Psychické zrútenie sestry
Píšem príbeh o sestre čo je na pokraji psychického zrútenia.
Sme dve sestry, ona má 6 a 10 ročné dievčence, ja mám 6rocnu dcéru a 12 rocne dvojičky chalanov. Bývam na dedine, máme veľký RD dvor záhrada zvieratá, proste je sa o čo postarať. Do toho starám sa o rodičov robím im nákupy nosím ich k lekárom, plus aj okolo domácnosti a ich domu porobiť práce čo treba. Sestra žije v meste, bývajú v 2izbovom byte. Má dobrého manžela pomáha jej, dievčatá miluje najviac na svete. Sestra mala ťažké pôrody obe deti na um, od babetka náročné deti dali jej zabrať. Sama mám deti tiež som s nimi preskákala všetko možné plus dvojičky chalani v puberte no dá mi to niekedy zabrať. Sestra stále sa len sťažuje stále ako ona nezvláda ako nič nestiha ako chce mať naspäť svoj slobodný život ako pred deťmi. Neuziva si materstvo ani nemá taký vzťah s deťmi. Nevie sa s nimi zahrať radšej im pusti telku aby ju neotravovali. Pokračovanie nižšie
Otázka je čo s touto situaciou, ako jej pomôcť alebo ako jej vysvetliť nech sa vzchopi a správa sa normálne?
Kašlať na ňu. Nech sa stará o sebe.
Pises ze je na pokraji zrutenia. Ako chces choremu cloveku vysvetlit aby nebol chory? Musi navstivit psychologa...
Jej pán manžel nech poriadne udrie po stole a vysvetli,že v prípade rozvodu by pri takomto stave mohla prísť o deti
Jej manžel by jej mal vysvetliť nech sa dá dokopy alebo ju poslať k vode.
@sisska96 To sa nedá kašľať na ňu, ona mi neustále volá píše alebo dôjde ku mne na návštevu a stále sa sťažuje na všetko.
@selest Taký návrh som dala, nechce ísť psychológovi. Ona si neprizná že má problém.
@doriiis Rozvod by neprežila je dosť labilna manžel sa snaží nehadat sa s ňou no niekedy sa to nedá. Ona vie tak vytočiť človeka s rečami.
Sestra zrejme zaziva vyhorenie alebo krizu stredneho veku. Mala by si najst konicek, ktory by ju bavil a naplnal a pri ktorom by sa odreagovala od kazdodennych povinnosti.
@kp7333 Aj toto som jej navrhla aby si našla koníček. Odpoveď ona na to nemá čas. Tak som jej povedala nech si lepšie zmenezuje deň, odpoveď to jej nepomôže ona potrebuje od každého pokoj a to jej nikto nedá.
@autorka nema problemy s vycerpanostou/stitnou zlazou? Nema niektore z deti nejaku diagnozu? Mozu byt veci, ktore ti nenapadnu a porovnavanie seba s nou je potom zbytocne. To, ze chce mat od vsetkych pokoj moze znamenat, ze je total vycerpana.
Poradila by som jej psychologa a on sa podla mna bude vediet zamerat, aky presne ma problem. Zvyknu sa venovat aj fyzickym stavom.
A kludne by som to podmienila. Katka, ja som z tohto tvojho nastavenia vycerpana. Som ochotna ti s detmi pomahat, ak pojdes k psychologovi a vyrozpravas mu vsetko, co hovoris mne.
Ak nechces ist, neviem ti pomoct. Zavolaj, ked budes mat termin, postrazim ti deti. Inak nie.
Aj tak musíš vyhovárať... proste nemáš čas, ideš na stretnutie, do roboty a podobne....
Mozno ma nejaky problem o kt nevies. Treba to z nej dostat alebo ju dostat k psycho alebo proste taka je a inak to nebude
Bola Tvoja sestra vždy večný sťažovateľ?Vždy videla pohár poloprázdny?Vždy bolo všetko a všetci zlí? Lebo ak nebola a zmenila sa zo slniečka, proste jej nefungujú neutransmitery v hlave a potrebuje lekára. Ak bola vždy negatívna, deti a ťažšie časy to proste ešte umocnili. A povahu človeka nezmeníš ty svojim chcením.
Halooooo, preberte sa tu niektoré!!! Toto, čo autorka opisuje nie sú žiadne výmysly nevďačnej ženy, ale psychická porucha/ choroba za ktorú tá pani určite nemôže. Tak ako nenadávame ľuďom, ktorí majú rakovinu, nenadávajme ani ľuďom, ktorí majú psychické ochorenie - je to choroba ako každá iná a bolí o to viac, že pacient má biľag nevďačného človeka. Autorka, zomknite sa s rodičmi a jej manželom a porozprávajte sa s ňou, aby určite navštívila psychiatra alebo aspoň psychológa na začiatok. Určite jej pomôže terapia, správna diagnóza, možno aj lieky.
Za mňa potrebuje psychoterapeuta, možno aj psychiatra a plus k tomu slová pochopenia. Čiže všetko ohľadom nej by som viedla týmto štýlom ... hlavne nezľahčovať, nevyčítať ako si nič neváži a bla bla, neponúkať "riešenia" typu nájdi si hobby, nekašlať na ňu (to fakt niekomu príde normálne proste kašlať na vlastnú sestru??).... Vyjadriť pochopenie a snažiť sa ju dostať k odborníkovi.
To je veľmi pekné od Teba, že jej takto pomáhaš aj všetci dookola a máš o ňu starosti. Si skvelá sestra.Ale žiaľ a nir každému sa pomôcť dá..ak sama nechce ,tak jej nepomôže nikto. Neviem či je to na psychiatra, alebo psychológa, alebo jej povaha. Možno je iba ako sa povie rozmaznaná tým, že ju všetci obletujete.Nemá trpezlivosť na deti,na muža na nič...sme rôzne typy ľudí, možno je to aj vyhorením..ťažko povedať. Možno sa porovnáva s tebou a je s toho na nervy aj zo všetkého. Podľa mňa nepomôže jej dohovoriť. Ak je nervózna, podráždená a aj taká povaha, tak sa môžeš aj rozkrájať nikdy nebude dobre. Podľa mňa má nejakú psychickú chorobu, ktorú skrýva a nerieši.
A ak ona odmieta pomoc a mne by na nej záležalo, tak by som tú pomoc vyhľadala ja a radila sa s odborníkom. Možno aj alexis poradňa by nebola zlá, ak sú tam aj slová ako nemala mať deti atď, aspoň ako taký odrazový mostík a nasmerovali by čo ďalej... Aspoň takto by som postupovala ja ak by mi na tej osobe záležalo. A nestačím sa čudovať ako k takýmto veciam zjavne vedia pristupovať iní (podľa komentárov) :-/
Ty jej nepomozes viac ako pomahas. Ty sa porozpravaj so svagrom ako dostat jeho zenu k psychiatrovi. Kym niekomu neublizuje nasilu ju tam nikto nedostane, ale treba ju usmernit aby tam sla "dobrovolne" a nech si vyberie kto ju odprevadi.
Mozno to ani nie je psychicke ale zaciatok nejakeho ochorenia… Alzheimer, demencia a pod uz nie su len vysadou starych ludi. Nador na mozgu dokaze tiez z normalneho cloveka spravit psychopata … v kazdom pripade smer lekar
sestru dať liečiť... hádzať po manželovi veci... nech si zadováži niečo na ukľudnenie, lebo ani sa nenazdá a o manžela príde - manž. tiež nemá asi nervy z ocele a Božskú trpezlivosť...
@akje Vyčerpaná je aj keď niekedy rozmýšľam že z čoho, veď robí len to čo ostatné ženy a ešte manžel jej pomáha vo všetkom aj rodičia aj ja sa snažím jej pomôcť. Trávi veľa času aj sama doma akože oddychuje a stále jej to nestačí. Štítnu žľazu neviem či nemá problém. A deti sú zdravé nemajú žiadne diagnózy. Keď sú u mňa tak ony sú ako zlatíčka poslúchajú pekne sa hrajú ale ja sa im venujem. Sestra nemá na ne trpezlivosť a len kričí doma.
@enmery Bola aj pred deťmi takáto vždy všetko videla čierne a mala reči že všetci sa majú dobré len ona zle. Ako sa jej narodili deti je to oveľa horšie.
@dannieja Už sme sa s ňou o tom rozprávali neraz ale ona odmieta vyhľadať odbornú pomoc. Ako ju tam dostať bez jej súhlasu? Asi sa to nedá nijako.
@cukroska Vyhoreta je určite, nervózna a podráždená tiež, tiež sa porovnava s ľuďmi ako sa všetci majú dobré len ona zle. S mojím manželom sme jej zaplatili wellness víkend aby si oddýchla, deti boli za ten čas u nás. Došli domov a večer mi už volala že ja nevládzem neviem čo mám robiť s tými deťmi.
@wolf_ Záleží mi na nej, ako môžem sa poradiť aj ja s odborníkom ale čo z toho keď krok musí spraviť ona a iba ona sama to môže zmeniť jej stav k lepšiemu. Boli aj horšie slová čo mi povedala a ver mi ťažko sa mi to počúvalo.
@viestta Neubližuje nikomu len to že ona dobrovoľne nevyhlada odborníka.
@olimuc Ešte nemá ani 40 tie choroby čo si písala to by vedel vylúčiť obvodný lekár, ale ani tam nechce ísť k žiadnemu lekárovi.
@deti95060810 To sa stalo iba raz počas hádky, ona stratila nervy a jej manžel radšej už bol ticho a ona že ignoruješ ma ty ma vôbec nepočúvaš a hodila doňho fľašu minerálky.
Psycholog a psychiater. Cim skor.
Pomôžte jej s lekárom. Takéto stavy dlhodobo normálne nie sú. Človeka s rakovinou by skoro nikto neodstrihol, s psychickými problémami každý. Viac nevieš urobiť nič.
Chudata deti, keď mama cíti, že nie je v poriadku a nejde k psychiatrovi.Treba ju tam zobrat
ešte lepšie - minerálku...
Bože to musí byť klbko nervov...
Nedostatok jódu v tele
@autorka bez ohladu ako smutno alebo nevhodne to znie, no aj pomoc ma svoje hranice a uz teraz pre nu robis - robite dost.
Myslim, ze si skvela sestra z toho co pises a laskava krsna mama, no nemozes robit veci uplne za sestru a to aj v zmysle toho, ze si nechce nechat pomoct a nema zaujem vyhladat pomoc. Bohuzial pokial nie je nebezpecna pre seba a okolie, tak nemusi ist vlastne nikam. Aj ked z popisu je jasne, ze takto coskoro pride o vsetko co ma a co jej bolo vzacne.
Vravis, ze vzdy taka bola - len sa to vystupnovalo a tak si vravim, ze aj jej manzel ju spoznal skor s tym poharom poloprazdnym, aj jeho mozes len k vyhladaniu pomoci podporit, mozno aj spolocnej, ak je to viac vztahove alebo vlastnej - pre nu, ak je to viac o vyhoreni a nejakom ako pises zruteni sa. Mozes jej povedat, ako to citis ty, ako to vnimas skrz deti a pravdaze mozes sa ist poradit ty ako sestra, alebo jej manzel - a tak viete mat podporu aspon vy ako rodina pre seba.
Z toho ako to popisujes to nie je chvilkove - nahla zmena a teda nahle zrutenie sa, ale skor trvale zhorsujuci sa stav aj s ohladom na tehotenstva a zvladanie situacie doma.
Ak spolu mate dobry vztah - pocuvajte podcasty, zacat mozete aj tu - https://ipcko.sk/materstvo-ako-z-reklamy-na-to-... Mozno to pomoze ziskat vhlad aj tebe. Prajem vela sily k tomu co sa u vas v ramci rodiny deje.
Autorka, okrem iného, nervozita, úzkosť, podráždenosť, únava a slabosť patria k príznakom problémov so štítnou žľazou. Skús sestru dotiahnuť aspoň na toto vyšetrenie, kde by sa vylúčilo alebo potvrdilo toto ochorenie. Ak sa štítna žľaza vylúči, treba hľadať inú odbornú pomoc. Asi by bolo najlepšie, keby ste sa so sestrou pozhovárali všetci naraz. Nie s výčitkami, ale s obavou o jej psychické aj fyzické zdravie.
Ešte mi napadla aj predčasná menopauza, ale píšeš, že nemá ešte ani 40.
Prácu má akú? Fyzicky náročnú, alebo sedí v kancelári, prípadne pracuje s ľudmi, deťmi... Lebo aj toto by som brala do úvahy.
Zaujalo ma, že bývajú v 2 izbovom byte. Ja si myslím, že tento fakt na ňu môže vplývať veľmi negatívne. Asi nikdy nie je "sama so sebou", ak nie sú deti mimo domu. Viem pochopiť, že potrebuje aj zrelaxovať sama a v tichu a cez týždeň to asi možné nie je. Asi sa dosť porovnáva s ostatnými - prečo práve ona je "chudobná" a nemá sa lepšie, nemajú väčší byt, viac peňazí na dovolenky a relax, lepšiu prácu atď. Taký človek sa už potom len točí v kruhu, z ktorého nepozná cestu von.
Myslim si, že zaživa brutálne vyhorenie a zároveň sa v materstve vôbec nenašla. Mala by sa porozprávať so psychológom..
Znie to ako vyhorenie, je to pomerne bezne. Antidepresiva by ju postavili na nohy, musela by ale chciet.

Manžel jej pomáha so všetkým, zoberie deti von na výlet aby si mohla oddýchnuť. Aj naši rodičia jej pomáhajú postrazit vnúčence, aj ja ich beriem k sebe občas na víkend keď sa dá aby si oddýchla. No jej nič nestačí, jej je to všetko málo a vôbec si neváži ako jej všetci pomahame. Manželovi veľakrát vycatala že ona nemala mať deti že keby vedela aký to je záťaž na ženu že by ich nebola mala. Od deti chce poslušnosť a dokonalosť, keď to nedostane tak kričí na ne častokrát aj bezdôvodne. Je mi to ľúto som im krstná mama pomáham ako môžem ale aj ja mám svoje starosti.
Poslednú dobu to ide s ňou dolu vodou hada sa doma s manželom, hádže doňho veci. Je na pokraji psychického zrútenia.