icon

Riešenie budúcnosti so starými rodičmi

stelly652
1. dec 2025

Ahojte ľudia mam pre vás niekoľko otázok ohľadom rodičovského domu pretože dnes sme sa bavili o tom,že keď moji starý rodičia sa pominiu čo potom?......tak malý návrh taky,že za jedným stolom sme to riešili tak,že mne chcú darovať ten rodičovsky dom....ALE.....hurá dostal som ja dom som vyhral však?.....takto NE ...ale poďme k veci mne chodí na účet 395 eur mesačne čo to je utiahnem dvoj generačný dom po rodičoch??...a sam??..na účte mam uložených,ale neviem koľko presne to bi som musel pozrieť.....ide o to,že čo ja tu sam spravím utiahnem ho?....nemám manželku,deti nikoho....dá sa tak spraviť,že bi som predal dom a šiel do 1,2 izbového bytu dá sa tak spraviť????......

Strana
z2
anonym_872738
1. dec 2025

Jasne, predaj a choď do bytu. Samému ti je dom zbytočný

viestta
1. dec 2025

@stelly652 samozrejme, ked budes majitelom domu mozes s nim nalozit ako chces. Aj ho predat

stelly652
autor
1. dec 2025
@anonym_872738

Jasne, predaj a choď do bytu. Samému ti je dom zbytočný

@anonym_872738 a ako to spraviť??

doriiis
1. dec 2025

@stelly652 ... No dá. Ale musíš rátať s danou, ktorú zaplatíš pri predaji

stelly652
autor
1. dec 2025
@doriiis

@doriiis načo s danou???

doriiis
1. dec 2025
@stelly652

@doriiis načo s danou???

@stelly652 .. daňou. Z ceny, za ktorú ten dom predaj musíš odviesť daň.

stelly652
autor
1. dec 2025
@viestta

@stelly652 samozrejme, ked budes majitelom domu mozes s nim nalozit ako chces. Aj ho predat

@viestta a existuje aj nejaký maklér ktorý sa vyzná v tom a poradí mi??....vie viac o tom to

viestta
1. dec 2025
@stelly652

@viestta a existuje aj nejaký maklér ktorý sa vyzná v tom a poradí mi??....vie viac o tom to

@stelly652 este ten dom ani nemas, este rodicia ziju. Vyriesis to ked bude cas.

stelly652
autor
1. dec 2025
@doriiis

@stelly652 .. daňou. Z ceny, za ktorú ten dom predaj musíš odviesť daň.

@doriiis a ten dom sa bude predavať kde ist nahlásiť do Nehnuteľnosti??:

kacena4
1. dec 2025

este dom nevlastnis tak nepredbiehat, ked sa stary rodicia pominu, dedit budu deti starych rodicov a ak to oni budu chciet dat tebe tak to mozu darovat a nasledne mozes oslovit realitnu kancelariu aku chces a dohodnut sa na predaji domu a kupe byt. samozrejme dani sa nevyhnes to ti vsetko vysvetli notar pri podpise zmluvy o prevode

anonym_872738
1. dec 2025
@stelly652

@doriiis a ten dom sa bude predavať kde ist nahlásiť do Nehnuteľnosti??:

@stelly652 pozri si u vás v meste realitky s dobrými recenziami a oni ti s tým pomôžu

stelly652
autor
1. dec 2025
@viestta

@stelly652 este ten dom ani nemas, este rodicia ziju. Vyriesis to ked bude cas.

@viestta ale musím vedieť do predu kde čo ako sa vybavuje

viestta
1. dec 2025
@stelly652

@stelly652 oslovis realitku.

maranco
1. dec 2025

Starý rodičia ešte žijú a už ideš predávať ich dom? Nemali by ti darovať dom. Počkaj kým zomrú, dom zdedia tvoji rodiča a ak zomrú oni potom zdedíš dom ty.

Dovtedy sa ešte všetko môže zmeniť, budú potrebovať opateru 24/7 tak sami môžu dom predať a platiť si z toho opateru v zariadení.

stelly652
autor
1. dec 2025

Musím to vedieť preto že nikoho nemám kto bi mi pomohol len všetko si to zapisujem na papiere a s toho mam miš maš chaos

stelly652
autor
1. dec 2025
@viestta

@stelly652 oslovis realitku.

@viestta Dakujem

viestta
1. dec 2025
@stelly652

@stelly652 po pravde, tebe tazko cokolvek vysvetlovat. Vlani o takomto cas sme ti vysvetlovali ako mate kurit a tohto roku si sa zas na to pytal. Ty si to aj tak nezapamatas, preto predaj domu vybavuj az ked budes mat v ruke vypis z katastra a starych rodicov pochovanych

stelly652
autor
1. dec 2025
@maranco

Starý rodičia ešte žijú a už ideš predávať ich dom? Nemali by ti darovať dom. Počkaj kým zomrú, dom zdedia tvoji rodiča a ak zomrú oni potom zdedíš dom ty.

Dovtedy sa ešte všetko môže zmeniť, budú potrebovať opateru 24/7 tak sami môžu dom predať a platiť si z toho opateru v zariadení.

@maranco už zisťujem kde sa vybavuje opatrovateľský kurz aby som mohol opatrovať rodičov

anonym_2ef516
1. dec 2025

Možno starí rodičia tu budú 10 a viac rokov a ty už riešiš dedičstvo. Máš čas, po ich smrti prebehne ešte dedičské konanie. Potom zájdeš do nejakej realitky a oni zariadia všetko za teba, ak sa obávaš a nerozumieš tomu.

maranco
1. dec 2025
@stelly652

Musím to vedieť preto že nikoho nemám kto bi mi pomohol len všetko si to zapisujem na papiere a s toho mam miš maš chaos

@stelly652 Netráp sa nad vecami ktoré nemôžeš zmeniť, budeš to riešiť ak to bude aktuálne. Dovtedy sa aj zákony môžu zmeniť, alebo budeš musieť opustiť dom.

svetlonos
1. dec 2025

@stelly652
ach jaj. Ja ti prajem dibry zivot a super, ze zdedis dom.

stelly652
autor
1. dec 2025
@svetlonos

@stelly652
ach jaj. Ja ti prajem dibry zivot a super, ze zdedis dom.

@svetlonos ach jaj kam som to dospel,že na mňa sa sype kopec starosti a ešte k tomu niesť ťažké bremeno a veľa zodpovednosti

zuzanita1609
1. dec 2025

Počkaj,neodbiehaj! Starí rodičia ešte žijú?! Každé dedičstvo si nesie svoje. Ty si snáď bol rád,že bohatý. Nie nie,keď podedíš,či od lúk, pasienkov, hôr, lesov, domy,humná, musíš za to platiť čo iné ako daň 😏. Človek sa najskôr ukludí,že ok mám "vystaráro" keď podedí,ale neskôr ti dôjde, že vlastniť toľko človeku iba zle robí 🙄. Moja starká vravela,že čím menej máš,tým si viac slobodný, pokojný,nenervný. A je to pravda.

maranco
1. dec 2025
@doriiis

@doriiis nemáš pravdu, ak sa dedí po rodičoch a starých rodičoch a oni tú nehnuteľnosť vlastnili aspoň 5 rokov, tak dedič neplatí pri predaji zdedenej nehnuteľnosti

Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov).
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

stelly652
autor
1. dec 2025
@zuzanita1609

Počkaj,neodbiehaj! Starí rodičia ešte žijú?! Každé dedičstvo si nesie svoje. Ty si snáď bol rád,že bohatý. Nie nie,keď podedíš,či od lúk, pasienkov, hôr, lesov, domy,humná, musíš za to platiť čo iné ako daň 😏. Človek sa najskôr ukludí,že ok mám "vystaráro" keď podedí,ale neskôr ti dôjde, že vlastniť toľko človeku iba zle robí 🙄. Moja starká vravela,že čím menej máš,tým si viac slobodný, pokojný,nenervný. A je to pravda.

@zuzanita1609 ved o to mi ide,že to človeku zle robí a ešte pri tom nebodaj mi budu chcieť darovať lesy lebo ešte majú aj lesy moji rodičia

anonym_ab708a
1. dec 2025

@stelly652 ja som toto nedavno riesila. Ked rodicia uz zomru a budes mat po dedickom konani (najdes si na to nejakeho notara v okoli), po dedicskom dostanes papiere, ze si novy majitel bytu. Nepamatam si, ako prebiehal prepis na katastri, ci to islo samo, alebo tam treba volat, neviem, treba zavolat potom na kataster. Ked uz si na liste vlastnictva v katastri ako majitel, mozes zacat vyberat byt, ktory si chces kupit. Ked mas vybrate, kontaktovat toho maklera, co byt predava a povedat mu, ze byt kupujes za "hotovost", len potrebujes predat dom, ktory vlastnis a opytat sa ho, ci ti pomoze s predajom. My sme takto sucasne cez toho isteho maklera kupili aj predali byt, pricom sme mu uz navyse nemuseli platit ziadnu dalsiu proviziu. Ked tvoj dom preda, z casti sumy kupis ten byt a zvysok ti zostane.

anonym_47843a
1. dec 2025
@stelly652

@svetlonos ach jaj kam som to dospel,že na mňa sa sype kopec starosti a ešte k tomu niesť ťažké bremeno a veľa zodpovednosti

@stelly652 A ty si svojprávny? Nemáš nejaké obmedzenia na právne úkony, keďže.si invalid na hlavu? V každom prípade nič sám nerieš a nepodpisuj, vždy si zober si sebou niekoho duševne zdravého a rozumnejšieho ako si ty, napríklad rodičov, brata... a všetko si nechaj vysvetliť. Máš tu témy o tom, ako si vraj omylom vzal nevýhodný paušál, nerozumieš, čo od teba chce banka, nevieš si vybaviť a použiť platobnú kartu... Si ideálna obeť pre podvodníkov.

doriiis
1. dec 2025
@maranco

@doriiis nemáš pravdu, ak sa dedí po rodičoch a starých rodičoch a oni tú nehnuteľnosť vlastnili aspoň 5 rokov, tak dedič neplatí pri predaji zdedenej nehnuteľnosti

Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov).
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

@maranco ... Ale keď to na neho prepisu ešte za života a potom predá tak daň platiť bude musieť.

maranco
1. dec 2025
@doriiis

@maranco ... Ale keď to na neho prepisu ešte za života a potom predá tak daň platiť bude musieť.

@doriiis áno predaj darovaného domu, vtedy platí daň

zuzanita1609
1. dec 2025
@maranco

@doriiis áno predaj darovaného domu, vtedy platí daň

@maranco a nie len domu 😏. Čiže,podediť ešte neznamená,že zbohatnúť a ukľudniť sa ...

Strana
z2