icon

Psychicky už nevládzem

krupka16
21. apr 2013

Uz neviem co so sebou.Maly ma rok a pol a som doma od zaciatku tehotenstva.Mam pocit ze vsetci sa na mna vykaslali.Byvame u mojich rodicou ale mam pocit ze som celkom sama.nemam sa s kym normalne porozpravat a postazovat sa.Ked to utrobim doma alebo pred manzelom tak vsetci na mna zacnu kricat ze ved oni my pomahaju, ze nemam dovod sa stazovat. Mala som zopar kamosiek ale tie nemaju rodiny tak od kedy som otehotnela ma uplne ignoruju.Ja som mala vzdy problem nadviazat vztahy ale teraz sa citim uplne odrezana od sveta.Chcela som ist do prace ale ze preco sa ponahlam ved nech si to uzijem narobim sa v zivote este dost podla nich. Ked to takto pojde dalej asi my z toho prepne. ☹

Strana
z3
cica99
23. apr 2013

@simca06022011 myslim,ze si v predchadzajucom prispevku pisala,ze doma si vsetko zatial porobis, aj navaris, atd...mam taky dojem,ze ty si presvedcena,resp. ti to aj povedali,ze si si presla syndromom vyhorenia,lebo ti nepomohla ani dovolenka,a teraz ta poburuje ako si moze matka na MD namyslat,ze moze mat syndrom vyhorenia,ked ty predsa vies co to je. A to len kvoli tomu,ze je taka hlupa,ze nesupla decko do jasli,tak ako od dnes ty. A este si dovolim jednu poznamku...ak teda vedies firmu s mnozstvom zamestnancov a zakaznikov,stihas urady,domacnost a dieta,neviem si predstavit,kde beries cas a chut prispievat este na MK...

jabadaba
23. apr 2013

@simca06022011 mozes mi laskavo ukazat, kde sa ja potrebujem vadit? Skor mam pocit, ze skakat do niekoho potrebujes Ty a ja som Ti padla vhod. Ved ja som s tebou normalne diskutovala. To, ze som vyjadrila nesuhlas? To je vadenie? Ako podla teba potom zbieha diskusia? Ze vsetci unisono spolu suhlasia???? Ved som Ti len argumentovala preco s tebou nesuhlasim. A uz ma tu diagnostikujes a oznacujes, ze ja mam problem. No skor ho mas asi Ty. Sorry.

Za svojim nazorom, ze syndrom vyhorenia sa tyka aj prace zeny na RD ci MD si stojim. Ze sa to este nevnima neznamena, ze to nie je. Ked Ti to potvrdi plejada psychologov, potom to prijmes ako pismo svate? Ani o depresii sa donedavna komplexne nehovorilo a nepisalo. Az to zacali rozoberat pani psychologovia tak to zacala vnimat aj spolocnost. A pod.

jabadaba
23. apr 2013

@simca06022011 vies co, docitavala som tvoje prispevky a mozem sa uz len zasmiat. Takze ak s tebou clovek nesuhlasi tak Ta hned napada a utoci. Ukaz mi prosim Ta jeden z tych utokov, ktore som tu na Teba aplikovala. To som fakt zvedava. Lebo pokial si pamatam tak som reagovala vyhradne vo vseobecnej rovine az na jednu jedinu vetu. Brala som problematiku z celospolocenskej roviny. Ale Ty za tym vidis osobne utoky. Moje nervy, ako pardon ale toto je uz diagnoza. A teraz to mozes vziat osobne, lebo teraz to uz tak myslim.

jabadaba
23. apr 2013

@simca06022011 ..."utocila na mna ze sa nespravam citlivo k unavenym matkam a som nespravodliva,..."

toto mi mozes vysvetlit a laskavo ma odcitovat, kde ja toto o tebe pisem? Presla som svoje prispevky ale nie, ja amneziu nemam. Skor si tu niekto sprosto primysla.

Sledujes co robis s diskusiou? Pripada Ti to uplne v poriadku? Mne nie.

acko
23. apr 2013

len tak na okraj, neriesim problem zakladatelky temy, len sa vyjadrim k hadke co tu trosku vznikla...

musim dat za pravdu @simca06022011

@jabadaba vyhorenie = burnout - fakt sa vztahuje na prepracovanost z narocnej prace (profesie).
http://sk.wikipedia.org/wiki/Syndróm_vyhorenia - to je definicia zo slovnika a pracovnej psychologie...
jeho znakom je to, ze dana praca ta prestane bavit, nemas o nu zaujem... ani keby ti zacali platit 10tis mesacne, proste uz ti to nejde, nechce sa ti rano vstavat, robis ju s nechutou...
cize vo vseobecnosti by sa tento termin nemal pouzivat pre stav suvisiaci s povinnostami zeny na MD... co ale neznamena, ze ta vycerpanost a psychicka kriza na MD nemoze byt x krat horsia ako burn-out z prace... to uz je indi, vindi...

jabadaba
23. apr 2013

@tyssa presne tyssa. Ja ked si vybavim pracu pred tym, nez som zostala doma, tak napriek narocnej agende nebe a dudy co sa RD tyka. A to som zazila mobbing aj ine chutovky. Ale stale vzpruha v porovnani s rokmi doma. Preto si naozaj myslim, ze to vyhorenie sa uplne plnym pravom da pripisat aj praci, ktora obnasa "len" starostlivost o deti a domacnost.

acko
23. apr 2013

baby, vsak od rozumnej diskusii ste sa presunuli k nepeknym utokom... a kvoli nicomu... ach, tento konik...
bezte si dat obe time-out a kavicku, vsak o nic nejde... 😉

jabadaba
23. apr 2013

@acko ale ja viem co definuje burn out syndrom acko. Stale ma nechapes. Nevadi. Asi hovorim inym jazykom.

Len Ta odcitujem:
..."dana praca ta prestane bavit, nemas o nu zaujem... ani keby ti zacali platit 10tis mesacne, proste uz ti to nejde, nechce sa ti rano vstavat, robis ju s nechutou... "

fakt toto nesedi aj na pracu spojenu s RD? Ja som presvedcena, ze ano. Ak nie, potom by sme nemali psychicky zrutene zeny...ale asi nie su. Budem sa tak tvarit.

Len dodam este, ze mna sa to nastastir netyka. Ale to neznamena, ze nevnimam.

jabadaba
23. apr 2013

@acko bud aspon objektivna a spravodliva, ja sa necitim ze by som zacala. 😉

acko
23. apr 2013

@jabadaba ja zopakujem ze termin "vyhorenie = burnout" sa pouziva v odbornej literature na popis nasledkov profesnej cinnosti. to ze ty ho chapes inak, na tom nic nezmeni...
a nemienim sa dalej o tomto bavit, len som dala definiciu.

tyssa
23. apr 2013

profesionálny rodič môže mať syndróm vyhorenia? kedže jeho profesiou je starostlivosť a výchova detí?, veľa sa píše o popôrodnej depresii, ale o vyhorení matiek na rodičovskej nie, pretože máloktorá mama si to pripustí,..myslím že potom s toho pramenia aj dalšie problémy či už partnerské, alebo osobné,..

jabadaba
23. apr 2013

@acko boze, toto je ako u papagajov. Ja sa hadam o definiciu? Ja som podotkla, ze tam chyba zmienka o zenach na RD, pripadne, ze je len velmi okrajova. A ze sa ich problemy opominaju. A je to chyba a dost zasadna. Ano, definicia je vztiahnuta len a vyhradne na profesnu cinnost. Akoby inej prace ci cinnosti nebolo. Takze fajn dalej sa bavit nemienis, len v rozsahu danej definicie. Argumenty neberies, tak to mam chapat? OK potom, dodebatovane.

jabadaba
23. apr 2013

@tyssa asi tak, ale ako vidis, skoda reci. Pre podaktore je to priam cervene platno, ist za rozsah jednej rigidnej definicie.

simca06022011
23. apr 2013

@cica99 by si sa divila 🙂 ale nejdem sa tu hadat.. ja teda tymto syndromom netrpim, aj svoju pracu aj dceru mozem citit a nemam z nich ziadnu traumu... ale viem velmi dobre co to je a co je to prepracovanost, a teda burnout je nieco ovela zavaznejsie... a veru idem sa venovat inym veciam, ako sa tu hadat s niekym kto nevie o com je rec a obchadza definicie.. to je ako keby niekto povedal ze definicia nadchy je vlastne chripka, len my nie sme schopni akceptovat to... su rozne choroby a syndrom vyhorenia ma svoju definiciu.. ked zacne matka z nervou zanedbavat dieta, ublizovat mu, ignorovat ho a podobne, utekat z domu.. tu mozeme mozno okrem ineho vraviet o niecom podobnom, ale nie ked je unavena a znechutena, cize ju chyta dobra depresia.
@jabadaba vsetky svoje vseobecne roviny si adresovala mne, tak si dobre precitaj... ako podcenujeme matky v domacnosti a myslime si ze sedia na zadocku... a viac to nejdem riesit.

jabadaba
24. apr 2013

@simca06022011 pisala som o spolocnosti. Adresovane sice tebe, ale myslene vo vseobecnej rovine, tak si neprimyslaj a nreob tu zo seba obet nejakeho utoku, to si vyprosim. Ci Ty si hadam ta cela spolocnost? Vztahovacnost je riadna svina, to je fakt!

A este raz vyzva - cituj kde presne pisem to konkretne vyjadrenie, ktore si mi vlozila do ust, ze si necitliva a nespravodliva Ty osobne voci zenam na MD. Som zvedava lebo ja to vo svojich prispevkoch nevidim. Ci nenachadzas ani Ty...

merikika
26. mar 2014

Ahojte, na mieste, kde sú na modrom koníku dotazníky, som dala svoj k diplomke o burnout syndróme u mamičiek. Je anonymný, ale ak sa rozhodnete uviesť svoju email adresu, napíšem vám výsledky. Tiež mi to moc pomôže, lebo potrebujem ešte 14 odpovedí a 86 už mám nazbieraných. Pripájam link.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/dotazniky-a-ankety/

drobec222212
26. mar 2014

/krupka16/ viem ako sa citis ja sa citim takisto az na to ze mi byvame dalej od vsetkych kamosov a rodiny cize som sama a tiez tazko nadvazujem vztahy hlavne ak sme z kosic odisli do moldavy a po madarsky nevieme ani a muz ma ubezpecuje ze sa to zmeni ak pojde maly do skolky tak nam ostava asi len cakat 🙂

Strana
z3