icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

duppka13
26. feb 2024

Ja som velmi chcela psa, muz sa viac menej prisposobil, mame velke plemeno. Kym sme nemali dieta tak pes bol cez den na dvore, vecer s nami vnutri hlavne cez zimu, isiel max na gauc vecer pri telke, inak potom spal v pelechu v pivnici. Rozdelenie prac pri psovi mame muz dava rano jest, nic viac, ja vsetko ostatne, vratane vencenia, treningu, upratovania, okrem ineho umyvam packy kazdy den po prechadzke. Odkedy mame dieta tak pes do domu nechodi, spi v pivnici (je tam okno, aby to neznelo tak zle, ma tam paradne leharo). Tak sme sa na tom dohodli, lebo ked uz je tu dieta neviem si to predstavit mat psa na gauci, vsade chlpy, oblizoval by jej hracky atd proste nie, ani v posteli som psa nikdy nemala to je nonsens pre mna a to milujem svojho psa.
Co sa celkovo tyka domacich prac to je tiez na kratky opis, to tiez robim vsetko ja, muz ma na staristi vynasanie odpadkov a muzske prace, prilezitostne umyje riad, ja vsetko ostatne ale som na RD a on casto pracovne odcestovany.
Kvoli chrapaniu (mojmu) spime oddelene.
Takze aj takto funguju (nefunguju?) bezne domacnosti. Len sa musite dobodnut na tom co je este pre kazdeho z vas akceptovatelne.

clarissa96
26. feb 2024

@tramtatadaaa úprimne neviem si predstaviť, čo by to musel byt za partner, aby kvôli nemu ja dobrovoľne trpim záchvaty dusnosti… čakáš kým sa nenadychnes alebo čo 🙂 ? Obetovať zdravie kvôli sexu, čo ti vie dať hocijaká iná.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@macatt prisli sme si sem vypocut nazory a rady ostatnych, vyjadrili sme sa obaja, nakolko sa nam nedarí najst spolocne riesenie, aby bola i partnerka zo psami spokojna a aj ja nemal zdravotne problemy. Verim, ze vela komentov nam pomoze sa s tym vysporiadat. Dakujeme aj za tvoj pohlad, je pre nas jednoznacne najprinosnejsi, nakolko plne vyjadruje tvoj nadhlad a fakt pochopit celu situaciu, ocividne si si to tu precitatala cele nakolko si vyvodila ohromujuci zaver 👍🏻
@sheila121 viackrat sme sa tu vyjadrili, ako to mame doma s upratovanim, staci precitat a potom komentovat k veci nie na zaklade jedneho prispevku s ktoreho je mylne usudene, ze mi psy vadia

januska12323
26. feb 2024

Sadnite si za stôl každý napíše čo chce aby sa každý týždeň robilo a dohodnite sa kto to bude robiť. Psy nechajte vonku úplne. Ja nie som alergik ale keby ma niekto nútil byť v domácnosti so zvieratami, ktoré vedia v pohode vydržať vonku, asi by som odišla skôr ako oni.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
culienka
26. feb 2024

@macatt takto ju môže dobre ovládať , máš psov tak makaj lebo ich vyhodim a ešte si môže nad ňou aj ego honiť , že dobre neupratala je to humusacka vlastne už aj keby celý deň drhla tu domácnosť tohto sa už nezbaví. A najlepsie že on vlastne na tých psov ani nie je alergický ale na prach a roztoče čo tie psi tam nanosia a rozviria. Roztoče žijú v matracoch a papaju odumretú kožu. Tak neviem či aj ju by mal brat do postele, ale keď ona bude dostacone luxovať tak on nebude chrapat a za odmenu si k nemu môže ľahnúť 👍 . Ale po tomto co tu napísal o nej neviem a divím sa že vôbec s tým súhlasila aby to tu písal 😕

tramtatadaaa
autor
26. feb 2024

@matkamirko na dedine som vyrastal, kopy hnoja vykydal a zo svinami sa valal 😁 A ze hnoj zo zubrov to je nieco 😃 chovali sme i srnky a les je moj druhy domov. Teraz som spat na dedine v dome, mame zjavny problem v domacnosti s mojou alergiou a pristupom priatelky, zial pracujem tazko fyzicky a som vacsinu dna v praci, aby som zaplatil vacsinu uctov, doma svoj podiel bez problemov dam a i viac ako sa dalo uz precitat, k tomu samozrejme prace okolo domu a ze som kutil velky, teraz to ma priatelka horsie v robote tak cez tyzden sa snazim aby nemusela nic len ten mop po psoch 2x, pisal som ale, ze kvoli alergii a faktu, ze psy su cely den vonku a potom dnu je tu viac bordelu, prachu roztocov a nevieme sa dohodnut ako to vyriesit, nakolko keby podla Vas este aj mopujem by to uz pomaly bolo akoby byvala v hoteli nie v domacnosti, takze nie, nebudem este aj mopovat

simsalabim
26. feb 2024

@matkamirko zaujimavy nazor, ze alergie sa daju riesit u psychologa. Naco ti alergologovia tolko studuju a preco im nepozatvaraju ambulancie 🧐🤔

lienka.7
26. feb 2024

@matkamirko liečiť alergiu u psychológa??? Omg 🤦‍♀️ tak toto je teda gól týždňa 🤣🤣🤣
A je rozdiel byt puntickar a humusak. Je rozdiel mat úchylky každý deň utierať prach a je rozdiel vytierat podlahu po psoch. Ja umývam podlahu každý deň, a to psa nemám. Lebo zvonku sa nosi proste špina. A prečo by mal to všetko robiť on? On chce psy v dome? Ci ona? Nie je to tak keď niečo chcem, tak sa teda snažím? Nie? Jaj, zabudla som, ona je chudinka unavenaaaa. On nie, ze?
@tramtatadaaa bud rad, ze nemáte deti. Lebo by si behal s mopom 3x denne a tvoja (mozno) manželka by bola uplne v pohode z toho, keby detom trčali chlpy hoci aj z úst. 🤦‍♀️
Toto vám dlho fungovať nebude, porozmýšľaj dobre, čo chceš a co uz nie.

ivangeline
26. feb 2024

Najprv vztah a potom pes,ci?

domi2425
26. feb 2024

@tramtatadaaa Tak skuste ten roboticky vysavac, alebo parny mop ved s tym to je raz dva, to fakt sa neda vyhovarat na unavu.. Skuste sa dohodnut ze aspon tie periny bude vyzliekat ona, popozeraj aj v com vlastne peries, ja som jeden cas pouzivala parfum do prania a asi po 2-3 tyzdnoch sme zistili ze partner ma z toho hrozne vyrazky na chrbte a krku, najlepsie bez avivaze, hypoalergenny prasok a susit v susicke. Zavesy nemusis stale prat ale su aj dezinfekcie na textilie, spreje na matrace proti roztocom. Fakt nejake omrvinky alebo voda z labiek nie je problem v tomto pripade. Do spalne nepustat vobec a na gauc keby sa aj dostanu tak su potahy- ale zase treba to prat, prestreknut dezinfekciou na textil. 🤷🏻‍♀️Pride mi detinske sa rozchadzat kvoli tomuto, ako tu bolo vela rad ze hned riesit hypo na seba atd.. mozno to “zastabilizujete” s tym poriadkom natolko ze psy by mohli byt uplne dnu. Moj chlap mal zo zaciatku prejavy alergie na toho kocura a casom to vymizlo. Myslim si ze aj o cistotu tych psov by sa vam lahsie staralo keby su obaja dnu, a ked pises ze nemas alergiu na zvierata tak je to o to realnejsie.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
26. feb 2024

Podla mňa aj ty si na vine, ked si ako alergik kupiš psov a nie jedneho, rovno dvoch..Do spalne by som psa nevolala, ale možno v 1 miestnosti v dome.

karolinakr
26. feb 2024

V dome mate viac miestnosti ako v panelaku, jednu by som im obetovala

domi2425
26. feb 2024

@matkamirko medicina moze ist do riti teda ked staci psycholog

karolinakr
26. feb 2024

A chapem to tak, že chcete pohlad druhych ludi; preto pišete spolu..no neviem..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
katka700
26. feb 2024

@tramtatadaaa @hankab Nehnevajte sa ale váš najväčší problém nie sú psi či upratovanie. Ste tak trochu sebecki a neviete a nechcete pochopiť toho druhého.
Budem hnusná a napíšem to čo by vám povedala mama keby ste ju nas*ali:
@hankab keď prídeš z práce tak je pre teba dôležitý oddych, však komu sa chce behať s mopom počká do zajtra, že sa partner dusi je ti jedno hlavne že si oddýchneš a zasantis 2 hodiny so psami 🤔
@tramtadaa tvoj prístup tiež stojí za... Celý svet sa točí okolo tvojej..... alergie, diktujes kedy má upratovať a ako, doslova čakáš kým príde vystavená domov aby si jej pripomenul čo treba spraviť 🤔
Máte veľmi odlišné predstavy čo znamená upratany dom. (Či máte doma bordel alebo nie nevieme, zažila som humusakov presvedčených že majú čisto aj s psychickou poruchov hraniciach milovníkov poriadku presvedčených že treba vysávat 3x denne 😂)
Vyhoďte závesy, koberce, rohoze a iné lapače prachu.
@tramtadaa pre teba je dôležité mať poriadok a podľa toho čo si napísal si doma skôr tak si zober na starosť vysávanie a utieranie prachu
@hankab vezmi si na starost také domáce práce ktoré môžeš odložiť na 24 hodín a nemá to vplyv na zdravie. Upratať raz týždenne naozaj nestačí.
Život je ťažký, keď sa nedohodnete na takejto "drobnosti" ako chcete zvládnuť skutočne problémy? Nechcem zlahcovat vaše problémy, kazia vám inak pekný vzťah a je dôležité ich vyriešit, ale v porovnaní s tým čo možno budete riešiť za pár rokov (ak spolu vydržíte) je to naozaj prkotina.
Vzťah nie je o tom že sa partner prispôsobí láske ku psom ci partnerka podriadi život alergii, musíte sa stretnúť na pol ceste inak to nemá zmysel.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
26. feb 2024

Načo ho ma kupat každy deň, ked su na dvore? zas tu zdôraznovat kto je aky humusak..do spalne by som psov nepustila, ale ani sa zvierat kvôli chlapovi nezbavila.. ..môžu byt vonku a čo ja viem, v predsieni alebo tak

ruzovakrava
26. feb 2024

Mne tu skoro oči vypadli keď čítam ako upratuje(te) po psoch ktorí prídu zvonka 😃 kúpať psa raz za mesiac? Ledva utrieť labky? Každý druhý deň umyť dlážky je problém tak sa umýva každý tretí 🤢 vážení ja grcám, toto je malhygiena ako sviňa, tu by som neprežila jediný deň aj bez alergie.

domi2425
26. feb 2024

@matkamirko To je pravda ale len do istej miery, nie u kazdeho je spustacom alergie stres, to ze fungovalo u vas neznamena ze bude aj inde🤷🏻‍♀️Takisto nie kazde ochorenie je zanedbanim prevencie. Ja mam skusenosti s odborom psychiatria, aj tam sa da inak premyslat bez lekara a liekov ? Schizofrenici, bipolarni ludia ? A to je len jeden jediny odbor.. zas netreba sa tvarit ze lekarov nepotrebujeme. Ked sa vratime trosku spät a pozrieme na ake banalne choroby ludia zomierali, tak zistime ze potrebujeme.
Ale diskusia je o inom, takze len tolko🙏

lienka.7
26. feb 2024

@matkamirko vieš aký je rozdiel medzi alergiou a astmou? Jaj, tebe to predsa vysvetlila psychologička, tak gratulujem 👌🤣🤦‍♀️

simsalabim
26. feb 2024

@matkamirko stres samozrejme, moze byt jednym z faktorov, ale nemyslim, ze tym prvym a hlavnym a platnym pre kazdeho. Jasne to vidim v mojej rodine. Aj ja som alergicka a som tazky pohodak. Aj dve z mojich deti su alergici, paradoxne ta najpohodovejsia po mne velka alergicka a tretia, najvacsi streser v rodine, je bez akejkolvek alergie.
No a tvrdit, ze prevencia zabrani kazdej chorobe? To je taky dost jednoduchy nazor. Nie, nezabrani. Ale o tomto tato diskusia fakt nie je.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
domi2425
26. feb 2024

@matkamirko astma nie je len dosledkom alergie a rovnako moze byt dedicna a vrodena ako milion dalsich ochoreni

culienka
26. feb 2024

@simsalabim však ale stres nevyvoláva alergiu ale zhoršuje jej prejavy. Čiže keď ju niekto nemá tak mu ju nemôže zhoršiť 🙂. Mne stres vždy zhorší moju alergiu a možno aj jemu. Zbadá tých psov potom že ona neupratala poriadne, hneď je z toho v strese a sliznice mu opuchnú. Možno je aj v strese že ona sa bude psom venovať a nie jemu. 😉