icon

Psychické choroby: Prečo ich treba chápať?

28. nov 2024

V poslednom case sa tu roztrhlo vrece s prispevkami psychicky chorych ľudí. Ja žasnem a je mi smutno ked citam niektore komentare, ktore takeho človeka neposunu, len mu pridajú a ztazuju naklad, ktory musia nosit.. Pisu ze nejde o zivot, neumieras, ze ten a ten ne na tom.horsie. Prosim? Psychicke choroby su zivot ohrozujuce.su to smrtelne choroby. Preco? Pretoze cloveka mozu dohnat k samovrazde...
Jednej zene ste pisali ze kebyze ma deti jedna inak, ako v diskusii popisovala... A keby tie zeny co tak skaredo pisu do diskusi psychicky chorych. Ludi, mali psychicke pgoblemy tiez by im to uplne zmenilo pohlad na veci.
Je tazke takeho cloveka pochopit, vzit sa do jeho koze.. niekedy prodte treba rolovat dalej a odpustiť si
Tie hnusne pripomienky

Strana
z2
0silvia0
28. nov 2024

@grof_monte_christo toto bol môj asi tretí alebo aj štvrtý covid, neviem presne. Všetky covidy som mala s veľmi ľahkými priebehmi, aj tento bol ľahký priebeh. Ale asi po 2 týždňoch začali tie následky, únava, nechutenstvo, dýchavičnosť, suchý kašeľ, nespavosť, tlaky na hrudi a vyeskalovalo to v nedeľu tým čudným psychickým stavom. Pritom lekárka mi povedala, že dýchanie mám čisté, ale po kovide vraj bývajú takéto rôzne stavy. Ja som si to sama diagnostikovala ako postkovidový syndróm, viac ako polovica príznakov mi sedí:
https://www.union.sk/postcovidovy-syndrom/

ahhola
28. nov 2024

Vies, niektori ludia si tie depky "pestuju". Poznam chlapika, 40.tnik,ma ID asi 10 rokov.Skola mu moc nesla, zamestnania nevonali, s babami to nevedel. Mal rad hory, pochodil ich na bicykli. Dnes vyzera byt spokojny, byva v rekreacnej oblasti v chatke, ktora mu staci, ID mu ide, staci mu na jeho okliestene potreby. Ked sa mu zaziada civilizacia, detska izba u mamicky na 10.posch je vzdy pripravena. Sa smejeme, ze musi 3 dni predtym hadzat depresivne ksichty, aby sa neodkopal, ze mu vlastne zivot invalida plne vyhovuje. A nie je sam.

tibor79
28. nov 2024

@unicornlady terapeutka si asi zmýlila profesiu 🤔. A áno, ide o neschopnosť riešiť problémy v danom čase. Je to súhra mnohých faktorov. Často ľudia pôsobia tak, že si dokážu poradiť, zdolávajú prekážky až príde nejaký moment, zlom (niekedy to môže byť aj zdanlivo maličkosť), ale už je to pre toho človeka akoby nad jeho limit a...... Preto netreba nikoho súdiť, či už na okolie pôsobí tak alebo onak. Vonkajšie správanie ani zďaleka nemusí odzrkadlovať to, čo sa odohráva vo vnútri, v myslení, v prežívaní. Celkovo dnes empatie je akosi menej a menej.

lavender94
28. nov 2024

@ahhola ale koľkým reálne priznajú ID kvôli psychike? To je väčšinou ťažká rezistentná depresia ktorá nejde ani liečiť ani nefunguje hospitalizácia. Si to predstavuješ ako že niekto hodí smutný pohlad a hneď má o život postarané. Lebo inak ľudia na antidepresivach bežne pracujú a snažia sa zaradiť do života a hľadajú spôsoby ako na to. Mám kamarátku, ktorá sa liečila s depresiou roky a nezaberalo antidepresíva, žiadne terapie a bola do toho sama na decko. ID jej priznali po tom, ako sa vždy po mesiaci v práci zrútila a musela byt niekoľko mesiacov PN a muselo sa to stať opakovane na to aby niekto niečo vôbec začal riešiť. Teraz ma ID, našla si prácu síce na skrátený úväzok, ale invalidný jej čo to pokryje a má sa lepšie. A určite je aj pre spoločnosť osožnejšia takto ako cele dni doma zatvorená na PN, lebo jej systém neumožnil nič iné iba “všetko alebo nič”

danielahamar
28. nov 2024

@mirkam3 presne a preto moja odpoveď v jednej diskusii nemenovaného bola, môžeš si zato sám. Ten človek proste nechce pomôcť 🥱

redlet
28. nov 2024

@danielahamar Človek jednoducho možno ešte nie je pripravený spraviť ten krok. Možno ešte potrebuje nejaké informácie, možno ešte potrebuje viac bolesti, možno skutočne z toho nevíjde. Samozrejem každý má právo si spraviť na to vlastný názor. A tolerancia je aj to, že somnou nebude mať niekto druhý viac trpezlivosti, a teiž má na to právo.

danielahamar
28. nov 2024

@redlet áno sú ľudia, kt. chcú, ale ten nie je taký prípad🥱

carter30
28. nov 2024

Psychika je naozaj sv.ňa. pozri na Janka Kronera,usmievavý človek,navonok úplne v pohode. Ja mám rok tinitus, pískanie v ušiach. Už som tiež na polceste do blazinca 😞 Nikdy neodsudzovat....

romino
28. nov 2024

@marianarem mas aj nejaku teoriu, ze preco je tu ta akoby epidemia tych poruch ? Vsak ja som tie pojmy este donedavna ani nepoznal, ...a aktualne mi niekedy tiez pride ze, obrazne, uz ich ma kazdy 3. clovek.
Neviem, nevyznam sa.
Ale aj u deti, pomaly najst "normalne" dieta je problem.
Nechcem byt sprosty ...ale miestami mi to pride, u niektorych ..ako sa povie "od dobroty".
Dost sa venujem historii,
ked vidim v akych vselijakych obdobiach ludia zili, casto v biede, nedostatku...to museli ine stresy zazivat, boj o hole prezitie, ci bude uroda, aka zima pride ...uz nevravim ked prisli vojny.
A my tu mame 21.storocie ...neporovnatelne vyssia ziv. uroven a ..
Pred par rokmi som sa este cudoval, aky paradox, a ze prave ti americania beru tolko kadejakych liekov, chodia k tym psychologom ...co prave im moze chybat, a naopak ludia v nejakych azijskych krajinach vysmiati.
No, a mame to tu , uz sme ich dobehli.
Ak su to vsetko objektivne poruchy - tak uz mam verit na konspiracie, ze nam tu naozaj zacali sypat nieco do jedla, alebo co ?
Lebo stresmi ze bude zla uroda a pride hlad a choroby, pripadne ze nejake hordy vyplienia krajinu ... to asi nebude

romino
28. nov 2024

@really8 ok, teraz vidim ze niekto napisal podobny prispevok. Som rad ze to aj niekto iny podobne vnima. Takze za ten moj hadam tiez nebudem ukamenovany.

marianarem
28. nov 2024

@romino Kedze ja tym sama trpim uz skoro 25 rokov, tak mam vypozorovane, co mi nerobi dobre. Za mna je to o pretazeni nervovej sustavy. V dnesnej dobe je vsade obrovske mnozstvo podnetov, vela veci blika, svieti, vydava rozne zvuky. Mobily zvonia, cesty hucia, v obchodoch hlasna hudba, samoobsluzne pokladne rozpravaju...Neda sa ani nic v klude precitat na inernete, reklama vyskoci z jednej strany, z druhej, potom treba odklepnut cookies, potom ti stranka chce posielat upozornenia, potom ti utecie text, lebo sa zjavi reklama v strede...Do toho pride sms, za chvilu ta mobil upozorni na aktualizaciu, potom pride mail...Proste stale nieco. Tiez vsetko sa deje ovela rychlejsie ako kedysi. A je viac poziadaviek na cloveka, uz len okolo deti musi clovek splnat strasne velke kvantum poziadaviek, aby bol povazovany za dobreho rodica. Prides k zubarovi, ano mate cisty chrup bez kazu, ale este musite k cisteniu pridat toto a toto, dokupit tento nastroj...Prides do skolky, ano, dieta je sikovne, vie citat, pisat, pocitat, ale malo by viac kreslit...Prides ku kamoske, maly si sadne na zem, joj to nesmie takto sediet, ze obidve nohy pokrcene, ty mu to nekorigujes? A tak dalej. Potom su tu open office, v ktorych sa neda sustredit. Nakupne centra s kopou svetiel, zvukov a kvantami tovaru a vsetko sa snazi uputat pozornost. A mohla by som pokracovat dalej. Ja si myslim, ze na taketo kvantum podnetov a takuto rychlost nie je nasa nervova sustava stavana a mnohi to uz prestavaju zvladat. Potom staci nejake horsie obdobie, zvysena zataz a uz to ide. Od dobroty to podla mna naozaj nie je, panicky zachvat proste od nudy a vymyslania nedostanes. Je to dysregulacia nervovej sustavy.

romino
28. nov 2024

@marianarem dakujem za vyborne vysvetlenie. Vela z toho dava zmysel. Mozno sa mi lahko hovori, lebo som z mensieho mesta.
Zil som aj v Bratislave a v inom eur. meste ..ale dopredu som vedel, ze je to len docasne. Ze tak zit nechcem.
To som vlastne citil, ze v takom mravenisku by som casom "scvokol".
Tak vlastne ciastocne je tu odpoved, sam viem ze taky zivot by mi neprospieval. Ze potrebujem kludne mesto, prirodu "za humnami" ..kde mozem byt kedy si zmyslim.
Dnes ked idem len do supermarketu, napr. v Bille do omrzenia tie samoobsluzne pokladnice rozpravaju instrukcie ...tak si vravim, ze obdivujem tie predavacky, co blizko k tomu sedia, toto pocuvat cely den.
Ale kto tam nepracuje - tak to moze pre to daco spravit, chodit na take miesta minimalne....radsej ta pririda.
Vela co uvadzas,
mi pride aj co hovori jeden autor, co napisal aj knihu, Paradox of choice ...paradox ktory vznika cim sa "mame lepsie" , cim mame vacsi vyber .... V skratke jeho pozorovanie, ze cim ma clovek viac na vyber (nad nejaku rozumnu mieru), tak sa nedeje to ze je stastnejsi ...ale praveze je to ta zataz.
Ze dnes cloveka casto gniavi pocit, ci sa spravne rozhodol ...pri tolkych moznostiach.
No ok, dik ...ciastocne mi to vlastne zapada.

marianarem
28. nov 2024

@romino No ja zijem sice v BA, ale to je moj strop by som povedala. Ked idem raz za cas do nakupaku, tak hladim do zeme a idem cielene len kam treba. Uplny extrem bolo pre mna japonske velkomesto. Rozpravali tam aj verejne wc, eskalatory, neskutocne vela svetiel, nakupne centrum tusim 9 poschodi a najhorsi zmyslovy vnem mojho zivota - pachinko herna. Asi 200 automatov, kazdy hral svoju pesnicku, pri kazdom Japonec vhadzujuci kovove gulicky, ten hluk bol nepredstavitelny. Ja som sa tam po par dnoch uplne zosypala a odvtedy sa uz bojim do Japonska ist, hoci su tam aj krasne casti.

romino
28. nov 2024

@marianarem tak to obdivujem. Japonske mesta, ..ja poznam ken z dokumentov, su v tomto asi naozaj top (negativne).

marianarem
28. nov 2024

@romino No ludia s panickou poruchou by sa tomu mali vyhybat 🙂 Neviem si predstavit, ako to ti Japonci zvladaju. Ale fakt je ze tam bolo aj vela roznych zabran proti samovrahom, co u nas nevidis. Pritom v horskych oblastiach je tam nadherne aj relax, ale ako zlezies tak mas mesta od nevidim do nevidim, a nie su velmi pekne.

autor
29. nov 2024

@marianarem to si odvazna. Ja by som sa bala ist sama do zahraničia, a to aj do Prahy. Bojim.sa eskalatorov. Musi ma niekto držať. Ak by nedržal dostanem blok a proste by som nesla. A neviem anglicky

adrianap83
29. nov 2024

Myslím, že tých psychických problémov celkovo možno ani nie je až o toľko viac, no viac sa o nich hovorí. V minulosti to tak nebolo, že by si ľudia verejné priznávali tieto problémy. Často ani rodina a blízki priatelia nevedeli.
Áno spoločnosť je prestimulovaná a áno, je iná doba aj v tom, ako ľudia zvládajú záťaž. Aj to všetko je pravda.
Asi toto všetko dokopy sú podnety,ktoré pri genetickéj predispozicii ľahšie spustia ochorenia, v minulosti by možno človek bol trochu menej spoločenský, cítil by že niečo mu nerobí dobre, inak by možno ostal ôk.
Tolerancia tu je minimálna. Človek musí byť zúfalý, keď s vážnym problémom ide na MK. Že sa už naozaj nemá s kým iným porozprávať. Tak by sa k tomu mali stavať aj diskutujúci.

lavender94
30. nov 2024

@romino ja si myslím, že síce je toho teraz viac a možno su na to ľudia náchylnejší, niektorí nevedia čo od dobroty, ale v minulosti boli tieto ochorenia hlboko poddiagnlstikované. Spoločnosť sa delila na normálnych, trochu divných a totalnych bláznov. A z času na čas sa niekto obesil, odstrelil… pripadne nejaká matka hodila decko do kontajnera. A miesto antidepresív mal každý problém s alkoholom. Ja neviem, mne to príde fajn, že sa o tom hovorí a ľudia nemusia tieto veci dusiť v sebe lebo “psychiatria je len pre bláznov”. Zároveň žijeme v dobe, kedy sa s tými ochoreniami dá niečo robiť a ľudia maju určite väčšiu šancu sa vyliečiť alebo naučiť sa s tým plnohodnotne žiť než par rokov dozadu kedy psychiatria znamenala nahádzať do ľudí oblbováky a označiť nálepkou “cvok”.

romino
30. nov 2024

@lavender94 ano, vyzera ze to tak bude

adrianap83
30. nov 2024

@lavender94 napísala si to super

oblecenie99
30. nov 2024

@marianarem Výborne si to vystihla. A ešte do toho pridaj všetky povinnosti, nielen pracovné, na čo všetko musíš myslieť. Len do škôlky platím tri rôzne poplatky mesačne na tri rôzne účty, tu treba takú poznámky, tam variabilný symbol. Keď som to dala do trvalého príkazu, zmenili podmienky či výšku a zas nastavuj. Proste je toho strašne veľa a do toho milión podnetov. Mám taký pocit, že som v kuse v pohybe. Najhoršie je, že vďaka tým podnetom nám neoddýchne ani mozog v noci.

Strana
z2