Rezignácia
Dobrý deň,
Obraciam sa na Váš s mojím súčasným životom a nastavením. Som niekoľko mesiacov nezamestnaná, na čiastočnom invalidnom dôchodku a poberám podporu. Prvé mesiace som zvládala “voľno” skvele, posledné dva mesiace veľmi zle. Mám vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, viem slušne anglicky, mám viac ako 7 rokov praxe v administratíve. Bohužiaľ mám neurologickú aj psychiatrickú diagnózu, s ktorou bojujem už viac ako 10 rokov. Súčasný stav je taký, že som v značnej depresii a môj postoj k životu je veľmi negatívny. Pomerne dosť čítam, hlavne sebarozvojovú literatúru, kedysi mi to veľmi pomohlo a žila som podľa týchto rád. Dnes už ani to nepomáha. Dostala som sa v živote do niekoľko tisícových dlhov, s ktorých sa mi nedarí dostať. Nenachádzam veľmi zmysel v ničom čo robím. Som nešťastná a apatická. Rada by som cvičila, ale v minulosti som mala zlomenú chrbticu + neurologický problém veľmi obmedzujú moje možnosti. Mám už strach aj z nastúpenia do práce. Navštevujem niekoľko rokov psychoterapeuta a užívam lieky. Napriek tomu, sa môj postoj k životu a samej sebe asi len zhoršuje. Cítim sa ako jedno veľké zlyhanie a nenávidím sa.
Je mi ľúto, v akom si momentálne stave.
Ale nakoľko si úplne triezvo a racionálne uvedomuješ vážnosť situácie, určite vieš, čo máš robiť - liečiť sa (ti sa vraj liečiš) a postupne zaraďovať do života správne návyky.
Väčšina z nás nežije z lásky a renty, chodíme do práce, bojujeme so zdravotnými problémami, venujeme sa rodine aj sebe ... pokiaľ príde argument, že sa potrebuješ len vyrozprávať - OK, uz sa stalo.
@zmrzlinka2021
@nyusika
Vy ste to tak pekne napisali, ze by ma to motivovalo vpred 😉
@zmrzlinka2021 ďakujem veľmi pekne za dlhý a obsiahli komentár, veľmi ma potešil tvoj záujem a rady. V minulosti som dobrovoľníčila, učila som angličtinu zamestnancov galérie, robila zbierku posteľného prádla pre onkológiu. Dlhšie mi vŕta v hlave myšlienka dobrovoľníctva, našla som program, v ktorom môžete doučovať slovenčinu Ukrajincov, možno by som sa týmto smerom vydala. Samozrejme, že sa venujem aj domácnosti, mám partnera 6 rokov aj psíka, deti zatiaľ nemáme. Ale zrejme mi chýba väčší kontakt s ľudmi. Som skôr extrovert. Mám rozpracovaných niekoľko pohovorov, aj na čiastočný úväzok a som vo fáze vybavovania plného invalidného dôchodku. Takže s úväzkom, aspoň čiastočným, by to aj finančne celkom vyšlo. Máme dosť vysokú hypotéku. Dobrá poznámka, neriešiť len seba. Som v tom zacyklená, to si pravdivo napísala. So sebaľútosťou mám veľký problém a uvedomujem si to. Veriaca nie som, ale rozmýšľala som nad návštevou kostola, a akémusi sa prihovoreniu bohu, vyššej sile.
@nyusika ďakujem za pochopenie a vyjadrenie ľútosti, samozrejme si uvedomujem, že nie som jediná, kto mal alebo má ťažký život, nemalo to takto vyznieť, skôr ako o vyrozprávanie mi skôr išlo o Váš názor a konkrétne tipy, postoje, ktoré vyskúšať a zaujať, ktoré Vám pomáhajú v ťažkých situáciach. Som človek, ktorý nechce žiť v nenávisti a chce využiť svoj potenciál a život čo najlepšie a je to mojím cieľom
@luna2384 Mne velmi pomahalo a pomaha byt s ludmi (definujem sa inak ako introvertka) a aj ich pocuvat, navnimat ich zivoty, je to fakt pre mna velmi obohacujuce a uci ma to velmi vela veciam v zivote (tolerancia, akceptacia, schopnos aktivne pocuvat, komunikacia), ale najmä nebyt "dosialena" zahlbena do seba.
Ja som vysokocitlivy typ cloveka (mam to od odbornicky), vnimam vysoko zvuky, emocie, farby, vztahy.. radujem sa s radujucimi a doslova placem s placucimi .. preto si vedome musim nastavovat jasne hranice a netrapit sa tym, do coho ma nic nie je alebo co neviem ovplyvnit.
@luna2384 nuž zamestnať sa čím skôr...lebo ak niekam budeš mať nastúpiť, budú riešiť tvoje percentá práceneschopnosti....síce príjem bude vyšší , ale bude ťažšie sa zamestnať.....neľutovať sa je základ.....každý má to svoje, nikto nie je bez problémov - či finančných, či zdravotných alebo vzťahových........
@luna2384 ja som introvert, mne ludia az tak nechybaju, ale musis byt na seba tvrdsia. Sebalutost ti nepomoze.
Cize chce sa ti, nechce sa ti, mas telo, pouzivaj ho a udrzuj vo forme. Keby si vedela ako sa mne nechce denne cvicit, nechce sa mi chodit kazdy tyzden fyzioterapeutke. Ale dokopem sa do cvicenia kazdy den, nelutujem sa. Minuly rok som mala operaciu chrbtice a ak nebudem cvicit, hrozi mi srobovanie stavcov.
Kazdy mame nieco nalozene na pleciach. Niekto psychicky, niekto telesne, niekto aj aj. Ked uz sme tu na tomto svete, treba ho zit, nielen prezivat.
@luna2384 zaujímavý terapeut je Dalibor špok, pozri si jeho videá aj na FB jeho stránke sú rozhovory s ním, pre mňa veľmi poučné.
@oonnaganamakusai to nemôžete myslieť vážne túto Vašu odpoveď
@oonnaganamakusai ja som počas invalidného dôchodka pracovala na plný úväzok, tak predpokladám, že aj ja. Závidíte človeku 220€ ? Chceli by ste moje zdravotné problémy ? Nech sa páči.
@oonnaganamakusai to, ze tebe chyba empatia neznamena, ze mozes utocit hoci anonymne na fore na kohokolvek. Toto zrely clovek neurobi.
@oonnaganamakusai aha, výborne, a čo Ti bráni si ten invalidný vybaviť, keď mi ho tak závidíš ? A ako vieš, kto z nás má väčšie alebo menšie problémy ? Vieš veľké hovno o mojich problémoch a diagnózach, tak si tu na mňa neotváraj hubu a nikto si tu s Tebou nepotykal
@oonnaganamakusai dystýmia nie je tazka depresia, myslim, ze zakladatelka ma tych problemov viac, aj neurologickych
@oonnaganamakusai nesud a neurazaj, lebo moze prist do tvojho zivota nieco, co ta zlozi a potom si spomenies na svoju povyseneckost...
@oonnaganamakusai ty na niekoho musíš platiť? 😁😁😁 to si ma úprimne rozosmiala tým komentárom, normálne by si mala prist robiť na ministerstvo financií s tvojimi vedomosťami o daniach a odvodoch a platení invalidného dôchodku ich poberateľom 😁
@oonnaganamakusai ty si uvedom že ako občan tohto (každého) štátu si povinná platiť dane a odvody, tieto peniaze od všetkých občanov sa potom vramci štátneho rozpočtu prerozdeľujú okrem iného aj na štátne sociálne dávky, ty mi chceš povedať že si žiadnu nikdy nepoberala? Žiadny rodicak, materská, prídavky, PN, OČR, iné dávky nič? Aj dôchodku sa vzdas? A zdravotnú starostlivosť si platíš sama? Či si myslíš že tvoje odvody tu sumu pokryjú?
@oonnaganamakusai no tak neplat, naco… a zmeň psychiatra alebo lieky, pretože by mal tu strašne ťažkú dystymiu zmeniť na “ja som obet” diagnózu, možno by si dostala aj ten invalidný 😉
@oonnaganamakusai viac pohybu v prírode by ti nepomohlo pohladkanie duše? Alebo domáce zvieratko?

@luna2384
Je mi luto, co prezivas a verim, ze to mas tazke, ale som toho nazoru, ze "kynut" doma tvoju situaci este viac zhorsuje, pretoze riesis len seba, si zamerana len na svoje problemy, pocity a tym padom sa brutalne zacyklujes.
Ty potrebujes (okrem uzivania AD a psyhoterapii):
- riešiť aj iné veci ako seba
- prestat so sebalutostou
- mat pracu, ktora ta bude aj bavit a a spon na polovicny uvazok, proste myslienky budes sustredit na to, aby si ju spravila kvalitne a aby si bola spokojna
- zacat vnimat aj okolity svet - zacni realne dobrovolnicit, pomahat a sama zistis, ze velmi vela ludi ma vselijake osudy ale odlisne postoje k svojim situaciam
- je potrebne odmietat klamstva, klamstva, ze si zlyhala, ze sa nenavidis. Ja som napr. veriaca a neviem ci aj ty, ale treba to vyznavat nahlas "V mene Jezsi odmietatm akykolvek blud o mne. Som milovana, som vzacna a jedinecna a odmietam akekolvek negativne myslienky o mojej osobe, zivote"
- zacat sa venovat konickom, najs si to co ta bavi, aj cvicenie, nemusis robit HIIT,skakat... staci pilates, ale pravidelne
- chodit aj do prirody, na slniecko
- zacni snivat, co chces menit, a hlavne rozmaznavaj sa, dopraj si v zivote len to najlepsie