icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

tinka2233
26. feb 2024

Ja píšem len kvôli tým psom. nič iné som nečítala. Môj muž je alergik na veľmi veľa vecí, roztoče, prach, vysoké aj nízke trávy atd atd.. Máme doma hrubosrtého jazvečíka, ktorý je pomerne často v lese a von (byvame v byte). Ja tvoju priateľku úplne chápem, keby mne moj manžel zakazal mať psa tam a hentam štastná by som popravde nebola. Ale ku pointe, pokiaľ vieš že na PSOV alergicky nie si, tak potom nerozumiem prečo nemôžu byť u vás nonstop - pes potrebuje aj svoj kľud, to že ich dáte vybehať na zahradu je super ale predsa nemusia tam byť celý deň. Pokial by viac času trávili vo vnutri a k tomu by náležala aj logicky hygiena proste ich nahnat do vane/sprchy, tak nevyriešilo by to oba problémy? pretože moj pes ked dojde z lesa celý posiatý alergénmi tak jedna rýchla sprcha a možu s mojim mužom sedieť aj spať vedla seba. Ja rozumiem, že chceš asi hlavne iné názory, ale ja napr možno dávam názor ako veľký psíčkar a ja sa realne dokážem vcítiť aj do pozícíie tvojej priatelky. No nemáte to jednoduché určite pevne verím, že imunoterapia zaberie ukažkovo a skúste mať psy viac dnu ako von s dôkladnou hygienou.

zmrzlinka2021
26. feb 2024

@tramtatadaaa

Z toho co si napisal mam pocit, ze tvoja frajerka ta skutocne nelubi a nezalezi jej na tebe. Prioritou pre nu je ona sama a to, co chce ona, nie tvoje zdravie.

Vyznie to kruto, ale bud rad, ze zatial nie ste manzelia, nemate deti a mozete sa slusne rozist. Ja som vydata takmer 15 rokov, ale vzdy bola priorita moj manzel, jeho zdravie a pravdaze je to aj z jeho strany smerom ku mne.

Uprimne - odid z kratsej cesty ako sa trapit vo vztahu s nou.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
h2
26. feb 2024

Bože, toto je komédia! Dvaja partneri sa medzi sebou bavia cez komentáre na Modrom koníku! 🤦‍♀️

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@tinka2233 problem je ta hygiena a cistota, priatelka nerada upratuje a to ze 2x mimo soboty pomopuje ma stalo velku hadku, inak ani nevetra, len ja kazdy den a ako som pisal nechyta sa vela veci, ako perin, zaveosv, pelechu, preto to nevidim zeby boli nonstop dnu

ziarifka
26. feb 2024

@h2 ...on z gauča, ona z pelechu...

h2
26. feb 2024

@wolf_ Ja to vnímam rovnako, u nás je to to isté, len nie so psami, ale s mačkami.

zmrzlinka2021
26. feb 2024

@hankab

Je pekne ze mas rada svojich psikov, ale tvoj buduci muz ma mat u teba prve miesto, nie zviera. Nie, nie je to rovnocenny clen rodiny. Ak vidim, ze moj nastavajuci ma zdravotne tazkosti, tak to riesim a beriem na neho ohlad.

To ze zviera je vonka neznamena, ze nemozes mat s nim kontakt. Ludia bezne travia cas aj na dvore, aj vencenim.

h2
26. feb 2024

@ziarifka 🤣

gejb
26. feb 2024

@tramtatadaaa zaobstarať psa bolo vaše spoločne rozhodnutie. Aj prvého aj toho druhého. Co teda navrhuješ ty? Zbaviť sa ich uplne? Priateľka prijala zodpovednosť za rozhodnutie a stará sa o nich ako vladze...
Dal si nejaké návrhy na zlepšenie situácie? Pytam sa, mozno som ich len prehliadla...

tinka2233
26. feb 2024

@tramtatadaaa a ešte dodám, že táto veta od teba bolo dosť hnusná. Veď sa vcíť aj do svojej priateľky, žiadne deti nemáte ani manželia nie ste a ty už konšpiruješ nad tým, že tvoja prijateľka, ktorá podotykam by bola matka tých detí, by ich dala na druhu koľaj kvoli psom? Ved toto aj keby bola tvoja najhoršia myslienka v hlave ani nehovor nahlas, ty nemožeš ani vedieť aka matka bude tvoja priateľka..

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@gejb ani nahodou sa ich nechcem zbavit, prinajhorsom ich chcem mat na dvore, v ziadnej voliere tu nemame a maju paradnu budu na terase kde sme casto, prinajlepsom som cakal ze ma priatelka podrzi kvoli alergii a ked budu psy vnutri, tak bude dbat zvysenej cistote, nie len raz v sobotu ze budeme upratovat

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@tinka2233 mna dava to je realita, ja pritom mam psy tiez rad ale su v mojich hodnotach za priatelkou a ak citas, sam kvoli tomu aby tu boli robim vela

modrykolibrik
26. feb 2024

Uprimne neviem co si mam o Vas dvoch mysliet. Skor by ma zaujimalo ak mate problem upratat po psoch kto upratuje tie hovna po dvore? 😲

ziarifka
26. feb 2024

@tramtatadaaa mne je z toho vášho príbehu tak smutno. Vzťah by som ukončila. Po vyjadreniach priateľky by sa mi ani nechcelo ďalej nič riešiť, hľadať kompromisy, vnucovať sa, bojovať o vlastný život (zdravie)... ste spolu krátko, radšej skôr ukončiť a venovať sa niečomu perspektívnejšiemu

gejb
26. feb 2024

@tramtatadaaa píšete obaja ze ona mopuje na mokro 2x týždenne+ v sobotu velke upratovanie. Nejako z tých aktivit postupne v komentaroch uberas...

hankab
26. feb 2024

@modrykolibrik priatelka

tinka2233
26. feb 2024

@tramtatadaaa neviem, no prajem ti veľa šťastia s liečbou a aby si bol zdravý a spokojný, len jednoducho je otázka na mieste, kám vaš vzťah speje, keď dokážeš takto online písať o tom ako všetko robiš ty a tvoja prijateľka je lenivá. Veď už len toto nesvedčí o tom, že sa to yvíja dobre ale ako vravím prajem veľmi veľa šťastia nech vám to vyjde aj naozaj chcete 🙂

domi2425
26. feb 2024

Vyjadrim sa z pohladu zeny, ktora ma muza alergika na vsetko mozne (pele, roztoce, zvieracie - kone, macky, psy, prasky a parfumy na pranie atd) a ku tomu neznasal!😄macky. Ja mam kocura, kocur je vyhradne bytovy. Do spalne nejde za ziadnych okolnosti, vysavam parnym mopom kazdy den, niekedy aj 2 krat do dna ked je u nas rusno, podotykam ze byvame v byte a aj tak je to potrebne. Periem a upratujem stale, kazdy jeden den vysavam gauc ak su tam nahodou nejake chlpy ale kocur ma svoj strom, takze je prevazne tam. Periny prezliekam minimalne raz za tyzden, to iste ochranny potah na gauc. Periem s prostriedkami ktore su vhodne aj pre najmensie deticky. Z mojho pohladu, co tu opisujete ze jedno velke upratovanie za tyzden, perie iba partner periny a zavesy - to je za mna hrozna hygiena. Ked chcem mat zviera dnu, tak sa treba o tu domacnost viacej starat, hold smola. To ze je niekto unaveny z prace na to aby prebehol domacnost mopom je smiesna vyhovorka naozaj. A to kocur je vyhradne bytovy, sem tam ked ma naladu tak sa aj rad okupe a je relativne kludny. U vas doma si neviem predstavit byt, lebo take domacnosti kde sa neupratuje kazdy den a zvierata chodia dnu-von sa mi vyslovene hnusia. Dokonca som kvoli tomu obmedzila navstevy u jednej kamosky, kedze presne toto mi vadilo. Ale ja som velmi citliva na poriadok, to iste moj muz, takze pokial si v tomto nevyhovujete tak to je obrovsky problem.

zltalienka
26. feb 2024

@tramtatadaaa
@hankab tak keď nevládzete upratovať, zaplaťte si upratovačku. Síce psa nemám, ale kolegyňa, ktorá má dvoch psov vravieva, že vysáva/zmýva podlahy každý deň. A to nikto u nich alergiu nemá.

lienka.7
26. feb 2024

@hankab kúpeš ich RAZ ZA MESIAC? to si robíš kozy, ze? 🤣🤣🤣 vsak musia smrdiet ako hrom 🤦‍♀️ ja keď som mala doma psa kupala som každý týždeň, keď sa vonku zasvinil aj častejšie. Vsak keď prší, to je taka "prachovka a spongia" ze az 🤦‍♀️ nechapes, ze tvojmu priateľovi to zdravotné škodí? Ze z toho chráme lebo ho to dusi? Co si ty za necitu paneboze🤦‍♀️
Mas na niečo alergiu? Na orechy? No upečiem ti orechovu tortu aby si veda, ako sa tvoj priateľ cíti v spoločnosti psov🤦‍♀️ a bud rada keď neskoncis na ARE z toho.
@tramtatadaaa ty si rozmysli, co je ti presnejšie, či priateľka, ktorej viac záleží na psích alebo ty.

katkaseiner
26. feb 2024

@tramtatadaaa
@hankab vyjadrim za k vam takto...
Od marca mame psika, jedneho labradora. Tiez mal byt vonku ale prisiel prvykrat ako mini steniatko a vonku este mrzlo, tak bol vo vnutri. Od cca aprila spi len vo ku, cez den je vo vnutri. Spolu s papagajmi je to take prachove kombo ze manzela to tiez dost stve ale toto sa da potom riesit fakt len lepsim upratovanim. My sme aj kupili roboticky vysavac ale teda ani to nie je riesenie...Vysavame kazdy den, max obden...proste bez toho to nejde. A pes nemoze na gauc ani postel. Drzim palce aby ste sa dohodli. Kazdopadne to upratovanie sa nikdy netyka jedneho...mali by ho robit obaja. U nas som tiez ta co je za psa vo vnutri ale keby boli dvaja, skor by som ich nechala viac vonku nech sa spolu zabavia..

domi2425
26. feb 2024

@tramtatadaaa a este jedna super vec pre alergikov je susicka na pradlo, dokonca aj chlpy z oblecenia odstrani
@lienka.7 toto som ani ja nepochopila ze raz za mesiac, ved ja raz za mesiac okupem kocura co nechodi vobec von 😬

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@lienka.7 raz za mesiac som nezachytil, to by som reagoval, lebo od jesene boli vo vani 2x na moj urgent, ze uz naozaj treba
Mne inak priatelka vyhovuje, vo viacerych smeroch si rozumieme, aj preto chcem vyriesit tento problem

ema22270
26. feb 2024

Podla mna vy dvaja nemozete byt spolu, ty mas bohuzial alergiu a ona ma rada psov. Ja mam doma 2 alergikov syna a manzela a syn ma alergiu aj na psov, no v ziadnom pripade by som nemala doma psa. Ale ani nemam k tomu taky vztah, netuzila som po psovi ani. Ale toto bude medzi vami stale tento boj. Takze uplne ti rozumiem, lebo viem, ze s alergiou je dost extremne trapenie. Ja alergie ani nemam, ale trpím s nim, ked pride jar... stale striehnem na syna.

katusiik
26. feb 2024

@tramtatadaaa My sme mali podobnú situáciu, manžel alergik na roztoče a interiérový pes. Žijeme v byte, psa som chcela viac ja ako manžel, ale prispôsobil sa. Čo je ale pre nás oboch dôležité je čistota doma.
“Pravidlá” ktoré máme my:
Ak je blato, príchode z prechádzky automaticky pes do sprchy a kvalitne umyť labky a podvozok. Ak blato nie je, stačia vlhčené utierky.
Kúpili sme kvalitný robotický vysávač, ktorý aj umýva a púšťame ho každý deň (v období plznutia aj 2x)
Každú nedeľu sa pes kúpe a strihajú sa mu pazúriky a vyčesáva sa.
1x do týždňa prezliecť periny (ak je pekné počasie vyvetrať ich častejšie) - pes spí s nami v posteli.
Manžel aktuálne podstupuje liečbu alergie na roztoče, ale v prípade ak nazoaj veľmi chrápe, máme hosťovskú izbu, kde nie je problém sa odsťahovať a obaja sme s tým ok.
Na gauči máme deky, ktoré rovnako každý týždeň meníme.
Každý týždeň poriadne utrieť prach, povysavať klasickým vysávačom celý byt a umyť podlahy dezinfekciou.
Znie to komplikovane, ale obaja psa milujeme. A nie, toto upratovanie nie len na mne. Práce máme podelené, podľa toho ako sa komu chce, má čas, vládze. Nemáme presný harmonogram, plán alebo nebodaj rozvrh. Obaja vieme, že je to dôležité.

rorino
26. feb 2024

@barbora0308 uff,no aj to je výber,pravda,len by som chcela vedieť,čo by robila,keby takú alergiu dostala ona,

lienka.7
26. feb 2024
tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@katusiik tak takuto odpoved potrebujeme ako sol, lebo ste skoro identicky pripad a rovnako okrem liekov za chvilu zacinam s imunoterapiou, bohuzial je problem u nas nastavit si tie pravidla na potrebnu silnejsiu cistotu a s tym kupanim psa uz vobec tak casto, to ked navrhnem tyzden ju neuvidim..

h2
26. feb 2024

@tramtatadaaa Čo znamená "...to ked navrhnem tyzden ju neuvidim..."?