadeco..ale mna to trapi, ospravedlnila som sa...on nikdy. Vie ze mi ublizuje tym mlcanim. Ono po 3 tyzdnoch sa vsetko upokoji a zijeme normalne..len ja tento kolotoc nezvladam psychicky. A vo mne sa tie krivdy nabaluju a aj preto city chladnu.
@pribinak pani najmudrejsia vo vsetkych temach..sa ti lahko povie..ako nechcem odist ja, nechce odist ani on. Takze len cakat do rozvodu, kym sa preda dom deti, ktore tu vyrastaju.
Treba začať tým, ze podáš žiadosť o rozvod. Aj tak by si neodišla a je jedno kým budeš čakať na pojednávanie alebo neurobíš nič a budeš na tom istom. Po rozvode sa musí vysporiadať BSM ak sa nedohodnete, rozhodne súd. Každý z manželov ma nárok na rovnaký podiel. Nieje to nič zložité ale keď neurobíš nič, tak nič sa nezmení.
Fungujete ako rodina? Si si ista?
@sandria dakujem za radu. Ziadost mam napisanu, este dotuknut.
Musíš sa vzchopiť a zobrat život do svojich rúk. Neboj sa toho, ja som tiež prešla rozvodom, a neľutujem to.
Máš to veľmi komplikované, ale takto ničíš seba aj deti. Rodičia by Ti naozaj nejako nepomohli? Aspoň skús. Tvoj brat je tak odkázaný na nich, že tam musí žiť a Ty s dvoma deťmi máš ísť na ulicu? Však on vám ničí životy a zdravie. Deti toto cítia. Neostávaj v tomto. Nájdi v sebe silu a odiď. Ak by deťom neublížil, tak odíď bez nich a čo najskôr sa snaž postaviť na vlastné a zober si aj deti.
hypotéka spoločná, dom je spoločný, nadobudli ste ho spolu. jemu patrí samému len pozemok. hypotéku platí on, ale platí ju zo SPOLOČNÝCH peňazí! keďže ste manželia, jeho príjem patrí obom, nie len jemu!
Mám okolo seba veľmi veľa ľudí z rozvedených rodín, sama nie som z kompletnej rodiny, snúbenec tiež nie a podľa toho čo okolo seba vnímam, by som povedala, že odchod z domu, v ktorom vyrastali spôsobí do budúcna určite menej traumy ako ten vzor manželského života, ktorý teraz doma vidia a ponesú ho aj do svojich vzťahov... podľa všetkého vám obom na deťoch záleží, čiže práve kvôli nim by ste to mali vyriešiť čo najrýchlejšie a najcvilizovanejšie, verím, že to je náročné a bolestivé, ale kvôli deťom by ste mali skúsiť odložiť emócie bokom a postaviť sa k tomu pragmaticky... držím prsty
Však tak kľudne zi ďalej, tvoja vec
Normálne mu povedz, ako ťa jeho obvinenia a urážky ubíjajú. Povedz mu, že s tým bude musieť prestať, pretože takto ďalej žiť nedokážeš. Spýtaj sa ho, ako by sa jemu páčilo, keby si sa ty správala rovnako (ale nie ako výčitku). Všetko mu to povedz s láskou a pochopením. Taktiež mu zdôrazni, že ho nechceš stratiť, ale že jeho správanie už pre teba nie je akceptovateľné.
Podľa toho, ako to píšeš, je možné, že on týmto spôsobom vyjadruje svoju lásku (ako veľmi mu na tebe záleží), aj keď to na teba pôsobí ako šikana a majetníctvo. Zaujímalo by ma, kedy sa to začalo. Kedysi, keď si niečo nevedela, určite ti rád poradil a pomohol. No po istom čase tvoju nevedomosť už nevidí ako príležitosť ukázať, aký je „múdry“, ale vyvoláva v ňom len podráždenosť. A to neznamená, že je múdrejší – každý predsa občas niečo nevie. Ide skôr o to, ako sa k tomu druhý človek postaví.
Tento vzorec správania často vzniká u niektorých ľudí už v detstve. Nechala si to zájsť príliš ďaleko, ale v tom rozhovore sa ho skús opýtať, ako by sa dalo dosiahnuť, aby definitívne prestal s týmto správaním. Predtým, než urobíš radikálne rozhodnutie, by si mala vyčerpať všetky možnosti, vrátane párovej terapie (ak by na ňu pristúpil).
Uvedomujes si, ze ospravedlnujes manzelovo patologicke spravanie ? Uvedomujes si, ze je jedno co mu hovoris, aj tak si ide svoje, tvoj nazor a pravda nie su dolezite ? Uvedimujes si, ze skryvas jeho spravanie ? A tvoje deti nie su take male, aby zi neuvedomovaly co sa deje, predpokladas, ze su sproste ?
@lindous žiarlivec pragmaticky nebude. Ten použije všetko proti nej aj deti.
Keď mu hrabne môžeme o nej čítať v novinách. Predpokladám, že on tú žiarlivosť vôbec nevie ovládať a vinu za svoje konanie zvaľuje zásadne na autorku. Ona by teda mohla aj za rozvod. Nie jeho scény. Ona. A aj ten rozvod isto chce, aby si mohla užívať s iným. A ktovie koľko to už vlastne trvá. to podvadzanie. Isto od tej chaty....
Tam zdravý rozum nehľadaj.
Autorka skus nájsť krízové centrum v okolí a poradiť sa tam
Načo sa prosím ta deti pýtaš, kde by ostali Reálne vždy stručne povedz spim v obývačke lebo otec sa ku mne škaredo správal. Žiadny muž sa takto nemá k žene chovať.
Alebo zavolaj na linku pre týrané ženy. Poradia. Lebobty tyrana si jeho žiarlivosťou. On je chorý, ale nechce si to priznať.
Mám to všetko za sebou. Rozvod, dom, manipulátor, tichu domácnosť, nevera. Zobrala som aj deti a bol to boj, hlavne prvé roky, ale neľutujem,.
Najťažšie je urobiť prvý krok.
Začala by som podaním o rozvod. Ostatné krok po kroku, držím palce 🍀
pozri na kataster kto je zapísaný ako majiteľ domu. ak si tam uvedená tak dom je aj tvoj.
neodchádzaj od manžela bez detí - to určite nerob. ak je sviniar - môže to na súde použiť proti tebe. niečo v tom zmysle že deti si nechala na pospas osudu otcovi a odišla si nevedno kam - dobrý advokát to prekrúti proti tebe. Viem ako to na súdoch chodí...😉
určite povedz rodičom, ale aj svokrovcom ako žijete. Moji rodičia tiež boli veľmi prekvapení keď švagriná s plačom rozprávala aký má problém v ich manželstve a a pritom rodičia boli presvedčení akého majú super syna. Boli aspoň v obraze . Myslím že ako matka by som to tiež tak vždy chcela aby som vedela pravdu.
a že nemáš morálne právo na dom? ale no tak, v podstate hypo platí aj z tvojich eur.. nenechaj sa obtiahnuť, ty peniaze nenájdeš na chodníku. 😉
@pribinak ale no, zasa moc toho nedostane, nakoľko pozemok je celý jeho a dom je na hypotéku a len polovica z neho jej jej. Čiže si to rozdeľme na drobné. Museli by mať posudok samostatne na dom a na pozemok. Predajú dom, vyplatia hypo, on si zoberie 75% z toho čo ostane a zbytok ostane jej. Niekedy je pozemok drahší ako samotný dom. Napr. v BA a v okolí BA to tak je
a k tebe autorka. Ja pevne dúfam, že máš našetrené dosť za tie roky takéhoto vzťahu, aby si dokázala aspoň na polroka fungovať. Lebo jedno nepochopím, že každá sa zobudí v hodine 12tej, že aha niečo sa deje s nulou na účte a prázdnou peňaženkou.
@sandria dakujem, preto som chcela realnu radu ako postupovat.
@zmrzlinka8 ja toto vsetko viem..ved nie som uplne hlupa..vravim ze pravny narok na dom mam.
@sante81 dakujem
Pozri si videa Jan dvorak - poznejte sveho psychopata potom budes vediet co s tym. Zvladli to ine zvladnej to aj ty
@sasa1310 aaaaale kdeže, ženy nemôžu mať bočné úspory, rezervu predsa ! Keď som to radila, tu na koni už pred rokmi, išli ma zožrat, aj iné témy v posledných dňoch že je amorálne aby žena tajila nejaké bočné €.
Tu autorke mohli blikať kontrolky, že už je rozvedený, tak prečo , asi je aj starší. A keď sa začali takéto prejavy zosilňovať, už vtedy bol najvyšší čas tvoriť tajnú rezervu.aj teraz sa dá začať, kým sa pripraví na rozvod, objasní stav svojim najbližším, premysli nový nájom kým prebehne rozvodové konanie, pozbiera sa psychicky k takejto novej ceste, môže šetriť.
Z domu by mal prednostne odísť on, aby autorka mohla zostať s deťmi v im známom a zvyčajnom prostredí, ale nie vždy sa to dá a preto je voľba iného bývania priorita. Deti pochopia, lebo vidia a cítia dusno doma, otcovu ignoráciu, matku uplakanu, smutnú a urážanú. Keby uvideli kam sa sťahujú, ako vyzerá ich nová izba, už by to nebola pre ne hrozba neznámeho, niekde blízko školy a kamarátov.
Možno by na začiatok zostali v dome, autorka by sa snažila tráviť s nimi čas, ale spať by išla do noveho obydlia, deti by zistili čo je ich otec.
@cacianka ja by som rozvedeného osobne nechcela. O deťoch z predchádzajúceho manželstva nepíše, tak môžeme len tušiť ako sa zaujíma o tie deti. Už tam jej mala blikať kontrolka a ten argument, že si myslela, že o druhú rodinu nebude chcieť prísť je fakt naivný. Práveže taký chlap skôr odíde, lebo už na to došiel aké je to ľahké, nechať deti na starosť bývalej a riešiť si svoje.
Každopádne ani som nemyslela v tajnosti šetriť. Len jednoducho viac z výplaty odkladať a menej platiť nákladov. A teda ja osobne by som sa pri takomto chlapovi pripravovala finančne dlhšiu dobu na odchod. A keď nie na odchod alebo rozvod, tak na vyplatenie z domu, keby sa mu náhodou niečo stalo. Keďže má deti z predchádzajúceho manželstva
@sasa1310 ja mám chlapa, s dieťaťom. Mali sme už obaja dosť dlho po puberte, keď sme sa dali dokopy, dieťa malo 4 r. takže nebola som dôvod rozchodu.
Veľmi záleží ako sa správa a zaujíma o deti, či malé či veľké, keby kaslal na ne,nebola by som s ním. 📍📍📍
Škoda že tie jeho prvé deti nespomína, ako fungujú. To by bola vzorka na porovnanie.

@pribinak pretoze je to moj zivot.preco by som tym mala zatazovat rodicov. Ja som si vybrala partnera, aj ked s tym nesuhlasili. ( bol rozvedeny, s detmi), to sa nasim nepacilo.