icon

Psychická a finančná záťaž rodiny s postihnutým dieťaťom

4. júl 2025

Ahojte.
Som mama takmer 8-ročného dieťaťa s mentálnym postihnutím a som už psychicky na dne.
Finančne to u nás nevychádza. Môj muž pracuje, čo sa dá, snažíme sa fungovať ako bežná rodina, nijako „nevyskakujeme“, ale aj keď si niečo máličko odložíme, vždy to nakoniec musíme minúť na nečakané výdavky.

Momentálne sme úplne bez auta — museli sme predať to naše staré, 20-ročné, lebo oprava bola nad naše možnosti.

Naše dieťa bolo doteraz v škôlke len do 12:00. Teraz ide do prípravky, kde bude výučba len do 11:20. Do družiny ho nezobrali, vraj majú plno a uprednostňujú zamestnaných rodičov.
Skúšala som rozvážať jedlo na živnosť, aj s dieťaťom, ale to bola čistá katastrofa. Vydržala som 4 mesiace a doslova ma to položilo (kým auto bolo pojazdné).

Momentálne čakáme na vyjadrenie ohľadom opatrovateľského príspevku, ale mám pocit, že namiesto zlepšenia je to celé čoraz horšie.
Neviem ani presne, čo týmto príspevkom chcem povedať, len to potrebujem dať zo seba von. NEPÝTAM peniaze v žiadnom prípade - pre rýpadlá !

Mám kamarátku, ktorá si z toho všetkého robí žarty. Smeje sa, že z čoho môžem byť psychicky na dne, keď „iba sedím doma“.
Ale ja už nemám silu nikomu vysvetľovať náš rodinný život. Môj muž sa veľmi snaží, podieľa sa na výchove, robí, čo môže. Ale sú chvíle, keď je to naozaj ťažké a nezvládateľné.

Ďakujem, že ste si to prečítali.

ChatGPT môže robiť chyby. Over dôležité informácie. Pozri si

Strana
z2
autor
5. júl 2025
@modra_kolobezka

Ja mam poznamku k inej veci: mentalne postihnutie je mozne diagnostikovat v 3 rokoch, rovnako ako napr autiznus. To co pises, ze az tento rok mu bolo diagnostikovane menalne postihnutie, mi pride uplne absurdne. Uz davno mal mat za sebou specialnu skolku a mat za sebou 1 rocnik specialnej ZS (na slovensku je skol.dochadzka povinna od 6 roko a ty opatrovatelsky prispevok. Nie je mozne mat takr dieta ako pises, ktore sa len chyst do pripravky. Proste v tvojom texte su logicke chyby, AI to to zle vygeneroval

@modra_kolobezka keď vieš lepšie o našom živote kľudne to napíš ty a nemusím písať Ai. Pekný večer

Strana
z2